Czy uważasz że modding gothica powinien być osobną główną kategorią? 8016 22

Ankieta

Czy uważasz że modding gothica powinien być osobną główną kategorią?

Głosów w sumie: 32

O temacie

Autor Caesum

Zaczęty 16.08.2011 roku

Wyświetleń 8016

Odpowiedzi 22

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Rozmawiałem trochę o tym z Avallachem i uznałem, że może warto byłoby przenieść ten temat na samo forum. Pamiętam, jak ktoś kiedyś napisał, że ogólna idea themodders była skupiona na moddingu samym w sobie, a nie na konkretnej grze. Ponadto często widzę rosnące zdegustowanie użytkownikami górnego forum oraz coraz bardziej umacniające się przekonanie, że tm faworyzuje Gothica, choć infact często jest zupełnie inaczej. W związku z tym zastanawiam się jakie jest wasze zdanie na ten temat. Czy uważacie, że obecne rozwiązanie jest dobre i nie powinno się go zmieniać, czy przeciwnie, fora powinny zostać scalone?
Osobiście uważam, że mimo, iż górne forum jest faktycznie najbardziej rozbudowane w porównaniu do pozostałych, i tak można je scalić bez zauważalnej straty(poza ogólnym zbulwersowaniem modderów Gothica). Zamiast tego sądzę, że lepsze byłoby stworzenie jednej, oddzielnej kategorii dla modyfikacji wszystkich gier, nie tylko tych, które są wspomniane na forum.
szit, zamiast nie wcisnąłem tak. Oświećcie mnie jak to zmienić, pls.

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Ciekawi mnie jakby to wyszło w praniu.
Ja jestem pewien pewien że nie można wszystkich tutoriali dawać do jednego działu tylko jakoś sensownie podzielić np.

Tutoriale
  • Crisis
  • M&B
  • S.T.A.L.K.E.R.
  • Gothic
  • Pozostałe(jak będzie dość do jakiejś gry nowy dział dla niej)

Z resztą nie wiem. Na razie wstrzymuje się od głosu bo chcę zobaczyć jakby to miało wyglądać.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Wyglądałoby to pewnie tak jak w "Modding innych gier", czyli do każdej gry oddzielne subforum.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
IMO taka ankieta nie ma szans na cokolwiek bez jawności głosu. Nie oszukujmy się, to kto głosuje ma znaczenie :D

Trzeba pamiętać że korzyść byłaby głównie estetyczna, nie zmieniłoby to faktu że nadal większość modderów na tym forum pracuje z Gothicem. Może robiłoby to lepsze wrażenie na przybywających tu osobach które trafiły tu w innym celu niż żeby moddować tą grę, ale ja o takich od bardzo dawna nie słyszałem. Chociaż z drugiej strony większość z tych nowych którzy akurat Gothica moddować chcą przedstawia taki poziom, że może faktycznie lepiej byłoby ich zniechęcić zamykając tą grę w podrzędnym subforum. Ja na ten przykład ostatnio dowiedziałem się że z punktu widzenia osoby interesującej się jako gracz Gothicem i modami, tM to "dzieci i zgraja ułomnych troglodytów", bo ciągle "my" zapowiadamy że robimy kolejne mody a potem je porzucamy i że żaden mod robiony przez "to forum" nigdy nie wyjdzie.

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Bardzo chętnie bym zobaczył kto dokładnie głosuje w mojej ankiecie. Niestety albo nie mam takiej możliwości, albo jestem zbyt głupi aby to zrobić. Mógłby ktoś to zmienić(a i przy okazji mój głos przerzucić do "Nie")?

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
Ogółem problem innych gier na forum jest stary jak świat a jego rozwiązanie oczywiste dla każdego. Tak nic się nie zmieni : p
No tak mamy paru moderów innych gier a bez nich nie ma sensu nic robić bo i tak gothic wiecznie żywy jak zimny Lech. To tak jak byście chcieli zrobić 'dom' ale bez ludzi chętnych do zamieszkania a wpierw właśnie powinni być chętni do zamieszkania a potem bym cokolwiek zmieniał. Chętnie popatrze co z tego wyjdzie.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Zrobiłem żeby było jawnie i przerzuciłem twój głos do połowy. Jak się kliknie, to widać że głosowałeś na drugie, ale liczby zostały. Więcej nie zrobię, bo nie mogę tego poprawnie zdeszyfrować: a:2:{i:1;s:3:"Tak";i:2;s:3:"Nie";}s:5:"votes";a:2:{i:1;i:2;i:2;i:6;}}}

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
I tak większość jest jak na razie na Nie więc jest ok.

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
Chociaż mój głos tu się mało liczy to i tak powiem, owszem lepiej będzie jak gothic będzie miał swoje subforum tak jak inne gry, w końcu nie jest żadną 'nadgrą" .

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
ja tam nie wiem czy powinien być zamknięty w jakimś ciemnym kącie podrzędnego forum.

Z jednej strony, themodders to nie forum o moddingu gothica, tylko moddingu gier w ogóle, czyli albo dział ma każda gra albo żadna (by nie faworyzować), ale z drugiej strony na co komu w tym momencie dział dajmy na to crysisa? modding tej gry w polsce leży, m&b maja na mountblade.info, stalkera na stalker.pl, kotor to nawet nie wiem, itd itp. tutaj wychodzi że działu nie powinien mieć nikt

niestety znaczna większość userów kojarzy themodders z modami do gothica i wchodzi też tylko po to, by zobaczyć co tu za nowego "skina" ma wrzód... jak chcemy porobić działy to działajmy, mi tam powolutku się udaje (pozdro Kereth :D ), a nuż ktoś się jeszcze zgłosi...

jeśli chodzi o wrzucenie goticzka razem z innymi grami, jestem zwrócony bardziej ku odpowiedzi tak (tzn uwazam ze powinien być dalej osobną kategorią), wszak cieszy się popularnością, jak jakaś inna gra też będzię miała dużą popoularność - zrobi się dział obok goticzka

chociaż, gdyby dzieci i ułomni troglodyci zrobili miszczom z gs na złość, kto wie... :D

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
Zawsze można poprosić panów z mountblade.info i stalker.pl żeby przyszli i chociaż działy/tematy założyli może to by zachęciło kogoś a przecież nikt by im nie kazał tu siedzieć 24h tylko np sporadycznie dawac newsy z postepów.

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Imo dlatego właśnie nie powinno być w ogóle oddzielnych głównych kategorii dla każdej gry, ale jedna dla wszystkich. W przypadku Gothica i tak można by się obyć bez co najmniej kilku sub-kategorii, np. w problematyce czy tutorialach(tutaj wystarczyłoby zrobić chociażby indeks i już wyszukiwanie czegoś byłoby szybsze), a robienie ich w innych grach byłoby bezsensowne gdyż byłyby puste.

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
Bo tak damy np pusty dział o stalkerze i M&B i co... Można spróbować połączyć te działy ale np dać jako podklejony temat czy coś coś w stylu Newsów ze świata moddingu danej gry co może też by zachęciło ludzi którzy tego nie modują że o sa efekty więc to jednak śmiga o a efekty nawet lepsze niz w goticzku wtedy zapewne tez ludzie np z wyżej wymienionych stron patrzyli by 'no interesuje kogoś tam stalker a co nam zaszkodzi dać ten temat' ale to wszystko trzeba przemyśleć solidnie.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Powinno zostać tak jak jest. Nie oszukujmy się. Forum zawsze było związane z Gothiciem i pełni nadrzędną rolę. Pozostałe gry są w ramach ciekawostek. Nie mamy żadnego zespołu niemoddującego Gothica. Jest jedynie kilka osób moddujących jakąś inną grę. Gothic na tym forum zawdzięcza swoją popularność głównie dzięki MT i CZ. Nie rozumiem, skąd taka niechęć co niektórych do Gothica. Jest stary, ma kiepskie narzędzia, ale jak widać ma grono fanów, którzy chcą dalej ją modyfikować. Nie ważne, co się modduje, ważne żeby osobie modyfikującej grę chciało się to robić :)  Mamy największą polskojęzyczną bazę dotyczącą moddingu Gothica. Do innych gier mamy niewiele zasobów. Jeśli uważacie, że powinno się inną grę moddować, to zacznijcie to robić. Jest popyt, jest sprzedaż.

EDYCJA
Zrobiłem żeby było jawnie i przerzuciłem twój głos do połowy. Jak się kliknie, to widać że głosowałeś na drugie, ale liczby zostały. Więcej nie zrobię, bo nie mogę tego poprawnie zdeszyfrować: a:2:{i:1;s:3:"Tak";i:2;s:3:"Nie";}s:5:"votes";a:2:{i:1;i:2;i:2;i:6;}}}
a:2 - odpowiedzi
{i:1;s:3:"Tak";i:2;s:3:"Nie";} - opcja pierwsza, długość trzech znaków o wartości "Tak", analogicznie do "Nie"
s:5:"votes";a:2:{i:1;i:2;i:2;i:6;} - długość pięciu znaków o nazwie "votes", dwie odpowiedzi, pierwsza opcja dwa głosy, druga opcja sześć głosów

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Niechęć bierze się z próbowania robienia z Gothica gry lepszej ogólnie/do moddingu co jest gówno a nie prawda(zwłaszcza to drugie bo pierwsze to kwestia gustu).

Do innych gier mamy niewiele zasobów. Jeśli uważacie, że powinno się inną grę moddować, to zacznijcie to robić. Jest popyt, jest sprzedaż.

Pierdolenie. Liczba tutków do M&B jest podobna do tej na mountblade.info więc to także gówno a nie prawda.

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

eto

eto

Użytkownicy
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
Pierdolenie. Liczba tutków do M&B jest podobna do tej na mountblade.info więc to także gówno a nie prawda.
MY JAKO FORUM MAMY niewiele zasobów...

Idąc takim tokiem rozumowania absloutnym failem jest zakładania jakiegokolwiek, gdziekolwiek działu o moddingu crysisa, skoro mamy oficjalną dokumentacje, a co do ce3 jeszcze ponad 400 stronicowego cookbooka gdzie jest ABSOLUTNIE WSZYSTKO.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Nie zrozumiałeś mnie. Chodzi o to że liczba tutków =/= liczba modderów. A ty nie gadaj bo robisz tutki dobre w ch*j.

eto

eto

Użytkownicy
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
Nie zrozumiałeś mnie. Chodzi o to że liczba tutków =/= liczba modderów.
dobra, teraz przyjrzałem się i zrozumiałem :D  mój błąd

A ty nie gadaj bo robisz tutki dobre w ch*j.
Uważasz tak bo skorzystałeś? :lol:

Zdecydowanie wolę poświęcić więcej czasu by omowić to co wiem, opisać, pokazać na przykładach. Wnioskuje że tutorial:
Tutoriale swą popularność zawdzięczają prostocie. Dzięki swobodnemu językowi i przejrzystym przykładom, pozwalają na szybką naukę programowania. Autorami tutoriali zwykle nie są specjaliści, a użytkownicy programów chcący podzielić się swoją wiedzą. Sama budowa takiego artykułu nie jest zbyt skomplikowana (tytuł, kroki, zrzuty z ekranu). Tutoriale są zwykle darmowe i ogólnodostępne.
Dużo przejrzystych przykładów + omówienie czego się da (nawet jeśli sam nie wiem, to zgłębiam temat, ja muszę poświęcić trochę czasu, czytający mają to na tacy) + przyrównywanie do wszystkim znanych rzeczy = PROPSY ZAINTERESOWANIE :lol:

Gruppenfuehrer Kereth

Gruppenfuehrer Kereth

Użytkownicy
New World Order, bitchez!
posty669
Propsy484
  • Zbanowany
  • New World Order, bitchez!
Zawsze można poprosić panów z mountblade.info i stalker.pl żeby przyszli i chociaż działy/tematy założyli może to by zachęciło kogoś a przecież nikt by im nie kazał tu siedzieć 24h tylko np sporadycznie dawac newsy z postepów.

No jasne, że tak. Namówić takich jest najprościej, ale w utrzymaniu ich - nawet jeśli założą temat - jest już nieco trudniej. Już nie raz, i nie dwa były takie sytuacje kiedy to modderzy Gothika(kilka lat temu ofc) z prędkością światła pokazali co sądzą o nowych gościach, moddujących coś innego niż Gothic.

(pozdro Kereth :D )

Przecież bawie się w sandboxie, Mostowiak. Daj mi jeszcze ponołlajfić w New Vegas. :P

Комиссар RBT

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry