O Biblii [wydzielone z "Oto Ziemia"] 50695 190

O temacie

Autor inż. Avallach

Zaczęty 24.02.2017 roku

Wyświetleń 50695

Odpowiedzi 190

Fareus

Fareus

Labirynt
posty428
Propsy646
Profesjabrak
  • Labirynt
O czym ty mówisz i co ma do tego tolerancja? Stwierdzam fakt, a ty w odpowiedzi się w ogóle do niego nie odnosisz. Większe niż pół Koranu jest o prześladowaniu? Heh, chyba nie mamy o czym rozmawiać, najzabawniejsze jest to, że goście twojego pokroju, którzy srają się o islam, prawie niczym nie różnią się od tych radykalnych islamistów, na których tak płaczą.

Jebać homo i lewaków, bóg, honor, ojczyzna ~ Jezus Chrystus 27r. n.e. Jerozolima, marsz antyrzymski

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
@up

https://www.youtube.com/watch?v=6C-_jTBfS2k

Jak ktoś zamierza się kłócić że islam to w porządku religia :D

Fragment ze kazdy muzulmanin w raju otrzyma minimum 72 dziewic, i nieskończoną erekcję od allaha>me

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1208
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
O czym ty mówisz i co ma do tego tolerancja? Stwierdzam fakt, a ty w odpowiedzi się w ogóle do niego nie odnosisz. Większe niż pół Koranu jest o prześladowaniu? Heh, chyba nie mamy o czym rozmawiać, najzabawniejsze jest to, że goście twojego pokroju, którzy srają się o islam, prawie niczym nie różnią się od tych radykalnych islamistów, na których tak płaczą.
:facepalm: :facepalm: :facepalm:

Quran (2:191-193) - "And kill them wherever you find them, and turn them out from where they have turned you out. And Al-Fitnah is worse than killing... but if they desist, then lo! Allah is forgiving and merciful. And fight them until there is no more Fitnah and worship is for Allah alone. But if they cease, let there be no transgression except against Az-Zalimun"

Quran (2:244) - "Then fight in the cause of Allah, and know that Allah Heareth and knoweth all things."

Quran (2:216) - "Fighting is prescribed for you, and ye dislike it. But it is possible that ye dislike a thing which is good for you, and that ye love a thing which is bad for you. But Allah knoweth, and ye know not."

Quran (3:56) - "As to those who reject faith, I will punish them with terrible agony in this world and in the Hereafter, nor will they have anyone to help."

Quran (3:151) - "Soon shall We cast terror into the hearts of the Unbelievers, for that they joined companions with Allah, for which He had sent no authority"

Quran (4:74) - "Let those fight in the way of Allah who sell the life of this world for the other. Whoso fighteth in the way of Allah, be he slain or be he victorious, on him We shall bestow a vast reward."

Quran (8:12) - "I will cast terror into the hearts of those who disbelieve. Therefore strike off their heads and strike off every fingertip of them"

Quran (8:39) - "And fight with them until there is no more fitna and religion is all for Allah"

I takich cytatów mogę ci wymieniać w pizdu. Weź nie pierdol bo nic nie wiesz o Islamie. I ty myślisz że ja jestem jakimś chrześcijańskim radykałem? Weź się puknij w czoło i poczytaj sobie moje wcześniejsze posty o tym co sądzę o Biblii.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
wszyscy wiemy że islam jest dziwaczny, załóżcie drugi temat tylko o nim xD

rekrutacja O.D.A.L, po 18:00 gg:10135138

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
https://m.
https://www.youtube.com/watch?v=xpUMcnA56UA

O proszę, byla islamistka wypowiada się o islamie

NO KTO BY POMYSLAL

Fareus

Fareus

Labirynt
posty428
Propsy646
Profesjabrak
  • Labirynt
Jesteście niezłomni.

Jeśli usłyszysz w jednym z miast, które Pan, Bóg twój, daje ci na mieszkanie, że wyszli spośród ciebie ludzie przewrotni i uwodzą mieszkańców swego miasta mówiąc: «Chodźmy, służmy obcym bogom!», których nie znacie - przeprowadzisz dochodzenia, zbadasz, spytasz, czy to prawda. Jeśli okaże się prawdą, że taką obrzydliwość popełniono pośród ciebie, mieszkańców tego miasta wybijesz ostrzem miecza, a samo miasto razem ze zwierzętami obłożysz klątwą. Cały swój łup zgromadzisz na środku placu i spalisz ogniem - miasto i cały łup jako ofiarę ku czci Pana, Boga twego. Zostanie ono wiecznym zwaliskiem, już go nie odbudujesz.

Gdy przybyli na klepisko Nakona, Uzza wyciągnął rękę w stronę Arki Bożej i podtrzymał ją, gdyż woły szarpnęły. I zapłonął gniew Pana przeciwko Uzzie i poraził go tam Bóg za ten postępek, tak że umarł przy Arce Bożej.

Jeśli cię będzie pobudzał skrycie twój brat, syn twojej matki, twój syn lub córka albo żona, co na łonie twym spoczywa albo przyjaciel tak ci miły, jak ty sam, mówiąc: «Chodźmy, służmy bogom obcym», bogom, których nie znałeś ani ty, ani przodkowie twoi - jakiemuś spośród bóstw okolicznych narodów, czy też dalekich od jednego krańca ziemi do drugiego - nie usłuchasz go, nie ulegniesz mu, nie spojrzysz na niego z litością, nie będziesz miał miłosierdzia, nie będziesz taił jego przestępstwa. Winieneś go zabić, pierwszy podniesiesz rękę, aby go zgładzić, a potem cały lud. Ukamienujesz go na śmierć, ponieważ usiłował cię odwieść od Pana, Boga twojego, który cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli. Cały Izrael, słysząc to, ulęknie się i przestanie czynić to zło pośród siebie.

Kto by pobił kijem swego niewolnika lub niewolnicę, tak iżby zmarli pod jego ręką, winien być surowo ukarany. A jeśliby pozostali przy życiu jeden czy dwa dni, to nie będzie podlegał karze, gdyż są jego własnością.

Nawet nie czytam tego co wstawiasz. Pisałem w temacie, który wstawił Adanos, że wojna na cytaty nie ma zbyt wielkiego sensu, bo każdy można w jakiś sposób usprawiedliwić, obronić (być może nie każdy, ale mnie osobiście szkoda czasu na tego typu wymiany, bo to donikąd nie prowadzi). Obie księgi zawierają w sobie masę sprzeczności i co tu dużo mówić - są głupie. A nie, nie, nie... czekaj... przecież w Biblii wszystko jest alegoryczne, a Koran to gówno i tam nic nie jest alegoryczne, bo Biblię pisał Bóg za rękami człowieka, a Koran pisał jakiś wieśniak z plemienia, który się wstrzyknął sobie opium w dziąsła. Bardzo przepraszam, masz rację, zwracam honor.

W dalszym ciągu nie odpowiedziałeś na zarzut manipulacji.

Jebać homo i lewaków, bóg, honor, ojczyzna ~ Jezus Chrystus 27r. n.e. Jerozolima, marsz antyrzymski

Czarnoksiężnik z Angmaru

Czarnoksiężnik z Angmaru

Użytkownicy
Nowy Aryabhata
posty48
Propsy47
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Nowy Aryabhata
Pozwolę się wtrącić, jak ktoś nazwie ziemniaka bóstwem to nie jest wierzący. To jest trochę tak jak z nazwą koło. Załóżmy, że istnieje grupa ludzi, która twierdzi, że koło jest najwspanialszą figurą, a ktoś inny nazwie kołem kwadrat i uzna za najpiękniejszą figurę. Czy możemy go zaliczyć do ludzi wielbiących koło ? Nie, on zapożyczył tylko nazwę, on mówi o czymś innym.

Więc Einstein nie był wierzącym, on tylko wykorzystał nazwę bóg by nazwać przyrodę, jak to przed śmiercią napisał Bóg jest dla niego tylko wytworem umysłu, niczym więcej. Jak to mówił Dennett panteizm można nazwać wyznawaniem przyrody, którą ktoś poetycko nazwie Bogiem i to wszystko.

Więc panteista może powiedzieć, że wierzy w Boga, ale mu chodzi cały czas o przyrodę.

Co do Newtona to on  czytał nie tylko Biblię ale i inne "święte" księgi.  On był alchemikiem więc dla niego Biblia to coś innego niż dla chrześcijanina. 

Fareus

Fareus

Labirynt
posty428
Propsy646
Profesjabrak
  • Labirynt
Ty zaś chyba jesteś wojującym ateistą. Nie, w panteizmie nie zastępuje się Boga przyrodą, nie są to słowa zamienne, a coś zupełnie innego.

Z Wikipedii
Panteizm – pogląd filozoficzny i teologiczny (niekiedy religijny) utożsamiający wszechświat (lub naturę) z Bogiem (lub absolutem). Neguje istnienie Boga jako istoty rozumnej, głosi zaś przenikanie absolutu we wszystkie substancje ziemskie. Panteizm często łączył się z ideami rozumnego rozwoju wszechświata, jedności, wieczności oraz żywości świata materialnego.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
Prawda. Dodam od siebie że dojście do tej konkluzji zajęło rasie ludzkiej jakieś więcej niż 100 tysięcy lat kiedy spojrzeć na powstanie pierwszych cywilizacji.

Czarnoksiężnik z Angmaru

Czarnoksiężnik z Angmaru

Użytkownicy
Nowy Aryabhata
posty48
Propsy47
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Nowy Aryabhata
Fareus to zależy od poglądów. Tak jak mówiłem, w panteizmie z Boga rozumnego bądź deistycznego została wyłącznie nazwa. Znam paru panteistów i oni po prostu czczą przyrodę, ją się poetycko Bogiem nazywa. Coś jak byś powiedział, że widzisz Boga w drzewach i strumykach. To taki zachwyt naturą. Zresztą spójrzmy na tego Eisteina, używał wyrazu Bóg, ale nazywał nim  wszechświat, a pod koniec stwierdził w liście, że nie wierzy w bóstwa.

Jego cytat "Bóg nie gra w kości" jest na opak  rozumiany. On to powiedział, gdy rozmawiał z  Nielsem Bohrem, gdy spierali, się o naturę wszechświata, Niels mu powiedział, że wszechświatem rządzi losowość, a Einstein, że Bóg nie gra w kości. Dość jasno z tego wynika to znaczył dla Einsteina Bóg, nic innego niż sam wszechświat.

To kościół wciska panteistów to swojego grona ale na pewno nie zgodzę się z tą z definicją z wikipedii. Nawet Dawkins określa się panteistą w jednym z swoich filmów.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
Coś jak byś powiedział, że widzisz Boga w drzewach i strumykach. To taki zachwyt naturą
ile razy łażąc po tatrach słyszałem teksty, jak blisko boga, jak tutaj widać jego siłę itp o geologii zapomnieli xD

Czarnoksiężnik z Angmaru

Czarnoksiężnik z Angmaru

Użytkownicy
Nowy Aryabhata
posty48
Propsy47
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Nowy Aryabhata
Tak, tylko im chodziło pewnie, że widzą moc swojego rozumnego Boga poprzez jego stworzenie, przez co są bliżej niego, nie nazwał bym ich panteistami XD

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.

Kazzmir
O.D.A.L.

O Biblii [wydzielone z "Oto Ziemia"]
#113 2017-03-03, 11:38(Ostatnia zmiana: 2017-03-03, 11:47)
inny przypadek, idę z córką gdzieś w okolicach czerwonych wierchów i zadaje mi pytanie czy dziecko pochodzi od boga, mówię że nie, od mamy i taty. przekrzykując się w żartach ona od boga, ja od mamy i taty i akurat szła para. dziewczyna uśmiechała się słysząc nas, chłopak zaczepił mnie i mówi że jak nie od boga to od kogo xD "no kurwa od mamy i taty" mówię mu śmiejąc się, nie wytrzymał. zaczął bluzgać o satanistach itp

Namiot

Namiot

Użytkownicy
posty399
Propsy48
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Moim zdaniem dyskusja o religiach jest tutaj powierzchowna. Większość ludzi czyta Biblie w tym miejscu kiedy Bóg mówi "idź zabij tamtego" Później bierze do łapy listy wysłannika Szatana zwanego dziś Pawłem i czyta o tym jaki Bóg jest wybaczający.

1 sprawa : Bóg zawsze podaje powód dlaczego naród poszedł na zagładę. Zazwyczaj masowe bałwochwalstwo i składanie ofiar z niemowląt,nieposłuszeństwo wobec Boga.

2 sprawa : Paweł jest kakolem czyli synem zła. Wpisz w google wszystko o Pawle i porównaj na spokojnie doktryny. Przy okazji dowiecie się kto założył chrześcijaństwo.

3 sprawa : W kwestii kościołów radze się zapoznać z 17 rozdziałem księgo Objawienia.

Frizbick
  • Gość
Rzeczywiście, nieposłuszeństwo wobec Boga to świetny powód na masowe ludobójstwo. Co tam jakaś wolna wola, na co to potrzebne?

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1208
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
Prawda. Dodam od siebie że dojście do tej konkluzji zajęło rasie ludzkiej jakieś więcej niż 100 tysięcy lat kiedy spojrzeć na powstanie pierwszych cywilizacji.

Ekonomia suko.

Duke Nukem

Duke Nukem

Gry (themodders@telegram)
Król Duke Nukem
posty826
Propsy422
ProfesjaNierób
  • Gry (themodders@telegram)
  • Król Duke Nukem
Rzeczywiście, nieposłuszeństwo wobec Boga to świetny powód na masowe ludobójstwo. Co tam jakaś wolna wola, na co to potrzebne?

Bóg jest bogiem. On ma za złe karać, a za dobre nagradzać. Jest to dla niego odpowiedni powód, a kara była słuszna.

Wolna wola była zawsze w chrześcijaństwie. Możesz wierzyć, a możesz nie wierzyć, a Bóg później będzie Cię za to osądzał.

Tak zapytam btw. : Ateiści jak możecie wytłumaczyć egzorcyzmy, cuda i inne rzeczy ?

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
Tak zapytam btw. : Ateiści jak możecie wytłumaczyć egzorcyzmy, cuda i inne rzeczy ?
no ciekawe jak. mam inne pytanie na które nie znam odpowiedzi. czy istnieją przypadki opętania w innych kulturach które nigdy nie zetknęły się z chrześcijaństwem lub po prostu osoba opętana nie jest katolikiem. czy np aborygeni mogą zostać opętani, chodzić po suficie, gadać po łacinie itp

Duke Nukem

Duke Nukem

Gry (themodders@telegram)
Król Duke Nukem
posty826
Propsy422
ProfesjaNierób
  • Gry (themodders@telegram)
  • Król Duke Nukem
no ciekawe jak. mam inne pytanie na które nie znam odpowiedzi. czy istnieją przypadki opętania w innych kulturach które nigdy nie zetknęły się z chrześcijaństwem lub po prostu osoba opętana nie jest katolikiem. czy np aborygeni mogą zostać opętani, chodzić po suficie, gadać po łacinie itp

Tego nie wykluczono, to w takim razie nawet w innej religii jeśli istnieje opętanie to jak je leczą ? Lub uleczenia za pomocą dotyku, tego się chyba nigdy nie dowiemy i dla mnie jest to akurat dowód na to, że jakiś Bóg musi istnieć.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry