Nowy skin - projekt "Modern" 16495 47

O temacie

Autor inż. Avallach

Zaczęty 16.12.2012 roku

Wyświetleń 16495

Odpowiedzi 47

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Nowy skin - projekt "Modern"
2012-12-16, 16:30(Ostatnia zmiana: 2012-12-16, 16:31)

Od dłuższego czasu w wolnych chwilach myślałem nad projektem nowego skina forum, znacznie zminimalizowanego i uporządkowanego w stosunku do obecnej nadmiernie rozrośniętej i chaotycznej wersji. Nie musiałby on zastąpić głównego, po prostu doszedłby jako kolejna pozycja na liście wyboru, gdzie obecnie są już trzy.
Chciałbym aby linki do funkcji były trzymane w zwartych, łatwo dostępnych grupach, w zależności od tego jak często i gdzie są potrzebne. Podzieliłbym je tu na trzy grupy:
 - ikony w headerze: dla najczęściej używanych funkcji, które powinny być widoczne bez względu na przeglądany obszar forum
 - linki w sidebarze na głównej: to co musi być gdzieś dostępne, ale nie jest używane na codzień
 - kilka dobieranych do zawartości linków w panelu na dole strony.

Chciałbym żebyście zgłaszali swoje propozycje co do takiego podziału. Moja własna, która może być traktowana jako początkowa, to kolejno:
W headerze:
 - Profil (z ikonką ilości powiadomień) dla niezalogowanych widoczny jako Zaloguj (formularz logowania byłby połączony z tym od rejestracji)
 - Nowe posty (z ewentualną automatycznie aktualizowaną ikonką ich ilości)
 - Wiadomości (ikonką ich ilości)
 - Shoutbox (byłby osobną podstroną, nie ma funkcjonalnego powodu żeby łączyć go z główną)
 - Szukaj (prowadzi do okna zaawansowanego wyszukiwania)

W sidebarze na głównej:
 - wyloguj / rejestracja
 - lista użytkowników
 - regulamin
 - najaktywniejsi
 - administracja
 - ustawienia

Na dole tematu:
 - lista osób które postowały i statystyki
 - obserwowanie tematu
 - ewentualne opcje moderatorskie

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy
No, ta propozycja mi się bardzo podoba. Porządek i wszystko na swoim miejscu. Propsy.

,,Dobry, to człowiek, który nie ukrywa siedzącego w nim zwierzęcia. A taki co usiłuje udawać dobrego, jest wręcz niebezpieczny. Najgroźniejsi są ci, którzy sami głęboko wierzą, że są dobrzy. Odrażający, ohydny przestępca może zamordować jednego człowieka, dziesięciu, stu, ale nigdy nie zabija milionów. Miliony mordują ci, którzy mają się za samą dobroć.''

Wiktor Suworow, Akwarium

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

#2 2012-12-16, 16:40(Ostatnia zmiana: 2012-12-16, 16:41)
Roboty dla grafika prawie by nie było :D

roboty dla grafika wbrew pozorom jest dużo. grafika to nie tylko gradienty i ładne rzeczy. z resztą spodobał mi się Twój pomysł i już się tym zajełem.

Ale php chyba nie podołam, a na pewno nie poszłoby to szybko.

Z tego co pamiętam to nie tak. Edycja skinów w ipb, nawet z panelu administratora jest mocno precyzyjna i dość prosta, dla osoby która umie przynajmniej te nowe htmle.

avallach obecny skin wcale nie jest taki domyślny. pewne rzeczy wymagały pracy.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
jaka jest domyślnie ustawiona czcionka na obecnym skinie?

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Byłbym za tym, aby SB było widoczne pod spodem z każdego poziomu forum, tj. również po wejściu w jakiś temat. Nie żebym ja jakoś się tam specjalnie często udzielał, ale myślę że wszystkim byłoby wygodniej zajrzeć co się dzieje.

,,Dobry, to człowiek, który nie ukrywa siedzącego w nim zwierzęcia. A taki co usiłuje udawać dobrego, jest wręcz niebezpieczny. Najgroźniejsi są ci, którzy sami głęboko wierzą, że są dobrzy. Odrażający, ohydny przestępca może zamordować jednego człowieka, dziesięciu, stu, ale nigdy nie zabija milionów. Miliony mordują ci, którzy mają się za samą dobroć.''

Wiktor Suworow, Akwarium

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

#6 2012-12-16, 17:31(Ostatnia zmiana: 2012-12-16, 17:34)
Byłbym za tym, aby SB było widoczne pod spodem z każdego poziomu forum, tj. również po wejściu w jakiś temat. Nie żebym ja jakoś się tam specjalnie często udzielał, ale myślę że wszystkim byłoby wygodniej zajrzeć co się dzieje.
Wydłużałoby czas ładowania strony. IMO mogłoby przejść jako opcja do włączenia, ale raczej nie jako standard.

jaka jest domyślnie ustawiona czcionka na obecnym skinie?
Obecnie z tego co widzę Tahoma. Ja lubię Sansation i Sansation Light (ta której użyłem na grafice w pierwszym poście), chociaż rozumiem że być może nadawałaby się tylko do nagłówków i przycisków.
Długo używałem jej jako domyślnej czcionki systemowej na Androidzie i nie było z nią żadnych problemów. Ma pełen zestaw znaków (w tym polskich) i jest darmowa także do użytku komercyjnego.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
W headerze:
(...)
 - Shoutbox (byłby osobną podstroną, nie ma funkcjonalnego powodu żeby łączyć go z główną)
Niepotrzebne. No chyba, że nie będzie go na dole.
W sidebarze na głównej:
 - wyloguj / rejestracja
(...)
Czyli jak będę chciał się wylogować, to będę musiał najpierw przejść na stronę główną i dopiero wtedy wcisnąć "Wyloguj"?
Na dole tematu:
(...)
Znaczy się, byłby to jakiś przycisk?

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3699
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Shoutbox osobną podstroną? no chyba cie powaliło  :ayfkm:

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
SB na głównej, w sumie i tak zawsze od razu zjeżdżam na dół. Nie chcę musieć klikać dwa razy. W postach nie.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
W headerze:
(...)
Niepotrzebne. No chyba, że nie będzie go na dole.
Dokładnie. Jaki jest powód trzymania go na głównej inny niż przyzwyczajenie? Po co w ogóle ktokolwiek siedzi na głównej? Jest ona rodzajem "korytarza". Shoutbox na osobnej podstronie byłby wygodniejszy (nie trzeba by było scrollować całej strony na dół żeby go zobaczyć) i bardzo szybko by się ładował.

W sidebarze na głównej:
 - wyloguj / rejestracja
(...)
Czyli jak będę chciał się wylogować, to będę musiał najpierw przejść na stronę główną i dopiero wtedy wcisnąć "Wyloguj"?
Tak. Na podstawie własnego doświadczenia uważam że to czynność bardzo rzadka, wykorzystywana tylko jeśli chcemy przelogować się na multikonto lub korzystamy z publicznie dostępnego urządzenia. Oba przypadki są wystarczająco sporadyczne, żeby taki przycisk nie musiał być umieszczany na każdej stronie. Zresztą w takich przypadkach jeszcze lepiej po prostu logować się w trybie incognito przeglądarki - wtedy nawet nie będziemy musieli pamiętać o wylogowaniu się (cookies nie są zapisywane), nikt też nie będzie miał wglądu w to co przeglądaliśmy.

Na dole tematu:
(...)
Znaczy się, byłby to jakiś przycisk?
Tak, link do takiej listy. Jest to dostępne już obecnie, ale w żadnym skinie nie widziałem przycisku do tego prowadzącego. Znalazłem po prostu przeglądając kod :D

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Do gazu wasze gównorozkminy. Jedynym słusznym rozwiązaniem jest zainstalowanie nowego ipb. Ipb, jak ipb, wyjebano kilka pierdół, parę poprawniono, parę fajnych dodano, które zawsze można ukryć lub usunąć. Zacząłem nawet rysować skin w ps, ale chwilowo mi się odechciało, więc przedstawiam co jest z opisem.

Na górnym pasku ląduje cała obsługa i nawigacja forum. Odnośnik do strony głównej, regulamin, nowe posty i użytkownicy
Po prawej na pasku ikonka koperty - rozwijane okno z prywatnymi wiadomościami
Po prawej na pasku druga ikonka - wszystkie powiadomienia typu obserwowane tematy, kto kogo dostał do znajomych itp.
Strzałka obok nicka - Kolejne rozwijane okno z odnośnikami do funkcji: zobacz profil, swoje posty, znajomi, wiadomości, ustawienia itd.

Wyszukiwarka - oprócz standardowego pola obok po kliknięciu "całe forum" rozwinięta lista z szybkim wybraniem działu w którym ma szukać.

Wszystko oparte o podstawową funkcjonalność nowego ipb. Bez zbędnych pierdół, bez kalimacji, funkcjonalnie i dość czytelnie.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Tak. Na podstawie własnego doświadczenia uważam że to czynność bardzo rzadka, wykorzystywana tylko jeśli chcemy przelogować się na multikonto lub korzystamy z publicznie dostępnego urządzenia. Oba przypadki są wystarczająco sporadyczne, żeby taki przycisk nie musiał być umieszczany na każdej stronie. Zresztą w takich przypadkach jeszcze lepiej po prostu logować się w trybie incognito przeglądarki - wtedy nawet nie będziemy musieli pamiętać o wylogowaniu się (cookies nie są zapisywane), nikt też nie będzie miał wglądu w to co przeglądaliśmy.
Opierasz się na własnym doświadczeniu, co może być błędne. Sam się loguję i wylogowuję. Zmuszanie kogoś, aby używał, zamiast wylogowywania, trybu incognito jest złe. Teraz na każdej stronie jest przycisk "Wyloguj". Czemu użytkownik miałby szukać po całym forum tego jednego przycisku? Przydały by się jakieś statystyki tego.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Opierasz się na własnym doświadczeniu, co może być błędne. Sam się loguję i wylogowuję. Zmuszanie kogoś, aby używał, zamiast wylogowywania, trybu incognito jest złe. Teraz na każdej stronie jest przycisk "Wyloguj". Czemu użytkownik miałby szukać po całym forum tego jednego przycisku? Przydały by się jakieś statystyki tego.

Avallach za bardzo forsuje. Chce wywalić takie elementarne rzeczy typu okno logowania, czy szukajke na rzecz ładnych i "funkcjonalnych" ikon prowadzących do bzdur typu shoutbox, z którego i tak wszyscy korzystają na dole forum.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Jeśli cokolwiek ma być robione to uważam, że podstawą jest uzgodnienie elementarnych rzeczy:

- Czy znajduje się tu osoba mająca czas, chęci i umiejętności zając się gruntowną przebudową funkcjonalności forum? Nie chodzi tu nawet o te Avallachowe php, ale usunięcie niektórych funkcji, odnośników, przestawienie innych?
- Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek pracy należy ustalić powyższe oraz ostateczny zarys funkcjonalności i tego co gdzie ma być umieszczone
- Wobec powyższego ostatecznie przyjęty styl graficzny jest sprawą podrzędną
- Ze względu na ilość prac uważam, że nie ma co się bawić w robienie ciekawostek. Albo podchodzimy do sprawy poważnie tworząc funkcjonalne forum albo szkoda zachodu
- Pytanie zasadnicze: czy to wszystko jest faktycznie komuś potrzebne?

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Tak, link do takiej listy. Jest to dostępne już obecnie, ale w żadnym skinie nie widziałem przycisku do tego prowadzącego. Znalazłem po prostu przeglądając kod :D
Było to bardzo dawno temu już w IPB i po wprowadzeniu obecnego skina bardzo mi tego brakowało :D

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dokładnie. Jaki jest powód trzymania go na głównej inny niż przyzwyczajenie? Po co w ogóle ktokolwiek siedzi na głównej? Jest ona rodzajem "korytarza". Shoutbox na osobnej podstronie byłby wygodniejszy (nie trzeba by było scrollować całej strony na dół żeby go zobaczyć) i bardzo szybko by się ładował.
Zabierzcie mu admina zanim coś zepsuje ;_; Przyzwyczajenie jak dla mnie jest wystarczającym powodem, by SB został na stronie głównej. Ogólnie już teraz można z niego korzystać jako z oddzielnej podstrony, ale ten na stronie głównej jest zwyczajnie wygodniejszy.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Zabierzcie mu admina zanim coś zepsuje ;_; Przyzwyczajenie jak dla mnie jest wystarczającym powodem, by SB został na stronie głównej. Ogólnie już teraz można z niego korzystać jako z oddzielnej podstrony, ale ten na stronie głównej jest zwyczajnie wygodniejszy.

Dlatego też główna wygląda jak wygląda. Miało być kolorowo i ładnie, nie koniecznie maksymalnie funkcjonalnie bo nie jesteśmy onetem. Ma być miło przy wciskaniu f5 i tyle.

Drock

Drock

Użytkownicy
posty357
Propsy75
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy

Drock

#18 2012-12-16, 19:38(Ostatnia zmiana: 2012-12-16, 19:42)
Według mnie skin Avallach jest lepszy pod tablety ale na PC( bez win 8 ) się nie sprawdzi na win8 obecny jest nie wygodny jako dodatkowy skin według mnie zaprezentowany przez Avallach byłby idealny, a wiem stąd że sam pisząc tego poeta piszę na tablecie z win8 i ten skin jest nie wygodny. Natomiast najlepszym rozwiązaniem dla PC z którego częściej korzestam był by pomysł Thora z wgraniem nowego Ipb

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Według mnie skin Avallach jest lepszy pod tablety ale na PC( bez win 8 ) się nie sprawdzi na win8 obecny jest nie wygodny jako dodatkowy skin według mnie zaprezentowany przez Avallach byłby idealny, a wiem stąd że sam pisząc tego poeta piszę na tablecie z win8 i ten skin jest nie wygodny. Natomiast najlepszym rozwiązaniem dla PC z którego częściej korzestam był by pomysł Thora z wgraniem nowego Ipb
Bartis, nic nie zrozumiałem, ale mam wrażenie że piszesz jakieś bzdury.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry