Windows 8 Consumer Preview 21001 72

O temacie

Autor Caesum

Zaczęty 7.03.2012 roku

Wyświetleń 21001

Odpowiedzi 72

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

Windows 8 Consumer Preview
2012-03-07, 14:52(Ostatnia zmiana: 2012-03-07, 14:52)
Jak pewnie wiecie od kilku dni dostępna jest wersja beta(albo raczej Consumer Preview) Windowsa 8. Interesuje mnie wasze zdanie na ten temat. Ja zainstalowałem wczoraj i mogę śmiało powiedzieć, że chociaż z początku myślałem negatywnie o zmianach w stosunku do Windowsa 7, teraz jestem całkowicie na tak.
Szczególnie warte uwagi jest nowe menu start, albo raczej Metro UI. Pierwszy raz mogę przyznać, że menu start jest wygodne i łatwe w modyfikacji. Bardzo łatwo jest robić własne kafelki(wystarczy wybrać ikonkę/plik i z listy prawego przycisku wybrać "Pin to Start") oraz posegregować je(tym samym "jedyne słuszne" ustawienie, czyli burdel w "Programy" zniknęło raz na zawsze). Kolejnym plusem MetroUI jest to, że można do niego podpiąć wszystko. Programy, pliki, ikony, foldery, użytkownika bądź systemowe. Tak samo można też je usunąć, przy czym przywrócenie również jest niezwykle łatwe.
Wiele osób narzekało na usunięcie przycisku "Start" oraz "Pokaż pulpit" - niesłusznie! Przyciski nie zostały usunięte, a jedynie przesunięte. Wystarczy wjechać myszką w róg ekranu i pojawi się okienko z podglądem pulpitu/menu, tak jak w przypadku podglądania otwartych programów.
Dodatkowym ciekawym pomysłem jest zrobienie bocznego menu, pokazującego się po podjechaniu myszką do prawego dolnego rogu ekranu a następnie w górę. Są tam podstawowe opcje, takie jak search, settings, share, devices no i start. Tym sposobem można szybko i bezproblemowo dostać się do najczęściej używanych miejsc w systemie.
Odnośnie panelu sterowania, to on również został poddany lekkim przeróbkom. Z pewnością wartym wspomnienia jest fakt, że panel sterowania znany z Visty/siódemki, choć wizualnie pozostał podobny, dostał parę usprawnień. Dla przykładu, właśnie przed chwilą zmieniłem sobie działanie przycisku zasilania. W Viście i siódemce musiałem wchodzić w zaawansowane ustawienia planu zasilania, tymczasem w ósemce dostała ona swoją własną podstronę, gdzie można również włączyć automatyczne logowanie po przebudzeniu komputera i parę innych pierdół. Wprawdzie niektóre z opcji były zablokowane, ale Microsoft bardzo rozsądnie postąpił, dając możliwość ich odblokowania... Na samej górze strony, klikając w zdanie poprzedzone znaną ikonką bezpieczeństwa.
A skoro mowa o ułatwieniach. Microsoft wreszcie zrozumiał, że użytkownik klikając myszką bądź waląc w klawiaturę najczęściej wie co robi, tak więc usunęli większość głupich powiadomień typu "czy na pewno chcesz to zrobić?", tym samym upraszczając min. usuwanie plików do jednego kliknięcia(i ewentualnego ctrl+z).
Jak na razie nie wiem niestety, jak jest z kompatybilnością programów. Używam ich mało, jednakże jak na razie wszystko działa ok(poza firefoxem, który ma dziwne artefakty, ale poza tym chodzi ok). Można wręcz myśleć o jako takiej poprawie(jak na betę), ponieważ moja bardzo stara gra z 1996 roku(16-bitowa, zrobiona z myślą o Windowsie 95) działa lepiej niż na siódemce.
No, jednakże mogę już wspomnieć, że poza plusami są również pewne minusy. Jak na razie tylko jeden, który może jednak się zmieni - programy w MetroUI(teoretycznie "system w systemie") są irytujące i nieprzydatne. O ile menu start jest świetne, cudowne, genialne, o tyle programy na nim bazujące są brzydkie i kobylaste. Ponadto, żeby wyłączyć jakiś program, trzeba go albo zamknąć poprzez alt+f4, albo przeciągnąć na dół okna(jedna z ciekawostek windowsa, której jeszcze nie rozpracowałem, to możliwość przeciągania różnych programów, w tym pulpit i start i układania ich w pomniejsze okienka). Mam tylko nadzieję, że wraz z finalną wersją funkcjonalność MetroUI zostanie poprawiona, bo jak na razie jest bezużyteczny.

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
Można zrobić tak, żeby przy starcie włączał się standardowy, windowsowy pulpit? Bo z tego co pamiętam to w Developer Preview nie mogłem tego zrobić.

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Szczerze? Nie mam pojęcia. Nie widziałem nigdzie żadnej takiej opcji, ale i nie patrzyłem uważnie, albowiem bardzo mi się podoba to nowe menu. :D

Szaromrok

Szaromrok

Użytkownicy
posty71
Propsy65
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Szaromrok

#3 2012-03-07, 22:34(Ostatnia zmiana: 2012-03-07, 22:34)
Można zrobić tak, żeby przy starcie włączał się standardowy, windowsowy pulpit? Bo z tego co pamiętam to w Developer Preview nie mogłem tego zrobić.
Nie. I bardzo dobrze.

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
Kurwa. Z wersją Developer Preview nie miałem tylu problemów. Zrobiłem sobie trzecią partycję na ten właśnie system. Instalacja przebiegła bardzo szybko (5-10 minut) i sprawnie. System jest tak antypiracki, że aż za bardzo. Na chuj dali przy zakładaniu konta kod Captcha do przepisania? Czyżby boty zaczęły przesiadywać przed komputerami? Heh... Mam mieszane odczucia po tej wersji, zobaczymy jak będzie z oficjalną ósemką.

Szaromrok

Szaromrok

Użytkownicy
posty71
Propsy65
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Szaromrok

#5 2012-03-07, 23:26(Ostatnia zmiana: 2012-03-07, 23:27)
Kurwa. Z wersją Developer Preview nie miałem tylu problemów. Zrobiłem sobie trzecią partycję na ten właśnie system. Instalacja przebiegła bardzo szybko (5-10 minut) i sprawnie. System jest tak antypiracki, że aż za bardzo. Na chuj dali przy zakładaniu konta kod Captcha do przepisania? Czyżby boty zaczęły przesiadywać przed komputerami? Heh... Mam mieszane odczucia po tej wersji, zobaczymy jak będzie z oficjalną ósemką.
Nie chodzi o piractwo.
Zakładasz konto microsoft, które będzie siedziało na ich serwerach. Będziesz mógł się na nie logować z innych maszyn bez utraty ustawień, aplikacji etc.

Captcha jest obecna przy normalnej rejestracji przez www, windows 8 po prostu pobiera wymagane pola do tejże.

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

#6 2012-03-07, 23:31(Ostatnia zmiana: 2012-03-07, 23:32)
Zawsze też można zrobić konto lokalne, wtedy nie powinno być captcha. Choć ja tam i tak zrobiłem sobie to ich konto.

Szaromrok

Szaromrok

Użytkownicy
posty71
Propsy65
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Jeśli chodzi o samo ich konto to do intuicyjności usługom microsoft póki co daleko... Powinni wziąć tu przykład z google'a.

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

#8 2012-03-08, 22:25(Ostatnia zmiana: 2012-03-08, 22:29)
Jedna sprawa dla użytkowników Firefoxa - W Windows 8 firefox ma problemy z poprawnym wyświetlaniem interfejsu. Można to jednak łatwo naprawić poprzez wyłączenie akceleracji sprzętowej(Opcje/Zaawansowane/Korzystaj z akceleracji sprzętowej, jeśli jest dostępna - to właśnie trzeba odznaczyć).

anomander

anomander

Użytkownicy
posty1
  • Użytkownicy
Jedna sprawa dla użytkowników Firefoxa - W Windows 8 firefox ma problemy z poprawnym wyświetlaniem interfejsu. Można to jednak łatwo naprawić poprzez wyłączenie akceleracji sprzętowej(Opcje/Zaawansowane/Korzystaj z akceleracji sprzętowej, jeśli jest dostępna - to właśnie trzeba odznaczyć).
dzięki bardzo za radę. po zmianie w opcjach firefoxa wszystko jest wyświetlane wyśmienicie!
BTW podzielam zachwyt ;] autora posta, windows 8 bardzo przypadł mi do gustu.
zapewne na urządzeniach z dotykowym ekranem ten system sprawuje się jeszcze lepiej, niestety nie dane mi to sprawdzić.

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

#10 2012-05-31, 23:49(Ostatnia zmiana: 2012-06-01, 00:03)
http://mywindows8.pl/premiera-windows-8-release-preview/

Nie wiem jak wy, ale ja już ściągam. Słyszałem, że to będzie dopiero 6 czerwca, a tu taka miła niespodzianka. A do tego dzisiaj będzie nowy trailer Tomb Raidera. Cudowny dzień. <3

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Ja również będę zasysał, ale to dopiero po 24 jak będzie darmowy transfer. Ciekawy jestem co się zmieniło w stosunku do CP.

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Jak na razie powiem tyle - zwiększono ilość kolorów dostępnych dla MetroUI, choć Microsoft dalej nie wpadł na to, że ktoś może w ogóle nie lubić tego jednokolorowego tła.
Ponadto przerobiono skiny. Tutaj dodam, że chociaż słyszałem, że aero zostanie usunięte, to nawyraźniej w tej wersji jeszcze tego nie zrobiono. Zamiast tego skin został spłaszczony i przerobiony, by bardziej pasował do interfejsu Metro.
Jest znacznie więcej języków systemu, choć wciąż brak Polskiego.
Pojawiło się kilka nowych aplikacji MetroUI, a poprzednie zostały podrasowane. O ile niezbyt z nich korzystam, to podoba mi się to, że przeglądarka obrazów wreszcie może przeglądać również obrazki na komputerze. Za to nie widzę w ogóle zmiany tła(srsly, Microsoft?)

Poza tym nie zauważyłem żadnych większych zmian, poza tym, że kafelki teraz dłużej się podpina.

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
można zaktualizowac z consumer preview na tego najnowszego?

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

#14 2012-06-01, 13:47(Ostatnia zmiana: 2012-06-01, 13:47)
Z poziomu windowsa jest możliwa tylko czysta instalacja. Jak uruchomisz w biosie instalator to jest możliwość zatrzymania plików i programów, choć ja z tego nie skorzystałem więc nie wiem jak działa.

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy

jono

#15 2012-06-02, 09:47(Ostatnia zmiana: 2012-06-02, 09:49)
Dzisiaj pobrałem i zainstalowałem (w wersji angielskiej!) RP, 3/4 systemu mam po polsku, ale co z tego jak nie mogę używać takich app jak finanse, pogoda czy choćby mapy, mimo że poprawnie zainstalowałem modem, i mam połączenie z netem bo używałem IE (imo w wersji metro IE mi się bardzo podoba) to nie mogę używać tych aplikacji bo mi wywala brak połączenia z netem w CP też tak miałem, a kumplowi działało, bo miał Windowsa 8 zainstalowanego na laptopie i z netem łączył się przez WiFi (a modemy mamy takie same : D). Ciekawy jestem jak to będzie w finalnej wersji. BTW korzystał ktoś już z app Wiadomości? Mi wciąż nie udaje się wysłać żadnej (mam konto połączone z fejsem), wywala mi tak jak w CP, że nie można było połączyć.Dodam, że np app SkyDrive'a poprawnie mi chodzić, z app Zdjęcia tak samo ( a przecież tam też korzysta z neta) : |.

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy

jono

#16 2012-08-15, 22:48(Ostatnia zmiana: 2012-08-15, 22:48)
http://www.spiderswe...testuj-sam.html

Nie wiem w zasadzie czy pobierać. Jak ktoś się zdecyduje to niech opisze co się zmieniło względem RP.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Kojarzycie czy obecną wersję Win8 da się instalować obok Win7, czy tylko nadpisać? Mam darmową licencję z uczelni, a Jono podlinkował mi artykuł o tym że da się całkowicie wyłączyć Metro i mieć normalnego Explorera (pulpit, pasek zadań, menu start) bezpośrednio z Win7.

Cedric

Cedric

Użytkownicy
posty782
Propsy1084
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Mi udało się zainstalować jako drugi system, a mam OS dopiero od może 2-3 tygodni  

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
a mam OS dopiero od może 2-3 tygodni  
A co miałeś wcześniej jeśli można wiedzieć? :unsure:

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry