g2nk - zmniejszenie progu fps 6337 15

O temacie

Autor Sculler

Zaczęty 19.08.2017 roku

Wyświetleń 6337

Odpowiedzi 15

Sculler

Sculler

Użytkownicy
posty339
Propsy273
ProfesjaProducent
  • Użytkownicy
Siema
Ostatnio zainstalowałem gothica i mam problem z fpsami. Gdy kamera skierowana jest na duzy obszar to fpsy spadaja poniezej 60 i strasznie szarpie obraz. Probowalem ograniczyc fps w pliku ini komendami zMaxFPS i zmaxframerate, w skrocie do gothica 2 nk i nawet w gothicstarter ale po wlaczeniu gry nadal jest maksymalny prog 60 klatek. Nie chce grac na malej widocznosci dlatego wole juz miec malo fps ale stalych. Dodam jeszcze, ze mam najnowszego patcha, playerkita i systempacka. Da sie to jakos zrobic czy jestem skazany na spadki z 60 klatek?

some things are meant to be

Splash

Splash

Moderator
posty4211
Propsy3414
ProfesjaNierób
  • Moderator
Co ma limit 60 klatek do ich spadku?

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

Sculler

Sculler

Użytkownicy
posty339
Propsy273
ProfesjaProducent
  • Użytkownicy
spadaja mi klatki do 40, gdy ustawie limit na 40 to niezej juz nie spadna

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
To jest maksymalny limit, nie minimalny. Przecież jest wyraźnie napisane zMaxFPS - to znaczy że zmiana go nie pomoże ci w żaden sposób na spadki. Na to pomoże tylko zmiana komputera na lepszy albo pliku świata na prostszy.

To co odczułeś na temat limitu 40 klatek to najwyraźniej zbieg okoliczności.

Sculler

Sculler

Użytkownicy
posty339
Propsy273
ProfesjaProducent
  • Użytkownicy
Chyba, źle mnie zrozumiałeś. Kiedyś w spacerze miałem taki problem, że po wczytaniu świata licznik fps pokazywał ponad 300 i strasznie zaburzał prace kamery, która pędziła jak poparzona. Wtedy wpisywało się komendę -zmaxframerate:? i ona ograniczała te fps do ilu chciałeś np. do 60. Ja chcę zrobić podobnie tylko w Gothicu i maksymalny limit klatek zniżyć do 40. Teraz moje fps wahają się w granicach 40-60, gdy ograniczę licznik do 40 to nie będą spadać niżej. Wydaję mi się to logiczne. Tak samo robię w cs:go i nie mam z tym żadnego problemu.

Splash

Splash

Moderator
posty4211
Propsy3414
ProfesjaNierób
  • Moderator
Są różne programy, które pozwalają ustawić limit klatek. Osobiście polecam RivaTuner. Pozwala on tworzyć osobne profile dla każdej aplikacj.
Spoiler

Halk_Hogan_PL

Halk_Hogan_PL

Użytkownicy
Halkster
posty916
Propsy890
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
  • Halkster
Albo jeśli masz GPU od Nvidii to możesz ściągnąć Nvidia Inspector. Jak tam ustawisz (możesz dać dowolną ilość klatek) to nie ma prawa to nie działać.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
spadaja mi klatki do 40, gdy ustawie limit na 40 to niezej juz nie spadna
gdy ograniczę licznik do 40 to nie będą spadać niżej. Wydaję mi się to logiczne.
Albo ja nie rozumiem o co ci chodzi, albo ty nie rozumiesz czym różni się limit maksymalnej liczby klatek od limitu minimalnej liczby klatek. Gothic udostępnia limit MAKSYmalnej liczby klatek - "gdy ograniczę licznik do 40 to nie będą rosnąć powyżej", a nie jak piszesz "gdy ograniczę licznik do 40 to nie będą spadać niżej" co wymagałoby limitu MINImalnej liczby klatek. Wydaje mi się to logiczne.

Splash

Splash

Moderator
posty4211
Propsy3414
ProfesjaNierób
  • Moderator
Chodzi mu o to, że ma spadki do 40 klatek. W celu zapobiegnięcia odczuwalnych przeskoków wydajności chce po prostu je zablokować na 40.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Przeskoki między 40 a 60 nie powinny nigdy powodować problemów - to się dzieje w grach cały czas. Z postów Scullera wynika raczej że problem jest spadek poniżej 40, a nie wzrost powyżej (w obu cytatach w moim poście pisze o "niżej niż 40").

Splash

Splash

Moderator
posty4211
Propsy3414
ProfesjaNierób
  • Moderator
Nie jest to odczuwalne jeśli liczba klatek jest większa niż częstotliwość odświeżania monitora. Pomijając tearing oczywiście, ale on pojawia się niezależnie od liczy klatek jeśli synchronizacja pionowa jest wyłączona.

Splash

Splash

Moderator
posty4211
Propsy3414
ProfesjaNierób
  • Moderator
Nope. Chodzi mi o to, że przeskoki klatek nie są odczuwalne, jeśli ich liczba jest większa niż częstotliwość monitora, ponieważ nie zdąży ich wszystkich wyświetlić. Na przykład jeśli masz monitor 60Hz, to nie odczujesz różnicy między 70 FPS a 100.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
W normalnej sytuacji różnica między 40 a 60 fps może być zauważalna, ale to że gra oscyluje gdzieś między nimi na pewno nie powinno być problemem. Płynność powinna być porównywalna - przypominam że filmy kręci się na ogół w 24fps, a niektóre najnowsze produkcje sięgają po aż (!) 48.

Na pewno problem tkwi w przeskokach między 40 a 60, a nie spadkach poniżej 40?
Chodzi mu o to, że ma spadki do 40 klatek. W celu zapobiegnięcia odczuwalnych przeskoków wydajności chce po prostu je zablokować na 40.

Sculler

Sculler

Użytkownicy
posty339
Propsy273
ProfesjaProducent
  • Użytkownicy
Dobra trochę pogmatwałem, ale na moim sprzęcie Goticzek powinien śmigać jak ulał: phenom II 955, Radeon r9 270, Ram 8 GB, Win 7 SP 1. Czytałem trochę o na necie, Gothic ma problemy z radeonami i z nowszymi systemami. Ktoś może potwierdzić?

PS: Jedyna opcja graficzna, która u mnie zmienia wydajność w grze to zasięg widzenia. Czytałem na necie, że koleś miał tak samo, ale po zainstalowaniu system packa już było dobrze. Jak będę w domu to reinstaluje całego Gothica, system packa i dam znać, może coś się zwiesiło podczas instalacji.

Bogdan Zwei

Bogdan Zwei

Użytkownicy
Wulgarny skurwiel pierdolony.
posty1864
Propsy541
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wulgarny skurwiel pierdolony.
Mój brat miał podobne problemy, lagi w chuj, zawsze w trybie okienka, obraz czasami migał (prawdopodobnie tylko w menu, nie pamiętam). Miał win8.1 i po zainstalowaniu sys packa jedynie mu czasami zacięło jak załadował grę po raz pierwszy (zacinki utrzymywały się przez maksymalnie 30 minut, ale były to dość losowe sytuacje i często znikały po 10 - 15 minutach). Jego laptop to taki zwykły, żaden gamingowy ani wypasiony, za jakieś 2 tysiące kupiony syf (albo i nawet mniej niż 2k).

:ok: zachęca do dalszej pomocy. Nie zapominaj o tym!

Prywatne wiadomości typu "Ej, pomocy" kasuję od razu. Od tego jest forum, a nie PW.

To me, defeat in anything is merely temporary, and its punishment is but an urge for me to greater effort to achieve my goal. Defeat simply tells me that something is wrong in my doing; it is a path leading to success and truth.

In order to realize our true self we must be willing to live without being dependent upon the opinion of others.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry