4 lata minęły od poprzedniej wiadomości, ale odświeżę temat. Dlaczego?
G2O nadal funkcjonuje. Od 2011 istnieje społeczność ludzi, których interesuje granie w Gothic Online, na takiej zasadzie, jak twórcy reklamowali Gothic Betę - miałbyć multiplayer - arena, czyli walka.
Do dziś od 2011 roku istnieją klany, które toczą potyczki 5 vs 5. Były rozpady GMP, były przerwy, braki serwerów i chęci. Aktualnie jednak, mamy serwer Eskaton DM, który istnieje już bodajże półtora roku i jest to stabilny projekt z ekipą która chce działać. Serwer oferuje grę DM/TDM i co jakiś czas eventy bitewne dla klanów. Można również stoczyć sobie PVP 1 vs 1.
Wiadomo, iż wiele osób interesuje się raczej trybem MMO, RP lub nawet trybem kooperacji, ale z wiadomych przyczyn, większość z rzeczy, o których ludzie marzyli, nie będzie. MMO też jest i nazywa się Kyrmir - serwer całkiem prosperuje. RP jakieś były, chociaż zazwyczaj były słabymi projektami. Dlatego spora część ludzi bierze to co dają i skupia się wokół zwykłej walki, która to jest wbrew pozorom bardzo wymagająca i daje frajdę (CS to też tylko strzelanina, a ludzie grają). Dlatego gdyby ktoś z obecnych na tym forum, był zainteresowany grą, to zapraszam na Discord Eskatonu:
https://discord.gg/xAm49Ag6. Trzeba także ściągnąć G2O:
https://gothic-online.com.pl/ Niestety ludzie na serwie są głównie w godzinach wieczornych (koło 20), a zwłaszcza w weekendy. Osobiście ubolewam nad tym, że jest tylu fanów Gothica, a G2O, to taka trochę nisza. Fakt, społeczność GMP była dość toksyczna i odpychająca, ale sam siedzę w tym projekcie od 2011 (z przerwą około półtora roku) i wiem, że cudów może nie ma, jednak rozgrywka jest jak dla mnie satysfakcjonująca, a gdyby było więcej graczy, na pewno grało by się lepiej.
Na moim kanale (kliknij w sygnaturę), można obejrzeć filmy z rozgrywek klanowych (ja jestem w klanie Czarna Ręka) i są to filmy aktualne. Nie dawno mieliśmy Puchar Klanów 2. Także jak macie czas i chęci, to zapraszam. Do zobaczenia na Discordzie i w grze.
Pozdrawiam.