Jako że ten tutorial ten był napisany przez moją skromną osobę ponad dwa lata temu gdy chciałem zaistnieć na tym forum i był zupełnym plagiatem
TEGO, postanowiłem go poddać obróbce. Enjoy.
1.ReklamaNie dawać:
Mod (nazwa) oferuje ci:
+Nowe zbroje
+Kilka nowych NPC
+itd.
To ma być coś oryginalnego. (Recenzja z piekła rodem?)
Najlepiej walnąć kilka screenshotów i umieszczać co jakiś czas po jednym dwóch. Gameplay też by nie zaszkodził.
2.ŚwiatWażny jest świat i od tego właśnie powinniśmy zacząć. Rozmiar nie jest bardzo istotny, ważne natomiast jest to co na się tej mapie znajduje. Mniejszy świat wcale nie musi być gorszy od dużego. Możemy stworzyć emocjonującą rozgrywkę na terenie zaledwie jednego miasta, nie musimy od razu tworzyć potężnej mapy z dziesiątkami jaskiń, puszczą itd. Ale często zdarza się, że gra toczy się na wyspie - było Khorinis to teraz ciągle wyspa. Dlaczego? Wydaje mi się, że bierze się to stąd, iż zrobić plażę i parę skał po czym oblać to wodą to najłatwiejszy sposób tworzenia miejsca modyfikacji (zwłaszcza jeśli jest ona niewielka). Nie wiem jak wy, ale mi o wiele bardziej podobała się fabuła Gothica I. A gdzie się działo? W dolinie! Czyli jednak można. Oto kilka propozycji co do "odgrodzenia" świata od reszty:
-góry (kotlina, dolina);
-mury (jeśli to miasto, to np. nie można z niego wyjść);
-rozległe elementy środowiska (raczej do dużych światów, np. ogromny las, pustynia);
-niewidzialne ściany (robimy worlda kawałek za miejscem do którego można dojść i wstawiamy w pewnym miejscu niewidzialną ścianę);
-zawalona przejście (w przypadku kopalń);
-woda (standard, ale w ostateczności...);
Zresztą fajnie by było zagrać w moda dziejącego się w zaśnieżonych górach z bandytami, gdzie słychać mocny szum wiatru, niż kolejny rozbitek na małej mapce wyspy. Jednak nie zajmujmy się robieniem miasta, jadąc na Vobach z oryginalnego Gothica. O wiele lepszym pomysłem jest zrobić większy obóz myśliwych i drwali niż wstawianie domków z kawałków mostu lub krzywej drewnianej chałupy przypominającej raczej wychodek. Nie wstawiajmy także takich samych Vobów w jednej linii - paskudnie to wygląda.
I to co powiedział kiedyś Thoro: Nie wstawiać lasów, łąk, polan, jaskiń, potoków, jezior, wodospadów, kanionów, pustyń itd. na wysepce jak farma Onara.
3.Klimat gryPowinien ze sobą raczej współgrać, bo nie ma co wstawiać lodowego golema obok bagiennego smoka. Nie wstawiamy też w lodowej krainie, drzew z wyspy Khorinis. Ale co do level deignu to
http://themodders.or...orzeniu-swiata/odsyłam TU. Starajmy się wstawiać dużo dźwięków i odgłosów (nie muzyki!). Uwierzcie, naprawdę przyjemniej jest chodzić po świecie gdzie słychać świergot ptaków, stukanie dzięcioła, czy nawet głupie fale na głupiej wyspie
.
4.PostacieNajlepiej, żeby były jak najbardziej różnorodne. Oczywiście charakterem. Fajnie jest żeby każda postać miała inne zdanie, pogląd. Dobrym przykładem są przyjaciele Bezimiennego. A teraz druga sprawa. Wyobraźmy sobie sytuację, gdy idziemy po mieście/wiosce/obozie, zatrzymujemy się i widzimy 2 osoby (takie jak, np. Ratford i Drax) rozmawiające ze sobą. Jaką powinny mieć osobowość? Rzecz jasna podobną. Są połączone zainteresowaniami/gildią/questem. Najlepszym przykładem błędu jest Blizna i Arto. Arto nie lubi gadać, a jak byśmy stali w zamku i patrzyli to pepla bez przerwy od rana do wieczora z przerwą na spanie. Trochę to takie nie logiczne, nie?
5. BohaterA teraz bohater. Chyba najważniejsza część tutorialu. Nie może być platońskim ideałem, tym jedynym wspaniałym. Psuje to realizm gry i nie pozwala na rozwijanie postaci, bo wiadomo że zachowa się tak a nie inaczej. Fabuła jest liniowa, a mod traci na wartości. I znów najlepszy jest zabawny skazaniec Bezimienny, a nie jakiśtam Rhobar III (nadanie imienia też zepsuło klimat), który jest wspaniałym patriotą, niczym Mel Gibson
:
Jako że jesteśmy główną częścią gry powinniśmy mieć prawo do wybrania naszej ścieżki oraz zachowań czy tez odpowiedzi w dialogach. Najlepiej będzie jeśli odłożymy na bok wybrańca, gdyż ta posada jest już zajęta. Kilka innych przykładów:
-powinna być to prosta osoba która przy pomocy przyjaciół oraz ciężkiej pracy osiągnęła coś w życiu
-jeśli jest to krótki mod to postać prosta nie wykształcona - nie powinniśmy umieszczać ksiąg w modyfikacji bo będzie to nielogiczne
-jeśli chcemy już zrobić prokoksa wybijającego orków, to doradzam generała albo wysokiego rangą wojskowego
Odradzamy:
-odbieranie naszej postaci pamięci, było bo oryginalne pierwszy raz, kilka następnych też było akceptowalne ale teraz jest to widoczne w wielu modyfikacjach.
Bardziej przydatne jest dodanie postaci, potrafiącej nam opowiedzieć co się działo przed wydarzeniami z moda. Słuchanie historii, postawi naszego bohatera na nogi. Będzie wiedział na czym stoi i co w trawie piszczy. Może to być, np. opowieść o założeniu miasta, napadzie bandytów, pożarze pobliskiej farmy.
No i kuhwa nie wstawiać strażnika miejskiego z szóstym kręgiem magii, mistrzowskim władaniem 4 broniami, siłę równą 5000 i fioletowy pancerz łofcy smokuf.
6.ZadaniaI znów różnorodność jest najlepsza. Oczywiście Gothic posiada tylko kilka funkcji (nie mówię o zaawansowanych skryptach), które początkujący powinien znać, Warunki If przydadzą ci się na początek. Warto urozmaicić czasem questa dodając przeszkodę (większą bądź mniejszą). Takie rozbudowane i złożone, są oczywiście ciekawsze od przynieś butelkę wody. Z drugiej strony przydadzą się prościutkie zadania do nabijania EXP, czy po prostu dla rozwinięcia danego wątku czy też zajęcia czasu. Najlepiej jeśli cechować nasz mod będzie,
7.Nielinowość akcjiWiem. Wielu uważa, że gry z rodem średniowiecza, zamków, druidów i w ogóle Władcy Pierścieni, powinny być liniowe. No ale po cholerę tworzyć coś czym nie można zaskoczyć innych? (inna kwestia jeśli moda robimy wyłącznie dla siebie). Gdy pierwszy raz miałem styczność z Gothiciem, zaskoczyło mnie zawalenie Starej Kopalni i foch Starego Obozu. To było tak nieprzewidywalne i stało się tak nagle. Poczułem dreszczyk emocji podczas gry, a wy? Uważam, że im gra jest bardziej nie liniowa tym ciekawiej. Choć nie przesadzać także w drugą stronę
.
UWAGA!:
Dobrze dopracowany mod liniowy może być także ciekawy. Ale niestety większość taka nie jest.
8. Magia i artefaktyUnikać jak ognia, chyba że ktoś jest w tym dobry. Wstawianie czaru kula ognia ze zmienioną teksturą i obrażeniami, może fajnie dla nas wygląda ale jest raczej kiepskim pomysłem. Amulety i pierścienie których założenie powoduje prawie nieśmiertelność,np. obrona przed bronią:300. (a dostajemy je za banalnego questa). Lepiej zostawić to co jest i inwestować w fajne
9.Smaczki i Easter EggiPamiętacie motylki w Khoranie, albo kapiącą wodę? Robi wrażenie. Z takich właśnie rzeczy bierzmy przykład. Mała rzecz a cieszy. A co do Easter Eggów to najlepiej dać w niewidocznym trudnodostępnym miejscu, a nie gdzieś na środku planszy albo na pierwszej skalnej półce.
10.DialogiUnikamy krótkich słabych dialogów typu:
- cześć jak zrobię ci dżinsy to zrobisz mi dżinsy
- OK (tego też nie używać!)
Raczej dłuższe i z sensem. Jeśli mod bez dubbingu warto dodać w nawiasach emocje (zły), (z zamyśleniem). I nie wstawiać takich słów jak Lol, OK, Spoko i tym podobnych z gwary młodzieżowej. A jak się raz kurwa pojawi to się złego nic nie stanie (ale bez przesady :naughty: )
11.ZakończenieBohater nie musi pokonać zła, wygrać, ani też umrzeć. Może ponieść klęskę i resztę swoich dni spędzać na piciu klasztornego winka lub wygrać ale tak, że nikt się o tym nie dowiedział.
12.Czego unikać?-idealnego bohatera
-braku logiki (ranny NPC, prawie nie żywy następnego dnia gotowy do walki; co innego bohater jadący na potionach )
-czas akcji powinien być zgodny z wydarzeniami
-krótkich i dennych dialogów
-"megapostaci"
-głupich nazw (P/\|\|cCerzYyyGk)
-wstawianie niedopracowanych animacji, modeli itp
- nie nadajemy postaciom, roślinom, broniom (wyj. URIZIEL) itd. nazw na Caps Locku. Nawet wzmocniona zbroja magiczna jest zapisana w sposób normalny. Z dużych liter można nazwać Easter Eggi.
No to raczej tyle. Ktoś ma jakieś pomysły czy cuś to dopiszę.
Dziękuję sawikowi za wskazanie mi błędów i częściową pomoc.