Komputer uruchamia sie z opóźnieniem 20730 23

O temacie

Autor Buła

Zaczęty 7.08.2010 roku

Wyświetleń 20730

Odpowiedzi 23

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
Siemacie :lol:

Mam problem z kompem.
Komputer nabyłem kilka miesięcy temu, do tej pory chodził bez zarzutu, aż do teraz. Zaczęło się od tego że postanowiłem wyczyścić go z kurzu. Zdjąłem wentylator, dokładnie wyczyściłem, radiator również.
Zamontowałem, wszystko jak trzeba, ale od tamtej pory mam problemy z uruchamianiem.
Dzieje się tak tylko po długim nie używaniu komputera. Np. gdy jest włączony, wyłączę go na 5 min, potem znowu włączam to jest ok, ale gdy wyłączam komputer na noc, i próbuje go uruchomić na drugi dzień to zaczynają się problemy.
Włączam normalnie zasilanie, wciskam przycisk power i nic. I co najdziwniejsze, gdy wcisnę power to komputer reaguje na to wciśnięcie dopiero po jakichś 2 minutach (!). Potem zapalają się diody led na obudowie i włącza się wentylator w zasilaczu, i kolejne 2 minuty czekania aż zacznie się cokolwiek dziać. Po 2 minutach komputer rusza, wentylator procesora zaczyna pracować, ekran się włącza i system startuje. Dopóki nie wyłączę go na kilka godzin, wszystko chodzi bez zarzutu.
Komputer oddałem do serwisu, ale po 2 dniach poszukiwań uznali że wszystko u nich działa idealnie.
Wróciłem do domu, a komp to samo co wcześniej.

Nie wiem już, prąd mam jakiś zjebany, czy co?
Może muszę wymienić podkładkę pod myszkę :lol2:

Nie no, powaga, będę wdzięczny jak ktoś podrzuci jakiś pomysł jak to naprawić.
Pytałem na forumpc ale mnie olali :lol:

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Komputer uruchamia sie z opóźnieniem
#1 2010-08-07, 16:25(Ostatnia zmiana: 2010-08-07, 17:55)
Problem na 100% tkwi w zasilaczu. Proponuję nie odłączać napięcia od zasilacza (wtedy ciągnie troszeczkę prądu ale kto by się przejmował ;)
Ewentualnie proponuję starać się nie wyłączać komputera na dłużej niż te 5 minut :lol:

sauron
  • Gość
- wyłącz wszystkie niepotrzebne dyski, napędy i spróbuj wtedy
- sprawdź czy wszystkie wtyczki od zasilania są dobrze podpięte i wyłącz te wiatraki które nie są potrzebne/szczególnie zasilanie główne to takie duże szerokie na płycie i zasilania karty graficznej
- przywróć fabryczne ustawienia biosa
- upewnij się czy komp nie działa w stanie wstrzymania
- sprawdź guzik power, ciężka robota żeby się do niego dostać ale może jest walnięty, albo po prostu kabel nie styka gdzieś po drodze, sprawdź czy kable dochodzące do płyty zasilające są włożone do końca, może wiszą i nie stykają...
- komp kurwa musi być brudny daj se spokój z czyszczeniem i nie baw się guzikami :lol2:

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

#3 2010-08-07, 17:09(Ostatnia zmiana: 2010-08-07, 17:10)
- sprawdź guzik power, ciężka robota żeby się do niego dostać ale może  jest walnięty, albo po prostu kabel nie styka gdzieś po drodze, sprawdź  czy kable dochodzące do płyty zasilające są włożone do końca, może wiszą  i nie stykają...
zetknij te piny co trzeba nożem, to guzik idealny - nie ma prawa być popsuty :D

avallach ma rację, mam powiedzmy to samo - jak komp długo stoi bez użytku to nie widać obrazu - muszę z pięć razy zresetować, samo się wyłączy i po chwili włączy - wtedy zadziała. Nie odłączaj kompa od zasilania.

ps
wyłącz te wiatraki które nie są potrzebne/szczególnie zasilanie główne  to takie duże szerokie na płycie i zasilania karty graficznej
...i sprawdź czy działa :lol2:

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Powiedzcie to mojemu ojcu który twierdzi że świecące się diodki od monitora i lcd na subwooferze ciągną bardzo dużo prądu.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
;l;

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Powiedzcie to mojemu ojcu który twierdzi że świecące się diodki od monitora i lcd na subwooferze ciągną bardzo dużo prądu.

Temat klasyk. Na nic tłumaczenia, że przykładowo zwykła jarzeniówka, która jak wiadomo do najbardziej efektownych i oszczędnych nie należą świecąca się przez miesiąc czy 15 dni (nie pamiętam) pożera astronomiczną kwotę do rachunku w wysokości 4zł :facepalm: . Monitor, listwa p.nap czy ledy w myszce to ruina dla domowego budżetu. Chuj, że w pokoju obok praktycznie bez przerwy od kilku lat chodzą filtry, grzałki i właśnie oświetlenie - a nie są to żaróweczki z osram do oglądania buraków w piwnicy. Ciągnie to pewnie więcej niż mały growbox.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Ja się podepnę do tematu, bo też mam pewien problem.
Mianowicie, kiedy włączam komputer...on samoczynnie się wylogowuje  :blink:  Nie mam pojęcia czemu tak się dzieje, ale jak mam szczęście + uda mi się kliknąć anuluj to może się udać, że będzie działać. Wie ktoś dlaczego takie coś się robi?

sauron
  • Gość

sauron
Gość

#9 2010-08-08, 13:31(Ostatnia zmiana: 2010-08-08, 13:56)
gdy się jest tym który za to wszystko płaci, to temat rzeka... dla mnie to przykry temat bo co roku płacę systematycznie coraz więcej, kiedyś jak płaciłem 120zł/m to mi się wydawało dużo, teraz płacę 230zł i już się nie zastanawiam nad tym że to dużo, ale kiedy będzie następna podwyżka i jaka. ostatnia podwyżka z 2009/2010 była 40zł, więc jak ktoś kto płaci rachunki nadal twierdzi że dbanie o zużycie prądu i nie mówię o skali świata, ale własnego prywatnego domu/mieszkania jest gówno warte to albo go po prostu stać na te rachunki i ma to w dupie albo jest głąbem.

suma tych wszystkich lampek i innego dziadostwa daje właśnie ten rachunek.

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Sprawdź co masz w autostarcie :lol2:
Najlepiej włącz w tym celu tryb awaryjny i otwórz msconfig. Tam w zakładce autouruchamianie sprawdź czy przypadkiem ktoś ci nie umieścił jakiegoś shutdowna ;d  
kto mógłby być tak bezczelny!? :pokerface:

azot?

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Cytat: Avallach link=topic=11051.msg106483#msg106483#msg106483#msg106483 date=1281264731
Sprawdź co masz w autostarcie :lol2:
Najlepiej włącz w tym celu tryb awaryjny i otwórz msconfig. Tam w zakładce autouruchamianie sprawdź czy przypadkiem ktoś ci nie umieścił jakiegoś shutdowna ;d
:ayfkm:

Buras

Buras

Użytkownicy
posty202
Propsy23
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ja mam czasem tak że mi sie pc sam zrestartuje, tera właśnie sprawdzam czy sie reśnie, bo ostatnio usunąłem virusa czy co to tam było o nazwie Killav,może pomoże i all bd spoko działać xD

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
';;l

Vierzba

Vierzba

Użytkownicy
Seba
posty590
Propsy1408
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Seba
A dla mnie przy włączaniu nie działa net, tylko gg - nie mogę wejść na tM. :< Muszę wyciągać i wsadzać kabel od neta 15 razy żeby w końcu załapało ;((

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
ale możesz słońce ze mną rozmawiać

Vierzba

Vierzba

Użytkownicy
Seba
posty590
Propsy1408
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Seba
rozmawianie z tobą nie da mi tutaj moda, bandyto

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Mody w dziale download  :lol:

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

#19 2010-08-09, 16:10(Ostatnia zmiana: 2010-08-09, 16:14)
suma tych wszystkich lampek i innego dziadostwa daje właśnie ten rachunek.

Mówisz o ledach panelowych i kontrolnych w urządzeniach elektronicznych? To czy tam monitor, telewizor w stanie gotowości to chyba nie są jakieś astronomiczne kwoty w skali całego domu, tym bardziej, że jak sądzę nikt tu w domu nie ma kilkudziesięciu monitorów czy ogółem urządzeń w stanie gotowości ale być może jestem zacofany i mój lubelski standard w skali kloaki to już co najwyżej mudżyńskie lepianki niczym z zamojskiego torfowiska.
Rzeczy typu światło, jakieś wiatraczki, dmuchawy, telewizory wiadomo że warto a nawet trzeba wyłączać gdy z nich w danej chwili bezpośrednio nie korzystamy.

0 użytkowników
Do góry