Studia 328836 904

O temacie

Autor Klark Cent

Zaczęty 30.12.2010 roku

Wyświetleń 328836

Odpowiedzi 904

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy273
  • Użytkownicy
Diegomir interesują mnie wszystkie wykłady i prezentacje na temat destylacji alkoholu.
Dobrze mieć jakieś hobby.

Diegomir

Diegomir

Użytkownicy
Gnój
posty196
Propsy255
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Gnój
Rozpuszczalniki organiczne pozostaną w kręgu moich zainteresowań :D

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Mogłem się domyśleć, że to zamiłowanie do etanolu ściągnęło naszego diegomira na ścieżkę chemii.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Przynajmniej wie, w jakich proporcjach można mieszać :D

karmazynowa

karmazynowa

Użytkownicy
posty5
Propsy4
  • Użytkownicy
Ja w następnym wcieleniu postudiuję coś pożytecznego, w żadnym wypadku zadną filologię :)  może wtedy bedą już studia o grach na PC, albo cuś w tem guście... Wtedy bym miała stypendium naukowe co rok :)

moje ulubione darmowe gry online

kaczka

kaczka

RaveN Studio
Definitely not kaczka!
posty2280
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • RaveN Studio
  • Definitely not kaczka!
Lubicie studia? ... to macie coś ciekawego

Spoiler

:lol2:

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

Studia
#266 2011-08-21, 09:56(Ostatnia zmiana: 2011-08-21, 10:00)
A i tak wzór Eulera jest najpiękniejszym wzorem:

A czemu najpiękniejszym? To chyba oczywiste.

Gandalf

Gandalf

Użytkownicy
posty7
Propsy16
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Gandalf

Studia
#267 2011-10-08, 00:00(Ostatnia zmiana: 2011-10-08, 00:02)
Witam, piszę z powodu narastających wątpliwości dot. wyboru uczelni... nie owijając w bawełnę:
Kieruję się na informatykę - naturalnie najbardziej chciałbym pracować przy grach komputerowych, chociaż zdaję sobie sprawę z faktu, że świat różowy nie jest i zwykle nie ma tego, co się chce, więc wybrzydzać nie zamierzam. Na maturze jako przedmioty rozszerzone planuję zdawać matematykę, informatykę i j. angielski. Niestety, fizyka nie wchodzi w grę - słyszałem coś, że z tego powodu odpada politechnika - ale tutaj jest ten problem. Sam już nie wiem, czy w moim wypadku bardziej stosowny jest uniwersytet czy politechnika, wstępnie miał być UW jako nr.1, a tutaj podnoszą się głosy, że np. jak informatyka, to najlepiej Wrocław(czy tam Łódź)... Znajomy tester gier radził coś, by po studiach próbować zaczepić się o firmę pokroju Techlandu. Po prostu gubię się w natłoku nieuporządkowanych informacji. W chwili obecnej moje rozumowanie wygląda mniej więcej tak: uniwersytet daje solidną bazę teoretyczną, umożliwiającą dostosowanie się do większej ilości zawodów + przed rozpoczęciem pracy najczęściej i tak odbywa się konkretne szkolenie/kurs, co kładzie argument o lepszym praktycznym przygotowaniu do zawodu przez politechnikę. Dobre rozumowanie czy coś mi umyka? Dalej.
Mam zdolności językowe, jednak na żadnej filologii siebie nie widzę - zawsze bardziej utożsamiałem się z kierunkami ścisłymi. Mimo to zamierzam brać udział w 3 olimpiadach - angielski, łacina, filozofia, z którymi jakichś wielkich nadziei nie wiążę, ale ale - jakby informatyka nie wypaliła(czyt. fail na maturze) - jest sens w jakikolwiek sposób cisnąć potem w te dziedziny? Tłumacz pisemny być może by odpowiadał, ale nie mam pojęcia, jak taka praca faktycznie wygląda. Jest jeszcze jeden plan awaryjny - okazuje się, że w tej chwili moja największa pasja to muzyka, ale odkryłem to w sobie zdecydowanie za późno. Teoretycznie mógłbym zdawać egzamin na II stopień SM po opanowaniu wiadomości z I stopnia, co chyba nie jest szczególnie trudne, patrząc na stan wiedzy znajomych absolwentów takich szkół. Generalnie np. komponowanie muzyki do gier byłoby wspaniałym zajęciem :)  Chociaż jakaś akademia muzyczna to raczej wysokie progi. Ale to też 'plan' na wypadek fiaska informatyki. Jeśli ktoś jednak się w tym orientuje, byłbym wdzięczny za jakieś informacje na ten temat.
Wiem, że wygląda to trochę jak bełkot niezdecydowanego człowieka, ale ja naprawdę już jestem totalnie zagubiony i potrzebne mi zdanie bardziej doświadczonych i lepiej poinformowanych ode mnie ludzi.
Pomóżcie biednemu Gandalfowi, drodzy forumowicze  :D

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka
Chciałbym ci doradzić coś mądrego, przedstawić perspektywy, rozłożyć każdą ze ścieżek na czynniki pierwsze, ale streszczę się jedynie do takiej krótkiej refleksji wynikającej z mojego doświadczenia i osób, które poznałem, że i tak po pierwszym roku jakieś 70% ludzi zmienia całkowicie swoje podejście do życia i plany na przyszłość... reszta nadużywa alkoholu. Rób co uważasz, uważaj co robisz XD

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie rozmawiajcie w ten sposób o studiach, bo mnie ciarki przechodzą gdy spoglądam w swoją przyszłość.

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1727
Propsy2215
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

Studia
#270 2011-10-08, 01:57(Ostatnia zmiana: 2011-10-08, 01:57)
Moja przyszłość wrzeszczy wielkimi literami - nauczyciel angielskiego.

HELP! DDD:

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Jak tacy ludzie nie wiedzą, gdzie iść na studia, to aż boję się, gdzie wylądować może ktoś taki jak ja.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Studia
#272 2011-10-08, 12:08(Ostatnia zmiana: 2011-10-08, 12:16)
Ja sam jestem trochę zdezorientowany. Słyszałem że dobrym kierunkiem jest Informatyka na Informatyce i Zarządzaniu (specjalizacja Inżynieria Oprogramowania) i dodatkowo nie ma tam dolnych progów punktowych. Z tego co jednak widzę na stronie, to nie dość że z 13 specjalizacji które były wcześniej na obecny rok jest planowanych tylko 5 (bez inżynierii programowania), to jeszcze dostać się wcale nie jest łatwo - na 790 kandydatów przyjęli 193 z progiem 263 punktów.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

Studia
#273 2011-10-08, 13:22(Ostatnia zmiana: 2011-10-08, 13:23)
Gandalf, jeśli dobrze czujesz się z matmy, to powinieneś sobie poradzić na informatyce, chociaż nie jest łatwo. Nie będę porównywał, co jest lepsze: polibuda czy uniwerek. Sam studiuję na Uniwersytecie Wrocławskim. Wydaje mi się, że programy zarówno na politechnice i uniwersytecie są bardzo podobne, różnice mogą być tylko takie, że na politechnice jest więcej fizyki (na uniwersytecie w zasadzie jej nie ma) i można uzyskać tytuł inżyniera (na niektórych uniwersytetach, jak np. UWr., też można uzyskać ten tytuł).

W chwili obecnej moje rozumowanie wygląda mniej więcej tak: uniwersytet daje solidną bazę teoretyczną, umożliwiającą dostosowanie się do większej ilości zawodów + przed rozpoczęciem pracy najczęściej i tak odbywa się konkretne szkolenie/kurs, co kładzie argument o lepszym praktycznym przygotowaniu do zawodu przez politechnikę. Dobre rozumowanie czy coś mi umyka?
Argument o lepszym praktycznym przygotowaniu jest imho słaby, ponieważ nie ważne po czym jesteś, to i tak prawdopodobnie będziesz musiał przejść jakieś szkolenie w firmie. Mi się zawsze kojarzyło, że na politechnice jest o sprzęcie komputerowym, a na uniwersytecie o oprogramowaniu, chociaż mogę się mylić. Tak naprawdę, to żadne studia nie przygotują cię do zawodu, tylko dopiero pierwsza praca...

A! I chyba najważniejsze: nie liczy się tak naprawdę papierek, a umiejętności.

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Adanos... proszę... powiedz mi, że informatyka na studiach to nie tylko programowanie i umiejętność zastosowania w niej matematyki :C

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

Studia
#275 2011-10-08, 15:40(Ostatnia zmiana: 2011-10-08, 15:41)
Adanos... proszę... powiedz mi, że informatyka na studiach to nie tylko programowanie i umiejętność zastosowania w niej matematyki :C
No nie. To jeszcze algorytmika, grafika komputerowa, bazy danych, inżynieria oprogramowania itp. :D

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
To ja chyba dam sobie spokój i skoncentruję się na egzaminie zawodowym. Ktokolwiek zatrudnia techników informatyków? : |

A na poważne, ten poziom matmy na studiach informatycznych naprawdę jest taki przerażający?
i naprawdę cokolwiek poza zastosowaniem całek w wyświetlaniu grafiki(czy jakoś tak) się z tej matmy przydaje w samej informatyce?

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
zależy co robisz. jeśli robisz stronki internetowe albo standardowe programy bazodanowe, to pewnie nie bardzo. jeśli natomiast symulacje, wizualizacje, obliczenia naukowe lub inne skomplikowane rzeczy, to pewnie się przyda.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
jest jakiś sens iść na informatykę dla kogoś, kto nie ma o niej zielonego pojęcia?

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
Jeśli nie masz lepszych pomysłów i uważasz, że sobie poradzisz, to czemu nie. U nas połowa osób nic nie umiała przychodząc na studia.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry