Gry działające przez przeglądarkę - jakie technologie. 4438 6

O temacie

Autor mgr Fartuess

Zaczęty 19.10.2012 roku

Wyświetleń 4438

Odpowiedzi 6

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
Witam. Na kole naukowym technologii gier komputerowych mój zespół składający się z trzech osób zamierza stworzyć niezbyt dużą gierkę, która ma działać przez przeglądarkę (i posiadać moduł multiplayer, ale to już inna sprawa). Koncept gry jest już w miarę rozpisany, ale nie orientujemy się zbytnio w technologiach, które umożliwiałyby nam uruchamianie gry poprzez przeglądarkę. Na tą chwilę orientujemy się o następujących technologiach:
  • Unity - Tu do bani bo to już gotowy silnik a nie o to nam chodzi. Mamy się nauczyć implementować różne architektury do silnika a unity ma już zaimplementowany jeden konkretny typ.
  • Flash - Licencje, język skryptowy i ogólnie do bani uczyć się nowego języka, którego potem nie będziemy używać gdy rozwiniemy się dalej (No, chyba, że do ScaleForma, ale to już jak ktoś będzie chciał UI ogarniać)
  • Aplety Javy/Javascript - Javascript jest skryptowy, więc do bani. Sama Java jest jak najbardziej ok. Są OpenGLowe biblioteki dla Javy, tylko pytanie czy to będzie działać w przegladarce.
  • WebGL - Cóż... tutaj za dużo się nie orientujemy jak to ustrojstwo wygląda. Chyba pisze się toto w Javascripcie, który na szczęście jest obiektowy, a na nieszczęście jest skryptowy.
  • HTML5 - no html... po prostu odpada.
Najfajniej by było jakby ktoś podrzucił jakąś technologię działąjące na platformie .NET, w C++ lub w Javie. Jeśli takowe istnieją.

Popisuje się ciągle menda jedna...

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
Dzisiaj podczas szperania po necie natrafiłem na jakiegoś Google Frame'a nie wiem co to było. Czy to było właśnie to.

Anyway... Podoba mi się zdanie " It is proposed for safely running native code from a web browse", ale nie podoba mi się fakt, że toto będzie działać chyba tylko na Chromie.

RafalBudzis

RafalBudzis

Użytkownicy
posty1967
Propsy808
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Aplety Javy/Javascript - Javascript jest skryptowy, więc do bani. Sama Java jest jak najbardziej ok. Są OpenGLowe biblioteki dla Javy, tylko pytanie czy to będzie działać w przegladarce.
Z tego co wiem minecraft jest napisany w java a jest wersja darmowa w którą możemy grać przez przeglądarkę

• HTML5 - no html... po prostu odpada.
dlaczego ? to podobno jest w HTML5 mi się podoba ;d
http://rezoner.net/workshop/tactics/client/

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Jeśli chodzi o .NET to można spróbować w Silverlight, ale jak wiadomo nie jest już rozwijany.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
http://gaming.adobe.com/technologies/flascc/
FlasCC
Combine the power, familiarity, and high-performance of C/C++ with the unparalleled reach of the web. With FlasCC you can bring your native C/C++ games from consoles and PCs to over a billion people on the web -- across browsers, with no install.

The Flash Runtime C++ Compiler provides a complete BSD-like C/C++ development environment based on GCC that lets you compile your C/C++ code to target the Adobe® Flash® Runtime (Flash Player and AIR®). With FlasCC you can port almost any existing C/C++ code to the web, across browsers.

FlasCC includes tools for building, testing, and debugging C/C++ projects, example projects with source code, and documentation.

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
Adanos i Avallach jesteście chyba jedynymi osobami na tym forum na które mogę liczyć. Przyjrzę się nieco bardziej tym technologiom razem z resztą zespołu.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry