Chodzi mi o detale modeli, z tego co patrzyłem organika jest zbliżona do Pewnej Starej Gry, nie mówię że to źle ale liczba trójkątów jest znacznie niższa w stosunku do modeli tworzonych obecnie na potrzeby current genów jak to wcześniej wspominałeś.
Jak na grę PC current gen byłoby to rzeczywiście znacznie mniej. Myślę jednak że w porównaniu z grami przeglądarkowymi (a chodzi właśnie o taką) nie będzie się wyróżniać. Jak dobrze pójdzie, gra będzie działać też na mocniejszych platformach mobilnych (czy to na WebGL w przeglądarce czy natywnie na Vulcanie), chociaż nie jest to główny target.
Jeśli będą chętni, po ukończeniu projektu będzie można przygotować wersję natywną na PC z wygenerowanymi normalmapami i włączoną tesselacją. To jednak cel opcjonalny, przede wszystkim zależy mi na okrojeniu i uproszczeniu początkowych założeń tak żeby rozwój projektu do grywalnej postaci był jak najszybszy (minimum viable product).
Na razie jest wątpliwe czy będę w stanie poświęcać na niego chociaż tą godzinę dziennie, upraszczanie to konieczność. Wraz z postępem prac, wzrostem zainteresowania projektem i dostępnymi zasobami będzie można te założenia rozszerzać. Ja dysponuję przede wszystkim kompetencjami z zakresu rozwoju oprogramowania które są potrzebne żeby napisać silnik rozgrywki, narzędzia, zaprojektować i rozplanować resztę. Kwestię np tworzenia assetów o wyższym stopniu złożoności zostawiam kontrybutorom - projekt jest przecież otwarty, każdy będzie mógł dodać swoją cegiełkę jeśli tylko będzie ona pasować.
Popatrz na modding - jeśli gra jest grywalna, a assety łatwe do podmiany, to nawet jeśli oryginalne są niskiej jakości, w końcu znajdują się modderzy chętni wymienić je na lepsze. Tutaj będą mieli możliwość nie tylko stworzenia moda, ale uczynienia go oficjalną częścią projektu i znalezienia się wśród jego twórców. Nie ma wymagań co do przejścia sekretnej inicjacji, zanoszenia listu do kopalni czy robienia konkretnie czegoś czego ktoś żąda. Nie ma też premiery ani deadline'u - projekt jest na bieżąco dostępny do gry i rozwoju, a gracze otrzymują aktualizacje na bieżąco.
Obecnie minimalną grywalną wersję wyobrażam sobie jako pojedynczą lokację, nieruchomych npc, dialogi tworzące questy, bohatera którym można biegać i wykonywać interakcje z obiektami i przedmiotami zbieranymi do ekwipunku. W tym stanie projekt powinien być już grywalny i satysfakcjonująco przedstawiać chociaż część fabuły. W tym miejscu będzie można ustalić dalszy kierunek.