Porównałem skrypty pochodni zwykłej i tej do żonglowania. Okazało się, że w odróżnieniu od całej reszty zwykłych "używalnych" przedmiotów, pochodnia nie ma określonego parametru "scemeName". Wobec tego nikt nie powinien móc jej używać. Nie mam pojęcia jak hero to robi. Trzeba by było dodać w skrypcie parametr "scemeName" i określić jedną z możliwych scen do wyświetlenia. Niestety wszystkie które znalazłem umieszczają ją w "dłoni" beziego, wykonuja prosty krótki ruch i od razu chowają z powrotem. Trzeba by jakoś zmusić grę aby po wyciągnięciu pochodni została ona już w ręce. Podejrzewam ze cały sposób działania pochodni został jakoś zaprogramowany w pliku ZEN, bo mimo ze kazałem wyszukać wszystkie stringi "torch" w katalogu scripts, to nie znalazło mi żadnego specjalnego skryptu jej obsługi.
Trzeba zrobić nową pochodnię specjalnie przystosowaną dla NPC.
Chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby skopiowanie systemu noszenia tarcz i zbroi oraz użycia modelu pochodni jako właśnie takiej dodatkowej tarczy. Wtedy zamiast krótkiego "użycia", jak ma to miejsce przy zwykłych interaktywnych przedmiotach, pochodnia była by "nałożona" aż do wydania polecenia ściągnięcia. Aby postaci niosąc pochodnię nie trzymałyby rąk prosto w dół trzeba by dodać funkcję on_equip z linijką:
Mdl_ApplyOverlayMds (self,"Humans_Torch.mds");
oraz analogiczną funkcję on_unEquip z
Mdl_RemoveOverlayMds (self,"Humans_Torch.mds");
Kolejny problem, to zachowanie NPC kiedy musi wyciągnąć prawdziwą broń. Pochodnia powinna zostać upuszczona/schowana do ekwipunku, ale do tego trzeba by zrobić osobny skrypt uaktywniany w momencie wyciągania broni. Ostatnim rozwiązaniem było by potraktowanie pochodni właśnie jako broni a nie jako tarczy, ale wtedy dani NPC musieli by chodzić cały czas z wyciągniętą "bronią" i walczyć pochodnią. Niestety nie chce się wyświetlić jako założona broń, jest jakby niewidzialna (pamiętam że ktoś na forum już zajmował się tym problemem). Jeśli wymyślisz coś więcej daj znać, bo sam od dawna szukam skutecznego rozwiązania. Cała sprawa jest nieco dziwna, bo mimo ze rzeczywiście nie da się normalnie dać pochodni NPCom, to jednak istnieją nawet animacja noszenia jej przez orków.