Windows 8 Consumer Preview 21000 72

O temacie

Autor Caesum

Zaczęty 7.03.2012 roku

Wyświetleń 21000

Odpowiedzi 72

Cedric

Cedric

Użytkownicy
posty782
Propsy1084
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Cedric

Windows 8 Consumer Preview
#20 2012-12-09, 22:51(Ostatnia zmiana: 2012-12-09, 22:52)
A co miałeś wcześniej jeśli można wiedzieć? :unsure:

Myślałem, że jak jesteśmy w temacie Win 8 to nie muszę mówić, że mam Win 8 więc użyłem słowa OS

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Nie gdy Sawik jest na warcie :lol:

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
Kojarzycie czy obecną wersję Win8 da się instalować obok Win7, czy tylko nadpisać? Mam darmową licencję z uczelni, a Jono podlinkował mi artykuł o tym że da się całkowicie wyłączyć Metro i mieć normalnego Explorera (pulpit, pasek zadań, menu start) bezpośrednio z Win7.

Av. Na win8 masz normalnie explorera pulpit i pasek zadań. Modern zastępuje jedynie menu start. Czy dobrze czy źle... cóż... jeszcze wszystkiego sobie nie przeorganizowałem ale póki co jest ok w tej kwestii. Bardziej upierdliwa była moja walka ze sterami do karty AMD. Myślałem, że GPU wcale mi nie działa, a to po prostu panel konfiguracyjny dynamicznego przełączania mi się nie pojawiał.

Popisuje się ciągle menda jedna...

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
Są już ciekawe przeróbki Win8. Dodany menu start, optymalizacja, itp. ale jak na razie nie pobieram, wolę poczekać jak będą ciekawsze te przeróbki.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

#24 2012-12-10, 14:02(Ostatnia zmiana: 2012-12-10, 14:05)
Zainstalowałem już tą modyfikację która usuwa Modern UI i przywraca explorer.exe z Win7. Nadal kilka spraw mnie strasznie denerwuje, z których część jest związana z tym że przy tworzeniu konta użytkownika zrobiłem to w trybie online, więc teraz nie mogę sobie lokalnie zmienić hasła ani avatara :|
Ale najbardziej boli brak Aero, przez kombinacje można co najwyżej włączyć całkowitą przezroczystość. Efektu szkła (półprzezroczystość+rozmycie+refleksy) nie ma i nie widać żadnej sensownej modyfikacji która byłaby go w stanie przewrócić.

W ogóle litery dysku systemowego na obu są wymuszone na C, co sprawia pewne problemy.

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
A mi brak aero nie przeszkadza. Nowy minimalistyczny styl też jest wporzo.

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
Avallach, hmm: http://win7tools.pl/index.php/topic,1847.0.html ? Trzeba tam konto założyć.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Korzystam od kilku dni z ósemki i muszę powiedzieć, że pomysł z kafelkami jest fajny, ale wykonanie niestety średnie. Modyfikacje są bardzo ubogie, nawet na telefonie z WM 6 + nakładka mam większe możliwości personalizacji. W sklepie jest malutko aplikacji, mimo iż mógłby to być spory plus tego windowsa.

Jeśli chodzi o kwestie wizualne, to w mojej opinii, bez zewnętrznych ingerencji się nie obejdzie. Nie da się prosto spersonalizować tak, aby to jakoś wyglądało z ciemnym paskiem.

Ogólnie cały system jest ok, ale mocno zawiodłem się na możliwościach dostosowania do własnych potrzeb, bez softu z zewnątrz.

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy

Żelazko

#29 2013-03-07, 17:28(Ostatnia zmiana: 2013-03-07, 17:30)
W moim odczuciu Windows 8 to śmieć względem układu interface-su. Dobrze że są programy które zmieniają interface. Jedynie co mi się podobało to rozbudowany task manager.

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
http://blogs.seattletimes.com/brierdudley/2013/04/10/pc-sales-plunge-microsoft-and-windows-8-blamed/

PC sales plunge, Microsoft and Windows 8 blamed

Hahhahaha dobrze im w dupę. Zachciało im się pedalskich interfejsów niech mają kutasa w dupę.

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
Mam Windowsa 8 i nie używam w ogóle aplikacji z modern UI. Tylko to podstawowe które zastąpiło pasek startowy i które jest dla mnie nawet wygodniejsze. Reszta dla mnie jakby nie istniała bo i tak używam tylko aplikacji okienkowych  :lol:

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
^ współczuję

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

#34 2013-04-12, 12:59(Ostatnia zmiana: 2013-04-12, 13:00)
Dlaczego? Mam na myśli przycisk menu start + ikonki "Quick Launch" + paski z ikonami i tytułami otwartych programów, które "sklejają" się według programu tylko jeśli skończyło się miejsce na pasku. Lubię mieć bardzo wyraźnie rozróżnione to co mam uruchomione, a to co po prostu mogę chcieć uruchomić, dodatkowo wolę wyraźnie widzieć tytuły wszystkich okien i mieć je porozdzielane.
Wygląda to tak:

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

#35 2013-04-12, 18:52(Ostatnia zmiana: 2013-04-12, 18:58)
Ja nawet nie rozumiem jaki jest sens posiadania wydzielonego paska dla szybkiego uruchamiania, skoro dokładnie to samo można zrobić po prostu przyczepiając program do paska zadań - co w ogóle uważam za coś genialnego, bo nie mam wtedy paska zawalonego pierdylionem ikon i ich kopiami, bo każdy musi mieć swoją ikonę szybkiego uruchomienia i ikonę, która ci mówi "patrz, jestem uruchomiony". Co do pasków z tytułami programów to się nie wypowiem, chociaż w sumie nie widzę potrzeby tego trzymania na siłę - ja akurat wiem jak się nazywają włączone programy, windows nie musi mi pokazywać tego za każdym razem(chyba, że ktoś dopiero zaczyna, no ale Ty akurat się raczej nie zaliczasz). Ikonka menu start to już w ogóle czysto kosmetyczny zabieg, choć moim zdaniem na gorsze, ponieważ zbędna pierdółka zajmuje tylko miejsce, które można by było wykorzystać na więcej przypiętych ikon, a przecież samo menu jest jak się kliknie w róg ekranu. No chyba, że ktoś nie lubi nowego menu, wtedy zrozumiem, choć ja akurat uważam, że to nowe menu jest lepsze pod kilkoma względami: pierwsze, że w praktyce działa tak samo; drugie, że wyszukiwarka jest znacznie lepsza; trzecie: że wreszcie można zrobić porządek nie instalując po to jakieś kolejne programidła a czwarte: bo jest nawet ładne i przejrzyste.

Ale ogólnie po co korzystać z ósemki skoro jest siódemka.

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
Usemka to chuj i ciota!

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Na pasku szybkiego uruchamiania trzymam ikonkę jednego programu (Chrome). Pokaż pulpit ani Zgaś ekran nie są programami, więc nigdy nie będą zdublowane. "Komputer" to dość szczególny przypadek, w każdym razie jest zdecydowanie przydatny. Do tego taki quick launch zajmuje jak widać malutko miejsca. Do tego wolę małe i kompaktowe menu start, gdzie porządek mogę trzymać wygodnie sam. W temacie nazw - w tej chwili z 5 uruchomionych okien z których żadne nie ma w tytule nazwy programu (który rzeczywiście potrafię rozpoznać po ikonie). Mają w nim informację o zawartości, o której ikona NIE mówi - np Wireshark aktualny interface sieciowy, Chrome tytuł otwartej strony, Notepad++ nazwę otwartego dokumentu, Eksploator nazwę otwartego folderu, a NetBeans otwarty projekt. Teraz akurat mam po jednym oknie każdego z nich więc od biedy mógłbym je pamiętać, ale jakby było ich więcej lub kilka z jednego, to bez nazwy bym ich nie odróżnił.

Korzystam z Ósemki bo ma nieco lepsze rozwiązania bezpieczeństwa i jest ogólnie lżejsza.

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Warto zmienić 7 na 8? Mam taki zamiar, ale się troche nasłuchałem jaki to on chujowy :F  także nie wiem. Słyszałem też że jest dużo wygodniejszy. Powie mi ktoś jak to się sprawuje :D ? chce instalować na pc-cie zwykłym.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Oczywiście, że nie. Nie podoba ci się siódemka, że chcesz ją zmieniać?

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry