Dział traktujący o moddingu Mount&Blade 4950 12

O temacie

Autor Sulejman

Zaczęty 18.12.2010 roku

Wyświetleń 4950

Odpowiedzi 12

Sulejman

Sulejman

Użytkownicy
Piotrek
posty237
Propsy229
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Piotrek
Wiele osób chciało rozpowszechnić jakąś inną grę do moddingu oprócz Gothic'a, więc teraz jest taka okazja!

Rybopiotr ostatnio zaczął umieszczać tutoriale na temat moddingu M&B, ale bez żadnego wsparcia taka inicjatywa po prostu utonie w oceanie Goticzka. Otóż proponuję utworzyć nowy, większy dział traktujący o moddingu Mount&Blade. Teraz teoretycznie jest takie małe subforum, ale patrząc z punktu widzenia nowego użytkownika, co warto modować - grę, o której na forum jest 5 tematów, czy grę, której poświęconych jest kilka sporych i często odwiedzanych działów? Rybopiotr jest modderem Mount&Blade, ja też jakieś pojęcie na ten temat mam i coś tam potrafię zrobić, więc moglibyśmy umieszczać w tym dziale jakieś materiały i zaprosić na forum kilka osób z innych for o Mount&Blade.

Wiem, że dodanie nowego sporego działu, to nie jest taka błaha decyzja, ale do cholery, jeśli nie teraz, to kiedy? Macie zamiar cały czas tylko narzekać, że wszyscy paprają się w Goticzkum skoro są inne gry? Sam moduję Gothic'a, ale gdybym znalazł tutaj w stosownym czasie informacje o moddingu M&B, to zapewne tą właśnie grę zacząłbym już wtedy modować.

Może moja wypowiedź zawiera nieco zbędnej krytyki, ale wydaje mi się to konieczne, aby niektóre osoby uświadomiły sobie "powagę sytuacji".

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie chcę wam ucinać skrzydeł, ale był już taki dział z inicjatywy moddera tej gry... Kyromana.
Jak pamiętam zupełnie nic się tam nie działo, temu M&B zostało zdegradowane do "Inne gry".

Zupełnie jak w przypadku Wiedźmina modding gry kręci się wokół innej strony - w tym przypadku http://www.mountblade.info/ która w całości skupia się właśnie na M&B, więc jeżeli ktoś wpisze w google co trzeba odeśle go do konkurencji, a my nie będziemy lepsi od for o moddingu gothica m.in autorstwa The Unknown oraz wielu innych młodych modderów, które był skazane na niepowodzenia już na starcie.

Jeżeli mielibyśmy wprowadzać coś nowego poleciłbym Dragon Age. Gra daje ogromne możliwości moddingu, przy czym bylibyśmy prawdopodobnie największym serwisem w polsce dającym łatwy podgląd do tutoriali etc.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
jeśli będzie odpowiednia ilość tutoriali, administratorzy z pewnością sami wezmą się za tworzenie działu. potrzebne tylko materiały

edit. a dragon srejdża nikt moddować nie będzie, bo trzeba mieć do tego skilla i praca zajmuje więcej czasu. goticzek to co innego - wyklepanie do niego chatki to niezbyt wymagające zajęcie

Sulejman

Sulejman

Użytkownicy
Piotrek
posty237
Propsy229
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Piotrek
Dla sprostowania modding Mount&Blade kręci się bardziej wokół anglojęzycznego forum TaleWorlds, przynajmniej ten bardziej zaawansowany ;) Teoretycznie Goticzek też ma swojego WoG'a, ale w Polsce praktycznie wszystko kręci się wokół theModders.

Nie ma sensu rezygnowanie z czegoś, dlatego, że nie będziemy inicjatywą dla innych stron o moddingu tej gry - theModders jest ogólnie o moddingu gier, więc należałoby inwestować w zasób tutoriali i modderów innych gier oprócz Gothic'a.

Polecam analizę wyników wyszukiwań dotyczących Gothic'a w googlach - po wyjściu Gothic'a 3 był ogromny bum, następował też zauważalny wzrost każdej zimy - w tym roku wyszła Arcania, wzrost był minimalny, po czym nastąpił spadek mimo tego, że za oknem mróz.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Dział traktujący o moddingu Mount&Blade
#4 2010-12-18, 15:33(Ostatnia zmiana: 2010-12-18, 15:35)
Popieram Azteka, wszyscy wiemy że nie należy się ograniczać do Gothica, a nawet uważamy wprost przeciwnie. Jednak nie ma sensu robić tego na odwrót, najpierw tworząc rozbudowane działy w nadziei że się czymś wypełnią. Powstanie tylko większy bałagan i właśnie ciężej będzie znaleźć to co się chce. Dopiero kiedy znajdzie się dość dużo tematów, bardzo chętnie zaczniemy je dzielić na poszczególne działy, tak aby było wygodniej z tego subforum korzystać.

Obecnie wśród osób zajmujących się dbaniem o funkcjonowanie forum trwa dyskusja nad tworzeniem portalu. Uważam że dobrym pomysłem byłoby tam wprowadzenie odnośników do działów zajmujących się poszczególnymi grami, bez zaznaczania z góry które są bardziej rozbudowane (Gothic/ZenGin Engine) a nawet z wyróżnianiem tych dopiero rozwijających się.

Sulejman

Sulejman

Użytkownicy
Piotrek
posty237
Propsy229
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Piotrek
Ale jakby nie spojrzeć, coś trzeba zacząć robić. Może warto byłoby po prostu zachęcić użytkowników http://www.mountblade.info/ do zakładania tematów o swoich modyfikacjach na theModders? No cóż, zamiast gadać, biorę się do roboty :D

W tym poście będę informował o postępach ;)

-Daedalus, administrator http://www.mountblade.info/ i twórca jednego z największych polskich modów pod tytułem "Rządy Miecza" zaoferował się w najbliższym czasie założyć temat o swojej modyfikacji na theModders, jednak póki co ma krótką przerwę od moddingu ;)
-Vain, twórca modyfikacji "1794" utworzył taki temat ;]
-Liczba tutoriali rośnie

Dark

Dark

Użytkownicy
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Kiedyś całe ich forum miało być częścią naszego, i jak to się skończyło? Kilku fanatyków jedynej słusznej gry na czele z Xardasem17 powiedzieli "To forum o modach do gothica, wynocha".

Gruppenfuehrer Kereth

Gruppenfuehrer Kereth

Użytkownicy
New World Order, bitchez!
posty669
Propsy484
  • Zbanowany
  • New World Order, bitchez!
Cytat: Dark link=topic=12396.msg124356#msg124356#msg124356#msg124356 date=1292697273
Kiedyś całe ich forum miało być częścią naszego, i jak to się skończyło? Kilku fanatyków jedynej słusznej gry na czele z Xardasem17 powiedzieli "To forum o modach do gothica, wynocha".

To nic nowego, przecież Xardzio17 zjechał kiedyś mod Luke_Flamesworda - tak, ten do Obliviona - a za argument podał, że Oblivion jest do dupy  :lol2:

Комиссар RBT

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Avallach to ja mogę zająć się tłumaczeniem tutków z TW.
Co do osobnego większego działu to warto, jak mi miły Bóg warto ale..... jeszcze nie teraz. Dam jeszcze troche tutków, może kogoś zachęce do robienia działu o swoim modzie,może Sulejman coś jeszcze wyskrobie. Wtedy można by zrobić osobny "przedział" dla M&B. Co do tawerny to przyda im się zdrowa konkurencja .

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Ale powiedzcie mi jedno: Wogóle warto się starać?
Chce to wiedzieć żeby nie ni było:  To co że jest pełno tutoriali skoro i tak nikt nie bedzie z nich korzystał.
I z działu nici

Proszę o odpowiedź jakiegoś administratora lub osoby uprawionej do tego typu odpowiedzi.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Proszę o odpowiedź jakiegoś administratora lub osoby uprawionej do tego typu odpowiedzi.
Nie.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy274
  • Użytkownicy
Chce to wiedzieć żeby nie ni było: To co że jest pełno tutoriali skoro i tak nikt nie bedzie z nich korzystał.
I z działu niciDołączona grafika

Kyro niestety ma racje.
Tworzenie tu czegokolwiek, to jak budowanie domu na kupie gówna.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry