Quest na przyniesienie itemku 2938 6

O temacie

Autor Yubasek

Zaczęty 26.12.2009 roku

Wyświetleń 2938

Odpowiedzi 6

Yubasek

Yubasek

Użytkownicy
posty59
Propsy6
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Witam. Chciałbym się zapytać jak zrobić quest na przyniesienie dowolnego itemu. Chodzi o to, że nie tylko itemki z przedziału others, ale np. bronie, artefakty czy magia. Podejrzewam, że chodzi o tę linijkę
IF (Npc_HasItems(other,Instance przedmiotu == Ilość))a mianowicie o argument/parametr: other. Jeśli dobrze podejrzewam, to powiedzcie jakie inne wartości może przyjmować ten parametr. Jeśli źle to proszę poprawcie mnie. Z góry dzięki.

"... Bo wewnątrz mej głowy mam świat obiektowy ..."

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
Jeśli dobrze podejrzewam, to powiedzcie jakie inne wartości może przyjmować ten parametr.
O ile się nie mylę, jeszcze może być self. Czym się różni? Ano, w tym przypadku other sprawdza, czy nasz rozmówca ma dane przedmioty, a self czy to my je posiadamy(może być również hero - czy nasz heros ma te rzeczy).

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

maciejG

maciejG

Użytkownicy
posty450
Propsy1
  • Użytkownicy
To chyba może być każdy wskaźnik do NPC, nie instance, mogę się mylić.

Spoiler

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Quest na przyniesienie itemku
#3 2009-12-26, 11:30(Ostatnia zmiana: 2009-12-26, 11:31)
Other to zmienna oznaczająca zwykle tego "drugiego" npc który bierze udział w czynności, w tym przypadku rozmówcę tego u kogo to wkleisz. Swój przedmiot wstaw zamiast "Instance przedmiotu". I nie ma znaczenia czy to broń, runa magiczna, bryłka rudy czy drewniana łyżka.

Nie ma to akurat w przypadku twojego questa znaczenia, ale przeciwieństwem other będzie self, czyli "ja sam, o mnie chodzi".

Yubasek

Yubasek

Użytkownicy
posty59
Propsy6
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Dzieki. Czyli jednak się myliłem bo myślałem, że zmienna ta nie dotyczy npc'a tylko rodzaju ekwipunku. Chciałem się jeszcze zapytać czy w takim razie ten warunek:
IF (Npc_HasItems(other,ItMw_1H_Club_01 > 0))spełni się i będę mógł zagadać do npc'a gdy będę miał tą broń (to jest pałka)-chodzi mi o to czy ten instance jest poprawny, bo jak wczoraj robiłem to coś mi nie chodziło(może popełniłem jakąś literówkę).

Yubasek

Yubasek

Użytkownicy
posty59
Propsy6
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy

Yubasek

Quest na przyniesienie itemku
#6 2009-12-26, 15:58(Ostatnia zmiana: 2009-12-26, 16:10)
instance macy jest ok. Problem leżał w If'ie- zła konstrukcja warunku. Ifa wygenerował mi program wiec stwierdziłem, że jest ok. Dopiero teraz zauważyłem błąd. Mianowicie:
było tak
IF (Npc_HasItems(other,ItMw_1H_Club_01 > 0))a powinno  być tak:
IF (Npc_HasItems(other,ItMw_1H_Club_01) > 0)
@ps. Według mnie takich bugów nie powinno być w generatorze :/ . Chyba napisze swój.

Dzięki jeszcze raz. Można zamknąć

OK

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry