Może i ja się wypowiem, bo w sumie to i moja działka..
też robię w Nokii, ale nie w LTE (4G) a w NR (5G).
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale Avallach prawdopodobnie robił w Control Plane (L3), gdzie za dużo niskopoziomowego programowania az tak nie ma.
Ja pracuję przy User Plane (L2), komponent RT Packet Scheduler (L2-PS i L2-HI), gdzie bezpośrednio gadamy z warstwą fizyczną. Jest sporo niskopoziomowych pojęć i trzeba ogarniać domenowo.
Pojęcia bardzo niskopoziomowe, gdzie jest ogrom specjalistycznej wiedzy to raczej domena DSP, czyli L1 i RadioFrame.
Ogólnie jeśli idzie o pracę to programowania (w mojej warstwie, moim komponencie i moim ficzerze
) za dużo nie ma, a jeśli już jest to kod musi być bardzo wysokiej jakości (kosmiczne wymagania czasowe). Pamiętam jak tu kiedyś na forum dyskutowaliśmy nad opłacalnością funkcji wirtualnych.. okazuje się, że to mega istotna sprawa
Pisałem, że nie ma za dużo programowania i dla mnie to nawet dobrze, bo ostatnimi czasy poszedłem bardziej w specyfikację i planowanie co mi baaardzo odpowiada i jara mnie milion razy bardziej niż programowanie.
I znowu w przeciwieństwie do Avallacha ja uwielbiam kolekcjonować wiedzę domenową (rozkminiać jak to działa) z tego tematu i zamierzam specjalizować się w tym kierunku.
Uważam, że w czasach kiedy jest bum na programistów, trzeba się po prostu specjalizować.
Jakoś nie wyobrażam sobie, ze nagle miałbym całą wiedzę domenową jaką zdobyłem jebnąć w kąt i nagle robić zupełnie co innego. To poczucie zmarnowanego czasu.
Co do wiedzy domenowej to gigantyczny plus jest taki, że nie jest to wiedza, która należy do firmy, ale ogólno dostępna, tworzona własnie przez konsorcjum 3gpp.