Zmiana czasu 2982 6

O temacie

Autor Numeid

Zaczęty 19.02.2011 roku

Wyświetleń 2982

Odpowiedzi 6

Numeid

Numeid

Użytkownicy
posty11
  • Użytkownicy
Mam problem a mianowicie to nie wiem w którym pliku znajduje się opcja zmiany czasu np w OldWorld. Szukałem w dużej ilości plików i nie znalazłem. Chciałbym abyście mi pomogli.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Zmiana czasu
#1 2011-02-19, 11:17(Ostatnia zmiana: 2011-02-19, 12:08)
Nie jest to żaden plik, po prostu w jakiejś wywoływanej przez engine funkcji (zrobiłem tutorial z listą, jest to na przykład dialog albo item.on_state) musisz dodać:
Wld_SetTime(godzina,minuta);

Tasilvar

Tasilvar

Użytkownicy
zwykły user
posty264
Propsy17
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • zwykły user
Ze swojej strony chciałem dodać że używając kiedyś tej funkcji w tick tocku zawsze miałem kilku sekundową (5-10 sec) zwieszkę przy zminanie czasu w swiecie. No i w efekcie zrezygnowałem z jej użycia.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
W tick-tockach używa się tylko funkcji które nie zmuszają silnika do wykonywania dużej ilości obliczeń. W przypadku zmiany czasu trzeba nie tylko zmodyfikować stan nieba i oświetlenie, ale przeanalizować rutyny wszystkich npc i mobów i odpowiednio zmienić ich stan. Jednak kiedy używasz tej funkcji jednorazowo nie powinno być problemu.

Numeid

Numeid

Użytkownicy
posty11
  • Użytkownicy

Numeid

Zmiana czasu
#4 2011-02-19, 14:49(Ostatnia zmiana: 2011-02-19, 14:53)
Dzięki za pomoc. Wcześniej próbowałem użyć: PC_Sleep (godzina); ale miałem wtedy problemy z dalszymi dialogami. Tak czy inaczej bardzo dziękuję.

Edit:

Mam jeszcze jedno pytanie... Da się tej funkcji jakoś użyć tak aby od początku gry była określona godzina?

Numeid

Numeid

Użytkownicy
posty11
  • Użytkownicy
Tak więc jeszcze raz dzięki za pomoc. Te scryty na pewno mi się przydadzą

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry