Literatura 186790 268

O temacie

Autor dr inż. Fenix

Zaczęty 25.03.2008 roku

Wyświetleń 186790

Odpowiedzi 268

Stein

Stein

Użytkownicy
posty25
  • Użytkownicy
Zacząłem niedawno czytać ,,Mein Kampf" autorstwa Adolfa Hitlera.Ciekawa.... ^^

A "Mein Kampf" nie jest przypadkiem zakazane w Polsce? :blink:

Kiedy tak sobie myślę i nic nie wymyślę, to sobie myślę, po co ja tyle myślałem, aby nic nie wymyślić. Przecież mogłem nic nie myśleć i tyle samo bym wymyślił.

ks. Jan Twardowski

Vierzba

Vierzba

Użytkownicy
Seba
posty590
Propsy1408
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Seba

Vierzba

Literatura
#81 2010-11-21, 17:52(Ostatnia zmiana: 2010-11-21, 17:54)
Jest zabroniona jej sprzedaż z powodu praw autorskich, ale
30 kwietnia 2015 roku, 70 lat po śmierci autora, prawa autorskie do Mein Kampf wygasną, a utwór stanie się częścią domeny publicznej.
Poza tym od czego masz warezy albo rodzinę za granicą. Naprawdę myślisz, że zabroniono czytać tej książki na całym świecie bo pewnego dnia możesz ze spaczoną psychiką obudzić się i rozjebać wszystkich żydów i cyganów? Nigga please.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Cytat: Vierzba link=topic=1291.msg119805#msg119805#msg119805#msg119805 date=1290358351
pewnego dnia możesz ze spaczoną psychiką obudzić się i rozjebać wszystkich żydów i cyganów?
O kurwa, moge? :lol:

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Cytat: Mlekor link=topic=1291.msg118283#msg118283#msg118283#msg118283 date=1289405630
jakie książki pratchetta ze świata dysku polecacie poza złodziejem czasu i maskaradą?
Nie wyczailem Mlekora:

Lords & Ladies - bardzo fajne, z wiedzmami. Chujowa koncowka.
Small gods - zajebiste, jesli we wszystkich dzielach Pratchetta jest nasrane aluzji do wszystkiego, to tu jest nasrane najwiecej. Religia, Biblioteka Aleksandryjska, greccy filozofowie. Chujowa koncowka.
The Light Fantastic - dobre, z Rincewindem. Chujowa koncowka.
The Hogfather - czytalem tylko w wersji scenariusza z kadrami z filmu i na szczescie niestety koncowki nie zdazylem przeczytac.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Literatura
#84 2010-11-24, 18:38(Ostatnia zmiana: 2010-11-24, 18:42)
Pomniejsze Bóstwa rzeczywiście genialne, w sumie polecam wszystko oprócz Piramid i Potwornego Regimentu (totalnie posrane ostateczne wyjaśnienie całości).

Wiedźmikołaj taki sobie trochę w porównaniu z innymi.

Przeczytałem w sumie wszystko co było dostępne w bibliotekach w moim mieście, przytoczę te których fabuły nie pamiętam (czyli były widocznie nudne):
Zimistrz, Wolni Ciutludzie i Zadziwiający Maurycy nieco odstają od reszty, choć i w nich da się wyłowić złote myśli.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Kiedys czytalem takze Ciekawe Czasy, pare lat temu, po polsku. Zajebisty najazd na Kitajcow, w dodatku wystepuje m. in. Rincewind i Cohen Barbarzynca. Koncowki nie pamietam, ale chyba byla nienaganna.
Czytalem jeszcze kawalek "Kapelusza pelnego nieba", ale to bylo dla dzieci wiec dalem spokoj (babka w bibliotece mi nie chciala wtedy wypozyczac ksiazek oznaczonych 16+!). Jeszcze cos innego probowalem, pamietam ze zaczynalo sie od troli na Hubie, ale nie pamietam ktore to bylo.

Aha, dajcie mi jakies ciezkie, powazne, brudne low fantasy typu (uwaga!) Almanach Zapomnianych, Szczescie w Mroku itp. Jak najmniej magii, jak najwiecej blota i siedzenia w lesie. Mam zajawke.

Mark Twain

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Literatura
#86 2010-11-29, 14:18(Ostatnia zmiana: 2010-11-29, 14:24)
Trylogia Husycka A. Sapkowskiego.
Chociaż prawdopodobni nie mieści się to w podanych przez ciebie "typach" (magia jest marginalna, fabuła oparta na barwnych wydarzeniach historycznych, jest dużo biegania po m.in. lasach, zarówno wątki humorystyczne jak i miłosne).

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Narrenturm czytalem i byl ZAJEBISTY, gdyby tylko wywalic te z dupy wziete wstawki magiczne (jakis latajacy koles zupelnie poza tematem, tworzenie kregu i przyzywanie demona czy cos juz w Narrenturmie). Bozych Bojownikow przeczytalem kilka rodzialow i rzucilem bo nagromadzenie magii sprawilo ze calosc stala sie CHUJOWA.

Dawac dalej.

Mark Twain

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Nie chce. Chce cos poza miastem. Dobry byl poczatek Szczescia w Mrokach, sikanie po lasach i te sprawy. Potem tez wyladowali w miescie i bylo ruchanie baba-baba, baba-facet, facet-baba i facet-facet. Najlepsze bylo jak koles ruchal biedna kucharke, ktorej jebalo cebula z ryja. :ok:

Mark Twain

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.

Gerry Rafferty
O.D.A.L.

Literatura
#90 2010-12-30, 11:26(Ostatnia zmiana: 2010-12-30, 11:27)
Na zachodzie bez zmian - Remarque Erich Maria, Bardzo mocno polecam. Rzecz o I wojnie światowej z perspektywy niemieckich żołnierzy. Naprawdę świetna książka.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Ogladalem film i scena z wrogiem w okopie mnie zmiazdzyla. Ksiazke tez bym chetnie przeczytal.

Mark Twain

Cichociemny

Cichociemny

Użytkownicy
posty15
Propsy3
  • Użytkownicy

Cichociemny

Literatura
#92 2011-01-02, 20:39(Ostatnia zmiana: 2011-01-02, 20:40)
Tak, film był świetny  :ok:
Przczytałbym sobie Ojca Chrzestnego i Honor Prizzich. Tematyka mafijna jest dobra. Kto się zgadza?

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.

Gerry Rafferty
O.D.A.L.

Literatura
#93 2011-01-02, 21:35(Ostatnia zmiana: 2011-01-02, 21:37)
Filmu nie oglądałem na fragmentach ytubowy nawet przypadł mi do gusty poza tym że spieprzyli kilka rzeczy, np.
Spoiler
śmierć Beteringa i Leera

hegemonista

hegemonista

Użytkownicy
posty55
Propsy44
  • Użytkownicy
Czytał kto trochę Wolfganga Jeschke? Niemieckie sci-fiction. Polecam szczególnie "Ostatni dzień stworzenia". Na rozluźnienie się w sam raz  :ok:

Chcę być fajny na tM. Wspomóż mnie i daj mi propsa

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka

Faren
RaveN Studio

Literatura
#95 2011-02-12, 20:08(Ostatnia zmiana: 2011-02-12, 20:09)
Gdy nie miałem co czytac, poleciałem do księgarni. Mój cel był prosty: niezłe Sci-Fi do 30 zł. Podczas przeglądania półek pełnych literatury, uśmiechnęła się do mnie twarz Willa Smitha z okładki "Jestem Legendą". Jako że filmu nie miałem okazji oglądac, a wiedziałem że jest dobry, po krótkiej telefonicznej rozmowie z kuzynem ("Ej, ty, słyszałeś o książce <<I Am Legend>>?") poleciałem do kasy, zapłaciłem, wróciłem do domu i wziąłem się za czytanie.
Jestem gdzieś w połowie i powiem, że jest dobrze.
Czytelnik powoli wchodzi do umysłu Roberta Neville'a, ostatniego człowieka na ziemi, otoczonego wampirami (podobno w filmie były zombie), poznaje jego bolesną przeszłość, razem z nim jest ciekaw wyników gorączkowych badań...
Więcej mówił nie będę.
Jak przeczytam do końca, podzielę się wrażeniami. :)

A potem wezmę się za znalezione w piwnicy "O Walce Przeciwko Wojnie Imperialistycznej" W.I.Lenina :D

makin' bacon

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
gdybym ja się zapytał znajomych, czy znają jakąś dobrą książkę, to by gnili ze mnie chyba do końca życia

Vierzba

Vierzba

Użytkownicy
Seba
posty590
Propsy1408
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Seba

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
niezłe Sci-Fi do 30 zł.
[...]
otoczonego wampirami (podobno w filmie były zombie)
Jak zostaje to wytłumaczone?

Mark Twain

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka

Faren
RaveN Studio

Literatura
#99 2011-02-15, 19:29(Ostatnia zmiana: 2011-02-15, 19:29)
Naprawdę fajnie. Nie jestem w temacie biologii, ale zafascynowało mnie to. Byc może ty byś tam dostrzegł jakieś niezgodności, ale sprawia wrażenie, jakby bakteria "wampiriozy" mogła naprawdę istnieć.

Cytować?

makin' bacon

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry