Zmiana wyglądu ekwipunku 4553 6

O temacie

Autor Anubis

Zaczęty 26.12.2012 roku

Wyświetleń 4553

Odpowiedzi 6

Anubis

Anubis

Użytkownicy
posty5
  • Użytkownicy

Anubis

Zmiana wyglądu ekwipunku
2012-12-26, 17:30(Ostatnia zmiana: 2012-12-26, 18:19)
Mam taki jeden, może i mały dla was, ale dla mnie duży problem. Otóż zamierzam zmienić wygląd ekwipunku, ale nie chodzi mi tu o zabawę gomanem, gimpem, itp. Otóż chodzi mi o uzyskanie takowego efektu:

Więc moje pytanie brzmi gdzie znajdę skrypt odpowiadający właśnie za ekwpipunek i ułożenie w nim itmeów. Prosiłbym was o pomoc, bo na pewno nie mi tylko się to przyda.

Ps. Przepraszam, jeżeli już taki temat istnieje, a jeżeli istnieje, to nie mogłem go znaleźć.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Zmiana wyglądu ekwipunku
#1 2012-12-26, 17:35(Ostatnia zmiana: 2012-12-26, 17:44)
Nie jest on oskryptowany, ale zaprogramowany bezpośrednio w silniku. Jednak od dłuższego czasu dysponując odpowiednimi narzędziami i wiedzą z zakresu programowania (i najlepiej podstaw reverse engineeringu) da się modyfikować zawarte w nim dane. Sugeruję zapoznać się z pakietem skryptów "Ikarus".
O ile pamiętam przyda się tutaj klasa oCItemContainer, z tym że jedynie do modyfikacji obecnego interface'u ekwipunku, nowe elementy dodawać bardzo trudno (zwłaszcza jeśli mają być interaktywne).
Ogólnie nie radzę się za to brać jeśli chcesz osiągnąć znaczące zmiany nie będąc bardzo zaawansowanym. Nie było dotąd chyba moda który by jakieś poważne wprowadził, to co pokazujesz to jak zgaduję po prostu rysunek.

Anubis

Anubis

Użytkownicy
posty5
  • Użytkownicy

Anubis

Zmiana wyglądu ekwipunku
#2 2012-12-26, 17:42(Ostatnia zmiana: 2012-12-26, 17:57)
Właśnie go ściągnąłem, ale gdybyś mógł nakierować, gdzie dokładnie tego szukać?

EDIT: Czyli mówisz, że lepiej nie zabierać się za to, a szkoda, a co do tego co się pytasz czy to rysunek, to nie wiem, bo kiedyś takie coś ów znalazłem i mnie teraz to zaciekawiło, bo ponownie biorę się za modding, po paru miesięcznej przerwie, bo dopiero teraz mam czas.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Zmiana wyglądu ekwipunku
#3 2012-12-26, 18:51(Ostatnia zmiana: 2012-12-26, 18:52)
Po prostu to już nie jest obszar skryptów, tylko programowanie z wykorzystaniem klas silnika, które nigdy nie były przeznaczone do edycji przez kogokolwiek spoza Piranha Bytes.

gdybyś mógł nakierować, gdzie dokładnie tego szukać?
O ile pamiętam przyda się tutaj klasa oCItemContainer, z tym że jedynie do modyfikacji obecnego interface#msg1065052u
Pamiętam że kiedy zaczynałem modding i NicoDE opublikował część kodu klasy oCNpc (razem z tą częścią), jeszcze przed powstaniem Ikarusa, trochę się tym bawiłem - przesuwałem różne elementy, zmieniałem podpisy, uaktywniłem jakiśtam wywalony element. Teraz prawdopodobnie da się osiągnąć więcej, ale tak jak pisałem, nie wierzę żebyś o własnych siłach dodał jakikolwiek "prawdziwy" element gui, nie mówiąc już o takim efekcie jak na tej grafice.

Anubis

Anubis

Użytkownicy
posty5
  • Użytkownicy
By nie robić następnego tematu praktycznie o tym samym, to zapytam się jeszcze w tym.
Jak można by podmienić cały wygląd eq z G1, by on znalazł się w G2, czyli chodzi mi o podział tych itemków na różne kategorie, itp.

RafalBudzis

RafalBudzis

Użytkownicy
posty1967
Propsy808
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Nie da się! Jedyne co możesz zrobić to w pliku Gothic.ini lub w pliku ini moda ustawić ilość rzędów i kolumn tego menu. Jeśli chcesz zrobić to w pliku ini moda mój program do tworzenia ini może się przydać :)

http://themodders.org/index.php?/topic/13876-ini-maker-budzis-162/

Lehona

Lehona

Użytkownicy
posty196
Propsy190
  • Użytkownicy
Never say never :p
It is, however, a task which few have managed yet or can manage. Be prepared for some headache if you try...

Unless specified otherwise, my posts are always about Gothic 2 Night of the Raven.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry