Wyniki nauki 97582 361

O temacie

Autor Leinnan

Zaczęty 20.06.2012 roku

Wyświetleń 97582

Odpowiedzi 361

Draks

Draks

Użytkownicy
Gothic 2 Nowy porządek
posty1715
Propsy766
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Gothic 2 Nowy porządek
To już lepiej do technikum iść, mieć maturę i zawód : D

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
jestem po technikum. i skonczylem w UK :F

Wonski

Wonski

Gry (themodders@telegram)
radio engineer
posty256
Propsy91
ProfesjaProgramista
  • Gry (themodders@telegram)
  • radio engineer

Wonski

Wyniki nauki
#302 2016-07-06, 20:19(Ostatnia zmiana: 2016-07-06, 20:40)
Pierdol studia, szczegolnie informatyczne. Cisnij sam, idz na staż do jakiejs firmy i działaj.

Właśnie to nie takie proste.
Sam rozsyłałem CV po rożnych firmach (m.in. do Samsunga :D ) i wszędzie wymagają bycia na studiach inżynierskich (oferty pracy/stazu z goldenline)
Myślę, ze potrafię wiele, duzo pracuje i uczę się, ale co z tego, skoro w moim CV nie mogę się pochwalić nawet ukończonym LO... a jestem pewien, ze poradziłbym sobie w pracy (choć nigdy nie pracowałem w zespole i nie mam pojęcia jak by to miało wyglodac, choc mam pojecie o organizacji pracy w systemie DSDM czy innych)
Faktem jest, ze wykształcenie nie jest istotne w IT (no bo to oczywiste, ze lepszy jest dzik z 10 lat doświadczenia bez szkoly niż swierzak z magistrem) , ale od czegoś trzeba zacząć nabywać doświadczenie. Same projekty open-source nie wystarczają, bo jeżeli nie masz choćby 3 miesięcy doświadczenia zawodowego w programowaniu (lub chociażby studiów) to rekruter zleje Twoje podanie.

Juz nawet pomijam kwestie, ze nie ja jeden aplikuje na dane stanowisko/staż. I lepiej wygląda podanie jakiegoś typa co jest na pierwszym roku w jakiejś akademii górniczo kurwa hutniczej  aniżeli moje, gdzie pomimo rzetelnej wiedzy mam niepełne średnie w podrzędnym lo w zapdlej dziurze.

Ja oczywiście odpowiadam na ogłoszenia w internecie. Nie podbije osobiście do pracodawcy, bo mieszkam na wypizdowie, gdzie do najbliższego "większego" miasta jest okolo 100km....

Co do reszty...
Średni wynik na maturze rozszerzonej z matmy... 13%  O_O
Dziwna sprawa, ale tym samym nadzieja dla mnie, ze w przyszłym roku rozszerzenie będzie prostsze i nabije sobie punktacje.

I co do jednego to Wowoz masz racje...
gdybym miał jeszcze raz wybierać to tez poszedłbym do zawodówki. Problemem jest tylko to, ze zlikwidowali fenomenalny profil metalurga/obróbka metali (coś w tym stylu). Byla opcja by sobie zrobić specjalizacje na spawacza/obsługa wiertnic/hutnictwo/etc...

I tak z ciekawości..
Czym zajmujesz sie w UK?

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
gdybym mogl sie cofnac w czasie to poszedlbym do zawodowki i zrobil mature w liceum dla doroslych. lepiej bym na tym wyszedl

zasadniczo uważam że to trochę naiwne, ale pojechałeś, robisz studia  :ok:       
ostatnio zmieniałem pracę, jako ciekawostkę pokażę ci porównanie względem innych kandydatów. z moim średnim-policealnym nie czuję się gorzej bo mam doświadczenie pracy większe niż średnio 90% kandydatów, ale gdy moje cv trafia do pracodawcy który chce mieć samych magistrów to nie mam szans...

84% kandydatów ma mniejsze doświadczenie niż Ty
4% kandydatów ma takie samo doświadczenie jak Ty: 10 – 15 lat
12% kandydatów ma większe doświadczenie niż Ty

2% kandydatów ma niższe wykształcenie niż Ty
15% kandydatów ma takie samo wykształcenie jak Ty: średnie
83% kandydatów ma wyższe wykształcenie niż Ty

81% kandydatów ma niższe oczekiwania finansowe niż Ty
15% kandydatów ma takie same oczekiwania finansowe jak Ty: 6 – 7 tys. zł. netto
4% kandydatów ma wyższe oczekiwania finansowe niż Ty

ile trwają te twoje studia w UK?

rekrutacja O.D.A.L, po 18:00 gg:10135138

Draks

Draks

Użytkownicy
Gothic 2 Nowy porządek
posty1715
Propsy766
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Gothic 2 Nowy porządek
Najlepiej jest wtedy, gdy twoja rodzina posiada jakieś znajomości, to wtedy studia nie są potrzebne D:

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
Najlepiej jest wtedy, gdy twoja rodzina posiada jakieś znajomości, to wtedy studia nie są potrzebne D:

jeszcze lepiej, gdy masz ojca rektora xD

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
@Kazzmir 3 lata + rok praktyk u pracodawcy. To jest licencjat. Na magisterke mnie raczej stac nie bedzie, no chyba ze sie zalapie do jakiegos studia podczas wystawy prac studentow. Ogolnie tez mi sie wydaje, ze nie podjalem zlej decyzji bo tutaj, zeby dostac sie do wiekszych studiow deweloperskich potrzebny jest... uwaga... dyplom. I to najlepiej dobry dyplom z wysoką oceną :)

@Sztywny teraz pracuje ale nie w zawodzie (grafik). Od wrzesnia zaczynam studia na University of Derby na kierunku games art.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
uważam że podjąłeś najlepszą z możliwych decyzji. lepsze byłoby tylko wygranie 30 milionów w totka xD

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
albo moge pierdolic studia i zaczac robic meble z palet :F

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
tak, to też świetlana przyszłość xD
niedługo wszyscy będziemy zazdrościli królowi palet

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
gdybym mogl sie cofnac w czasie to poszedlbym do zawodowki i zrobil mature w liceum dla doroslych. lepiej bym na tym wyszedl
Wyszłoby na to samo, a byłbyś w plecy kilka lat.  :F

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
84% kandydatów ma mniejsze doświadczenie niż Ty
4% kandydatów ma takie samo doświadczenie jak Ty: 10 – 15 lat
12% kandydatów ma większe doświadczenie niż Ty

2% kandydatów ma niższe wykształcenie niż Ty
15% kandydatów ma takie samo wykształcenie jak Ty: średnie
83% kandydatów ma wyższe wykształcenie niż Ty

81% kandydatów ma niższe oczekiwania finansowe niż Ty
15% kandydatów ma takie same oczekiwania finansowe jak Ty: 6 – 7 tys. zł. netto
4% kandydatów ma wyższe oczekiwania finansowe niż Ty
Pracuj.pl :ok:

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Pierdolcie studia, otwierajcie biznesy. Poleca to 21-latek z wielką chatą i prawie-nowym samochodem :D

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Poleca to 21-latek z wielką chatą i prawie-nowym samochodem :D
Zapomniales dodac ze cala ta kasa nie pochodzi z twojej firmy :F

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ja mimo wszystko polecam studia dzienne. Studiowałem krótko (niecały rok, fizyka na UW), jednak cieszę się że mogłem liznąć trochę prawdziwej matematyki wyższej, bardziej abstrakcyjnej. Nie każdego to musi jarać. Hajs i doświadczenie przyjdzie z czasem. Teraz prowadzę bardzo wygodne życie korpośmiecia ale jeżeli mógłbym cofnąć czas to schowałbym ambicje w kieszeń, poszedłbym do Białego albo na Wyszyńskiego w WWA na informatykę.

@Sztywny w Samsungu nie zatrudniają bez wykształcenia średniego, na inżyniera przymykają oko (w moim zespole są trzy osoby na stanowisku inżynierskim bez tytułu) w szczególnych przypadkach.

edit: w zasadzie z tego co się orientuje to w korporacjach musisz mieć wykształcenie wyższe, aby móc dalej awansować. W końcu osiągniesz tzw. szklany sufit, którego - jakbyś się nie starał - nie przebijesz.

Wonski

Wonski

radio engineer
posty256
Propsy91
ProfesjaProgramista
  • Gry (themodders@telegram)
  • radio engineer

Wonski

Wyniki nauki

@Sztywny w Samsungu nie zatrudniają bez wykształcenia średniego, na inżyniera przymykają oko (w moim zespole są trzy osoby na stanowisku inżynierskim bez tytułu) w szczególnych przypadkach.

edit: w zasadzie z tego co się orientuje to w korporacjach musisz mieć wykształcenie wyższe, aby móc dalej awansować. W końcu osiągniesz tzw. szklany sufit, którego - jakbyś się nie starał - nie przebijesz.

Akurat samsung to jeden z wielu przykładów, które chciałem przedstawić.
I to nie była propozycja normalnego etatu, tj 15k na rękę  :D, tylko 3-4 miesięczny staż dla juniorów 

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Noo, ja akurat mam w zespole kolegę który nie skończył inżynierki, a jest code guardem i product ownerem dla naszego ważnego wewnątrz-działowego projektu. Z drugiej strony pracuje w tej firmie już chyba z 6 lat. Z drugiej strony strzelam że zarabia jednak trochę poniżej 10k. A to jest chyba ambicja przynajmniej którą stawia sobie w tym kraju chyba każdy naprawdę dobry programista. Geniusze biznesu i super specjaliści w jakiejś technologii mogą wyciągać wielokrotnie więcej nawet bez opuszczania kraju.

I to nie była propozycja normalnego etatu, tj 15k na rękę  :D
To pewna informacja? Jakie mają wymagania?

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.

Gerry Rafferty
O.D.A.L.

Wyniki nauki
#317 2016-07-07, 03:27(Ostatnia zmiana: 2016-07-07, 03:42)
Klasa II LO? To na pewno było technikum? xD
A co innego miało by być? Mają klasy logistyczne w zawodówkach i liceach?

Zależy. Ale jeśli już dochodzisz do tego szklanego sufitu to zazwyczaj robi się tak że kończysz te studia zaocznie. Kojarzę przynajmniej kilka osób które tak to załatwiały.

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Noo, ja akurat mam w zespole kolegę który nie skończył inżynierki, a jest code guardem i product ownerem dla naszego ważnego wewnątrz-działowego projektu. Z drugiej strony pracuje w tej firmie już chyba z 6 lat. Z drugiej strony strzelam że zarabia jednak trochę poniżej 10k. A to jest chyba ambicja przynajmniej którą stawia sobie w tym kraju chyba każdy naprawdę dobry programista. Geniusze biznesu i super specjaliści w jakiejś technologii mogą wyciągać wielokrotnie więcej nawet bez opuszczania kraju.

I to nie była propozycja normalnego etatu, tj 15k na rękę  :D
To pewna informacja? Jakie mają wymagania?

@inż. Avallach, może źle to zrozumiałem, ale chcesz mi powiedzieć, że zarabiasz ponad 10k? :O

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
ja z tego zrozumiałem że zarabia mniej xD

wszyscy macie rację, ale teraz was zaskoczę firmą która zatrudnia może kilkanaście osób, ale pracuje dla dużego gracza którego pewnie każda korpodziwka zna - atlassian. no więc w tej niewielkiej firmie pensja dla ui/ux designera to 15000-20 000 brutto, java developer może liczyć na przedział 5 400-16 600, principal java developer 16 000 do 20 600, zwykły webmaster od 4 000 do 10 000, QA inżynier 8 600 do 16 600.

łatwo w google znaleźć gdzie to jest xD

0 użytkowników
Do góry