Dzisiejszy numer poświęcimy nowej dumie Królestwa Myrtany. Coraz częstsze pojawianie się orkowych galer przy granicach państwa, zmusiły naszego Króla do działania. To on w swojej mądrości, rozkazał stworzyć nowy okręt klasy admirał. Najlepsi szkutnicy wraz z pomocą najznamienitszych Magów kraju wspólnie zaprojektowali nową dumę królestwa. Tak oto powstała Pożoga. 40 metrowy statek, uzbrojony w 16 armat o kalibrze 10-ciu cali każde. Posiadający 2 maszty główne o ożaglowaniu rejowych oraz 2 maszty pomocnicze o ożaglowaniu skośnym. W arsenale posiada on dodatkowo prawdziwy miotacz ognia. W dziobowej sekcji okrętu na drugim pokładzie znajduje się zbiornik z łatwopalną cieczą. To ona zostaje wyrzucona przez metalową rurę, na której końcu znajduje się zapalony lont. Podpala on ciecz, która tryska nawet na 100 metrów. Dodatkowo wylot lufy miotacza znajduje się w drewnianej, pokrytej blachą paszczy smoka. Orkowe galery oraz bezwzględni piraci nie mają szans w starciu z tym okrętem a widok działającej głównej broni musi siać grozę w sercach. Co ciekawe przednie żagle przy rozłożeniu przypominają skrzydła latającego gada co dodatkowo potęguje strach w sercach naszych wrogów. Planowane jest stworzenie 4 takich jednostek. Możemy być dumni z naszego króla Rhobara II oraz z całego państwa, które jest w stanie tworzyć takie wspaniałe cuda techniki.
Tekst propagandowy królewskiej gazety.
http://imgur.com/a/b24vmcałość ma 24500 trójkątów, kadłub 18500 ożaglowanie i liny 6000. Esmeralda ma 17000 trójkątów. Ogólnie jestem dumny z pracy ;p
minus - za dużo szczegółów, poprzednia wersja była chudsza o 6000 trójkątów ale zrobiłem bardziej
szczegółowe barierki i dodatki.
- strasznie długo zajęła mi praca nad okrętem w sumie to 2 krotnie zmieniałem duże części statku
plus - dalej mi się podoba praca w blenderze, mogę siedzieć kilka godzin i czerpać przyjemność
Polecicie jakąś stronę w której można dodawać modele i oglądać je w trójwymiarze. ?
I dobre forum o blenderze ?