Cenzura internetu 60537 248

O temacie

Autor inż. Avallach

Zaczęty 20.01.2012 roku

Wyświetleń 60537

Odpowiedzi 248

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu

RoMek
RaveN Studio

Cenzura internetu
#220 2012-01-26, 23:08(Ostatnia zmiana: 2012-01-26, 23:12)

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

Cenzura internetu
#222 2012-01-27, 11:31(Ostatnia zmiana: 2012-01-27, 11:58)

sauron
  • Gość

sauron
Gość

Cenzura internetu
#223 2012-01-27, 12:10(Ostatnia zmiana: 2012-01-27, 12:13)
mogliby ortografię poprawić, większość z tych faktów to wydarzenia ostatnich lat, jeżeli wzięli to z tych podprowadzonych dokumentów w co wątpię, to żal mi ludzi którzy piszą te raporty i inne takie. te wieści nie mają charakteru tajnego, wydobytego w archiwach ale krzykliwych tematów artykułów tabloidów, dlatego nie wierzę że ta lista jest spisana z tajnych dokumentów ministerstw.

świadomość teraźniejszości  :facepalm:  gość nie żyje już od prawie 3 lat
Jan Wejchert, współwłaściciel „grupy ITI”, telewizji „TVN” i „Wejchert Golf Club” nie będzie teraz musiał zapłacić 700 tys. zł a niespełna 13 tys. podatku.

mimo wszystko czekam na udostępnienie wszystkiego jak to wikileaks zrobiło. przydałby się politykom taki zimny prysznic.

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
<script type="text/javascript" src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.7.1/jquery.min.js"></script>
<script type="text/javascript" src="http://www.jestemprzeciwacta.pl/script.js"></script>

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
http://wikileaks.org/the-spyfiles.html

Wy się martwicie o jakieś actę... 1.49GB w dokumentach o międzynarodowej iwigilacji.

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
Swoją drogą, wieść gminna niesie, że MegaUpload wcale nie został zamknięty w ramach walki z piractwem. Kim Dotcom podobno przygotowywał grunt pod usługę innego typu — platformę umożliwiającą muzykom udostępnianie i sprzedaż swoich utworów z pominięciem wydawców, organizacji kontrolujących rynek w różnych krajach (RIAA, MPAA, ZAiKS i podobne). Oczywiście koncerny płytowe nie miały ochoty pozwolić na coś takiego, więc ruszyła ofensywa na MegaUpload. Szkoda, bo artyści niezwiązani z wytwórniami płytowymi dzięki takiej platformie otrzymywaliby do 90% przychodów ze sprzedaży piosenek i nie musieliby się tym z żadną organizacją dzielić. Zyski przyniesione przez dzieła miałyby być proporcjonalne do ich popularności, nawet jeśli ich utwory byłyby dostępne za darmo. Podobno w planach była również platforma umożliwiająca sprzedaż filmów z pominięciem dystrybutorów i podobnym systemem finansowania twórców. Wielcy biznesu nie lubią nowego, więc całkiem możliwe, że to właśnie dlatego Dotcom i jego współpracownicy są teraz za kratkami, a artyści nadal głodują.

z portalu Dobreprogramy.

Demonical Monk

Demonical Monk

Użytkownicy
posty145
Propsy152
  • Użytkownicy

Demonical Monk

Cenzura internetu
#227 2012-01-31, 02:21(Ostatnia zmiana: 2012-01-31, 02:23)
No jeszcze tak w naszej bogatej historii się nie zdarzyło, żeby ZAiKS zapłacił jakiemuś zagranicznemu artyście zaległą kasę...

Hamerykański RIAA też nie jest lepszy: http://vbeta.pl/2011/12/25/riaa-odpowiada-na-zarzuty-sciaganie-pirackich-filmow-to-nie-my
Zresztą i Hołdysowi udowodnili, że jest piratem.

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
Swoją drogą, wieść gminna niesie, że MegaUpload wcale nie został zamknięty w ramach walki z piractwem. Kim Dotcom podobno przygotowywał grunt pod usługę innego typu — platformę umożliwiającą muzykom udostępnianie i sprzedaż swoich utworów z pominięciem wydawców, organizacji kontrolujących rynek w różnych krajach (RIAA, MPAA, ZAiKS i podobne). Oczywiście koncerny płytowe nie miały ochoty pozwolić na coś takiego, więc ruszyła ofensywa na MegaUpload. Szkoda, bo artyści niezwiązani z wytwórniami płytowymi dzięki takiej platformie otrzymywaliby do 90% przychodów ze sprzedaży piosenek i nie musieliby się tym z żadną organizacją dzielić. Zyski przyniesione przez dzieła miałyby być proporcjonalne do ich popularności, nawet jeśli ich utwory byłyby dostępne za darmo. Podobno w planach była również platforma umożliwiająca sprzedaż filmów z pominięciem dystrybutorów i podobnym systemem finansowania twórców. Wielcy biznesu nie lubią nowego, więc całkiem możliwe, że to właśnie dlatego Dotcom i jego współpracownicy są teraz za kratkami, a artyści nadal głodują.

z portalu Dobreprogramy.
Jak ja kocham takie internetowe legendy...

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
orcwarriora też dopadli...

Zdecydownie nie mam żadnych podstaw, aby uwierzyć w coś takiego w tej chwili. Kiepska teoria spiskowa.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy

Zysk

Cenzura internetu
#232 2012-01-31, 17:09(Ostatnia zmiana: 2012-01-31, 17:18)
Megaupload zostało zamknięte na podstawie oskarżeń o wspieranie piractwa. Twierdzenie że to nie wystarczy, żeby MAFIAA chcieli go zamknąć jest błędne. Istnienie nowego serwisu jest w tej sytuacji nieistotne. Poza tym, spodziewam się, że ten serwis funkcjonowałby podobnie do mega*, tylko z pewnymi udogodnieniami dla plików dźwiękowych (więc pewnie też byłby w sporym stopniu używany przez piratów). Rewolucyjność też wydaje się wątpliwa i nie sądzę, żeby ten serwis miał poważne szanse na odebranie wielu muzyków RIAA.

Na deser, prosty fakt - dochodzenie w tej sprawie trwało od dwóch lat, o megabox nikt jeszcze nie słyszał.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Cenzura internetu
#233 2012-01-31, 17:27(Ostatnia zmiana: 2012-01-31, 17:32)
spodziewam się, że ten serwis funkcjonowałby podobnie do mega*, tylko z pewnymi udogodnieniami dla plików dźwiękowych (więc pewnie też byłby w sporym stopniu używany przez piratów). Rewolucyjność też wydaje się wątpliwa i nie sądzę, żeby ten serwis miał poważne szanse na odebranie wielu muzyków RIAA.
O dochodzeniu nie wiedziałem (ale nie wiem też jak długo trwały prace nad Megabox, wiem że już od jakiegoś czasu trwały zamknięte testy), ale twoje przypuszczenia na temat Megabox są błędne, widać że nie czytałeś artykułów które podlnikowałem. Megaupload miało udostępniać utwory za darmo, na podstawie bezpośrednich umów z artystami, którzy mieli otrzymywać pieniądze prawdopodobnie zebrane z umieszczonych na stronie reklam.
„Stworzyliśmy rozwiązanie nazwane Megakey, które pozwoli artystom na zarabianie dzięki darmowemu pobieraniu muzyki przez fanów. Tak, to prawda, będziemy płacić artystom za darmowe downloady.” - powiedział Kim Dotcom.
„Nasze roz­wią­za­nie nazywa się Megakey i pozwala artystom pobierać opłaty za utwory pobrane przez użyt­kow­ni­ków serwisu za darmo.” — mówi Schmitz — „Będziemy płacić artystom także za darmowe pobrania. Megakey jest dzia­ła­ją­cym modelem biz­ne­so­wym prze­te­sto­wa­nym przez ponad milion użytkowników.”.

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
Przejrzałem je, ale niestaty mało w nich faktów. O ile czegoś nie pomyliłem, to megaupload i tak płaciło za "popularne" uploady, co było jednym z oskarżeń przeciwko nim. I coś takiego miało dziać się w megabox. Nie da się automatycznie sprawdzić, czy uploader jest faktycznie właścicielem praw autorskich i spodziewam się, że właścicieli megaboxa to ani trochę nie martwiło.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Nie mieli płacić uploadującym, ale bezpośrednio artystom. Zresztą w ogóle nie ma wzmianek żeby możliwość uploadu była publicznie dostępna, IMO za bardzo się sugerujesz działaniem siostrzanych serwisów. O ile zrozumiałem miała to być zamknięta usługa działająca na podstawie bezpośrednich umów prawnych z wykonawcami.

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie ma to raczej nic wspólnego z ACTA, ale daje do zrozumienia, że poważnie zaczęto traktować piratów :D  Info z CDA, łapcie:

Przerabianie konsol, by mogły uruchamiać pirackie kopie gier, to ciemna strona branży. Niewiele osób jednak wie, że za modyfikowanie urządzeń (a nawet posiadanie takich „specjalnych wersji”) można trafić za kratki na przynajmniej rok.

Aukcje internetowe pełne są używanych konsol, czy telefonów. Niestety niektóre z nich są przerobione, o czym klienci nie zawsze wiedzą. Jak na przykład studentka, która – jak donosi Dziennik Gazeta Prawna -  na Forum-Prawne.pl napisała, że po zakupie używanego Xboksa 360 została wezwana na policję. Jak pisze:
   Przedstawiono mi zarzut posiadania przerobionej konsoli Xbox 360. Prokuratura chce mi wymierzyć karę 500 zł i 4 miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu na 3 lata.

Przerabianie konsol jest w Polsce łamaniem prawa. Zgodnie z art. 118, prawa autorskiego osoba, która wytwarza lub posiada urządzenia lub ich komponenty służące do obchodzenia technicznych zabezpieczeń przed odtwarzaniem może trafić za kratki nawet na 3 lata.

Gracze spierają się, tłumacząc, że modyfikacja konsol jest legalna, jako że polskie prawo autorskie stanowi, iż dozwolony jest wykorzystanie pirackich kopii na prywatny użytek. Niestety – o czym większość nie wie – nie tyczy się to oprogramowania, a więc także gier.

Ochroną prawną przed modyfikacją objęte są takie urządzenia, jak Xbox 360, PlayStation 2, PlayStation 3, PSP, iPhone, iPod Touch i Nintendo Wii.

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
Świat się kończy :D

Vierzba

Vierzba

Użytkownicy
Seba
posty590
Propsy1408
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Seba

Vierzba

Cenzura internetu
#238 2012-02-02, 15:25(Ostatnia zmiana: 2012-02-02, 15:26)
A ja mam przejebane. Od teraz będę spał wyczekując syren radiowozów i wyważenia drzwi :C
To znaczy nie mam nic do ukrycia, jestem uczciwym człowiekiem, nie trzeba śledzić mojego stałego IP drodzy panowie policjanci.

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry