Przez dekady internetów rzesza webdesignerów i ludzi od usability pracowała na ekranach 1024x768. Obecnie forum zwykle jest używane pełnoekranowo na ekranach panoramicznych. Po bokach marnuje się mnóstwo miejsca, o wiele więcej niż potrzeba na margines solidnie rozdzielający treść od czegokolwiek innego. Na samym początku po instalacji spróbowałem top-bara przyklejonego do góry ekranu, ale to nie było jednak to. On właśnie już skutecznie odwracał uwagę od treści, bo czytamy jadąc po środku ekranu z góry w dół.
Co do tego że wiele osób nie potrafi spojrzeć 200px w prawo zamiast w lewo - prostym rozwiązaniem jest w takim razie umieszczenie sidebara z prawej. Można też na kilka sposobów uczynić go mniej odwracającym uwagę - zmniejszyć ilość elementów czy zastosować ciemniejsze fonty / tło, albo po prostu żeby był nieznacznie przezroczysty, a pojawiał się całkowicie po najechaniu myszą.
Z podobnych rozwiązań korzysta wiele nowoczesnych stron:
tumblr,
github,
Google Groups (forum!),
fora Adobe, wszelakie IRC, Twitter, Facebook, YouTube (poza oglądaniem wideo),
Apple Store,
MSDN,
marussiaf1team, propozycji świetnych zastosowań jest
mnóstwo.
Kilkunastoletnie przyzwyczajenia użytkowników internetu TRZEBA zmieniać. Technologia idzie wielkimi skokami, nie ma sensu trzymać się kurczowo tak starych rozwiązań tylko dlatego że są tak stare.
Co do shoutboxa, piszę już chyba kilkunasty raz: nie ZAMIAST, ale OPRÓCZ. To dodatek. Stary, pełnowymiarowy sb nadal będzie na głównej i stronie nowych postów, ewentualnie także na dodatkowej. Ten w sidebarze ma jedynie pomocniczą rolę i uważam że jest to trafny pomysł, krytycznie ułatwiający rozmawianie tam w realtime (bo obecnie korzystający z niego muszą celowo wejść na stronę z nim i patrzeć czy ktoś czegoś ostatnio tam nie napisał). Z mini-shoutboxem ciągle widocznym od razu zauważa się nowe wpisy i można zareagować nie opuszczając tematu w którym się jest, a także przejść do pełnowymiarowej wersji jeśli to potrzebne.
Ten sidebar można ulepszyć - np zastępując link do wyszukiwarki polem tekstowym czy dodając buttony serwisów społecznościowych.
Propozycje chętnie zobaczę, ale mam kilka kluczowych postulatów od których nie chcę odejść. Jednym z nich jest prostota i czytelność obszaru z postami, na tym polu jest jeszcze zresztą dużo do zrobienia. Sam tkwię w pewnych przyzwyczajeniach, ale będę mimo wszystko próbował iść naprzód.