[G½] Gothic DirectX 11 #1 691150 989

O temacie

Autor Splash

Zaczęty 4.09.2014 roku

Wyświetleń 691150

Odpowiedzi 989

Gwynbleidd

Gwynbleidd

Użytkownicy
posty188
Propsy77
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Gwynbleidd

Gothic DirectX 11
#221 2015-01-23, 12:25(Ostatnia zmiana: 2015-01-23, 12:47)
Jesteś przy molo, patrzysz w stronę miasta, na drogę, gdzie wyżej jest kowal, Thorben, Bosper itd.
Na procesorze IB@4GHz jest tam 46FPS. Oczywiście z Vurtem. Ale nie stawiajmy takich wymagań, Degenerated ma teraz ważniejsze rzeczy na liście. Zwłaszcza, że to nie jest takie potrzebne. Jak ktoś ma za słaby procesor na Gothica, to niech kupi mocniejszy, albo niech podkręca obecny. Są jakieś granice.  :lol2:

Spoiler
Jurigag, ty to chyba na łeb upadłeś.
Mowa o teselacji, a ty wyjedżasz z wydajnością w grach. Do tego mówisz o wyższych rozdzielczościach niż 1080p, a mowa była o wydajnosci w teselacji. Dotarło? Nie, trudno.

Nie obchodzi mnie, z którego roku jest architektura, to ty zacząłeś wyjeżdżać z datami. Seria 2xx mogła cała mieć poprawioną architekturę, ale tego nie zrobili i 280X od 770 dostaje w dupę. 285 to padaka, bo GCN musi mieć szeroką szynę, a 290 i 290X jak powiedziałem, nie chodzą aż tak źle, ale i tak gorzej od NVidii. Ty ty powiedziałeś, że 290>780 w grach, a 290X>780ti, a na równi z 970, a mimo to w teselacji przegrywają/są na równi z nimi. 780ti wręcz masakruje resztę. Pełny kepler jak widać nie ma sobie równych. A w wyższej rozdzielczości stockowy 780 jest na równi z 290X.

Link 1
Link 2
Link 3
Link 4 - część ma normalny zegar na 1100, albo wyżej, a do tego dochodzi boost. Najsłabsza w teście po boost'cie będzie przekraczała 1100.
1100 to słaby wynik, gorsze sztuki tyle robią, a trochę lepsze bez problemu przekraczają 1200. Zapewnienie dobrego chłodzenia i 1200 nie jest problemem.

W teselacji wygrywa NVidia, tak jest jest od fermi. Nie ma gadania, że "a za 4-6 miesiące", liczy się to co jest. Nie zmieniaj tematu na wydajność w grach, mowa była o teselacji.
Ja skończyłem, bo z tobą gadać, bo to jak grochem o ścianę. Dla ludzi, których HDR w Obku jest klimatyczny, nie ma ratunku.

Dziś wyszedł nowy update.  :D

Gwynbleidd

Gwynbleidd

Użytkownicy
posty188
Propsy77
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Gwynbleidd

Gothic DirectX 11
#222 2015-01-23, 18:15(Ostatnia zmiana: 2015-01-23, 18:20)
Powie ktoś, jak korzystać z tego teselatora, bo mi coś nie wychodzi.

Spoiler
Jak ktoś ma procesor FX, to albo jest głupi, albo z policji.
Jak ktoś ma Phenoma, albo Athlona od kilku ładnych lat, to ok, ale nie, że potem mówi mi idiota, że "tani i wydajny" 8320/8350, a do tego 280X (bo mantla :F co z tego, że z NVidią będzie chodziło o grubo ponad 30% szybciej - 7970 vs 580) lub jeszcze mocniejsze, BF4 z mantlem jakoś chodzi, ale w takiego Gothica z Vurtem nie pogra. Jak Gothic sam nie zarżnie jednego wątku, to sterownik karty dobije. Ale i tak na YT potem znajdzie się taki kretyn, co porównuje8320 z 4690k w miejscach nieprocesorowych.
W procesorach AMD dostaje w dupę w każdej grupie cenowej. W niższym pułapie pozamiatał G3258. A FX'y wcale nie są tanie, bo dobra płyta jest bardzo droga, a ścierwa po OC biorą nawet 250W, gdzie Intel po OC nie bierze nawet połowy tego.
W jakim kierunku poszło AMD? APU? Intel zaraz ich przegoni w integrach. Iris pro jest cały czas bardzo rozwijane. Mantle zaraz przepadnie, zostanie wyparte przez DX12. Prędzej OGL zagości na PC, nim Mantle zacznie być wykorzystywane w szerszym gronie.

A co do drogiego Intela, to co? Ktoś kupował Xeona 18 jajowego?

@Werewolf
Za przeproszeniem gówno się znasz, bo masz 980, a nie 970, czyli wywaliłeś w błoto kilka stówek.  :P
No i masz jakieś gówniane pamięci.

Splash

Splash

Moderator
posty4210
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

LordJason525PL

LordJason525PL

Użytkownicy
posty23
Propsy9
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
Cóż, jednego jestem pewien. Grafika w Gothic II niedługo przewyższy tę z Gothic 3 :D.

Gwynbleidd

Gwynbleidd

Użytkownicy
posty188
Propsy77
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
@2xup
Jeśli wojenka z obrońcami AMD już na forum była, to dobrze by było ja zakończyć do czasów nowej architektury AMD, nieprawdaż? A nie uciszyć i czekać, aż znowu wybuchnie.

Proszę, do czego jest zdolna wersja X5:

Spoiler
Nie benchmarkami, a benchmarkiem, a konkretnie pass markiem. Benchmarkiem, który jak powiedziałem, nijak oddaje wydajność procesora. Jeśli niby wymiernie pokazuje wydajność procesorów, to ciągle czekam na testy w programach wielowątkowych, gdzie AMD sobie dobrze radzi, jak na swoją cenę.
To jest tak, jakbyś patrzył na wydajność w minimngu i stwierdził, że karty AMD są grubo ponad 2/3x wydajniejsze od odpowiedników NVidii.
Gratuluję.
FXy nie w grach.
W blenderze najbardziej wyżyłowany FX jest o włos gorszy od stockowego 3770k. Cena platformy Intela jest mniejsza.
W POV-Ray'u AMD sobie niby radzi nieźle, ale wystarczy popatrzeć, jak się skaluje tutaj wydajność w zależności od częstotliwości (wydajności po OC są dalej). Kilka % poniżej liniowej zależności. Wychodzi z tego, że i7 2600k @4,8GHz (a SB robią na powietrzu 5GHz) będzie wydajnościowo na równi/ciut za wyżyłowanym i bardzo drogim 9590.
W Handbrake'u jak wyżej. Zegar w zegar 2600k i 9590 mają de facto taką samą wydajność, ew. minimalna przewaga FX'a.
W Cinebachu 11.5 2600k @4,5 wygrywa z FX'em @4,9 przy wielu wątkach.
W Luxmarku (ja bym na niego nie patrzył, bo to smark, ale skoro do ciebie takie rzeczy przemawiają, to czemu nie) 2600k @4,5 prowadzi.
W 3d smarku w cloud gate 2600k zostawia w tyle FXy.
W TrueCryptcie przyznaję, że zegar w zegar dopiero Haswelle wygrywają z FX'ami, a SB został w tyle. A więc znalazłem to magiczne zastosowanie. W TrueCryptcie moduły się dobrze sprawują. :D

Koszt platformy 2600k i 8350 jest podobny. Jak się coś robi profesjonalnie, kilka godzin dziennie, to już się robi taki wymierny. W 2014 koszt kWh  ze wszystkimi dodatkowymi duperelami wynosił u mnie 48 groszy. Te 100W różnicy, to dziennie powiedzmy 0,4kwH*365*0,48=70,08. To 8 piw.:lol: A koszt energii w 2015 będzie większy. Choć i tak koszt energii, to akurat najmniej ważna rzecz, choć przy dwóch latach robi się z tego ładna sumka. W lecie, 100W mocy może się okazać problemem.

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy

Jurigag

Gothic DirectX 11
#226 2015-01-31, 19:32(Ostatnia zmiana: 2015-01-31, 19:51)
@2xup
Jeśli wojenka z obrońcami AMD już na forum była, to dobrze by było ja zakończyć do czasów nowej architektury AMD, nieprawdaż? A nie uciszyć i czekać, aż znowu wybuchnie.

Proszę, do czego jest zdolna wersja X5:
Spoiler
Nie benchmarkami, a benchmarkiem, a konkretnie pass markiem. Benchmarkiem, który jak powiedziałem, nijak oddaje wydajność procesora. Jeśli niby wymiernie pokazuje wydajność procesorów, to ciągle czekam na testy w programach wielowątkowych, gdzie AMD sobie dobrze radzi, jak na swoją cenę.
To jest tak, jakbyś patrzył na wydajność w minimngu i stwierdził, że karty AMD są grubo ponad 2/3x wydajniejsze od odpowiedników NVidii.
Gratuluję.
FXy nie w grach.
W blenderze najbardziej wyżyłowany FX jest o włos gorszy od stockowego 3770k. Cena platformy Intela jest mniejsza.
W POV-Ray'u AMD sobie niby radzi nieźle, ale wystarczy popatrzeć, jak się skaluje tutaj wydajność w zależności od częstotliwości (wydajności po OC są dalej). Kilka % poniżej liniowej zależności. Wychodzi z tego, że i7 2600k @4,8GHz (a SB robią na powietrzu 5GHz) będzie wydajnościowo na równi/ciut za wyżyłowanym i bardzo drogim 9590.
W Handbrake'u jak wyżej. Zegar w zegar 2600k i 9590 mają de facto taką samą wydajność, ew. minimalna przewaga FX'a.
W Cinebachu 11.5 2600k @4,5 wygrywa z FX'em @4,9 przy wielu wątkach.
W Luxmarku (ja bym na niego nie patrzył, bo to smark, ale skoro do ciebie takie rzeczy przemawiają, to czemu nie) 2600k @4,5 prowadzi.
W 3d smarku w cloud gate 2600k zostawia w tyle FXy.
W TrueCryptcie przyznaję, że zegar w zegar dopiero Haswelle wygrywają z FX'ami, a SB został w tyle. A więc znalazłem to magiczne zastosowanie. W TrueCryptcie moduły się dobrze sprawują. :D

Koszt platformy 2600k i 8350 jest podobny. Jak się coś robi profesjonalnie, kilka godzin dziennie, to już się robi taki wymierny. W 2014 koszt kWh  ze wszystkimi dodatkowymi duperelami wynosił u mnie 48 groszy. Te 100W różnicy, to dziennie powiedzmy 0,4kwH*365*0,48=70,08. To 8 piw.:lol: A koszt energii w 2015 będzie większy. Choć i tak koszt energii, to akurat najmniej ważna rzecz, choć przy dwóch latach robi się z tego ładna sumka. W lecie, 100W mocy może się okazać problemem.

zapomniałeś chyba o najlepszym screenie:

poza tym amd w prockach nie ma nic ciekawego, w każdej półce cenowej intel > amd, bo powiedzmy sobie szczerze, jak firma warta 2-3 mld może konkurować z firmą wartą 50 razy tyle, dopiero jeśli chodzi o karty graficzne to amd rywalizuje z nvidią, podobną wydajność mają

przynajmniej jeśli chodzi o gry to amd leży i kwiczy, procki amd po 700-800 zł są w stanie konkurować z i3 o 300 zł tańszymi, te po 1200 konkurują z najtańszymi i5...... jeśli chodzi o gry, w zastosowaniach profesjonalnych wygląda to nieco lepiej ale nadal mega słabo

tutaj przykład wydajności procesorów amd w najnowszej grze dying light: http://pclab.pl/art61159-9.html procesor za 1100 zł od amd walczy jak równy z równym z i3 za 500 zł i g3258 za 280 zł... parodia

pomijam już to że albo trza wydać 200+ zł na chłodzenie albo mamy mały odkurzacz w pececie bo procki amd = 120 do 200 W w stresie gdzie intel pobiera 60-80W

Skrypter/Tester - Szukasz testera/skryptera - Pisz !

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

Gothic DirectX 11
#227 2015-02-03, 11:51(Ostatnia zmiana: 2015-02-03, 12:11)
Jak można uruchomić teselację? Nigdy wcześniej nie interesowałem się tą opcją, a teraz nie widzę jej w ustawieniach.
EDIT: Meh, coś w ogóle u mnie nie chce działać. Wcześniej działało, potem usunąłem i teraz jak chcę znowu uruchomić to nic się nie dzieje. Gra się włącza normalnie, mimo że używam tego launchera.

Gwynbleidd

Gwynbleidd

Użytkownicy
posty188
Propsy77
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Najnowsza wersja nie posiada launchera.

Halk_Hogan_PL

Halk_Hogan_PL

Użytkownicy
Halkster
posty916
Propsy890
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
  • Halkster
poza tym amd w prockach nie ma nic ciekawego, w każdej półce cenowej intel > amd, bo powiedzmy sobie szczerze, jak firma warta 2-3 mld może konkurować z firmą wartą 50 razy tyle, dopiero jeśli chodzi o karty graficzne to amd rywalizuje z nvidią, podobną wydajność mają

przynajmniej jeśli chodzi o gry to amd leży i kwiczy, procki amd po 700-800 zł są w stanie konkurować z i3 o 300 zł tańszymi, te po 1200 konkurują z najtańszymi i5...... jeśli chodzi o gry, w zastosowaniach profesjonalnych wygląda to nieco lepiej ale nadal mega słabo

tutaj przykład wydajności procesorów amd w najnowszej grze dying light: http://pclab.pl/art61159-9.html procesor za 1100 zł od amd walczy jak równy z równym z i3 za 500 zł i g3258 za 280 zł... parodia

pomijam już to że albo trza wydać 200+ zł na chłodzenie albo mamy mały odkurzacz w pececie bo procki amd = 120 do 200 W w stresie gdzie intel pobiera 60-80W
Nie wiem czy wiesz ale Dying Light jest typowo zoptymalizowany pod intela i nvidię, na amd optymalizacja jest po prostu tragiczna dlatego są takie wyniki więc co tu porównywać...

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy

Nie wiem czy wiesz ale Dying Light jest typowo zoptymalizowany pod intela i nvidię, na amd optymalizacja jest po prostu tragiczna dlatego są takie wyniki więc co tu porównywać...

przecież takie wyniki są w 90% gier gdzie najmocniejszy procesor od amd rywalizuje co najwyżej z i3 w grach...

Skrypter/Tester - Szukasz testera/skryptera - Pisz !

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dobra, mam. X6 jest najnowsza, tak? Ktoś mógłby zaktualizować link do tematu w pierwszym poście. Anyway, działa mi to w sumie lepiej niż oryginalny Gothic. :lol2: Tylko dalej nie wiem jak tu uruchomić teselację, a i nie mam takiej ładnej wody jak wy.

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
Co do optymalizacji pod konkretnego vendora to zdarza się to na poziomie GPU, ale na poziomie CPU nie za bardzo. Po prostu CPU od AMD są chujowe.

Popisuje się ciągle menda jedna...

Splash

Splash

Moderator
posty4210
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator

Splash
Moderator

Gothic DirectX 11
#233 2015-02-03, 20:54(Ostatnia zmiana: 2015-02-03, 22:39)
Ktoś mógłby zaktualizować link do tematu w pierwszym poście.
Zaktualizowałem całego posta :ok:

Edit :
Dodałem w pierwszym poście najnowsze screeny pochodzące z forum WOGa.

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

Jutko_DEV

Jutko_DEV

Użytkownicy
Margrabia
posty5
Propsy3
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
  • Margrabia
kurde mi coś nie odpala.
Wrzuciłem do systemu, uruchamian+pobieranie normalmaps odpalam normalny gothic daje launcher jako admin tak samo plik gothic2 w /system i dalej odpala normalnego gothica :/ jakieś porady bo szwabski ciężko mi wchodzi :/

Gwynbleidd

Gwynbleidd

Użytkownicy
posty188
Propsy77
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Nie wiem czy wiesz ale Dying Light jest typowo zoptymalizowany pod intela i nvidię

Gra ma problemy z wielowątkowością.... w 2015 roku.  :facepalm: Dusi się na jednym wątku. AMD, które zawsze miało słabszy wątek od Intela (a dzięki FX'om i kolejnym generacjom Intela ta różnica stale się powiększa), a radeony od serii 7xxx mają znacznie większy narzut sterownika na procesor i nie potrafią go efektywnie rozłożyć na wiele wątków. Dlatego do tej gry jedynym sensownym duetem jest NVidia + Intel. Można mieć mocno wykręconego Intela i radeona, ale nawet 4690k @4,5GHz ogranicza 780 gtx.
Przewaga procesorów z większą liczbą wątków wynika z rozłożonego narzutu sterownika, na wiele wątków, a co za tym idzie odciążeniem pierwszego, na którym dusi się gra.

Zamiast gadać o optymalizacjach na intela i o złej optymalizacji na radeony, przeanalizuj temat.
Ja mam nadzieję, że wydadzą patch, bo obecna sytuacja techniczna jest żałosna.

Ciekawostka:

@Up
Najnowsza wersja nie obsługuje launchera! Pobierasz X6, wklejasz i już.

Jutko_DEV

Jutko_DEV

Użytkownicy
Margrabia
posty5
Propsy3
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
  • Margrabia

Jutko_DEV

Gothic DirectX 11
#236 2015-02-04, 00:17(Ostatnia zmiana: 2015-02-04, 00:44)
kurde teraz mam problem bo zainstalowałem X6 i wgl nie odpala mi gothica ani przez starter ani normalnie :/
Edit: Ok już ogarnąłem trzeba zainstalować path który zamieścił autor w temacie na WoG'u  :trollface:

Halk_Hogan_PL

Halk_Hogan_PL

Użytkownicy
Halkster
posty916
Propsy890
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
  • Halkster

Halk_Hogan_PL

Gothic DirectX 11
#237 2015-02-04, 00:58(Ostatnia zmiana: 2015-02-04, 16:19)
Nie wiem czy wiesz ale Dying Light jest typowo zoptymalizowany pod intela i nvidię

Gra ma problemy z wielowątkowością.... w 2015 roku.  :facepalm: Dusi się na jednym wątku. AMD, które zawsze miało słabszy wątek od Intela (a dzięki FX'om i kolejnym generacjom Intela ta różnica stale się powiększa), a radeony od serii 7xxx mają znacznie większy narzut sterownika na procesor i nie potrafią go efektywnie rozłożyć na wiele wątków. Dlatego do tej gry jedynym sensownym duetem jest NVidia + Intel. Można mieć mocno wykręconego Intela i radeona, ale nawet 4690k @4,5GHz ogranicza 780 gtx.
Przewaga procesorów z większą liczbą wątków wynika z rozłożonego narzutu sterownika, na wiele wątków, a co za tym idzie odciążeniem pierwszego, na którym dusi się gra.

Zamiast gadać o optymalizacjach na intela i o złej optymalizacji na radeony, przeanalizuj temat.
Ja mam nadzieję, że wydadzą patch, bo obecna sytuacja techniczna jest żałosna.

Ściągnąłem sobie Betę BFa Hardline i muszę Cię zadziwić bo na Ultra w FullHD mam stałe 50-60 klatek przy włączonym V-SYNC (nawet w najgorszych sytuacjach mam coś około 40 fpsów), dodam że jest to na stockowym FX-8320 3.5GHz i radku HD7970 925MHz z zapasem 1GB VRAM jeszcze bo ciągnie tylko 2, także po OC mogło by być jeszcze lepiej. Nie napisałem to po to żeby się pochwalić albo coś tylko to jest dowód na to że jednak AMD zarówno procki jak i grafy do grania jakoś się nadają (przy wykorzystywaniu wielu wątków/rdzeni) więc nie pierdol że są do niczego. Ciekaw jestem jakby to poszło na konkurencyjnym GTX 760 2GB i procku od intela.

Gwynbleidd

Gwynbleidd

Użytkownicy
posty188
Propsy77
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
W mojej poprzedniej wypowiedzi nie napisałem, że są do niczego. Więc zacznij się leczyć na głowę, bo widocznie masz z nią jakieś problemy.
Mowa była o grze Dying Light, a nie o (gównianym) "BF" Hardline.
Jak by poszło na 760 (na procesorze Intela, nie wiem, czy beta ma mantle)?  Gorzej, bo konkurentem dla 7970/280X (nie ma czegoś takiego, jak 9790) jest 680/770. 760 jest niżej.
Dropy do 40, to duże dropy. Nie jest to gówniany Hardline, tylko BF4, ale to ten sam silnik. Masz. (i3 4340 i 8320 to ta sama półka cenowa - w teście jest 8350)
Z mantlem radeony działają lepiej niż na DX (mniejszy narzut na procesor i lepsze rozprowadzenie go na wiele wątków), ale na wszystkich procesorach. Wg tych testów, i3 4130 (procesor o ponad 100zł tańszy od 8320) jest na tym samym poziomie, co 8350. A różnica pomiędzy 8350 @4 a 4,5GHz, to błąd pomiarowy.
Widać z tych testów, że Mantle dużo daje, 280X na i3 4330 mocno odstawia zestaw z 770 gtx, ale nie gra się tylko w gry z Mantle, których jest tyle co nic.

I tak przy okazji, to bardzo ciekawe określenie. "Stałe 50-60" klatek. Po co V-Sync, jak nie robisz ponad 60FPS? Bezsens. Radki nie mają adaptacyjnej synchronizacji, która może być cały czas włączona i nie wpływa negatywnie na framerate.
I nie graj na ultra, tylko wyłączaj FXAA, który tylko rozmywa obraz. Zostaw samo MSAA.

Gwynbleidd

Gwynbleidd

Użytkownicy
posty188
Propsy77
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry