Problem z Wings 3d 2217 3

O temacie

Autor Karciosek

Zaczęty 26.04.2014 roku

Wyświetleń 2217

Odpowiedzi 3

Karciosek

Karciosek

Użytkownicy
posty3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Chciałem stworzyć swój miecz do gothica 2 nk i gdy już go zrobiłem i chcę zmapować, aby móc go dodać do gry to mi wyskakuje, że zamknięta powierzchnia nie możę zostać zmapowana. podziel ją na więcej arkuszy albo przetnij. Co robić?

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Podzielić na więcej arkuszy albo przeciąć. Nie zasugerowali tego gdzieś?

Mapujesz dzieląc na arkusze (inaczej: kolorując polygony na różne kolory), tnąc (inaczej: kolorując wybrane krawędzie na pomarańczowo), czy obiema technikami na raz? W czym masz problem?

Karciosek

Karciosek

Użytkownicy
posty3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
No ale jak to mam zrobić, bo nie wiem. Dopiero ten program zainstalowałem i nauczyłem się podstaw. A potrzebuje mapowania do wgrania   miecza do gothica ale nie wiem jak mam go przeciąć, albo podzielić.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Kiedy klikasz "mapowanie uv", najpierw wchodzisz w tryb dzielenia. Możesz albo zaznaczać wybrane powierzchnie i przez menu kontekstowe przypisywać je do jednej z grup, albo zaznaczać wybrane krawędzie i przez menu kontekstowe oznaczać je do cięcia, albo użyć dowolnej kombinacji obu. Ja korzystam na ogół z drugiej opcji. Polecam obejrzeć tutoriale o mapowaniu uv, bo wygląda na to że nie za bardzo łapiesz na czym to polega.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry