Gothic Magazine - propozycja współpracy 7084 15

O temacie

Autor Elessar Valandar

Zaczęty 16.05.2011 roku

Wyświetleń 7084

Odpowiedzi 15

Elessar Valandar

Elessar Valandar

Użytkownicy
posty14
Propsy2
  • Użytkownicy
Witam :) .

Zwę się Elessar i jestem moderatorem globalnym na forum Gothic Up, a także redaktorem naczelnym Gothic Magazine, fanowskiego miesięcznika o serii Gothic, Risen, scenie modyfikacji itd. Chciałbym jednak zaznaczyć, że magazyn jest od forum Gothic Up od pewnego czasu całkowicie niezależny. Po konkretniejsze info zapraszam na naszą stronę - http://gothicmagazine.xaa.pl/. Gdybyście jednak chcieli oglądnąć jakieś numery żeby wiedzieć co to w ogóle jest - polecam 6. oraz podwójny 7-8. Poprzednie nie są zbyt chwalebne ;d .

Występuję do Was z propozycją. Chciałbym aby Gothic Magazine oraz Wasze forum nawiązały współpracę. Bardzo prostą - z naszej strony oferujemy Wasz button na stronie i informacje w każdym nowym wydaniu, że jesteście naszym patronem (a magazyn będzie prezentowany na kilku dużych forach z tej tematyki), Wy jedynie umożliwiacie nam (a w zasadzie mnie, bo ja będę to robił) prezentację kolejnych wydań magazynu tutaj, na Waszym forum.

Rozmawiałem już o tym ze Zdunkiem, który wyraził wstępną aprobatę ale powiedział, że musi wypowiedzieć się większa liczba osób.

A więc? Co o tym sądzicie?

Ave

serail

serail

Użytkownicy
Wyczesana opowieść, wodzu
posty158
Propsy89
  • Użytkownicy
  • Wyczesana opowieść, wodzu
Rozwaliłeś mnie wywiadem z Orishem w 7-8 numerze. :D
Nie chwalił się jebany, że wywiadu udziela.!1111
Ja jestem za, bo lubię takie fanowskie inicjatywy, które rozwijają ludzi w nich uczestniczących. Ale ja tu jestem tylko szarym userem, który w profilu ma zaledwie 5 znajomych, więc na moim zdaniu nie polegaj. Poza tym, całkiem fajnie wam to wszystko wychodzi.

Moje portfolio

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Gothic Magazine - propozycja współpracy
#2 2011-05-16, 22:10(Ostatnia zmiana: 2011-05-16, 22:16)
Moim zdaniem button do nas możecie umieścić, pod warunkiem że nie będzie sugerowania że forum w jakikolwiek sposób sygnuje czy uznaje jakość magazynu. IMO jest ona niska, nie będę wchodzić w szczegóły bo jak jest każdy widzi, zwłaszcza dzięki archiwum. Nie chodzi tu tylko o stronę estetyczną, techniczne wykonanie, ale także zawartość merytoryczną. A ta, przynajmniej w kwestii moddingu (tylko do niej zerknąłem) jest na dennym poziomie, nadaje się w sumie tylko dla kogoś kto chce zacząć z jakąś drobnostką. Nie tłumaczy podstaw działania systemu, a jedynie gotową receptę i wbrew prawdzie zaznacza że jest ona jedynie słusznym szablonem (chodzi tu choćby o "instancja musi mieć nazwę gildia_id_imię"). Prawdopodobnie wynika to z bardzo powierzchownej wiedzy autora tekstu o opisywanej dziedzinie.

Wątpię w sens istnienia tego typu inicjatyw - obecnie wszelkie wiadomości i artykuły są odbierane za pośrednictwem stron internetowych, które są lżejsze i bardziej przystępne w odbiorze. W pdf'ach można wydawać co najwyżej całościowe archiwa.

Dodatkowo należy pamiętać że to forum zdecydowanie odcina się od tematyki Gothica, większość doświadczonych i w miarę uzdolnionych użytkowników raczej ją toleruje niż wspiera. Na dodatek, dla kontrastu środowiska które z kolei identyfikują się z tematyką tej gry przynajmniej z naszego punktu widzenia prezentują mocno odmienny poziom intelektualny i większość z nas niekoniecznie chciałaby być z nimi kojarzona. Nie oceniam forum GothicUP, bo nigdy na nim nie byłem, opieram swoje zdanie tylko na podstawie doświadczeń z forów GothicSite i TDM.

Gdyby jednak wbrew (moim osobistym) oczekiwaniom magazyn rozwinąłby się w coś porządnie przygotowanego (na poziomie co najmniej takim jak choćby strona GothicUP) (i zmienił tematykę :D ) można by współpracę rozszerzyć np do zamieszczania informacji o kolejnych wydaniach na Blipie i Fb.

serail

serail

Użytkownicy
posty158
Propsy89
  • Użytkownicy

Sądzę Avallachu, że dla GUP gazetka ta pełni identyczną rolę, jak Skowyt dla tM. Ma to być skierowane do z góry określonego odbiorcy, który przeczyta takowy zin od deski do deski chociażby dlatego, że jest tworzony przez osoby, które zna. W takiej formie inicjatywy tego typu się mogą sprawdzić... jednak w takim przypadku, po co promocja na innych serwisach? :D
Co do wartości merytorycznej, cóż, widać postęp. Jeśli spojrzysz na pierwszy numer, a potem na ostatni, to gołym okiem zauważyć można, że ci ludzie uczą się na własnych  błędach. Nikt z nas nie urodził się idealny... tak przynajmniej mówią.

Jeśli jednak szukacie szerszego grona odbiorców, samorealizacji, pisania tekstów, które zostaną wprost pochłonięte przez czytelnika, to ani ta gazetka, ani Gothic UP wam tego nie zapewni. Niezależnie od tego czy zareklamujecie się na theModders, fejsbuku i dziesiątkach innych miejsc. Tematyka, o której traktuje wasz zin jest zbyt wąska, abyście mogli zainteresować większą ilość czytelników. Fajnie, że się tym zajmujecie i macie moje całkowite moje poparcie, aczkolwiek przytoczę wypowiedź jakiegoś usera z innego wątku:
Czasy internetowych zinów się skończyły. Można je tworzyć dla przyjemności, ale poza tym sensu żadnego to nie ma. Coś tam jeszcze chyba było o czerwonych płytach z CD Action, ale nie pamiętam już. :D

Moje portfolio

Elessar Valandar

Elessar Valandar

Użytkownicy
posty14
Propsy2
  • Użytkownicy
Tak naprawdę teraz totalnie odcięliśmy się od tematyki G.Up, zostajemy przy artach z Gothica, Risena, modyfikacji itd. W sumie z tymi ostatnimi planujemy rozszerzyć ich udział w całościowej części magazynu ;p . I nie wiem czy zwróciliście na uwagi na daty w archiwum - pierwsze 4 numery były w zupełnie innej koncepcji, po czym nastąpiła dłuższa przerwa. Po niej stopniowo, na drodze ewolucji, zmienialiśmy tematykę na bardziej stricte powiązaną z grą itd.

Ave

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Wspomniałeś o Skowycie. IMO ma to właśnie bardzo podobny sens, a jeśli społeczność się mocno od naszej nie różni to i przyszłość. (Do Elessara: Skowyt do dawny, podobny ale realizowany w formie strony zin tego forum, niedawno pojawiła się bez specjalnego odzewu propozycja jego reanimacji - bo zmarł śmiercią naturalną dawno temu po paru numerach).

serail

serail

Użytkownicy
posty158
Propsy89
  • Użytkownicy
niedawno pojawiła się bez specjalnego odzewu propozycja jego reanimacji - bo zmarł śmiercią naturalną dawno temu po paru numerach
Masz przestarzałe info, Skowyt żyje i ma się dobrze.

Moje portfolio

Elessar Valandar

Elessar Valandar

Użytkownicy
posty14
Propsy2
  • Użytkownicy
Wiesz, najbliższy numer będzie urodzinowym, więc jeszcze się jakoś trzymamy ; ). I aby uniknąć śmierci, chcemy rozszerzyć czytelników, poprzez zawarcie takich właśnie współpracy z innymi forami o tej tematyce, stając się całkowicie niezależnymi od G.up.

Ave

Elessar Valandar

Elessar Valandar

Użytkownicy
posty14
Propsy2
  • Użytkownicy
Witam po raz kolejny ; ).

Chciałbym "odświeżyć" temat. Generalnie, jeżeli nie chcecie z różnych powodów zgodzić się na współpracę, proponuję abyśmy zawarli ją tylko do czasu wydania najnowszego, naprawdę porządnego numeru - a po jego przeczytaniu zdecydujecie, czy nasza współpraca może być na stałe. OK?

Ave

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

Gothic Magazine - propozycja współpracy
#9 2011-05-19, 20:07(Ostatnia zmiana: 2011-05-19, 20:08)
Adminie, wypowiedz się :lol2:

Spoiler
Jeśli jakikolwiek jest, bo ostatnio trudno coś z nimi załatwić :D

Elessar Valandar

Elessar Valandar

Użytkownicy
posty14
Propsy2
  • Użytkownicy
Rozmawiałem z Waszym adminem, Zdunkiem, to się zgodził ale powiedział że mam założyć temat i czekać na opinię innych... błędne koło ;p .

Ave

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
No wiesz, chyba nikt nie się jakoś nie sprzeciwił współpracy, więc chyba najwyższy czas porozmawiać z adminem :D

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Mało tego paradoksalnie większość użytkowników ma gdzieś czy coś się tu będzie działo czy nie, tak więc można tylko albo robić, albo nie.

serail

serail

Użytkownicy
posty158
Propsy89
  • Użytkownicy
Ja już organizatorowi mówiłem, że kiedy mam coś do powiedzenia w sprawie Twierdzy Insimilion to po prostu zakładam odpowiedni temat i nikogo o zdanie nie pytam. ;d  Kiedyś fajnie tutaj funkcjonował dział do kontaktów z mediami, ale reprezentanci mediów dali dupy, bo olali dział i świeciło tam pustkami. Dlatego proponuję po prostu zakładać odpowiedni temat i nie przejmować się niczym. ;]

Moje portfolio

Cedric

Cedric

Użytkownicy
posty782
Propsy1084
Profesjabrak
  • Użytkownicy
RUCHAĆ JEBAĆ NIC SIĘ NIE BAĆ !
[/color][/size]

Redaktor GM dziękuje za pozwolenie

Elessar Valandar

Elessar Valandar

Użytkownicy
posty14
Propsy2
  • Użytkownicy
Cóż, miło mi to słyszeć. W takim razie do zobaczenia za kilkanaście dni, wraz z wydaniem nowego numeru :) . Temat można zamknąć.

Ave

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry