O Biblii [wydzielone z "Oto Ziemia"] 50693 190

O temacie

Autor inż. Avallach

Zaczęty 24.02.2017 roku

Wyświetleń 50693

Odpowiedzi 190

Frizbick
  • Gość
Podaj mi w pełni udokumentowany medycznie przypadek "cudownego" uzdrowienia i dowód na boską ingerencję w te uzdrowienie.

Duke Nukem

Duke Nukem

Gry (themodders@telegram)
Król Duke Nukem
posty826
Propsy422
ProfesjaNierób
  • Gry (themodders@telegram)
  • Król Duke Nukem
Podaj mi w pełni udokumentowany medycznie przypadek "cudownego" uzdrowienia i dowód na boską ingerencję w te uzdrowienie.

http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/dowod-na-cud-jana-pawla-ii/jkjgd

Był nawet dokument w telewizji. Daje na szybko bo nie chce mi się szukać. Nie jest to co prawda cud dotyku, ale medyczne potwierdzenie masz.

Squerol

Squerol

Użytkownicy
twój stary
posty712
Propsy547
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • twój stary
Bóg musi istnieć.

Bóg musi istnieć? Nawet jak istnieje to skąd on się wziął? Wszystko to się w ludzkiej pale nie mieści, prędzej wszyscy zdechniemy niż się dowiemy o co tu we wszystkim biega  :lol2: :lol2: :lol2:

Duke Nukem

Duke Nukem

Król Duke Nukem
posty826
Propsy422
ProfesjaNierób
  • Król Duke Nukem
Bóg musi istnieć? Nawet jak istnieje to skąd on się wziął? Wszystko to się w ludzkiej pale nie mieści, prędzej wszyscy zdechniemy niż się dowiemy o co tu we wszystkim biega  :lol2: :lol2: :lol2:

I tak pozostanie. Na wiele pytań nie uzyskamy odpowiedzi i trzeba się z tym pogodzić XD.

To skąd się wziął  pozostanie zawsze zagadką.

Squerol

Squerol

Użytkownicy
twój stary
posty712
Propsy547
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • twój stary
post do usunięcia

Duke Nukem

Duke Nukem

Król Duke Nukem
posty826
Propsy422
ProfesjaNierób
  • Król Duke Nukem
No i właśnie to jest straszne jak tak sobie o tym wszystkim pomyśleć...

Dużo rzeczy też jest nie logicznych a istnieje. Dlatego religia jest tematem tak gównianym i tak zjebanym, że czasami to szkoda strzępić ryja i nie odpowiadać na nic no, ale dzisiaj jakoś mam chęci i podyskutuję.

Interpretacja wielu rzeczy zależy też od człowieka. Dla innego szatan będzie dobry, a Bóg zły, a dla innego odwrotnie.

post do usunięcia

Pisałeś tamto pod wpływem środków odurzających czy co XD ?

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Nawet jak istnieje to skąd on się wziął?
A skąd się wziął wrzechświat? Takie same gadanie  :antyprops:

Duke Nukem

Duke Nukem

Król Duke Nukem
posty826
Propsy422
ProfesjaNierób
  • Król Duke Nukem
A skąd się wziął wrzechświat? Takie same gadanie  :antyprops:

Z jebnięcia XD, a Bóg mógł też powstać z jebnięcia tylko czego  :hmmm:

Czarnoksiężnik z Angmaru

Czarnoksiężnik z Angmaru

Użytkownicy
Nowy Aryabhata
posty48
Propsy47
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Nowy Aryabhata
Mac Dun mogę z tobą polemizować. Mogę założyć model wiecznego wszechświata niestworzonego. Zresztą jak ktoś twierdzi, że Bóg nie musiał mieć początku, to czemu wszechświat musiał go mieć ?

Zresztą psychologia ma inne spojrzenie na opętania. W psychologii/psychiatrii to się nazywa syndrom Mary Nocnej. Powoduje uczucie duszenia, przerażenia, strachu, bezruchu i omamów, np. ktoś lub coś na nas nagle wyskoczy.(paraliż przysenny)

Dawkins podkreślał też, że nigdy nie zdarzyło się by odrosła komuś urwana ręka. Zawsze cud medyczny związany jest z czymś trudno wykrywalnym, co łatwo sfałszować, w samej Biblii cuda Jezusa to np uzdrawianie sparaliżowanych, z niedowładem ręki itp.

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Mac Dun mogę z tobą polemizować. Mogę założyć model wiecznego wszechświata niestworzonego. Zresztą jak ktoś twierdzi, że Bóg nie musiał mieć początku, to czemu wszechświat musiał go mieć ?
Właśnie w tym sęk. Nie próbujcie cos wyjaśniać, nie mając nawet pojecia gdyż wykracza to za nasze rozumowanie bo i tak ludzie nie ogarną tego oraz nie odkryje sie prawdy, bo niby jak

A.K.

A.K.

Użytkownicy
posty159
Propsy161
Profesjabrak
  • Użytkownicy
A ja powiem tak - jestem przekonany, że gdyby podstawić księdzu po mszy alkomat, to by coś wydmuchał. Jednak w żadnym wypadku nie przeszkadza mi to wierzyć, że podczas liturgii eucharystycznej wino rzeczywiście staje się prawdziwą krwią Chrystusa.
Że to się wzajemnie wyklucza? Z naukowego punktu widzenia pewnie tak. Ale wiara ma to do siebie, że wymyka się typowemu rozumowaniu. Nie da się jej oprzeć na dowodach, ale też ich ona nie wymaga. Nawet więcej - na co komu wiara, jeśli czegoś dowiedziono? Czy jeśli coś widzę, czuję, mogę tego dotknąć - to nadal można mówić o wierze? Moim zdaniem jest to jedynie uznanie faktu potwierdzonego dowodami - nie muszę wierzyć, kiedy widzę.

Przypomnę słowa ewangelii:

Uwierzyłeś dlatego, ponieważ Mnie ujrzałeś? Błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli

w samej Biblii cuda Jezusa to np uzdrawianie sparaliżowanych, z niedowładem ręki itp.

I któryś z nich uderzył sługę najwyższego kapłana i odciął mu prawe ucho. Lecz Jezus odpowiedział: <<Przestańcie, dosyć!>> I dotknąwszy ucha, uzdrowił go.

Duke Nukem

Duke Nukem

Król Duke Nukem
posty826
Propsy422
ProfesjaNierób
  • Król Duke Nukem
A ja powiem tak - jestem przekonany, że gdyby podstawić księdzu po mszy alkomat, to by coś wydmuchał. Jednak w żadnym wypadku nie przeszkadza mi to wierzyć, że podczas liturgii eucharystycznej wino rzeczywiście staje się prawdziwą krwią Chrystusa.

To wino ma z 10% może trochę więcej, a i tak mało wlewają poza tym księża i tak dają tam tyle wody, że na alkomacie mało by było.

Uwierzyłeś dlatego, ponieważ Mnie ujrzałeś? Błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli

Teraz trudno nie słyszeć o jakimś cudzie i wierzyć nie słysząc o niczym.

Czarnoksiężnik z Angmaru

Czarnoksiężnik z Angmaru

Użytkownicy
Nowy Aryabhata
posty48
Propsy47
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Nowy Aryabhata
"Niewiedza znacznie częściej wywołuje uczucie pewności siebie niż posiadanie wiedzy: to właśnie osoby, których znajomość nauki jest niewielka, a nie te, które posiadają o niej rozległą wiedzę, są tak absolutnie przekonane o tym, że ten lub ów problem nie zostanie nigdy rozwiązany przez naukę." Charles Darwin

Gdy ludzie nie znali grawitacji też zastanawiali się niby jak wyjaśnić spadanie ciał, ale jednak się udało.

A.K. jest tam podane, że to ucho mu odrosło ? Czy tylko, że go uzdrowił ? To nie to samo, mógł równie dobrze zatamować krwawienie.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
A.K. jest tam podane, że to ucho mu odrosło ? Czy tylko, że go uzdrowił ? To nie to samo, mógł równie dobrze zatamować krwawienie.
Szczerze mówiąc, to nawet gdyby było napisane, że Jezus przykleił mu z powrotem ucho, to i tak byście nie uwierzyli.

Duke Nukem

Duke Nukem

Król Duke Nukem
posty826
Propsy422
ProfesjaNierób
  • Król Duke Nukem
Szczerze mówiąc, to nawet gdyby było napisane, że Jezus przykleił mu z powrotem ucho, to i tak byście nie uwierzyli.

Nie koniecznie.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
ja bym nie uwierzył. lista bóstw dokonujących cudów jest długa, nie uważam żeby jedne cuda były bardziej prawdopodobne od innych.

rekrutacja O.D.A.L, po 18:00 gg:10135138

A.K.

A.K.

Użytkownicy
posty159
Propsy161
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@Czarnoksiężnik z Angmaru

Jeśli to coś zmieni w Twojej opinii, to jest jeszcze przemiana wody w wino, oczyszczenie trędowatych, chodzenie po powierzchni jeziora, czy wreszcie tajemnica śmierci i zmartwychwstania.
Dowodów na obecne czasy - żadnych. Tylko świadectwo. Możesz uwierzyć albo nie. Ja wybrałem wiarę.

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Problem w tym że dla was wszystkie dowody możecie sobie zinterpretować aby było wam wygodniej, nawet jakby w śnie sam Bóg by z wami rozmawiał, to niektórzy mieliby pewnie milion wyjaśnień ;)

W zasadzie nie wiem czego ludzie oczekują. Że sam pan Bóg zejdzie na dół, uzdrowi i da nieśmiertelność i każdy będzie bogaty? :huh:

https://www.youtube.com/watch?v=BIq217v3R5A

Poczatek

:lol:

Duke Nukem

Duke Nukem

Król Duke Nukem
posty826
Propsy422
ProfesjaNierób
  • Król Duke Nukem
Inni uważają tak a inni uważają tak. Niektórzy potrzebują lepszych dowodów na potwierdzenie czegoś. Ja wierzę i mam to w dupie, że ktoś nie wierzy albo ma problem do katolików i jakoś żyję XD.

Dowód to rzecz bardzo ważna, a argumenty Kazzimira są dla mnie normalne i nic mu nie będę gadał jaki to on jest, że nie wierzy.

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Niewielki Mistrz Gothica
W zasadzie nie wiem czego ludzie oczekują. Że sam pan Bóg zejdzie na dół, uzdrowi i da nieśmiertelność i każdy będzie bogaty? :huh:

A dlaczego nie, skoro może? :|
Rozumiem, że oglądanie, jak ludzkość dziesiątkuje bieda, niedożywienie i choróbska to znacznie większy fun. :lol2:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry