Telefon SciPhone i9+++ 19773 46

O temacie

Autor inż. Avallach

Zaczęty 16.08.2010 roku

Wyświetleń 19773

Odpowiedzi 46

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Telefon SciPhone i9+++
2010-08-16, 23:30(Ostatnia zmiana: 2010-08-16, 23:40)
Dzisiaj w Chipie znalazłem artykuł o tanich klonach popularnych telefonów - szczególną uwagę zwróciłem na telefon SciPhone i9+++, bardzo mocno inspirowany iPhonem 3G. Jako jedyny z tego zestawienia był legalny, gdyż nie sygnowano go fałszywie marką Apple ani nazwą oryginalnego iPhone, redaktor napisał nawet że szkoda że jest tak do niego podobny, gdyż sam w sobie jest bardzo dobrym telefonem, a może być niesłusznie traktowany jako zwyczajna nieudolna podróbka. Szczerze mówiąc, przyznam że tym co najbardziej mnie w nim zainteresowało, jest cena - 99zł+50 za przesyłkę to naprawdę tanio nie tylko w porównaniu z iPhonem na którego trzeba wydać grubo ponad 1000, ale nawet w porównaniu z popularnymi DAWNO TEMU modelami. Nie tylko od jakiegoś czasu szukam niedrogiego telefonu, ale i odtwarzacza mp3 - a tą funkcję według redaktorów Chipa spełnia nawet lepiej niż sam iPhone. Do jego wad należą naprawdę słaby aparat (2mpix, 640x480px, w sumie do robienia naprawdę szybkich fotek starczy, a do ważniejszych używa się normalnego aparatu), trochę mniejszy wyświetlacz (3.2", i tak całkiem spory ;) z mniejszą ilością kolorów (QVGA 260 000, trudno mi powiedzieć czy różnica przy normalnym użytkowaniu jest specjalnie odczuwalna), brak Wi-Fi (raczej bym nie używał, ale wiele osób podaje to jako istotny brak), internet GPRS (nie używam na telefonie i tak).
Jego atuty:
  • wyświetlacz 3.2" dotykowy, dodatkowo dołączony rysik
  • rozpoznawanie pisma ręcznego
  • praca z dwoma kartami SIM jednocześnie
  • praca w trybie kamery internetowej po podłączeniu do komputera
  • aplikacje Java, np Opera Mini czy czytnik RSS
  • zaawansowany odtwarzacz muzyczny mp3,mid,mp4,aac,amr,mid z obsługą playlist i dźwiękiem w jakiści 3D
  • odtwarzacz video avi, mpeg, wmv
  • Radio FM
  • dyktafon
  • obsługa kart MicroSD do 32GB
  • E-BOOK
  • Bluetooth, automatyczna współpraca z komputerem przez microUSB
  • czuwanie nawet powyżej 9 dni
  • polskie menu
  • podstawowe bajery typu Kalkulator/Organizator/Kalendarz/Notatki/Budzik/Zdjęcie rozmówcy/Gry/Przelicznik (miar, wag)
  • inne: Shake control (sterowanie przez potrząsanie), Anti-Shake (ochrona telefonu w przypadku upadku), Sensor grawitacji (sterowanie przez obracanie)
Poszukałem na jego temat na forach, i okazuje się że jest całkiem popularny - użytkowników w Polsce wydaje się być naprawdę sporo, istnieją całe subfora poświęcone temu modelowi na większych forach o telefonii GSM. Nie spotkałem się z ani jedym negatywnym komentarzem, ludzie nieraz miewają problemy typu jakie baterie pasują, jak skonfigurować GG, słuchawki cicho grają, ale na wszystko są sposoby - po prostu nieraz trzeba pokombinować. Co myślicie o tego typu zakupie?

PS
Szybko znaleziony filmik na YT gdzie można telefon obejrzeć:
Spoiler
https://www.youtube.com/watch?v=_so60x0nPCU

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Telefon SciPhone i9+++
#1 2010-08-17, 00:07(Ostatnia zmiana: 2010-08-17, 00:15)
firstly, nie ma żadnej klawiatury - nie wiem, jak Ci to, ale dla mnie to uniemożliwia korzystanie z telefonu. Z drugiej strony, ja jeśli kupuję telefon to tylko z pełną qwerty, więc to może i kwestia gustu. Oprócz tego posiadanie takiego czegoś to... lipa :D

za 150 zł możesz kupić pierdylion lepszych i prawdziwych smartfonów, a to jakaś zwykła komórka. co Ci po javie, skoro ona używa hardwareowych klawiszy, których nie masz? opera to najwyżej, co możesz używać. za 150 zł możesz znaleźć Palm Treo 650, a na mocnym farcie nawet 680. Miałem 680, na rozszerzonej baterii trzymał coś dwa tygodnie, javę miał do dupy, ale miał ludzki system operacyjny, PalmOS - na to jest multum aplikacji, od przeglądarek, przez odtwarzacze mp3, filmów (wszystkie istniejące formaty poza rmvb, w rozdziałkach parukrotnie przebijających rozdzielczość ekranu), książek, arkuszy kalkulacyjnych i innego gówna aż po gry.  Procek 312, da się wykręcić do 520 i może wyżej, klienty gadulca w tle, muzyka też w tło wejdzie, i to smartfon - czyli aplikacje "ułatwiające życie" są w standardzie, a pobranie lepszych to też nie problem. Minus treo to brak "prestiżu w szkole" - nie wygląda ziomalsko, nie ma fajnego loga (firma Palm to w zasadzie były wymiatacz w dziedzinie pda, kiedyś - i za czasów wydawania treo - nie było na nich mocnych) typu sony erricson. Te treo to telefon "biznesowy" - ale ja tam przekładam tę klawirkę, jaką on miał (pełne i wygodne qwerty) i jego funkcje ponad szpan :D
Naturalnie ma ekran dotykowy.

PS:
dźwiękiem w jakiści 3D
a jakość tekstur w equalizerze ustawiasz?

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.

V3Q
Złote Wrota

Telefon SciPhone i9+++
#2 2010-08-17, 00:58(Ostatnia zmiana: 2010-08-17, 01:19)
Podbijam, tyle że nieco inaczej  :lol:  

Brak qwerty to fakt, poza tym widziałbym tam Windows Mobile, Androida bądź ww. PalmOS.
Mea, prestiż w szkole rozumiem, jak chodziłem z HTC Blue Angel, ale to i tak jest o wiele funkcjonalniejsze niż jakieś nokie.

Poza tym, całość wygląda na zagrania w stylu Nokla czy Scny.
W sumie dziwie się, że tak robią. Powinni wypuścić to jako nową markę, a tak słyną jako podróbki, a do tego jest masa problemów z chociażby nokią, jak przejmą przesyłkę, a słyszałem o takich przypadkach.
Chinole tak mają

PS. nie wiem jak Ty szukałeś tych opinii, ale pierwsze info w googlach

Ludzie nie kupujcie go,to szajs. Mi się po 2 tyg . rozleciał! Dołóżcie i kupcie normalny tel.!Odradzam go!

Niestety mylisz sie, nie korzysta z iTunes wiec nie jest to zadna podrobka iPhona, to jest jakis syf.

A, no i brak gprs/wifi to jak dla mnie porażka, bo net odpada, a w swoim kaiserku korzystam dość często.

http://allegro.pl/item1192493609_sciphone_i68_jak_iphone_mega_okazja_oraz_cena.html
a sprzedaje, ponieważ mam okazje kupić wyżej wspomnianego iPhona

:roll:

Jednakże z drugiej strony to nie jest wysoka cena, jak za nowy (?) tel. Poza tym widzę sporo innych wersji, ale kilkukrotnie droższe...

EDIT2:
Jakby ten był za 100zł to brałbym teraz ;d

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Telefon SciPhone i9+++
#3 2010-08-17, 02:15(Ostatnia zmiana: 2010-08-17, 02:24)
ja bym nie brał - mimo ludzkiego systemu, składali to chinole. Kiedyś czytałem o jakimś tablecie z androidem, w opisie którego twórcy jako ilość mhz dodali procek do grafiki :lol:

Procesor Marvell ARM9(524MHz)
marvelle były odpowiednio 520 i 624. albo koleś się pomylił, albo jest niefajnie. poza tym popatrz na screenach na jakość ekranu :D

ogółem smartfony z androidem są drogie, z wm są albo drogie albo awaryjne (ofkorz drogie = powyżej 150 zł), a jak źle trafisz to jedno i drugie, a palmos jest stary, ale tani - to na moje wystarczy do telefonu aż nadto.

PS: polecam czekać na coś chińskiego z androidem, to mimo wszystko ciężko zrobić do dupy :D

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Telefon SciPhone i9+++
#4 2010-08-17, 09:08(Ostatnia zmiana: 2010-08-17, 09:56)
Cytat: Zkirtaem link=topic=11148.msg107467#msg107467#msg107467#msg107467 date=1281996466
za 150 zł możesz kupić pierdylion lepszych i prawdziwych smartfonów, a to jakaś zwykła komórka. co Ci po javie, skoro ona używa hardwareowych klawiszy, których nie masz? opera to najwyżej, co możesz używać. za 150 zł możesz znaleźć Palm Treo 650, a na mocnym farcie nawet 680.
Niestety, szukałem na Allegro i nie znalazło żadnego z wymienionych modeli. Dopiero w granicach 250zł i w górę są inne z tej serii.
Jeśli masz inne propozycje telefonów nie droższych niż te 150, praktycznych - używam telefonu głównie do rozmów, smsowania, słuchania muzyki, bardzo chętnie ich poszukam ;d  NIGDY nie używam do korzystania z internetu, rzadko do robienia zdjęć czy kręcenia filmików, chyba że byłyby dość dobrej jakości. Miło przyjąłbym funkcje takie jak wygodny odczyt txt i najlepiej pdf, dotykowy ekran, odtwarzanie filmów w formatach normalniejszych niż 3gp, praca w trybie kamery internetowej, odtwarzacz mp3 z playlistą i equalizerem, czytnik RSS (to byłaby jedyna opcjonalna forma korzystania z internetu ;), radio, dyktafon, obsługa kart pamięci, bluetooth :)
Co do gier/programów korzystających z hardware#msg107467#msg107467#msg107467#msg107467 date=1281996466]
za 150 zł możesz kupić pierdylion lepszych i prawdziwych smartfonów, a to jakaś zwykła komórka. co Ci po javie, skoro ona używa hardwareowych klawiszy, których nie masz? opera to najwyżej, co możesz używać. za 150 zł możesz znaleźć Palm Treo 650, a na mocnym farcie nawet 680.
[/quote]
Niestety, szukałem na Allegro i nie znalazło żadnego z wymienionych modeli. Dopiero w granicach 250zł i w górę są inne z tej serii.
Jeśli masz inne propozycje telefonów nie droższych niż te 150, praktycznych - używam telefonu głównie do rozmów, smsowania, słuchania muzyki, bardzo chętnie ich poszukam ;d  NIGDY nie używam do korzystania z internetu, rzadko do robienia zdjęć czy kręcenia filmików, chyba że byłyby dość dobrej jakości. Miło przyjąłbym funkcje takie jak wygodny odczyt txt i najlepiej pdf, dotykowy ekran, odtwarzanie filmów w formatach normalniejszych niż 3gp, praca w trybie kamery internetowej, odtwarzacz mp3 z playlistą i equalizerem, czytnik RSS (to byłaby jedyna opcjonalna forma korzystania z internetu ;), radio, dyktafon, obsługa kart pamięci, bluetooth :)
Co do gier/programów korzystających z hardwareowych klawiszy, da się je ręcznie przerabiać pod ekran dotykowy, sam robiłem tak kilka razy znajomemu - rozpakowujesz jar i edytujesz w notatniku/specjalnym programiku wartości w jednym z plików :)

Cytat: Zkirtaem link=topic=11148.msg107467#msg107467#msg107467#msg107467 date=1281996466
firstly, nie ma żadnej klawiatury - nie wiem, jak Ci to, ale dla mnie to uniemożliwia korzystanie z telefonu. Z drugiej strony, ja jeśli kupuję telefon to tylko z pełną qwerty, więc to może i kwestia gustu.
Dotąd też korzystałem tylko z takich, ale wydawało mi się że przy prostym, codziennym używaniu, duży ekran z wyświetloną klawiaturą może być conajmniej tak dobry jak zwykła, choćby ze względu na rozmiary :)

PalmOS - na to jest multum aplikacji, od przeglądarek, przez odtwarzacze mp3, filmów (wszystkie istniejące formaty poza rmvb, w rozdziałkach parukrotnie przebijających rozdzielczość ekranu), książek, arkuszy kalkulacyjnych i innego gówna aż po gry.  Procek 312, da się wykręcić do 520 i może wyżej, klienty gadulca w tle, muzyka też w tło wejdzie, i to smartfon - czyli aplikacje "ułatwiające życie" są w standardzie, a pobranie lepszych to też nie problem.

Te treo to telefon "biznesowy" - ale ja tam przekładam tę klawirkę, jaką on miał (pełne i wygodne qwerty) i jego funkcje ponad szpan :D
Naturalnie ma ekran dotykowy.
Niby jestem typem kombinatora, ale raczej w telefonie korzystam z podstawowych funkcji które już wymieniłem, chyba że trafiłoby się coś naprawdę ciekawego ;)

Cytat: Avallach link=topic=11148.msg107466#msg107466#msg107467#msg107467 date=1281994259
  • zaawansowany odtwarzacz muzyczny mp3,mid,mp4,aac,amr,mid z obsługą playlist i dźwiękiem w jakiści 3D
a jakość tekstur w equalizerze ustawiasz?
Skopiowałem ten opis ze specyfikacji technicznej, naprawdę nietrudno zgadnąć że chodzi o stereo ;)

@V3Q
Telefon jest nowy, z tą marką zdecydowanie się zgadzam. Nie jest to co prawda podróbka - ma osobną markę i nie fałszuje nazewnictwa Apple, jednak niepotrzebnie aż tak naśladowali design ;)

Cytat: Zkirtaem link=topic=11148.msg107472#msg107472#msg107467#msg107467 date=1282004116
ja bym nie brał - mimo ludzkiego systemu, składali to chinole.
Radzę sprawdzić gdzie składano twojego oryginalnego iPhona :lol:

Cytat: Zkirtaem link=topic=11148.msg107472#msg107472#msg107467#msg107467 date=1282004116
PS: polecam czekać
Niestety jestem już zmuszony do kupna czegokolwiek, bo mój stary SE ma już kompletnie niesprawny joystick pomimo wielu wymian. W niektórych przypadkach da się zastępować go klawiaturą numeryczną, jednak nie mogę nawet przewijać smsów czy listy kontaktów ;d

Tak więc czekam na propozycje w podobnej cenie i z funkcjami które wymieniłem ;d

Co do negatywnych opinii znalezionych przez Veq, wpisałem jeszcze raz w Google nazwę modelu, jeszcze raz czytam te tematy po kolei i podaję linki. Jeśli w którymś znajdę negatywne komentarze, zaznaczę przy nim :)

http://www.uziwamp.pun.pl/ikonki-w-sciphone-75.htm
http://www.uziwamp.pun.pl/viewtopic.php?pid=6725 - w niektórych wersjach źle się pisze sms#msg107467#msg107467#msg107467#msg107467 date=1281996466]
[/quote]
Co do gier/programów korzystających z hardwarey, najwyraźniej w tym sameym modelu występują dwie różne wersje firmware#msg107467#msg107467#msg107467#msg107467 date=1281996466]
[/quote]
Co do gier/programów korzystających z hardwareu
http://www.forumowisko.pl/topic/131601-sci-phone-i9/

O, znalazłem te twoje negatywne komenty - ostatni wynik Googla na stronie, forum SZAFA.PL dla kobiet. Ta konkretna pisze m.in. że uderzyła nim o coś w autobusie, potłukła ekran i nie chcieli tego wymienić w ramach gwarancji ;< Dwa posty niżej, inna przytoczyła pozytywne komentarze znalezione na innym forum.
Spoiler
[25.02.2010] 18:54
[zgłoś do usunięcia]
znajomymial i byl zadowolony, dwusimówka,

[25.02.2010] 19:00
[zgłoś do usunięcia]
Ja go mam! Świetny jest. Niczym sie nie rozni od IPhone oprocz ceną... ;] Bateria dlugo trzyma dosyc i fajnie sie obsluguje. Nie jest to zadna #msg107467#msg107467#msg107467#msg107467 date=1281996466]
Co do gier/programów korzystających z hardwarechinska tandeta#msg107467#msg107467#msg107467#msg107467 date=1281996466]
[/quote]
Co do gier/programów korzystających z hardware tylko spoko telefonik ;] Do gier i do filmow - fajnie sie oglada bo duzy wyswietlacz ;>

[25.02.2010] 19:04
[zgłoś do usunięcia]
też go mam i zgadzam się z tym. Fotki dobre robi.[/quote]Trudno mi tylko uwierzyć w te dobre fotki bo ze specyfikacji wynika co innego, chociaż może ta konkretna osoba miała raczej niskie wymagania do aparatu w telefonie (w sumie jak ja ;).
To że nie korzysta z iTunes to dla mnie 100% zaleta :lol:

http://www.gry-online.pl/S043.asp?ID=9649852 - bardzo irytujące są wypowiedzi osób które nie miały z tą marką żadnej styczności, tylko piszą "produkowany w chinach, pewnie nie da się z tego dzwonić, pewnie szajs". Osoby które posiadają, piszą sporo pozytywnych komentarzy (jedyne negatywne od osób które miały z nim styczność dotyczyły niektórych wersji firmware#msg107467#msg107467#msg107467#msg107467 date=1281996466]
[/quote]
Co do gier/programów korzystających z hardwareu, słabego ekranu dotykowego lub pochodziły z szafy.pl)
Spoiler
Witam. Ja kupiłem SciPhona i9 i muszę powiedzieć że jestem zachwycony
Bateria: ok. 4-6 dni
Wyświetlacz: REWELACJA
Aparat: Jakość dobra
Mp3: Jakość BARDZO DOBRA :)  
Naprawdę polecam ten telefon i nie wiem czemu ludzie tak je oceniają to że są produkowane w Chinach to nie znaczy że od razu musi być jakieś gówno: NAPRAWDĘ POLECAMMMMM

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.

V3Q
Złote Wrota

Telefon SciPhone i9+++
#5 2010-08-17, 11:38(Ostatnia zmiana: 2010-08-17, 11:42)
A jakie aplikacje się na to instaluje?

PS. te opinie znalazłem na innym forum > http://www.zakupyprzezinternet.info/SciPhone%20I9

pierwszy wynik po wpisaniu frazy "sciphone"

PS2. Szkoda, że tyle tego na allegro, bo byłby niezły interes, ale każdy normalniejszy sprawdzi ceny na allegro  :lol:

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Telefon SciPhone i9+++
#6 2010-08-17, 12:16(Ostatnia zmiana: 2010-08-17, 12:30)
Hmm, przejrzałem te komentarze i musiałeś naprawdę się naszukać żeby znaleźć negatywy, w sumie to mnie tylko zachęcają. Najbardziej konkretnym podsumowaniem wydaje się ten:
Ok, to może ja coś konkretniej napiszę.
Jestem użytkowniczką sciphona i9 ponad miesiąc. Kupując go nie spodziewałam się cudów - zależało mi głównie na tanim telefonie z dual-sim i dużym wyświetlaczem, żeby móc wygodnie pooglądać strony w necie. Napiszę niżej zalety i wady - oczywiście to wszystko moja subiektywna ocena:

Zalety:
-dual-sim
-duży ekran
-wi-fi ( przy hot-spotach świetnie się sprawdza )
-głośne dzwonki ( poprzednio miałam samsunga z400, tam głośnik był kiepski i często nie słyszałam jak ktoś dzwoni )
-cena :D
-nie trzeba nosić dodatkowo odtwarzacza mp3 - telefon świetnie się sprawdza w tej roli a jakość odtwarzania uważam za zadowalającą
-solidna obudowa

Wady:
-jak dla mnie stanowczo za duży ;/
-bateria krótko trzyma ( ale faktycznie to przez ekran i rozdzielczość pewnie )
-menu nie jest przetłumaczone w 100% na polski ( ale nawet nie znając angielskiego łatwo poruszać się można intuicyjnie,jedynie drażni ten mix )
-aparat robi kiepskie zdjęcia ( aż dziwne, skoro to telefon niby 3G )
-nieco skomplikowane ustawianie funkcji i opcji
-GG na nim nie działa

podsumowując: jak na telefon za cenę 239 zł to jest fajny, spodziewałam się duuuuuuużo większego szajsu :)  Gdyby jeszcze był odrobinkę mniejszy to byłabym bardzo zadowolona, ale cóż... :)
Z tym że je znalazłem za 99zł+50zł przesyłka (podejrzewam zresztą że nie są specjalnie wysyłane z Hongkongu - za szybko, zresztą były osoby które nawet zgłaszały pretensje że nadawca z Polski, ten importer raczej sprowadza na raz całe paczki, a na fałszywej cenie przesyłki nadrabia zaniżoną cenę przedmiotu. Dlatego też, nawet przy zakupie wielu sztuk na raz zastrzegli że "każdą wysyłają osobno i osobno trzeba płacić"). GG da się na nim poprawnie skonfigurować, w Chipie dali instrukcję jak ustawić automatyczne poprawne połączenie internetowe w naszych sieciach, na forach są tutki o GG. Na Chomikuj.pl znalazłem całe foldery z softem i programami do modyfikacji firmware. Z tymi bateriami coś dziwnie, na aukcji jest informacja że nawet ponad 9 dni w stanie czuwania, ale większość osób ocenia na 2-3 dni. Nie mam pojęcia skąd ta użytkowniczka ma Wi-Fi - jego BRAK jest ponoć jedną z największych wad.

Wygląda na to że naprawdę nieźle się sprzedaje - ten dostawca: http://allegro.pl/show_user.php?uid=16097874 sprzedał tego setki.

Ogólnie nie chodzi o to czy jest gorszy od iPhona (jak porównywać wrotki z Maybachem), ale czy jest wystarczająco dobry jak na swoją cenę (150zł).

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Dziwi mnie, że jeszcze nie zauważyłeś iż są różne wersje tego SciPhone'a. Ma wi-fi, nawet wbudowany tuner TV, ale to wersja za ponad 3 stówy. Tutaj masz najtańszy z wifi, poza tym ten za 99zł nie ma ani słuchawek ani opakowania.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Telefon SciPhone i9+++
#8 2010-08-17, 14:30(Ostatnia zmiana: 2010-08-17, 14:35)
Tak, zauważyłem. Sam SciPhone jest produktem bardzo mocno naśladującym iPhona, ale jak się okazuje, nawet on sam jest podrabiany przez konkurencyjne chińskie firmy. "Oryginalny" jest tylko CECT SciPhone i9, wersje i9+++ i podobne to już podróbki, chociaż naprawdę potwornie trudno rozróżniać który model co ma, ze względu na identyczne nazewnictwo tak naprawdę całej serii z ponoć 60 modeli.

Niestety ten który pokazałeś, kosztuje 280zł, a za tyle można już kupić Samsunga Avilę :)

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Te telefony sa tak badziewne, ze szkoda gadac. Wolne, słabe i nie obsługujące 70% rzeczy, ktore ma iphone.
Odradzam. Kumpel kupil i stwierdził, że wyrzucil kase w bloto. Lepiej już kupić normalny telefon za cene tego badziewia.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Telefon SciPhone i9+++
#10 2010-08-17, 16:04(Ostatnia zmiana: 2010-08-17, 16:09)
Skoro telefonu używasz głównie do telefonowania, to nie lepiej kupić sobie jakąś starą nokię i ewentualnie tani palmtop? Palmtop, nawet tani, otworzy Ci od pedeefów po filmy, a telefon będzie do wszystkiego, do czego chcesz. Przez wiele lat chodziłem z palmtopem i telefonem w kieszeni, w zasadzie dalej tak chodzę - to w zasadzie wygodne.

A co do cen pda, o których myślę:

Skoro nie chcesz tak superekstrawieluopcji typu ekran 640x480 i emulacja windowsa, to szukaj w tej kategorii:
http://allegro.pl/28250_palm_handspring_0.html?order=p&change_view=1
Jak pojawi się Tungsten T3, to może mieć cenę około 100 zł, a jest to chyba najlepszy model pod względem wydajności z wszystkich Palmów, jak się pojawi Tungsten E, na pewno wystarczy Ci do wszystkiego, o czym pisałeś, a może kosztować nawet 50 zł :D

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Telefon SciPhone i9+++
#11 2010-08-17, 16:44(Ostatnia zmiana: 2010-08-17, 17:44)
To którego z palmtopów byś polecał w granicach 0-150+? Tak jak pisałem potrzebuję czegoś do:
  • rozmów
  • smsów
  • robienia szybkich, nawet niskiej jakości fotek/filmików
  • słuchania muzyki (potrzebna playlista, equalizer, mp3)
  • odtwarzania video (inne niż 3gp, w sumie nie niezbędne)
  • czytania pdf/txt (duży wyświetlacz)
  • używania jako kamerki internetowej (bardzo mile widziane bo nie posiadam osobnej)
  • czytania RSS
  • radia
  • dyktafonu
  • karty pamięci
  • bluetooth
  • miło widziane Wi-Fi
  • Javy

Suzkając po tych Tungstenach znalazłem i710 i T5, niestety ten drugi bez ładowarki (ok 40zł)

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Telefon SciPhone i9+++
#12 2010-08-17, 16:49(Ostatnia zmiana: 2010-08-17, 17:10)
rozmów
smsów
robienia szybkich, nawet niskiej jakości fotek/filmików
do tego telefon. Jakikolwiek, byle tani złomek.

słuchania muzyki (potrzebna playlista, equalizer, mp3)
odtwarzania video (inne niż 3gp, w sumie nie niezbędne)
czytania pdf/txt
czytania RSS
dyktafonu
karty pamięci
bluetooth
Tungsten E2, Tungsten T3. Tungsten E nie ma bluetooth.

Nic z palmów nie ma niestety takiej dobrej javy - gierki javowe albo często się wywalają, albo wcale nie chodzą. Ale to ma już normalny system operacyjny - znajdziesz na to o tyle o zamienników :D  Kamerka internetowa? Żadne z tych urządzeń nie ma nawet aparatu. Radyjka niestety też nie. Ale ogółem to chyba w takim przedziale cenowym jest dobre, nawet bardzo :D

Z tego, co pokazałeś:
i710 to straszny złom, nic na nim nie będzie działać jak należy, T5 jest bardzo dobry. Jak stać to kupuj, tylko nie ma wifi.

Aha! oczywiście żaden z Tunstenów nie działa jako komórka, musisz dokupić telefon, o czym zresztą pisałem już na górze. Polecam kupić telefon z bluetooth, wtedy łączysz go z palmtopem i masz internet gdzie chcesz.

Co do gier, na moim - najsłabszym chyba możliwym - Tungstenie T chodzi płynnie Duke Nukem 3D, emulatory nes, snes, SMS, Sega Genesis, game boyów i kilka innych, mniej płynnie niektóre gry na dosboxie, Quake i Hexgen, czy tam Heretic. Oczywiscie do Quake na palmtop wchodzą wszelkie mody, tak samo do hexgena/heretica i duke nukema. Ogółem sam emulator tych konsol typu gbc czy nes powinien wystarczyć na wiele godzin nudy w poczekalniach :D

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Telefon SciPhone i9+++
#13 2010-08-17, 17:18(Ostatnia zmiana: 2010-08-17, 17:20)
Wysłałem do sprzedawcy tego Tungstena T5 maila z pytaniem czy po gdyby zakupie ładowarki okazało się że sprzęt jest niesprawny, można go zwrócić. Nawet jeśli odpowiedzą negatywnie, ale nikt nie dolicytuje powyżej 50zł, zaryzykuję. W innym wypadku spróbuję z nimi podyskutować, zwłaszcza że najwyraźniej nie dość że mają prawny obowiązek zwrotu pieniędzy jeśli klient odstąpi od umowy w ciągu 10 dni, to jeszcze muszą o tym z góry informować (a ci starają się wmówić coś odwrotnego).

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Telefon SciPhone i9+++
#14 2010-08-17, 17:21(Ostatnia zmiana: 2010-08-17, 18:37)
Te palmtopy raczej ciężko uszkodzić pod innym względem niż wyświetlacz. Są niezabijalne softowo, więc musiałby się spalić czy coś, co byłoby też dziwne.

Aha, te sony erricsony typu k800i są też dość tanie, popatrz sobie. Takie coś jak na telefon chyba wystarczy aż nadto.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
A jak dla mnie noszenie dwóch cegiełek w kieszeni mija się z celem. Tym bardziej, że wszystko można mieć w jednym fajnym urządzonku z WM :)

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Telefon SciPhone i9+++
#17 2010-08-17, 20:46(Ostatnia zmiana: 2010-08-17, 20:52)
plus dwóch cegiełek jest taki, że możesz się bawić do końca baterii, a dzwonić się da dalej :D

Poza tym jest wiele tanich i naprawdę dobrych modeli (mój axim x50v <3 ), które nie mają gsmu. I co wtedy, skoro chcę mieć dokładnie takie specyfikacje? : (

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
I tak wolałbym zestaw WM + GSM + qwerty + dotyk + snapdragon 1ghz + GPS  :lol:

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
A mi tam jakieś gieesemy, qwerty czy jakies inne badziestwa do szczescia nie sa potrzebne. Telefon jest do dzwonienia i do sms i obowiazkowo mp3 tyle :P

0 użytkowników
Do góry