Dobra,
zdecydowałem się na utrudnienie sobie życia i postanowiłem zainstalować linuxa
Jaka dystrybucje polecacie, dla mnie..
chodzi mi głównie o częste aktualizacje do systemu i aktywne community
możliwość wprowadzania dużych modyfikacji do systemu - oczywiście wsparcie dla cpp lub c
dobre wsparcie dla sprzętu - nie zamierzam spędzać kilku dni na instalacje drukarki XDDD
fajnie by było gdyby nie utrudniał mi życia jak windows 10, tj jakieś wbudowane antywirusy, cortany, skanery, dziesiątki procesów i usług działających w tle które zamulają ram i czas procesora - to ma być proste i szybkie
prosty, rozszerzalny (tzn mogę go modyfikować z poziomu kodu) interfejs - jak najbardziej zbliżony do windowsa, bo nie chce poświęcać duzo czasu na naukę obsługi - może to być nawet nakładka kafelkowa tj win8, ale fajnie gdyby interfejs obsługiwał przezroczystość tj win7
wsparcie dla technologi, tj opencl, opengl, etc... (oczywiście dx odpada z wiadomych przyczyn)
jedna z najważniejszych rzeczy to aktualna dokumentacja dotycząca budowy jadra i nakładki
z tego co wiem to microsoft udostępnia visual studio na linuxa, ale gorzej ze wsparciem innych twórców oprogramowania, np autocad.. nie ma szans uruchomić na tym systemie 3ds maxa?
podobno europa universalis 4 działa na linuxie to prawda?
ale głownie chodzi mi o ten jeden program i każdy system który nie ogarnia visual studio odpada z miejsca
Oczywiście zdaje sobie sprawę z tego, ze nie wszystkie wymagania zostaną uwzględnione, ale mimo wszystko jeżeli ktoś ma propozycje najbardziej zbliżone do powyższego klucza to milo by było gdyby ten ktoś się wypowiedział.
Chciałbym jeszcze dzisiaj wieczorem migrować na nowa platformę.