Linux 169096 360

O temacie

Autor V3Q

Zaczęty 10.09.2009 roku

Wyświetleń 169096

Odpowiedzi 360

Szaromrok

Szaromrok

Użytkownicy
posty71
Propsy65
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Kumpel siedzący w temacie opowiadał mi, że wirusy na linuxa są, ale... w większości nie atakują komputera nosiciela. Jako że linuxy często są używane na komputerach będących jakimiśtam serwerami łączącymi się z komputerami z zainstalowaną windą, wirus zaraża właśnie te komputery z windowsem.
Ale nie spod samego linuksa, bowiem ten nie posiada winapi. Korzystam z windowsa na codzień, ale co by nie powiedzieć, w tym systemie po prostu nie masz pełnej kontroli nad tym, co się dzieje, co się pcha do systemu etc.
Windowsy same się zarażają, os linuksowy tu nie w tym wypadku siły sprawczej. Robiąc za serwer może filtrować za to ruch sieciowy takim av, żeby do stacji roboczej z windowsem żadne gówno nie dotarło. Taki firewall przed malwarem.

Na pewno jakieś są, ktoś chciał pokazać, że się da. Ale szczerze mówiąc co by się uchowało w środowisku, które cały czas ewoluuje?
Windows Vista/7, włączone aktualizacje, firewall, uac, bezpieczna przeglądarka i zdrowy rozsądek przy otwieraniu linków i plików typu "twojezdjecie.com" i na windowsie można czuć się dobrze. To już nie czas Windowsa XP na adminie z ie6 i sp1.

Luk

Luk

DreamVader 2
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader 2
  • Sursum Corda! Wiwat Car!

Luk
DreamVader 2

Linux
#81 2012-03-12, 18:16(Ostatnia zmiana: 2012-03-12, 18:17)
Cieszę się, że chociaż tu się zgadzamy w tej sprawie.

Spoiler
https://www.youtube.com/watch?v=DsSwvh4npMQ

Szaromrok

Szaromrok

Użytkownicy
posty71
Propsy65
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Szaromrok

Linux
#82 2012-03-12, 18:18(Ostatnia zmiana: 2012-03-12, 18:20)
Też korzystam na co dzień z Windowsa. I jakoś nie złapałem, ani jednego wirusa. Miałem również wątpliwą przyjemność korzystania z Linuksa. Ów system jest według mnie niewygodny, powolny, oraz mniej funkcjonalny, niż Windows.
Nie korzystałeś z systemu Linux, Don Quijote de la Mancha.
Napisz, z czego korzystałeś.

Luk

Luk

DreamVader 2
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader 2
Cóż... Korzystałem, ale to dawno. Być  może coś się zmieniło. Używałem Ubuntu, bodajże w 2007.

Spoiler

Szaromrok

Szaromrok

Użytkownicy
posty71
Propsy65
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Cóż... Korzystałem, ale to dawno. Być  może coś się zmieniło. Używałem Ubuntu, bodajże w 2007.
ubuntu nie urywa jaj, to najszczersza prawda (chociaż od wersji 10 jest ładny). Chcesz dobrego, responsywnego systemu, który nie jest windowsem? - postaw archa;) Szczerze polecam.

Luk

Luk

DreamVader 2
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader 2
Obejrzałem na YT filmy przedstawiające Ubuntu. Teraz jestem wstanie postawić znak równości między Linuksem(wiem, że Ubuntu, ale chciałem uniknąć powtórzeń), a Windowsem.

Spoiler

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1208
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy

Żelazko

Linux
#86 2012-06-06, 17:19(Ostatnia zmiana: 2012-06-06, 17:20)
Szukam osób, które aktywnie używają ten pod-system. Jestem ciekawe jak to działa oraz czy są jakieś problemy jakiekolwiek by nie były stwarzane przez ubuntu. Ciekawie mnie czy są jakieś antywirusy na ubuntu oraz czy cały proces instalacji jest trudny oraz czy są jakieś specjalne wymagania do ubuntu. Ubuntu pójdzie na Windows 7?

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Linux
#87 2012-06-06, 17:20(Ostatnia zmiana: 2012-06-06, 17:58)
Ja. Nie mam nawet windy, patrz jaki hardkor.

Jakie antywirusy : |
Proces instalacji jest nieskończenie prosty. wsadzasz płytkę i klikasz instaluj.

Za problem możesz uznać fakt, że wine nie odpala wszystkiego perfekcyjnie i wymaga trochę konfiguracji zanim zacznie naprawdę dobrze działać.

Czy ubuntu pójdzie na windows siedem? A żebyś wiedział że pójdzie.
http://www.ubuntu.com/download/desktop/windows-installer
posłuchaj zyska parę postów niżej i nie ruszaj tego. wypal po ludzku obraz na płytę i zainstaluj fajnym, prostym instalatorem który jest na tejże płycie.

Althar

Althar

Użytkownicy
posty307
Propsy44
  • Użytkownicy
Jeśli chcesz mieć Ubuntu obok Windowsa i faktycznie z niego korzystać, nie polecam instalacji jako programu przez WUBI, lepiej zainstaluj obok na osobnej partycji(możliwość wyboru systemu podczas startu komputera), poszukaj, wszystko jest na ten temat. Ja np. używam Ubuntu do "pracy" - grafika 2D, 3D, montaż filmów, a Windows do gier i programów typowo pod Windows 7 (np. UDK).

Jedyne probelmy jakie zauważyłem to brak wsparcia dla konfiguracji wielomonitorowych oraz sterowników własnościowych.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Coś ty? Ja jechałem na dwóch monitorach bez problemu. Chyba, że wsparcie konfiguracji wielomonitorowych to co innego niż używanie dwóch monitorów z różnym obrazem, może to jakieś mądrzejsze pojęcie.

Sterowników własnościowych nie zaneguję bo nie łapię co to : |

Nigdy nie próbowałem instalować używając wubi - jak to działa?

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
Instalujesz na partycji Windowsowej (NTFS) w pliku z obrazem wirtualnego dysku. Linux działa całkiem przyzwoicie z takim systemem plików...

Aż do momentu, kiedy przez przypadek wyłączysz komputer w nieelegancki sposób. Przy odrobinie pecha cały obraz dysku przepadnie na zawsze.

Niestety piszę o własnych doświadczeniach.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
pod-system (...) problemy jakiekolwiek by nie były stwarzane przez ubuntu (...) Ubuntu pójdzie na Windows 7?
Nie jestem pewien czy dobrze rozumiem, ale chyba w ogóle nie załapałeś czym Ubuntu w ogóle jest. To nie jest żaden pod-system, to normalny system operacyjny, jedna z dystrybucji Linuxa. Nie odpala się go na innym systemie, działa samodzielnie i musi korzystać z przygotowanych dla niego wersji aplikacji (tak jak Windows korzysta ze swoich .exe).
Na Linuxach nie korzysta się z antywirusów, bo są tak mało popularne i różnorodne, że prawie nie są tworzone na nie wirusy. Ponadto ich użytkownicy to zwykle osoby na tyle doświadczone żeby samemu wykryć i usunąć zagrożenia, przynajmniej te prostsze.

Ubuntu może być zainstalowane na jednym komputerze z innymi systemami, tak jak na raz można mieć dwa różne Windowsy.

Jak wspomniałem, na Ubuntu korzysta się z aplikacji specjalnie dla niego przygotowanych (lub przystosowuje się kompatybilne paczki przeznaczone dla innych dystrybucji), ale istnieje Wine - nie-emulator który z punktu widzenia zwykłego użytkownika można chyba jednak nazwać emulatorem, a pozwala na odpalanie z lepszymi bądź gorszymi skutkami programów .exe.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Może (chociaż nie mam pewności) trochę dystansu, żulezko prawdopodobnie mówił stylem próbującym przekazać "patrzcie jak nic nie ogarniam", ale wiedział co i jak. taki cwany lis : |

muttley

muttley

Użytkownicy
posty567
Propsy381
  • Użytkownicy

muttley

Linux
#93 2012-06-06, 18:20(Ostatnia zmiana: 2012-06-06, 18:22)
Co prawda wypowiem się tu o Kubuntu, jednak są to dość podobne systemy:
- syf z instalowaniem sterowników nVidii, być może to tylko nowe KDE jest tak udane
- problemy z dźwiękiem na ASUS Xonar DS + Pulseaudio (u mnie są takie jaja, że tylko 1 program w danym momencie może używać dźwięku, jeśli np mam playera mp3 włączonego to wtedy we Flashu w przeglądarce nie będzie dźwięku...)
  - w dodatku, jeśli np. zrobię twardy reset i uznam że chcę pójść na Windowsa muszę pierw wrócić do Kubuntu i wyłączyć system z menu/komendą - inaczej dźwięk będzie trzeszczał.
- chujowo działający VSync (wygląda jakby FPS-y wahały się w okolicach 15 mimo ciągłego 60 fps, bez VSync animacja jest idealnie płynna [tyle że wtedy procesor i grafa się smażą ;x ])

AMD Phenom II 1100T, GeForce GTX 570, 8 GB 1333 Mhz, ASUS Xonar DS

Tyle na temat minusów.
Plusy:
- instalowanie czegokolwiek jest dość szybkie (apt-get <nazwa>)
- gigantyczna baza sterowników (o ile nie używasz jakiegoś bardzo słabo znanego softu to wszystko będzie od razu zainstalowane)
- dość szybkie działanie, mam wrażenie że system robi użytek z 6 rdzeni, kompilacja OGRE'a pod Linuxem zajęła mi z 10 minut (3 minuty to wklepywanie komend, a potem z 7 kompilacja ;d ), pod Windowsem sama konfiguracja to ok. 15 minut a potem kompilowanie kolejne 10 (w obu przypadkach odliczyłem czas potrzebny na pobranie paczek)

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Linux
#94 2012-06-06, 18:27(Ostatnia zmiana: 2012-06-06, 18:27)
- syf z instalowaniem sterowników nVidii, być może to tylko nowe KDE jest tak udane

Raczej tak. W zwykłym ubuntu po prostu wyskakuje "dodatkowe sterowniki" czy coś, klikasz nvidia, zainstaluj, ok, restart, działa. Ja ściągam ze strony nvidii pliczek .run, uruchamiam go z wyłączonym środowiskiem graficznym, dalej, dalej, zainstalowane. Może spróbuj Muttley w ten sposób.

Btw, od czasu aktualizacji ubuntu do 12.04 też mam problem z dźwiękiem - u mnie po prostu pogorszyła się jakość, bas zamiast być basem jest trzeszczeniem. Kombinowanie w alsamixerze nic nie daje :C

muttley

muttley

Użytkownicy
posty567
Propsy381
  • Użytkownicy
Raczej tak. W zwykłym ubuntu po prostu wyskakuje "dodatkowe sterowniki" czy coś, klikasz nvidia, zainstaluj, ok, restart, działa. Ja ściągam ze strony nvidii pliczek .run, uruchamiam go z wyłączonym środowiskiem graficznym, dalej, dalej, zainstalowane. Może spróbuj Muttley w ten sposób.

Po kilku godzinach rozkminiłem co trzeba było zrobić. Musiałem zrobić to z "recovery mode" tyle że Kubuntu nie pozwalał mi się zalogować na roota, jakoś to potem wymyśliłem, ale już w sumie nie pamiętam jak to ominąłem (z normalnie odpalonego systemu za nic nie szło zainstalować sterowników).
A stery tylko od nVidii bezpośrednio, mimo wszystko przestarzałe (takie najczęściej są od innych wydawców) wersje potrafią być dużo wolniejsze (patrz: Skyrim na sterownikach w momencie wydania i obecnie).

Althar

Althar

Użytkownicy
posty307
Propsy44
  • Użytkownicy
Coś ty? Ja jechałem na dwóch monitorach bez problemu. Chyba, że wsparcie konfiguracji wielomonitorowych to co innego niż używanie dwóch monitorów z różnym obrazem, może to jakieś mądrzejsze pojęcie.

Sterowników własnościowych nie zaneguję bo nie łapię co to : |

Miałem na myśli to, ze Windows automatycznie wykrywa i włącza drugi monitor, a Ubuntu wykryło ale nie mogło włączyć samo, musiałem grzebać w NvidiaXServer i dopiero po tym wczytał dwa monitory jako jeden wielki (co dziwne, w wersji live z pendrive chodziło bez problemu na standardowym panelu ustawień). Kolejnym problemem było ustawienie który jest główny i gdzie ma być pasek Unity w CompizConfigu.

Sterowniki własnościowe - np. klawisze funkcyjne klawiatury, drukarka, karta graficzna itp.

-
Generalnie polecam konfigurację Windows+Linux, każdy ma swoje wady i zalety; np. są programy, które działają tylko na jednym z systemów. Niewygodne może tylko być przełączanie - ponowne uruchomienie komputera.

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome

Leinnan
Administrator

Linux
#97 2012-06-06, 21:27(Ostatnia zmiana: 2012-06-06, 21:53)
Zastanawiam się nad Ubuntu jako drugim systemem. Stąd wynika że będę musiał pobierać 500 mb przez instalkę, jest sposób aby ściągnąć od razu wszystkie potrzebne zasoby i prosto zainstalować Ubuntu jako drugi system?
Aby instalacja przebiegła szybciej, warto wcześniej pobrać i umieścić w katalogu z Wubi obraz systemu, który chcemy instalować. Jeśli tego nie zrobimy, aplikacja sama pobierze właściwy obraz. Po tej operacji wystarczy uruchomić ponownie komputer, a następnie nowy system - instalacja zostanie dokończona już z poziomu Ubuntu.
~Z opisu Wubi na programosy.pl

Czy po wyborze rozmiaru partycji idzie jej rozmiar potem zmienić? Co warto mieć pościągane aby można było zacząć komfortowo używać Linuxa?

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
No normalna instalacja. Ściągasz płytkę, wypalasz, instalujesz. Acz linux bez internetu nie ma sensu, już na wejście nadałoby się ściągnąć apdejty.

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome

Leinnan
Administrator

Linux
#99 2012-06-06, 22:30(Ostatnia zmiana: 2012-06-06, 22:40)
A które z tych update'ów można ściągnąć od razu a które trzeba bezpośrednio z Ubuntu?

No i najważniejsze(:lol: ):czy na Ubuntu będzie mi działał Gothic?

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry