Problem, który Thoro poruszył towarzyszy moddingowi Gothica od początku jego istnienia. Szczerze mówiąc sam już nie zaglądam od dawna do działu "Grupy Modderskie" chyba, że pojawi się jakiś nowy projekt, wtedy pełen nadziei czym prędzej chcę go zobaczyć, ale znów okazuje się, że to nic wartego uwagi. Wiadomo, że nikt za wydanie moda, jego twórcy nie nagrodzi, a jeśli chcemy, by mod był nawet bez bajerów, ale ponad przeciętność to wymaga to ogromu pracy: przesiadywania dniami i nocami przed kompem, spędzania wielu godzin na poprawianiu błędów, bezowocnego proszenia się tzw. członków teamu o dotrzymanie słowa i wykonanie potrzebnych rzeczy, które i tak spadają na tę jedną osobę czyli ojca moda. Większość przedstawionych fabuł do modów wydaje się napisana w pięć minut, jakby autor nie poświęcił jej chwili zastanowienia, tylko od razu cisnął gdzieś, pełen radości, że jego mod w ogóle ją ma (choć tak na prawdę jakby jej nie miał). Modderzy to w większości młodzi ludzie, którzy dopiero kształtują swoją realną osobowość, modding wydaje się im wspaniałą rozrywką, bo w prawdzie nikt nie widzi w tym szansy na zarobienie pieniędzy, bądź wyrobienia sobie respektu w forumowej społeczności (czyżby...). Gdzieś po drodze musiała się jednak zapodziać idea moddingu. Mody tworzy się dla graczy tak samo jak gry komputerowe. Wiadomo, że oni liczą na fajerwerki i różne bajery, ale dodawajmy je z głową, nie tylko po to, by prześcigać się w pokazywaniu umiejętności.
Co z tego, że mod będzie miał same nowe umiejętności dodane bez żadnego składu i ładu, działa to tylko na szkodę gracza. Jeśli robimy już coś dla innych to starajmy się to wykonać porządnie, nie zaniedbujmy żadnego z aspektów rozgrywki tak jak to robią profesjonaliści. Rozumiem, że bardzo trudno zebrać grupę ludzi tak samo myślących i podzielających to samo zdania a co dopiero posiadających pożądane umiejętności (sam się o tym przekonałem...), ale jeśli za mod bierze się jedna osoba, która chcąc, nie chcąc na siłę nic dobrego nie stworzy to lepiej dać spokój i jeśli posiadamy jakiekolwiek pojęcie o moddingu wspomóc inne mające szanse zostać ukończone inne projekty.
Wpadłem na pewien pomysł, który być może częściowo lub nawet całkowicie zniweluje ten problem, przedstawię go Adminom, cóż liczę na to, ze się uda.