Efekt gdy się nam kończy HP 7503 25

O temacie

Autor RedMaster

Zaczęty 4.12.2010 roku

Wyświetleń 7503

Odpowiedzi 25

RedMaster

RedMaster

Użytkownicy
posty65
Propsy1
  • Użytkownicy
Siema ludzie ostatnio troszkę pograłem w moda Orcades i zainteresował mnie efekt pokazujący się gdy mamy końcówkę HP. I tu moje pytanie dało by rade zrobić coś takiego w g2? Że rogi ekranu robią się czerwone i słychać bicie serca?

Mój kanał YouTube ;D

RafalBudzis

RafalBudzis

Użytkownicy
posty1967
Propsy808
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
func void tick_tock()
{

const int procent = 15;

var int proc_zycia;

proc_zycia  = hero.attribute[ATR_HITPOINTS_MAX]*procent/100;

if (hero.attribute[ATR_HITPOINTS]<=proc_zycia){

Wld_PlayEffect ("SLOW_TIME", self, self, 0, 0, 0, FALSE);

};
};

coś w tym stylu ale efekt jest spowolnienie czasu żeby był inny trzeba trochę pokombinować potem dopisze chyba ze ktoś mnie wyprzedzi ;)

@Nestor
powinien to być tigerr http://themodders.org/index.php?/topic/89-wywolywanie-skryptu-co-xx-czyli-wywolanie-skryptu-co-18-sekundy/

Nestor

Nestor

Użytkownicy
posty66
Propsy18
  • Użytkownicy
Mam pytanie, gdzie dodawać skrypty typu tick tock?

Spoiler

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Gdziekolwiek, tak jak wszystkie inne skrypty. Gdybyś miał doświadczenie w pisaniu czegokolwiek, zauważyłbyś że Gothic nie rozróżnia lokalizacji pliku ze skryptem - co najwyżej kolejność w gothic.src.

Nestor

Nestor

Użytkownicy
posty66
Propsy18
  • Użytkownicy
Dziękuje, za jakże wyczerpującą odpowiedź.  :lol:

Spoiler

RedMaster

RedMaster

Użytkownicy
posty65
Propsy1
  • Użytkownicy
Dobra zrobiłem wszystko co pisał RafalBudzis i zrobiłem te cholerne tick tocki bo widzę że bez nich się nie obejdzie wkleiłem wszystko w Startup i odpaliłem gothic. Wszystko ładnie pięknie śmiga cyferki mi latają po monitorze ale ten efekt nie chce mi się robić nawet jak mam 1HP.

Ten skrypt wygląda tak.

var int minitime;
func void TICK_TOCK()
{
        PrintScreen (inttostring(minitime/10), minitime%100,minitime%100,"FONT_OLD_20_WHITE.TGA",2);
        minitime=minitime+1;

const int procent = 30;

var int proc_zycia;

proc_zycia  = hero.attribute[ATR_HITPOINTS_MAX]*procent/100;

if (hero.attribute[ATR_HITPOINTS]<=proc_zycia){

Wld_PlayEffect("spellFX_INCOVATION_RED", self, self, 0, 0, 0, FALSE );

};
};

Zmieniłem tylko efekt i procent życia.

Mój kanał YouTube ;D

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
popatrz w tutkach czym jest tick-tock aka wywoływanie skryptu co 1/8 sekundy, a zrozumiesz czemu nie chce działać.

RedMaster

RedMaster

Użytkownicy
posty65
Propsy1
  • Użytkownicy
Czyli że ten Tick-Tock jest w ogóle nie potrzebny? No to jak to inaczej zrobić?

Mój kanał YouTube ;D

RedMaster

RedMaster

Użytkownicy
posty65
Propsy1
  • Użytkownicy
Ja tam znalazłem B_AssessDamage ale żadnego PERC_ASSESDAMAGE znaleźć nie mogę :facepalm:  Może napiszesz gdzie to znaleźć lub coś?

Mój kanał YouTube ;D

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
To "zmysł" każdej postaci. W g1 uaktywnia on dwie funkcje: B_CombatReactToDamage i ZS_ReactToDamage. W nich możesz dać aktywatory do funkcji z efektem, jeśli ofiarą jest hero i ma on mniej niż określoną ilość hp.

Trochę nie do końca jest to to czego oczekiwano w temacie, ale skojarzyło mi się bo akurat napisałem taki skrypcik dla theSect. Różnica polega na tym że efekt jest nie kiedy mamy ogólnie mało hp, ale kiedy mamy mało hp i ktoś nas zrani. Jednak ze względu na brak ticktocka jest to IMO całkiem dobre rozwiązanie.

RedMaster

RedMaster

Użytkownicy
posty65
Propsy1
  • Użytkownicy
Dzięki ale chodziło mi o g2. A w g2 nie ma takiego czegoś jak B_CombatReactToDamage więc mam ten efekt wpisać w ZS_ReactToDamage czy jak?

Mój kanał YouTube ;D

RedMaster

RedMaster

Użytkownicy
posty65
Propsy1
  • Użytkownicy
O rany to będzie trudniejsze niż myślałem. Tym bardziej że nie umiem się obsługiwać tym całym Total Commander ;/

Mój kanał YouTube ;D

RedMaster

RedMaster

Użytkownicy
posty65
Propsy1
  • Użytkownicy
Hmmm zrobiłem tak jak napisałeś tylko w moim przypadku to było d:\Gothic2NK\_Work\Data\Scripts\Content dałem mu szukaj i nic nie znalazł. Potem dałem mu żeby szukał cały folder _Work i też nic nie znalazł. Nie wiem już co z tym zrobić :facepalm:

Mój kanał YouTube ;D

RedMaster

RedMaster

Użytkownicy
posty65
Propsy1
  • Użytkownicy
No to właśnie robiłem to co mi napisałeś. Polecenia -> Szukaj -> Znajdź tekst: perc_assesdamage, Szukaj w: d:\Gothic2NK\_Work\Data\Scripts\Content i nic mi nie znajduje.

Mój kanał YouTube ;D

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry