Na razie ściągnąłem, zainstalowałem i zmieniłem ustawienia grafiki, teraz będę restartował. Najprawdopodobniej warto przed rozpoczęciem gry zmienić sobie jak ja tryb grafiki na Europejski (powinien być mniej jaskrawy, chociaż jak jest taki jak widzę to boję się włączać amerykańskiego). Design menu na razie fatalny, za to motyw muzyczny świetny.
Teraz wczytuję nową grę, potwornie irytuje brak jakiegokolwiek paska postępu.
Na niskich detalach chodzi płynnie, spróbuję załadować max.
Zauważyłem że kiedy dwa półprzezroczyste okna nakładają się na siebie to to na wierzchu jakby ignoruje to z tyłu, oba pokazują rozmyte to samo tło. Ogólnie większość GUI zdecydowanie mi się nie podoba.
Sprawdziłem, na wysokich detalach gra klatkuje

Poszukam jakichś kompromisów.
Sterowanie specyficzne, z tego co na razie zobaczyłem kliknięcie gdziekolwiek zawsze powoduje dobycie broni i zadanie ciosu. Do innych interakcji (jak przeszukiwanie ciał dwóch owiec które przypadkiem na start zabiłem właśnie kliknięciem) trzeba używać skrótów klawiszowych co jest raczej nie intuicyjne. Szkoda że postać nie obraca się razem z kamerą jak w g1-2, bardzo mi się to podobało. Z poruszaniem się nie ma jednak problemów.
Jeśli mam być szczery nie widzę specjalnej różnicy w grafice duże/małe detale oprócz zasięgu wzroku i FPS.
Różnica pomiędzy trybem euro a usa polega najwyraźniej na postprocessingu.
W końcu ustawiłem że prawy przycisk odpowiada za skakanie, a lewy zarówno za walkę jak i interakcję. Niestety jako rozwiązanie kombinowane daje dziwne efekty (postać przykładowo dobywa broni i otwiera nią skrzynię).