I kto uczy złodziejskich um ?
Wisp po wykonaniu dla niego misji i...
Spoiler
...i Vak, po pokonaniu go na arenie.
Wie ktoś może gdzie leży (lub ile trzeba wykopywać) amulet?
Dołączam się do pytania, kopałem w okolicach miejsca zaznaczonego na mapie i nic.
No niestety tę mapę to chyba jakiś niewidomy rysował, bo chyba nie wskazuje dobrze miejsca. Prawidłowe miejsce to:
Spoiler
Obok jaskini w obozie orków, gdzie był cieniostwór jest taka polanka, na której przy ziemi utrzymuje się cały czas mgła. I w tej mgle z ziemi wystaje coś, co przypomina czaszkę. Mając w ekwipunku łopatę musisz na nią kliknąć (przycisk akcji). Chyba że już wcześniej zdobyłeś ten amulet (ja przez bug zdobyłem ten amulet - nie uwierzycie - wciskając przyciski przy skarbcu artefaktów orków!)
witam, mam kilka problemów, z którymi nie mogę sobie poradzić:
1.Do zdjęcia klątwy potrzebne są 3 czarne perły, do tej pory znalazłem 2.
2.Gdy wykonamy misję zabicie strażnika krypty(zadanie zleca grom) to po wykonaniu misji, chcę wyjść ze świątyni ale brama jest zamknięta i za cholerę wyjść nie mogę, jakieś pomysły?
1. Ostatecznie to zawsze można kupić czarną perłę od Gerarda, alebo lepiej pozwiedzać świat - jest pełno skrzyń i zakamarków - w całej grze jest około 5-7 czarnych pereł, więc zbraknąć nie powinno.
2. Po pierwsze w misji musisz zabić nie strażnika krypty, tylko KRWAWĄ KRÓLOWĄ! Po drugie dostałeś od myśliwych klucze - musisz przekręcić kołowrót, by krata się podniosła. I wbrew temu, co pisali niektórzy powyżej - tej kraty Sendtriggerem się nie podnosi!
Kilka pytan:
1. Gdzie jest oboz piratow ?
1. Idź z Magarem, to trafisz.
Wie ktoś jak pokonać 2 strażników - zjawy, które strzegą zaczarowanego miecza ?
Srebrnym mieczem lub srebrnymi strzałami - tylko i wyłącznie. Zwykła broń nie robi im krzywdy.
3. Gdzie zdobyc dobra bron 1h ktora nie wymaga duzo sily, mam srebrny miecz.
U piratów z pewnością kupisz broń, której potrzebujesz.
1.Gdzie jest dokładnie łódka którą mam płynąć bo widziałem ze 3
Ta łódka charakteryzuje się tym, że na niej jest kołowrót (kręcisz go i płyniesz). Jeśli jednak nie ma takiej łodzi - to znaczy, że odpłynęła bez Ciebie

(taki bug się zdarza). Wtedy pozostaje płynąć wpław.
W jaki sposób można mu ukraść klucz skoro nie ma nawet takiej opcji dialogowej?
Wyuczyć się kradzieży lub przypakować zręczność.
1.Kto uczy siły na powierzchni?
Czytaj spoiler.
Spoiler
Vak - po pokonaniu go na arenie, Tobias, prawdopodobnie któryś z paladynów też.
Mam problem z zrzuceniem armaty.
Armatę się zrzuca strzelając w deseczkę. Klikanie raczej nic nie da, tak samo machanie mieczem - przynajmniej nie powinno.
no jak już raz się nauczysz kradzieży, to już masz ją na stałe WYUCZONĄ, nigdy w gothica nie grałeś? tak samo jest ze skradaniem, otwieraniem zamków itd.
Momencik! Tutaj są 2 poziomy kradzieży kieszonkowej, zapomniałeś?
trzeba podobno wykonać wszystkie zadania od Ferokijczyków.
Nie wszystkie, wystarczy większość.
1.Skąd wziąć topór orkowego dowódcy dla Tobiasa ?
2. Co trzeba zrobić zeby moc walczyć na orkowej arenie ?
3.Nie ma innego nauczyciela sily niz Vak ?
1. Pomyśl o wszystkich orkowych dowódców, których spotkałeś w obozie. Czy imię tego orka składa się z 4 liter, z czego druga to "a", a ostatnia to "s"? Tak? No to gratuluję, właśnie rozwiązałeś zagadkę!
2. Trzeba uzyskać pozwolenie od Tarsa.
3. Jest inny nauczyciel siły niż Vak.
Jak zabić wilki ożywieńce tak żeby Ali nie padł?Macie jakieś rady?
Najlepiej to mieć już cholernie mocną postać i zdążyć posiekać 3 wilków, zanim oni zdążą choć raz ugryźć Alego.
I jeszcze jedno pytanie czy pirat który ma swoich "przydupasów" jest w jakimś momencie sam bo 3 na 1 troche trudno 
No cóż, to jest dość ciężka "misja". Można próbować ich rozdzielać uciekając i zostawiając w pogoni za sobą tylko jednego - choć jest to trudne. Można też spróbować ich zaklinować pod mostem - co wychodzi dość sprawnie, ale i tak ciężko ich pokonać. A najgorsze jest to, że jeśli ktoś zobaczy, że ich pobiłeś, to zabiją Cię na miejscu - taka jest okrutna rzeczywistość w świecie piratów.
Czy jest możliwość ukończenia zadania z oczyszczeniem tunelu jeśli Ali nie żyje ?
Spróbuj je wykonać - może się zaliczy do zakończonych.
A swoją drogą: czemu pozwoliłeś mu umrzeć?