Literatura 186461 268

O temacie

Autor dr inż. Fenix

Zaczęty 25.03.2008 roku

Wyświetleń 186461

Odpowiedzi 268

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
E najlepsze dopiero przed tobą :(  I co do mnie tafia prócz stylu, dowcipu [Tyrion rulez] to uśmiercanie głównych bohaterów :D  Więc beware diego, nie przywiązuj się za bardzo do nikogo, bo nigdy nie wiadomo ;p

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Diegomir

Diegomir

Użytkownicy
Gnój
posty196
Propsy255
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Gnój

Diegomir

Literatura
#61 2009-07-22, 21:12(Ostatnia zmiana: 2009-07-22, 21:12)
Juz to znam, bo koncze wlasnie Uczte dla Wron :(  ale polecalem pierwsza czesc. :D  Nie uwierzylbys jak sie przywiazalem do Neda Starka ;p  a jaki pozniej przezylem zawod. A co do Tyriona to sie zgadzam... ale nie sprzedawajmy ludziom ksiazki.

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Ned to był pikuś w porównaniu z tym co jeszcze przed tobą :(

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Diegomir

Diegomir

Użytkownicy
Gnój
posty196
Propsy255
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Gnój

Diegomir

Literatura
#63 2009-07-22, 21:43(Ostatnia zmiana: 2009-07-22, 21:51)
Znaczy sie, chodzi o koncowke Uczty?? bo mam pare typow :(  Juz mialbym to przeczytane ale byly problemy z dostepnoscia pierwszej czesci "nawalnicy mieczy"

Piskor

Piskor

Użytkownicy
ego masturbator
posty143
Propsy9
  • Użytkownicy
  • ego masturbator

Piskor

Literatura
#64 2009-07-22, 23:54(Ostatnia zmiana: 2009-07-22, 23:55)
To tu można tak bezczelnie spoilerować, na oczach tych, którzy jeszcze z Martinem się nie zetknęli, a mają zamiar to zrobić? :(

WhiskyBob

WhiskyBob

Użytkownicy
posty24
Propsy1
  • Użytkownicy
Moja propozycja. Nie cierpie fantastyki jak gotowanej marchewki dlatego propozycje mam następującą:

Jacek Hugo-Bader - Biała Gorączka

Jak to zostało gdzieś napisane a ja tylko parafrazuję: Ryszard Kapuściński w Imperium pokazał nam problemy i bolączki Rosji z lotu ptaka. Jacek Hugo-Bader schodzi pomiędzy ludzi opisując Rosję z perspektywy wałęsającego się psa.

Książka G-E-N-I-A-L-N-A. Tej książki się nie czyta, ją sie zjada, wchłania całość bez popitki. Napisana tak jakby ktoś przed nami usiadł i rzekł "Słuchaj stary, pewnego dnia postanowiłem się wybrać do najbardziej zakazanych miejsc Rosji, a było to tak...." . Autor jakby w imieniu czytelnika wyprawia się tam gdzie 90% z nas nie miałoby odwagi.

Dostajemy obraz nakomanów i gigantycznej populacji ludzi żyjących z AIDS. O losie rosyjskich homoseksualistów. O światowej stolicy rumu, państwie nie uznanym przez żadne inne państwo - Naddniestrzańskiej Niepodległej Republice Północnej Mołdawii, o szamaniźmie ludów syberyjskich, o rosyjskich punkach, o mafii, o korupcji, o wymierających z powodu alkoholizmu ludach tajgi, o losie Ukraińskich górników zarówno legalnych jak i nielegalnych kopalnii, o handlu ludźmi na części (szczegolnie wstrząsająca opowieść o kobiecie którą porwali zgwałcili (zapłodnili) dziecko sprzedali a babke porozbierali na części i sprzedali do burdelu).

Tą książka jest pełna bodźców i w moim przypadku wtrącanie sie pomiędzy mnie a lekturę konczyło się awanturą ;)  

Polecam BARDZO GORĄCO.
Znak Jakości Whisky Boba :P  

(Gatunek: Reportaż jakby ktos jeszcze nie załapał)

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
Witam,

Poradzi ktoś jaką książkę wybrać? Tematyka: II Wojna Światowa bądź wojna w Wietnamie. Kryteria(czy jak to tam się zwie):

- Dokładne opisy broni ręcznej stosowane przez wszystkie strony danego konfliktu(nie tylko informacje typu kaliber, waga, ale również stosunek żołnierza do danej broni, czy wykorzystanie broni w praktyce) + zdjęcia,
- Opisy pojazdów(jak wyżej) + zdjęcia,
- Umundurowanie żołnierza oraz przyboczny ekwipunek + zdjęcia,
- Opisy większości operacji(nie tylko tych sławnych, ale również mało znaczących), mogą być zdjęcia,
- Różne ciekawostki,
- Humor może być, ale nie za wiele,

Chyba tyle. Mam nadzieję, że coś się znajdzie. Coś jeszcze miałem dopisać, ale zapomniałem.

Pozdrawiam,
eto

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
każde z tych kryteriów to temat na inną książkę, nie ma uniwersalnego kompendium.
o wykorzystaniu broni w praktyce i różnych ciekawostkach z tym związanych polecam szukać wypracowań czy niezależnych historii samych żołnierzy, gdyż one są najbardziej miarodajne.

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
każde z tych kryteriów to temat na inną książkę, nie ma uniwersalnego kompendium.
o wykorzystaniu broni w praktyce i różnych ciekawostkach z tym związanych polecam szukać wypracowań czy niezależnych historii samych żołnierzy, gdyż one są najbardziej miarodajne.
Szkoda, właśnie chciałbym mieć wszystko w jednym miejscu. To w takim razie zna ktoś i poleci jakąś książkę na któryś z tych kryteriów?

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Zdecydowanie odradzam dzieła Eriksona. Autor myśli, że jeśli walnie jak najdłuższe opisy to będzie fajnie. Po kilku stronach tak wieje nudą, iż nie da się dalej przeczytać, a szkoda, bo dostałem książkę w formie prezentu i wypadałoby ją dokończyć.

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
To uważaj bo jak wpadnie Piskor to Cie zje za obraze jego Eriksona xd.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Zapomnij. Piskor jest zajęty malowaniem kamiennych domów z kopułami górskim krajobrazie.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Erikson ssie. Nasrał magii i myśli że jest fajny. A inni go kopiują.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
jakie książki pratchetta ze świata dysku polecacie poza złodziejem czasu i maskaradą?

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
allo allo?

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka

Faren
RaveN Studio

Literatura
#75 2010-11-19, 20:44(Ostatnia zmiana: 2010-11-19, 20:50)
O! Dziwne, że nie zauważyłem tego tematu.

No to tak: uwielbiam książki Sapkowskiego. Nie żebym był zafascynowany Sagą o Wiedźminie (BTW, ona też jest zajebista), ale na przykład ostatnio przeczytałem "Żmiję". I jest świetna, naprawdę. Dobre fantasy na tle historycznym (radziecka interwencja w Afganistanie).

Ogólnie, do niedawna zaczytywałem się w fantasy. Teraz nie mam czasu czytać w ogóle (a szkoda), ale gdybym miał, zacząłbym po kolei przerabiać znanego mi wcześniej tylko ze słuchu...

Stephena Kinga

Na razie udało mi się tylko dopaśc "Ostatni Bastion Barta Dawesa" i był ZAJEBISTY.
Opowieśc o człowieku, którego nieszczęścia powoli doprowadzają do szaleństwa.
Nie będę pisał, o czym utwór jest dokładniej. Po prostu: watro, jeśli ktokolwiek z tutaj obecnych jeszcze jej nie przeczytał.

Mam też chrapkę na "Gry Endera" i "Władcę Much" - nie mylić z durnym serialem!

makin' bacon

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Cytat: Fahren ImI link=topic=1291.msg119511#msg119511#msg119511#msg119511 date=1290195847
"Gry Endera"
Czytałem chyba jedną czy dwie książki Orsona Scotta Carda i odradzam. Głupie.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
Wiesz co, mój ojciec mi polecił. A on zna się na SF jak mało kto. Mimo wszystko przeczytam. Kiedyś  :wink:  .

makin' bacon

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Co powiesz o Asimovie?

Mark Twain

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
Hm. Powiem szczerze, że nie czytałem. Dopiero przerzucam się na SF.

makin' bacon

0 użytkowników
Do góry