Nowa alternatywna gildia... 9805 22

O temacie

Autor zalpl

Zaczęty 15.11.2009 roku

Wyświetleń 9805

Odpowiedzi 22

zalpl

zalpl

Użytkownicy
posty92
  • Użytkownicy

zalpl

Nowa alternatywna gildia...
2009-11-15, 19:04(Ostatnia zmiana: 2009-11-16, 19:47)
Tu link do tutka odnośnego do dyskusji:
http://themodders.org/index.php?showtopic=78

Więc postarajmy się rozwiązać problemy które występują...orcwarrior powiedział coś o bugach w modzie po tym "oszukiwaniu" gry.
Ale zgadzam się z Fenixem. Tutorial jest niekompletny choćby dlatego, że nie widzę w ogóle sensu dodawać tutoriali, które w konsekwencji mnożą bugi w modzie. Trzeba najpierw go naprawić, albo chociaż opisać w tutorialu
1. Więc jak właściwie stworzyć dodatkową gildie...nie podmieniając istniejącej? Czy w ogóle taki sposób istnieje?
2. Dlaczego nie da się po prostu zamienić cyfer dla danej gildii a GIL_MAX zamienić poprostu na 43(44,45,46...)?
3. Czy nie da się zamienić CONST INT (stałej) na zmienną INT?

Ktoś potrafi odpowiedzieć mi na te pytania? A może ktoś zna jakiś inny sposób na nową gildie? Czekam na odpowiedzi  :P  ...

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
1. Więc jak właściwie stworzyć dodatkową gildie...nie podmieniając istniejącej? Czy w ogóle taki sposób istnieje?
Nie.
A może ktoś zna jakiś inny sposób na nową gildie?
Tak jest, bardzo prosty. Zmienić nazwę którejś z istniejących gildii i o kłopocie. No chyba nie trzeba ci zbyt wielu gildii?

zalpl

zalpl

Użytkownicy
posty92
  • Użytkownicy

zalpl

#2 2009-11-16, 15:07(Ostatnia zmiana: 2009-11-16, 19:41)
YY...podmienić da się gildie:
-Magnat
-Babka
-Zbieracz
-Kret
-Kopacz
-Guru
- Ork Niewolnik (chyba)

Więc 7 klas...potrzeba mi 8 a najlepiej 14...więc nie wiem co mam zrobić...

Posty poniżej zostały usunięte jako niezgodne z tematem

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Moim zdaniem jest 16 gildii"(brak)",
"Magnat",
"Strażnik",
"Cień",
"Mag Ognia",
"Kopacz",
"Mag Wody",
"Najemnik",
"Szkodnik",
"Zbieracz",
"Kret", // 10
"Guru",
"Nowicjusz",
"Strażnik Świątynny",
"Nekromanta",
"Babka",
czyli o 2 więcej niż byś chciał :roll:

zalpl

zalpl

Użytkownicy
posty92
  • Użytkownicy

zalpl

#4 2009-11-16, 20:09(Ostatnia zmiana: 2009-11-16, 20:20)
No tak ale chodzi o to że ja robię dodatek w rodzaju np Nocy Kruka do GII tzn gildie typu Szkodnik, Cień, czy Najemnik muszą zostać ponieważ w oryginalnej grze można się dołączyć do każdego + (brak) który jest przecież wyświetlany jak bohater niema gildii ...

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
A konieczne jest dołączenie do każdej z nich? Przecież do kopaczy, czy kretów nie trzeba dołączyć. Nekromanta, Zbieracz czy Guru są niewykorzystane. A co do "braku", to chyba można zmienić w trakcie gry nazwę, więc można by było bazować na jednej i zmieniać nazwę :D

zalpl

zalpl

Użytkownicy
posty92
  • Użytkownicy
Nekromantą można przecież zostać...
Ale bardziej mnie ciekawi zmienianie nazw gildii  (brak) bo przecież na tym mi zależy żeby po dołączeniu do gildii zmieniała się nazwa i tylko na tym...proszę cię o odpowiedź...

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
TXT_GUILDS[0]="zmiana";Zmienia nazwę gildii "brak" na zmianę... Co ciekawe TXT_GUILDS jest tablicą stałych, a nie zmiennych..., ale jak widać, że da się zmienić...
CONST STRING TXT_GUILDS [GIL_MAX]

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
A nie można by było wykorzystać gildii zwierzęcych? Trzeba by tylko zmodyfikować tabelkę wzajemnych nastawień.
tak to byłby dobry pomysł, a wszystkim zwierzętom dać taką samą gildię xd no i jeszcze orkom osobną

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

zalpl

zalpl

Użytkownicy
posty92
  • Użytkownicy
I mam to zmieniać przy dołączeniu się do gildii (tej nowej) tak? W skrypcie dialogu? A ,np. jak mam ludzi z tej nowej gildii to dać im cokolwiek? I wtedy bohater będzie miał odpowiednią nazwę a gildie innych będzie dało rade sprawdzić tylko kodami?

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Cytat: gothicman link=topic=7798.msg71169#msg71169 date=Nov 17 2009, 06:14 AM\'
tak to byłby dobry pomysł, a wszystkim zwierzętom dać taką samą gildię xd no i jeszcze orkom osobną
Można by zostawić zwierzaczkom dwie lub trzy gildie, drapieżców, roślinożerców i neutralnych, dzięki temu odpowiednie zwierzęta nadal atakowałyby siebie nawzajem.

zalpl

zalpl

Użytkownicy
posty92
  • Użytkownicy
No tak ale to kupa roboty ze zmienianiem neutral, angry, friendly itp...a nie dobry jest ten sposób który podał Adanos?

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

#13 2009-11-17, 13:16(Ostatnia zmiana: 2009-11-17, 13:19)
Wtedy z kolei przedstawiciele każdej gildii będą ciebie traktowali neutralnie. Chociaż, w sumie to chyba tak czy inaczej bohater zawsze był tak traktowany, może te mechanizmy wzajemnych stosunków pomiędzy gildiami go nie obejmowały.

zalpl

zalpl

Użytkownicy
posty92
  • Użytkownicy
No tak ale to dużo zmienia? Przecież nieobowiązkowo mówione są "Witaj", "Za Gomeza!". Czy coś jeszcze daje to że gildie są neutralne?

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Jeśli np. gildia byłaby podobna do Cieni, np. Wielkie Cienie, to najpierw dołączamy do Cieni, a później zmieniamy nazwę na Wielkie Cienie. Robimy taki trick ze wszystkimi gildiami, czyli szukamy podobnych, dołączamy do niej i zmieniamy tylko nazwę.

Zawsze możesz napisać, jak sam byś widział taką gildię...

zalpl

zalpl

Użytkownicy
posty92
  • Użytkownicy
Wtedy z kolei przedstawiciele każdej gildii będą ciebie traktowali neutralnie. Chociaż, w sumie to chyba tak czy inaczej bohater zawsze był tak traktowany, może te mechanizmy wzajemnych stosunków pomiędzy gildiami go nie obejmowały.

Ale czy stosunek, np neutralny czym się różni od przyjaznego?

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Wydaje mi się że osoby przyjazne (z tej samej gildii) będą się np z nami witały, jednak nie jestem pewien. W Gothicu zrobiono szablony zachowań. ale wydaje mi się że nie rozwinięto tego i w końcu wyszło tak że różnice są bardzo małe bądź żadne, tak jak zresztą napisałem w poprzednim poście.

zalpl

zalpl

Użytkownicy
posty92
  • Użytkownicy

zalpl

#18 2009-11-17, 18:30(Ostatnia zmiana: 2009-11-17, 18:40)
W takim razie wydaje mi się że sposób Adanosa jest troszkę prostszy i nie trzeba się bawić w zmienianie stosunku co do gildii. Mam jeszcze pytanie...jak podmienię klasę pod Guru to co zrobić żeby Ci z tej gildii której podmieniłem nie mówili "Zbudź się!" a Guru żeby mówili.

PS: Avallach...muszę przyznać że jesteś najfajniejszym moderatorem ^^  Nie bluzgasz (kto bluzga nie będę wymieniał  :(  ) no i pomagasz innym użytkowników w co większość moderatorów nie chcę się "bawić". Więc dla mnie jesteś moderatorem z nr 1 ^^  (oby było takich więcej)

Dzięki ^^
Zauważyłem że chęć do pomocy jest wprost proporcjonalna do szans że takiej pomocy samemu będzie się potrzebować i do tego ile osób takiej pomocy od ciebie oczekuje, inni moderatorzy są z reguły o wiele ode mnie bardziej doświadczeni i podejrzewam że ciągłe tłumaczenie jakichś modderskich zawiłości nieraz ich zwyczajnie irytuje.

jendrzejs

jendrzejs

Użytkownicy
posty586
Propsy31
Profesjabrak
  • Użytkownicy

jendrzejs

#19 2009-11-17, 20:01(Ostatnia zmiana: 2009-11-17, 20:01)
A przyjazny od neutralnego różni się tym że naprzykład jak go walniesz(przyjaznego) to on sie obraca i ci nie oddaje Np.Diego.Neutralny sobie stoi a jak go walniesz to ci oddaje.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry