Postulat Elvansa 10599 34

O temacie

Autor Żadna Głupia Spółgłoska

Zaczęty 14.09.2010 roku

Wyświetleń 10599

Odpowiedzi 34

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Jakis czas temu, jak wiele osob zdazylo juz zauwazyc, Elvans wyszedl w dzialach graficznych z postulatem brzmiacym "Cioty, ruszcie sie!". Dobrze. Bardzo dobrze. Odzew byl calkiem spory, jak na tutejsze warunki. Wiele osob z dnia na dzien zaczelo aktywnie pracowac nad grami mobilnymi, co juz teraz mozna uznac za sukces - albo bardziej, co Elvans moglby uznac za prywatny sukces. Wyszla rowniez propozycja Bitwy, ktora bez wahania podchwycilem i to takze ruszylo.

I od propozycji Bitwy w sumie sie posypalo. Rozumiem Fartuessa, ze mogl nie chciec sam zorganizowac Bitwy - nigdy tego nie robil, moglby zrobic cos nie tak, i faktycznie z "fejmem" bylby problem. Dla mnie natomiast to rutyna i poczuwam sie odpowiedzialny za wszelkie Bitwy 3D organizowane na tym forum, wiec zajalem sie tym na wlasna reke. Z drugiej strony rozumiem Thora, ktory mogl poczuc sie zirytowany slowami Fartuessa. Wielu bylo tu ludzi, ktorych podejscie do organizowania czegokolwiek mozna strescic slowami "zrobcie cos za mnie i dla mnie". Tak mogla zostac odebrana wypowiedz Fartuessa. OK. To zrozumiale. Czego jednak nie rozumiem, to postow, ktore posypaly sie pozniej, zamieniajac caly temat w smietnisko.

Tym samym prosze o publiczne pokajanie sie: Thora, Fartuessa, Zdunka, Kazza, Kozieka, Ogrodnika i Darka. Ale to w sumie malo wazne. Najlepiej wszystko, co niezwiazane z Postulatem wyrzucic stamtad, niech nie kole w oczy. Zapowiadalo sie calkiem dobrze, a przez takie klotnie moze wyjsc niewiele. Wazne, by wszelkie blokowanie inicjatyw zablokowac w zalazku.

To tyle medrkowania. I do roboty.

Postulat Elvansa warto rozwinac, rozszerzyc na inne zagadnienia. Niech jego laska splynie na cale forum. Jedna czy dwie inicjatywy niczego nie zmienia, a ze juz pierwszy krok zostal poczyniony, to mamy otwarte drzwi by pojsc gdzies dalej i zrobic cos wiecej. Co proponuje? Co mozemy zrobic?

1. Bitwy. Powinny bez cienia watpliwosci trwac caly czas, nawet wiecej niz jedna w danym czasie. Kiedys byly z nimi problemy, ale im wiecej ich zrobimy, tym lepszy system uda sie stworzyc i tym mniej bedzie sprzeczek. System juz teraz jest calkiem dobry, jeszcze nad sposobem glosowania warto by popracowac.
To w sumie najlatwiejsza czesc planu, bo moze zostac rozpoczeta natychmiast, a w gruncie rzeczy - juz zostala. Te czesc biore na siebie.
Oprocz standardowych Bitew 3D i 2D mozna zrobic takze Bitwe dotyczaca rysowania, kontynuowac Bitwy Programistyczne (nie przygladalem sie tej, jak wyszla?) i cokolwiek innego.

2. Gry na iPhona. Inicjatywa zostala przeniesiona na forum Societas Larcetarum, i w sumie dobrze, jednakze z czasem, gdy sie to rozwinie i uda sie osiagnac pierwsze sukcesy, warto takze tutaj stworzyc dzial, zeby bylo wiadomo ze cos sie dzieje. Moze to wlasnie jest przyszlosc forum? Jesli tak, to nie mozna dopuscic, by garstka ludzi po prostu odplynela w szalupie na bezludna wyspe. Trzeba caly czas utrzymywac kontant, reklamowac. Moze znajda sie ludzie, ktorzy jako niezalezna grupa beda chcieli cos stworzyc - wtedy nalezy im pomoc, tak samo jak pierwsi ludzie tutaj pomagali nowicjuszom przy Gothicu, samemu jeszcze niewiele umiejac. To by bylo dobre.

3. Portal. Byla mowa o tym od dawna, ale nic nie wyszlo. Mamy nowe IPB, wiec stworzenie go stoi przed nami otworem. Pamietam ze byly glosy typu "i co tam niby wsadzisz?" - to zrozumiale, mozemy nie miec wielu rzeczy do wsadzenia. Oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze tworzenie portalu w stylu tych wszystkich "portali o modach" jest bez sensu, jednakze jakis newsroom (cos wiecej niz to co jest teraz po prawej stronie na forum) by sie przydalo, poza tym porzadny download w stylu M&B Repository.

4. Newsy na forum. Dobrze by bylo, gdyby na forum faktycznie byla osoba odpowiedzialna za newsowanie i reklamowanie wszystkich trwajacych inicjatyw. Okienko, ktore jest na stronie glownej, od dluzszego czasu stoi dosc nieaktywne, a przeciez juz od paru dni trwa Bitwa. Takie rzeczy powinny byc zalatwiane od reki, oprocz wiekszych inicjatyw powinny pojawiac sie jakiekolwiek informacje o tym, co sie dzieje na forum, np. ktora grupa pokazala cos nowego. Dla kazdej inicjatywy takze warto zrobic fajne rozpoznawalne loga (czy tam cos), w stylu tego co bylo na Dzien Screena.

5. Dzien Screena, jak juz jestesmy przy tym. Takie inicjatywy w roznych formach powinny pojawiac sie czesciej. To co mielismy teraz bylo bardziej Dniem Moda i impreze o takiej wlasnie nazwie i podobnej formie (mam na mysli poprawienie systemu) warto co jakis czas zorganizowac. Oprocz tego cos co mozna by wlasnie doslownie nazwac Dniem Screena - konkurs na jeden najlepszy screen z modyfikacji. Mozna wymyslic i inne i juz kiedys byla o tym mowa. Nawet Dzien Modelu z wlasnym modelem prezentowanym na silniku gry mozna by zrobic. Dzien Konceptu? Dzien Utworu? Cokolwiek. Byleby cos sie dzialo. Dzien Konceptu i Utworu takze po prostu w formie Bitwy, nawet lepiej.

6. Sklep. To moj nowy pomysl i mam nadzieje ze wypali. Licze na pomoc i sugestie ze strony innych oraz na aktywny udzial. Mozna by stworzyc cos naprawde fajnego w dosc niecodzienny pomysl.

7. Targowisko. To miejsce zasluguje na wieksza uwage i serio mozna by sie nim bardziej zajac. Moze cos ze Sklepu mogloby tam takze trafiac, chociaz rozwazam to i nie wiem czy jest to dobre rozwiazanie. W zwiazku ze Sklepem pojawil sie motyw Grubych Zlociszy - moze po prostu dodac takowy licznik, wyznaczyc odpowiednie godne zaufania osoby by je przydzielaly, i przydzielac takowe fundusze za robienie czegokolwiek dla forum: udostepnianie modeli, pisanie tutkow itd.? Ludzie lubia nabijac punkty, takie cos byloby wiec dobra zacheta.

I to tyle. Nie wiem co wiecej na chwile obecna moglbym tu wpisac.

Prosze skonczyc glupie klotnie, razem z Elvansem powiedziec "Cioty, ruszcie sie" i wziac sie do roboty.

Pozdrawiam,

EDIT:
8. Przypomnialo mi sie: Referencje. Obiecalem jakis czas temu wrzucic troche zdjec, jednakze ze wzgledu na problemy z dostepem do sieci bylo to utrudnione. Teraz juz jest lepiej, wiec moze serio zajme sie tym na dniach.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob

Tomek

Postulat Elvansa
#1 2010-09-14, 17:21(Ostatnia zmiana: 2011-07-25, 16:46)
;kl

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Postulat Elvansa
#2 2010-09-14, 17:29(Ostatnia zmiana: 2010-09-14, 17:32)
4. Newsy na forum. Dobrze by bylo, gdyby na forum faktycznie byla osoba odpowiedzialna za newsowanie i reklamowanie wszystkich trwajacych inicjatyw. Okienko, ktore jest na stronie glownej, od dluzszego czasu stoi dosc nieaktywne, a przeciez juz od paru dni trwa Bitwa. Takie rzeczy powinny byc zalatwiane od reki, oprocz wiekszych inicjatyw powinny pojawiac sie jakiekolwiek informacje o tym, co sie dzieje na forum, np. ktora grupa pokazala cos nowego. Dla kazdej inicjatywy takze warto zrobic fajne rozpoznawalne loga (czy tam cos), w stylu tego co bylo na Dzien Screena.

Tak miało być ale co ja Ci zrobię? W sprawie blipa pisze się do avallacha bądź ewentualnie do mnie i jest to załatwiane od ręki. Chcieliśmy tym informować o nowościach, modach czy nawet takich pierdołach jak nowy screen z jakiegośtam projektu ale pod warunkiem ŻE CI LUDZIE SAMI DO NAS W TEJ SPRAWIE NAPISZĄ! Nikogo nie będziemy ciągać za uszy. Ja i jak sądzę wiele innych osób ma dosyć ciągłego dbania o "interesy" innych, zachęcania, motywowania i organizowania różnych rzeczy tylko po to aby jakiś idiota typu feurtess mógł wejść i pierdolnąć nic nie wartym słowotokiem na pół strony robiąc przy tym z siebie męczennika.

Mam gdzieś jakieś bitwy graficzne, w których od tylu lat biorą udział jedne i te same osoby. Ciągle te same ryje a niezliczona jest ilość osób z powyżej 500 postami, których nie kojarzę nawet z nicka! Dla kogo my to mamy robić? Po co te wszystkie bitwy, rozmowy, inicjatywy skoro ktoś później wchodzi i po tylu kurwa latach funkcjonowania tego forum wkleja do tematu GAMEART jebaną sklejanko-kolorowankę tekstury, w której przypadku prawdopodobne jest, że ta ma powyżej dziesięciu lat! Nigga please :facepalm: . Zdecydowanie znudziło mi się to. Bilans inicjatyw, które się nie udały ze względu na zainteresowanie ze strony osób trzecich w stosunku do tych, które wypaliły jasno pokazuje, że to wszystko jest chuja warte.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Racja. Temat do zamkniecia.

-----

Niee, tanio skory nie sprzedamy. W sumie co z tego ze w Bitwach biora udzial te same osoby? Liczy sie to, ze sami, nawet w tym zamknietym gronie, sporo sie uczymy. Przy pierwszych bitwach krzyki pojawialy sie, gdy zaproponowalo sie tworzenie modelu z tekstura. Teraz mapa diffuse to codziennosc, normal i specular mapa takze pojawia sie coraz czesciej. Idziemy do przodu. Nowa twarz co jakis czas tez sie pojawia.

Z tym Blipem i newsami masz racje. W tej sytuacji nalezy zagrac inaczej - przydaloby sie uswiadomic ludzi o takiej mozliwosci.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Z tym Blipem i newsami masz racje. W tej sytuacji nalezy zagrac inaczej - przydaloby sie uswiadomic ludzi o takiej mozliwosci.

Nie raz wspominałem avallahowi, by tgaki temat zawitał w twórczości modderskiej. jak teraz widzę bez skutku. dla lepszego efektu można to nawet umieścić jako globalne ogłoszenie na całym forum.

róbcie co chcecie. ja narazie propsuje screen of the week, sklep i "design" który jest już przyjęty ale którym zajmę się gdy będę miał więcej czasu.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
9. Globalne Ogloszenia. To to, czego na tym forum zawsze brakowalo.

Screen of the week - propsy.

Co masz na mysli mowiac "design"?

Mark Twain

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Oprocz standardowych Bitew 3D i 2D mozna zrobic takze Bitwe dotyczaca rysowania, kontynuowac Bitwy Programistyczne (nie przygladalem sie tej, jak wyszla?) i cokolwiek innego.
Były dwa speedwritingi, bardzo sympatyczne, po prostu.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob

Tomek

Postulat Elvansa
#7 2010-09-14, 19:49(Ostatnia zmiana: 2011-07-25, 16:46)
bvnvbnv

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!

mgr Fartuess

Postulat Elvansa
#8 2010-09-14, 20:34(Ostatnia zmiana: 2010-09-14, 20:49)
Cytat: Sam Ogrodnik link=topic=11423.msg111594#msg111594#msg111594#msg111594 date=1284486584
Jestem gotowy podjąć się nauki tych map, jakby tylko ktoś był na tyle dobry i wyjaśnił mi na gg co to w ogóle konkretnie jest :D

Ja mogę się postarać to wytłumaczyć, jeśli pozwolisz oczywiście :)

A postulat popieram :)

@down

ok. Może być jutro :)

Popisuje się ciągle menda jedna...

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob

Tomek

Postulat Elvansa
#9 2010-09-14, 20:35(Ostatnia zmiana: 2011-07-25, 16:46)
nbnbvvb

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
kontynuowac Bitwy Programistyczne (nie przygladalem sie tej, jak wyszla?)
NIE! Udział wzięły tylko dwie osoby. Nie mam pojęcia dlaczego tylko dwie osoby wzięły udział. Nikt nie napisał, czy była to łatwa czy trudna, głupia czy fajna, czy cokolwiek, aby wiedzieć na przyszłość, jak ją organizować. A! Był chyba tylko jeden post stwierdzający, że programy konsolowe wyszły, bodajże, z użycia. Czyli co, następna bitwa to zrobienie własnego Quake?

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7662
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Cytat: Thoro link=topic=11423.msg111586#msg111586#msg111586#msg111586 date=1284479082
Nie raz wspominałem avallahowi, by tgaki temat zawitał w twórczości modderskiej. jak teraz widzę bez skutku.
Temat zrobiłem od razu jak poprosiłeś. Zanim napiszesz że bez skutku, mógłbyś chociaż sprawdzić. Po prostu nikt się nie zgłosił, bo i chyba w żadnym projekcie NIC się nie rusza od dnia screena.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Cytat: koziek link=topic=11423.msg111588#msg111588#msg111588#msg111588 date=1284479881
Były dwa speedwritingi, bardzo sympatyczne, po prostu.
Dobra, Koziek, wiesz co masz robic.

Cytat: Sam Ogrodnik link=topic=11423.msg111594#msg111594#msg111588#msg111588 date=1284486584
Jestem gotowy podjąć się nauki tych map, jakby tylko ktoś był na tyle dobry i wyjaśnił mi na gg co to w ogóle konkretnie jest :D
Propsy za checi. Do mnie mozesz sie rowniez zglosic.

Cytat: Adanos link=topic=11423.msg111616#msg111616#msg111588#msg111588 date=1284533547
NIE! Udział wzięły tylko dwie osoby. Nie mam pojęcia dlaczego tylko dwie osoby wzięły udział. Nikt nie napisał, czy była to łatwa czy trudna, głupia czy fajna, czy cokolwiek, aby wiedzieć na przyszłość, jak ją organizować. A! Był chyba tylko jeden post stwierdzający, że programy konsolowe wyszły, bodajże, z użycia. Czyli co, następna bitwa to zrobienie własnego Quake?
Szkoda ze tak wyszlo. W sumie tutaj scena programistyczna jest uboga, wiec nie ma sie co dziwic. Moze daloby sie zrobic bitwe w nieco innej konwencji?

Cytat: Avallach link=topic=11423.msg111620#msg111620#msg111588#msg111588 date=1284546908
Temat zrobiłem od razu jak poprosiłeś. Zanim napiszesz że bez skutku, mógłbyś chociaż sprawdzić. Po prostu nikt się nie zgłosił, bo i chyba w żadnym projekcie NIC się nie rusza od dnia screena.
Tak to jest z moderami Gothica. Pieprzyc ich. Pojdzmy do przodu, nie patrzmy sie na nich. Znajdziemy wlasne tematy na newsy.

Mark Twain

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
Cytat: Kyroman link=topic=11423.msg111634#msg111634#msg111634#msg111634 date=1284557031
Szkoda ze tak wyszlo. W sumie tutaj scena programistyczna jest uboga, wiec nie ma sie co dziwic. Moze daloby sie zrobic bitwe w nieco innej konwencji?
raczej nie bardzo. W przypadku bardzo jasno postawionych zadań wszystkie rozwiązania będą bardzo podobne i mało ciekawe (patrz bitwa Adanosa). W przeciwnym razie, trudno w ogóle wymyśleć porządne, dostatecznie łatwe i krótkie zadanie.

sauron
  • Gość
Cytat: Zysk link=topic=11423.msg111640#msg111640#msg111640#msg111640 date=1284558072
...trudno w ogóle wymyśleć porządne...

projekty na iphona są dostatecznie łatwe i krótkie.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob

Tomek

Postulat Elvansa
#15 2010-09-15, 15:48(Ostatnia zmiana: 2011-07-25, 16:46)
hgjkhg

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
O tej porze raczej moge nie byc dostepny, dopiero jak zdobede kolejny level i odblokuje mi sie dostep do nowych lokacji. :D

Mark Twain

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
Cytat: kazzmir link=topic=11423.msg111642#msg111642#msg111642#msg111642 date=1284558419
projekty na iphona są dostatecznie łatwe i krótkie.
nie mam nowoczesnego telefonu, więc dużo o tym nie wiem, ale pewnie można napisać jakąś prostą, ciekawą gierkę w kilka godzin. jeśli masz jakiś konkretny pomysł wyznaczający ramy, ale pozwalający na kreatywność, to możesz zaproponować. ale obawiam się, że udział może wziąć mało osób ze względu na brak sprzętu.

maciejh

maciejh

Rzeka
posty779
Propsy258
ProfesjaScenarzysta
  • Rzeka
Tak, popieram postulat Elvansa i mam nadzieję że w przyszłości nie będzie podobnych tego rodzaju kłótni. A co do sklepu, to bardzo interesujący pomysł.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Postulat Elvansa
#19 2010-09-15, 18:03(Ostatnia zmiana: 2010-09-15, 18:04)
Zysk, od tego są emulatory żeby mieć kawałek sprzętu :D

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry