Nie wierzę
Jedyna oprócz WP strona którą uważałem za sensownego konkurenta dla Androida i iOSa
Jakby powiedział że z rynku znikną PC dla casualowych użytkowników, uwierzyłbym (tak że zostałyby tylko te dla graczy i profesjonalistów). Tablety i laptopy i ich wariacje (chromebooki itd) zastępują je skutecznie. Uwierzyłbym jakby powiedział że znikną netbooki, może nawet laptopy - w końcu tablety z doczepianymi klawiaturami zastępują je dobrze. Pewnie nawet jakby powiedział że rynek smartfonów się będzie kurczył - bo wiele osób będzie preferowało nieduże tablety.
Ale... tablety? Ten rynek za 5 lat prędzej dwukrotnie wzrośnie niż zniknie. Przecież już w serialach scifi były nieodłączną częścią życia, to naturalny rozwój elektroniki. Mogą robić się bardziej poręczne itd, ale sama idea noszenia ze sobą ekranu dotykowego (niekoniecznie lcd, w przyszłości mogą być to choćby elastyczne arkusze czy hologramy) z wbudowanym komputerem osobistym wydaje się być bardzo trudna do zastąpienia inaczej niż ingerując elektronikę w ciało czy jego bezpośrednie akcesoria - takie jak okulary z wyświetlaczami czy wszczepy. Ale zanim one przejmą rynek, czeka nas jeszcze przynajmniej kilkanaście lat rozwoju bardziej konwencjonalnej elektroniki.
Smartfon to wyewoluowany mutant - połączenie telefonu komórkowego i pda. Biorąc pod uwagę możliwości dawnych pda i rozmiary obu urządzeń, taka fuzja miała sens. Ale obecnie combo mały, naprawdę długo trzymający na baterii telefon + tablet 7" wydaje się być dla mnie sensowniejsze. Chociaż tabfony (4.5"+) też chyba nie są takie złe. Ale smartfony 3.5" i mniej wydają mi się trochę pomyłką, właśnie takim wciskaniem na siłę pda do telefonu. Nie wyobrażam sobie żeby urządzenie z tak małym ekranem było dla mnie dużo bardziej użyteczne od zwykłego telefonu.