Filmik 10603 31

O temacie

Autor misiekgrabo

Zaczęty 21.12.2010 roku

Wyświetleń 10603

Odpowiedzi 31

misiekgrabo

misiekgrabo

Użytkownicy
posty179
Propsy106
  • Użytkownicy

misiekgrabo

Filmik
2010-12-21, 14:09(Ostatnia zmiana: 2010-12-21, 14:34)
Mam pewien problem...Po prostu zrobiłem taki skrypt:

func void EVT_KONIECGRY()
{

AI_StopProcessInfos (self);
   PlayVideo ("Sur.BIK");   
   ExitSession ();

};

Uruchamia mi go spacer(po wejściu w odpowiednie miejsce). Po prostu gdy wchodzę w to miejsce to mi...nie odpala filmika, tylko wyłącza grę, a to ma mi włączać filmik, a po tym filmiku - wyłączać grę. Problem jest z G2NK.

NIE CHODZI O TO ŻE NIE ZREPARSOWAŁEM SKRYPTÓW BO TO ZROBIŁEM!

Świat jest nowy NIE ZWALAJCIE WINY na spacera, bo w nim wszystko jest DOBRZE!

Ale tam, gdzie stanął Adanos, ani Innos, ani Beliar nie mieli żadnej władzy. W miejscu tym ład i chaos współistniały w harmonii. Tak oto powstało morze.

Zapomnij... o wszystkim, co się działo w przeszłości.

Beezimienny

Beezimienny

Użytkownicy
posty67
Propsy10
  • Użytkownicy
Nie jestem pewien ale zamiast
AI_StopProcessInfos (self); Powinno być func int ShowSur()

Pamiętaj że nie na 100% !

Nie klikaj tu!

CLICK

misiekgrabo

misiekgrabo

Użytkownicy
posty179
Propsy106
  • Użytkownicy

misiekgrabo

Filmik
#2 2010-12-21, 14:43(Ostatnia zmiana: 2010-12-21, 15:21)
Cytat: Beezimienny link=topic=12476.msg124886#msg124886#msg124886#msg124886 date=1292938684
Nie jestem pewien ale zamiast
AI_StopProcessInfos (self); Powinno być func int ShowSur()

Pamiętaj że nie na 100% !

Jednym zdaniem. - nie działa.

EDIT: I jeszcze jedno: Chodzi mi o G2NK!! Czytać ze zrozumieniem(jest to w pierwszym poście)!!

Ale tam, gdzie stanął Adanos, ani Innos, ani Beliar nie mieli żadnej władzy. W miejscu tym ład i chaos współistniały w harmonii. Tak oto powstało morze.

misiekgrabo

misiekgrabo

Użytkownicy
posty179
Propsy106
  • Użytkownicy

misiekgrabo

Filmik
#3 2010-12-21, 15:25(Ostatnia zmiana: 2010-12-21, 15:30)
Aha - jeszcze jedno. Przepraszam za double posta, tylko że to w innym temacie...

Jak daje skrypt:

ExitSession();

To powinno mi wychodzić do menu...a wychodzi z gry kompletnie...

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Jeśli g2nk, możesz użyć funkcji:
PlayVideoEx("Sur.BIK", 0, 1);Zamiast 0 możesz dać jeden, wtedy będzie dodatkowo przyciemnianie ekranu (nie pamiętam jak dokładnie to wyglądało).

Cytat: Beezimienny link=topic=12476.msg124886#msg124886#msg124886#msg124886 date=1292938684
func int ShowSur()
Panie Beezimienny, jeśli nie masz kompletnie ŻADNEGO pojęcia o skryptach (a właśnie pokazałeś że tak zdecydowanie i absolutnie jest) to nie próbuj kompletnie zgadywać bo i tak w nic nie trafisz. To co napisałeś wywołałoby po prostu błąd, a nawet gdyby naprawić przyczynę tego błędu (to że zwyczajnie nie ma funkcji ShowSur), to w najlepszym razie by NIC nie robiło - więc nie zmyślaj.

Pawciow

Pawciow

Użytkownicy
posty533
Propsy70
ProfesjaTłumacz
  • Użytkownicy
żaden ze mnie skrypter, ale...może trzeba wywołać funkcje if, gdy bohater jest w danym miejscu waypoincie to wtedy się odpala filmik? albo....a czy to AI_StopProcessInfos (self); jest w ogóle potrzebne?

misiekgrabo

misiekgrabo

Użytkownicy
posty179
Propsy106
  • Użytkownicy
Cytat: Avallach link=topic=12476.msg124895#msg124895#msg124895#msg124895 date=1292946368
Jeśli g2nk, możesz użyć funkcji:
PlayVideoEx("Sur.BIK", 0, 1);Zamiast 0 możesz dać jeden, wtedy będzie dodatkowo przyciemnianie ekranu (nie pamiętam jak dokładnie to wyglądało).

Panie Beezimienny, jeśli nie masz kompletnie ŻADNEGO pojęcia o skryptach (a właśnie pokazałeś że tak zdecydowanie i absolutnie jest) to nie próbuj kompletnie zgadywać bo i tak w nic nie trafisz. To co napisałeś wywołałoby po prostu błąd, a nawet gdyby naprawić przyczynę tego błędu (to że zwyczajnie nie ma funkcji ShowSur), to w najlepszym razie by NIC nie robiło - więc nie zmyślaj.

Nie działa - :/ Aha - pragnę rzec - że filmik dałem jest w formacie .BIK i trafił do folderu Gothic 2 Noc Kruka/_work/Data/Video Czy tak ma być?

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Dodaj w tej samej funkcji linijkę
Print("działa");bo coś wydaje mi się że w ogóle ta funkcja nie jest odpalana.
Jeśli jednak w odpowiednim momencie POKAŻE ci się napis, sprawdź czy twój filmik jest tam gdzie pozostałe, czy Gothic w ogóle go czyta (np kiedy podstawisz go zamiast intro) i podaj dokładnie co nie działa (czy nic się nie dzieje, czy jest jakiś komunikat błędu, co DOKŁADNIE pokazuje zSpy w momencie kiedy powinien się odpalać filmik).

Beezimienny

Beezimienny

Użytkownicy
posty67
Propsy10
  • Użytkownicy

Beezimienny

Filmik
#8 2010-12-21, 17:11(Ostatnia zmiana: 2010-12-21, 17:12)
Cytat: Avallach link=topic=12476.msg124895#msg124895#msg124895#msg124895 date=1292946368

Panie Beezimienny, jeśli nie masz kompletnie ŻADNEGO pojęcia o skryptach (a właśnie pokazałeś że tak zdecydowanie i absolutnie jest)

Ja nie mam pojęcia o skryptach? Chyba cię pojebało (Tylko tak mogłem to ująć) Nie pierdziel takich głupot jeśli nawet mnie nie znasz. A to że raz sie pomyliłem to nie znaczy że od razu nie znam się na skryptach.

Nie klikaj tu!

CLICK

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Filmik
#9 2010-12-21, 17:35(Ostatnia zmiana: 2010-12-21, 17:38)
Cytat: Beezimienny link=topic=12476.msg124902#msg124902#msg124902#msg124902 date=1292947894
Chyba cię pojebało (Tylko tak mogłem to ująć) Nie pierdziel takich głupot
Nie dam warna za wulgaryzmy jeśli tu i teraz wyjaśnisz co miało oznaczać
func int ShowSur()I nie musisz nawet pisać o całości, wystarczy że wyjaśnisz jaką funkcję miał pełnić chociaż jeden z tych wyrazów (func, int albo ShowSur).
Piszę że nie masz pojęcia o skryptach i to podtrzymuję, bo żaden z nich nie miał prawa się tam pojawić i nieważne w jakiej konfiguracji zawsze spowodowałby błąd.

I przeczytaj co w regulaminie pisze o sygnaturach tekstowych.

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Cytat: Beezimienny link=topic=12476.msg124902#msg124902#msg124902#msg124902 date=1292947894
Ja nie mam pojęcia o skryptach? Chyba cię pojebało (Tylko tak mogłem to ująć) Nie pierdziel takich głupot jeśli nawet mnie nie znasz. A to że raz sie pomyliłem to nie znaczy że od razu nie znam się na skryptach.

Nikt cie znać nie musi, wystarczy że napisałeś jedną linijkę i już ten co wie co nieco o skryptach widzi że po prostu nie wiesz co piszesz.

Co do tematu, może po prostu coś nie tak z filmikiem i dlatego nie odtwarza.

misiekgrabo

misiekgrabo

Użytkownicy
posty179
Propsy106
  • Użytkownicy
Zrobiłem tak jak Avallach mówił...jednak coś jest chyba ze spacerem, bo zrobiłem TYLKO to i...dalej się wyłącza, a zrobiłem bez ExitSession (); To ja już nie wiem...wyjaśnijcie mi wszystko od początku i w ogóle nie wiem o co chodzi z tymi filmikami w skryptach...

Beezimienny

Beezimienny

Użytkownicy
posty67
Propsy10
  • Użytkownicy
Cytat: Avallach link=topic=12476.msg124904#msg124904#msg124904#msg124904 date=1292949313
Nie dam warna za wulgaryzmy jeśli tu i teraz wyjaśnisz co miało oznaczać

Napisałeś że ja nie mam ŻADNEGO pojęcia o skryptach, a to tylko był mój jeden błąd. Zrobiłem swojego moda w 60% zupełnie sam, a wtedy ty mi wyjeżdżasz z takim tekstem...

Nie klikaj tu!

CLICK

luszczak

luszczak

Użytkownicy
posty122
Propsy9
  • Użytkownicy
Cytat: misiekgrabo link=topic=12476.msg124911#msg124911#msg124911#msg124911 date=1292952303
Zrobiłem tak jak Avallach mówił...jednak coś jest chyba ze spacerem, bo zrobiłem TYLKO to i...dalej się wyłącza, a zrobiłem bez ExitSession (); To ja już nie wiem...wyjaśnijcie mi wszystko od początku i w ogóle nie wiem o co chodzi z tymi filmikami w skryptach...
Moim zdaniem mogłeś źle ustawić triggera (ten sześcian w spacerze). W Jarkendarze w świątynii jest coś podobnego. Uruchamia się wtedy filmik z krukiem który zamyka drzwi.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Niee, skoro gra się wyłącza, to funkcja jest ok. W takim razie po prostu z jakiejś przyczyny filmik nie jest renderowany. Proponuję żebyś tak jak napisałem podmienił go pod intro i sprawdził czy wtedy dobrze się wyświetli. Czym konwertowałeś na .bik? Czy jest tam gdzie pozostałe?

damdan

damdan

Labirynt
posty176
Propsy43
ProfesjaLvl designer
  • Labirynt
(pracujemy razem więc ja teraz się udzielę )
Sprawdziłem i podmieniłem za intro , filmik działa i prawidłowo się odtwarza . Filmik tworzyłem w programie Windows Movie Maker , a następnie zmieniłem format programem   RAD Wideo Tools .

damdan

damdan

Labirynt
posty176
Propsy43
ProfesjaLvl designer
  • Labirynt
film się nie wyświetlił

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Jest to BARDZO dziwne, wygląda na to że z jakiejś przyczyny nie możecie w grze renderować video mimo że sama funkcja działała (bo ta którą ja dałem, ma za zadanie jednocześnie pokazać filmik i równiutko na koniec zamknąć grę, nawet bez zwykłego polecenia ExitGame). Filmy poza wczytaną grą działają normalnie, co mogłoby się wydawać już kompletnym paradoksem. Możesz spróbować użyć samej funkcji PlayVideo, bez żadnego polecenia zamykania gry/sesji?

damdan

damdan

Labirynt
posty176
Propsy43
ProfesjaLvl designer
  • Labirynt
eeeeeeee nie wiem jak to się stało ale...
.. gra się wyłączyła . Zrobiłem tak jak mówiłeś ,skrypty się zreparsowały normalnie ...

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry