Świeże pomysły 87144 265

O temacie

Autor

Zaczęty 25.06.2010 roku

Wyświetleń 87144

Odpowiedzi 265

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
tak, zwłaszcza przy takiej geometrii i wielkości tekstur.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Może i te obrażenia typu cięcia nie, ale ciekawie by było dać teksturami jakieś sugestie, że jest mało życia - dołki pod oczami, czerwone nogi, ręce, czy jaka cholera.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Może i te obrażenia typu cięcia nie, ale ciekawie by było dać teksturami jakieś sugestie, że jest mało życia - dołki pod oczami, czerwone nogi, ręce, czy jaka cholera.
Da się zrobić żeby miecz zostawiał krwawe ślady cięć, ale działałoby to także (a może przede wszystkim :D ) na nieożywionych powierzchniach, takich jak ściany.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Zapewne to już przerasta wszelkie granice, ale mówiliście, żeby je olać. Chciałbym widzieć w modzie coś takiego:

Zamiast jednego obrazu na monitorze widzę dwa obok siebie. W jednym kamera jest normalnie, w drugiem powiedzmy centymetr w bok. Wyglądałoby to tak:

Zwie się to stereogram i jak się umie na to patrzeć, to się ma pełen trójwymiar, ale już to chwaliłem na forum na pewno. Nie wiem, co ten ikarus czy tam animus daje, ale jak daje taką możliwość to byłoby wspaniale.

maciejG

maciejG

Użytkownicy
posty450
Propsy1
  • Użytkownicy
Można by zrobić coś w stylu eliksiru pozwalającego widzieć w ciemności, tj. skryptowo zwiększona jasność / kontrast.

Spoiler

HellVard

HellVard

Użytkownicy
posty520
Propsy91
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Jest już zwój i runa światła, a także pochodnie więc taki eliksir nie jest jakoś strasznie potrzebny. Ale z drugiej strony pomysł ciekawy, bo jaśniejszy byłby cały obraz, a nie tylko kilka metrów przed nami oświetlone czarem/pochodnią.

LordSmarkula

LordSmarkula

Użytkownicy
posty141
Propsy1
  • Użytkownicy
jak się umie na to patrzeć, to się ma pełen trójwymiar,
A jak na to niby powinno się patrzeć? Po za tym widoczność na boki była by o połowę mniejsza, lub obraz byłby dziwnie ściśnięty.

Ludzie zamienili religię na telewizję. Teraz telewizja daje lepsze efekty w manipulowaniu ludźmi.

Znakiem bogatej młodzieży nie wiedzącej co zrobić z pieniędzmi nie powinien być banan, a nadgryzione jabłuszko.

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy

Zysk

Świeże pomysły
#107 2010-06-29, 21:13(Ostatnia zmiana: 2010-06-29, 21:14)
A jak na to niby powinno się patrzeć? Po za tym widoczność na boki była by o połowę mniejsza, lub obraz byłby dziwnie ściśnięty.
musisz skrzyżować oczy tak jakbyś patrzył na coś w połowie odległości od monitora i wyostrzyć na trzeci obraz, który ci się pokaże na środku. Jest to generalnie trudne. poczytaj w internecie o stereogramach

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Świeże pomysły
#108 2010-06-29, 22:19(Ostatnia zmiana: 2010-06-29, 22:36)
Exactly. Robisz zeza i widzisz. Jest to generalnie łatwe, ino na początku trochę boli. Obraz mógłby być ściśnięty, ekrany mają wszak opcję rozszerz obraz, etc, ewentualnie jak w GMOD'zie - czarne pasy na górze i dole obrazu. Oczywiście wszystko by było zrobione na przełącznik, nikt by nie kazał zezować, aby grać :D

PS: niby istnieje coś zwanego IZ3D, co ma taką opcję - grałem tak w całkiem sporo gier - ale to nie dziala pod gothicem i jego magicznym directczymś.

@down
Już by zostało, jakby zostać miało - grałem tak kiedyś długie godziny :D

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka
Robisz zeza i widzisz.
Uważaj żeby ci nie zostało.

LordMaker

LordMaker

Użytkownicy
posty33
  • Użytkownicy
Pomysł ode mnie: dodać narzędzia dla ludzi zajmujących się machinimą. Co konkretnie? Bo ja wiem... Podstawowe rzeczy jak tdes przypisany do jakiegoś przycisku, ułatwienia w sterowaniu gestykulacją, mimiką i ogólnie animacjami, może jakieś narzędzie do pisania arcyprostych skryptów i rutyn... Nowe efekty, odpowiednik Rockefellera z rzeczami z moda... No i Święty Graal wszystkich cheaterów - F8 nie zmieniające kierunku...

A jako rozszerzenie tego, co było parę postów temu o gadaniu bzdur po spaleniu pewnych substancji - fajnie byłoby zobaczyć bohatera oświadczającego się drzewu albo opowiadającego ścierwojadowi swoją historię. Albo idźmy o krok dalej - bohater po wypaleniu hurtowych ilości tychże rzeczy przestaje "słuchać się" gracza i zaczyna robić różne ciekawe rzeczy - biega po ścianach, tańczy, zjada pieniądze, broń i pochodnie (ze zbliżeniem na to, co je)... Da się zrobić?
Może nieco naruszy to klimat, ale z tego co pamiętam jednym z założeń projektu było stworzenie normalnego człowieka, nie wybrańca bogów...

@ 3D:
Jak 3D, to pełną gębą - bo jeśli jest możliwe zrobienie w G1 stereogramu, to pewnie jest też możliwe uzyskanie 3D innymi technikami, więc lepiej dać graczom do wyboru stereogram, anaglif i to słynne 3D od nVidii (od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem, choć spodziewałem się czegoś więcej).

Ale pewnie nie jest możliwe żadne z powyższych...

Jaszczomb

Jaszczomb

Użytkownicy
posty1
  • Użytkownicy
Zlikwidujcie ułatwiające grę bugi (Na przykład ten, że z wyciągniętą bronią mijamy każdego strażnika bezkarnie).
Dodajcie jakiś hazard, jakieś kości czy karty, możliwość upicia się itp.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
jednym z założeń projektu było stworzenie normalnego człowieka

Tak, jedzenie broni z pewnością sprzyja tej wizji.

LordMaker

LordMaker

Użytkownicy
posty33
  • Użytkownicy
Miałem na myśli że wybraniec bogów zawsze chodzi trzeźwy, czysty, pachnący i ma pięknie przylizaną grzywkę, a zwykłemu człowiekowi zdarzają się różne rzeczy... A poza tym mam na myśli efekty po wypaleniu NAPRAWDĘ dużej ilości ziela - wtedy można to np. tłumaczyć jakąś dziwną wizją... Byłaby to chyba innowacja na skalę światową, rozważcie to :lol:

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
a po co tworzyć takie głupoty, które nie mają żadnego odzwierciedlenia w rzeczywistości? simsy są pełne takich ekscesów i tyle chyba wystarczy, "na skalę światową".

LordMaker

LordMaker

Użytkownicy
posty33
  • Użytkownicy
Nie wiem, nie grałem :lol2:
Wydawało mi się jednak, że Gothic jest światem fantasy, i do tego jest GRĄ, więc nie wszystko musi mieć swoje "odzwierciedlenie w rzeczywistości". Byłaby to raczej taka ciekawostka, coś jak z jedzeniem jabłek w G2 - np. po wypaleniu 50 mocnych skrętów... W rzeczywistym świecie nie słyszałem o przypadku, żeby ktoś jadł dziesiątki jabłek jedno po drugim, ale twórcom G2 to nie przeszkadzało...

zOrc

zOrc

Użytkownicy
posty45
Propsy2
  • Użytkownicy

zOrc

Świeże pomysły
#116 2010-07-02, 15:16(Ostatnia zmiana: 2010-07-02, 15:18)
A może by tak zrobić niemal każdą nową teksturę nie wzorując się na starych?... :lol2:  do tego filtrowanie anizotropowe, o ile pamiętam Dx7 obsługuje je. Z tym gra by wyglądała dużo ładniej... w g2nk w gothic.ini była opcja by włączyć filtrowanie. Więc raczej można by było zrobić je w g1 do tego w menu opcji. Antyaliasing też by się przydał... w końcu gothic jest zbyt kanciasty. Ogólnie to wszystko co by poprawiło znacznie grafikę w GI, powinno się tu znaleźć ^_^  

...cienie statyczne :P

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
zOrc, wiesz, że sterowniki nie służą tylko do obsługi kart graficznej, ale można je wykorzystać do takich bajerów jak na przykład wymuszenie AA?

zOrc

zOrc

Użytkownicy
posty45
Propsy2
  • Użytkownicy

zOrc

Świeże pomysły
#118 2010-07-02, 15:26(Ostatnia zmiana: 2010-07-02, 15:27)
Ogrodniku, ale po co to robić skoro lepiej było by te efekty bez pośrednio uzyskać? Zresztą nawet jeśli to jest w 99% możliwe...

Poza tym jeśli jest taki program/sterownik do modyfikacji gry to raczej nie na DirectX7, oraz nie na takie gry jak Gothic :lol2:

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Ogrodniku, ale po co to robić skoro lepiej było by te efekty bez pośrednio uzyskać? Zresztą nawet jeśli to jest w 99% możliwe...
Po to, że ustawiasz raz, a potem zostaje to uruchomione dla następnych gier, w które zagrasz. O niebo poprawia rozgrywkę w stare gry, np. Piraci z Karaibów, gdzie pół ekranu to przesuwające się kwadraty.

Poza tym jeśli jest taki program/sterownik do modyfikacji gry to raczej nie na DirectX7, oraz nie na takie gry jak Gothic :lol2:
To normalne sterowniki do karty graficznej. Na przykład przy Radku odpalasz CCC i sobie ustawiasz co chcesz, a czego nie. I basta.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry