przetłumaczone rutyny z g2nk pewnie sporo błędów 15373 29

O temacie

Autor Toworish

Zaczęty 22.03.2012 roku

Wyświetleń 15373

Odpowiedzi 29

Toworish

Toworish

Użytkownicy
http://chomikuj.pl/ToWoRiSh
posty1664
Propsy254
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • http://chomikuj.pl/ToWoRiSh
jak ktoś może to mógłby poprawić błędy i przetłumaczyć to czego ja nie dałem rady to byłoby spoko napewno komuś się nieraz przyda ja dałem radę tylko tyle :

func void TA_Announce_Herold   - ogłaszanie czegoś
func void TA_Cook_Cauldron      - gotowanie w kotle
func void TA_Cook_Pan         - gotowanie na patelni
func void TA_Dance            - tańczy
func void TA_FleeToWp         - biegnie do waypointu
func void TA_Follow_Player      - postać idzie za tobą
func void TA_Guard_Passage      - pilnuje przejścia(stoi na warcie przy przejściu)
func void TA_Guide_Player      - prowadzi gracza
func void TA_Pee            - sika
func void TA_Pick_FP         - coś ze złodziejstwem
func void TA_Pick_Ore         - kraść rudę (albo kopać rudę)
func void TA_Play_Lute         - gra na lutni
func void TA_Potion_Alchemy      - ??
func void TA_Practice_Magic      - praktykuję magie
func void TA_Practice_Sword      - praktykuję walkę mieczem
func void TA_Pray_Sleeper_FP   - prośi o sen
func void TA_Pray_Sleeper      - modli się o sen
func void TA_Pray_Innos_FP      - modli się do innosa
func void TA_Pray_Innos         - modli się do innosa
func void TA_Preach_Vatras      - głośić jak vatras
func void TA_Read_Bookstand      - czyta książkę która jest na stojaku(tak jak xardas)
func void TA_Repair_Hut         - naprawia hatę
func void TA_Roast_Scavenger   - piec coś
func void TA_RunToWP         - biegnie do waypointu
func void TA_Sit_Bench         - siedzi na ławce
func void TA_Sit_Campfire      - siedzi przy ognisku
func void TA_Sit_Chair         - siedzi na krześle
func void TA_Sit_Throne         - siedzi na tronie
func void TA_Sleep            - śpi
func void TA_Smalltalk         - rozmawia z kimś(rozmawia na błache tematy
func void TA_Smith_Anvil      - kłuć na kowadle
func void TA_Smith_Cool         - chyba wkłada stall do wody(ochładza ją
func void TA_Smith_Fire         - rozgrzewa stal
func void TA_Smith_Sharp      - ostrzyć stal
func void TA_Smoke_Joint      - pali jointa:)
func void TA_Smoke_Waterpipe   - pali z faji wodnej
func void TA_Spit_Fire         - hmm pluć na ognisko
func void TA_Stand_ArmsCrossed   - stanie
func void TA_Stand_Drinking      - stanie i picie
func void TA_Stand_Eating      - stoi i je
func void TA_Stand_Guarding      - stanie na warcie
func void TA_Stand_WP         - stoi na waypoincie
func void TA_Stomp_Herb         - (stompać po zielu?)
func void TA_Sweep_FP         - zamiatanie
func void TA_Wash_FP         - myć się
func void TA_Stand_Sweeping      - stanie całkowite
func void TA_Rake_FP         - zagrabianie
func void TA_Cook_Stove         - gotowanie przy piecu
func void TA_Saw            - cięcie piłą
func void TA_Circle            - krąg
func void TA_Stand_Dementor      -  ??
func void TA_Guard_Hammer      - walić młotkiem

//ADDON
func void TA_Study_WP      - uczyć się czegoś
func void TA_Concert      - ??
func void TA_Sleep_Deep      - mocny sen
func void TA_RangerMeeting   - ??
func void TA_Ghost         - duch?
func void TA_GhostWusel      - duch   i co jeszcze?

Niebawem...Pierdolnę se poradniki do Goticzka. Albo i nie, bo sie mnie nie chce.

MarkosBoss

MarkosBoss

RaveN Studio
posty119
Propsy186
Profesjabrak
  • RaveN Studio
stompać po zielu?
stanie całkowite
kłuć na kowadle
błache tematy
naprawia hatę
:lol2:

Toworish

Toworish

Użytkownicy
posty1664
Propsy254
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
stompać po zielu?
stanie całkowite
kłuć na kowadle
błache tematy
naprawia hatę

co się czepiasz nie znam aż tak dobrze angielskiego więc tłumaczyłem przez google a to oznacza że jest sporo błędów np w "stąpać po zielu"specjalie dodałem znak zapytania bo domyślam się ze to źle mógłbyś to poprawic jeśli potrafisz xD

Niebawem...Pierdolnę se poradniki do Goticzka. Albo i nie, bo sie mnie nie chce.

RafalBudzis

RafalBudzis

Użytkownicy
posty1967
Propsy808
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
func void TA_Roast_Scavenger   - piec scierwojada (na tym takim obrotowym)
func void TA_Practice_Magic    - cwiczy magie w G1 u magów wody ten na środku bawi się efektami to własnie to
func void TA_Practice_Sword    - ćwiczy walkę mieczem w koszarach tam 3 na środku wymachuje bronią to to.
func void TA_Stand_Dementor   - dementorzy to inaczej poszukiwacze to rutyna dla nich.

func void TA_Pray_Sleeper - strzelam ze to bedzie modlitwa z G1 do sniącego (pokłony) na pewno nie bedzie to modlitwa o sen :D

Właściwie po co to ci ?? Jak chcesz to testuj każdą po kolei.

Ezzam

Ezzam

Użytkownicy
posty391
Propsy367
  • Użytkownicy
co się czepiasz nie znam aż tak dobrze angielskiego więc tłumaczyłem przez google a to oznacza że jest sporo błędów
co się czepiasz nie znam aż tak dobrze angielskiego więc tłumaczyłem przez google
tłumaczyłem przez google
google
google
google
:facepalm:
Jak masz zamiar tłumaczyć tekst skoro nie znasz języka?

Godefroy93

Godefroy93

Rzeka
posty289
Propsy196
NagrodyV
Profesjabrak
  • Rzeka
Bardzo dużo błędów i nie przejrzałeś znaczenia tych rutyn, a w dodatku nie wyjaśniłeś jakie obiekty są potrzebne do wykonania rutyny.

Poza tym był już temat o rutynach:

http://themodders.org/index.php?/topic/93-rutyna/page__p__441__hl__rutyna__fromsearch__1#entry441

"Pierre is enjoying his new bicycle!"

Spoiler
1.Co to są ryry?

Ryrami płynie woda

2.Obrybiacie bonk?

Tak! Obrybiamy bonk.

To nie zgydne z prywem!

3.Pierre lubi swój nowy rower!

Bardzo mnie to cieszy, a co to za Pierre?

To taki chłopak z wioski.

4.Ładna kurtka!

My alpiniści nazywamy to wiatrochronem.

Niech jej Pan pod żadnym pozorem nie zdejmuje!

Allo!,allo!

Toworish

Toworish

Użytkownicy
posty1664
Propsy254
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Bardzo dużo błędów i nie przejrzałeś znaczenia tych rutyn, a w dodatku nie wyjaśniłeś jakie obiekty są potrzebne do wykonania rutyny.

Poza tym był już temat o rutynach:

http://themodders.org/index.php?/topic/93-rutyna/page__p__441__hl__rutyna__fromsearch__1#entry441

są to rutyny z gothica 1 a nnie gothica2 a one się różnią troszkę i ktoś kto nic nie umiąc,chce się pobawić z gothic#msg1027849iem2 to rutyny z g1 mu nie pomogą

func void TA_Roast_Scavenger   - piec scierwojada (na tym takim obrotowym)
func void TA_Practice_Magic    - cwiczy magie w G1 u magów wody ten na środku bawi się efektami to własnie to
func void TA_Practice_Sword    - ćwiczy walkę mieczem w koszarach tam 3 na środku wymachuje bronią to to.
func void TA_Stand_Dementor   - dementorzy to inaczej poszukiwacze to rutyna dla nich.

func void TA_Pray_Sleeper - strzelam ze to bedzie modlitwa z G1 do sniącego (pokłony) na pewno nie bedzie to modlitwa o sen :D

Właściwie po co to ci ?? Jak chcesz to testuj każdą po kolei.

bo jestem w trakcie pracy z czymś innym i nie mam jak sprawdzić a chcę żeby ci co zaczynają jak ja miesiąc temu nie mieli tych problemów z którymi ja sobie już poradziłem długo szukając

myślę że TA_Potion_Alchemy to tworzenie mikstur przy stole alchemicznym

Bogdan Zwei

Bogdan Zwei

Użytkownicy
Wulgarny skurwiel pierdolony.
posty1864
Propsy541
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wulgarny skurwiel pierdolony.
myślę że TA_Potion_Alchemy to tworzenie mikstur przy stole alchemicznym

No raczej. Sama nazwa mówi: Potion = mikstura; Alchemy = Alchemia;

TA_PICK_FP = zbieranie rudy - to samo, co pickore;
TA_stand_Dementor = stanie jak poszukiwacz;
TA_Stomp_herb = zbieranie ziela/zboża/jagód;
TA_FleeToWP = Uciekanie do WayPoint'u;
TA_Circle = Rytuał - np. naprawianie Oka Innosa;
TA_Ghost = Zachowanie Ducha, stanie i pilnowanie;
TA_GhostWusel = stanie, zachowanie Ducha, pomaganie, pilnowanie, ochranianie (co prawda i tak tylko stoi jak TA_Stand_FP czy TA_Ghost);
TA_Concert = jak można tego nie wiedzieć?!? Koncert In Extremo;
TA_RangerMeeting = Stanie na warcie, pożywianie się, tylko Wodny krąg (to samo, co TA_Stand_FP);

:ok: zachęca do dalszej pomocy. Nie zapominaj o tym!

Prywatne wiadomości typu "Ej, pomocy" kasuję od razu. Od tego jest forum, a nie PW.

To me, defeat in anything is merely temporary, and its punishment is but an urge for me to greater effort to achieve my goal. Defeat simply tells me that something is wrong in my doing; it is a path leading to success and truth.

In order to realize our true self we must be willing to live without being dependent upon the opinion of others.

Toworish

Toworish

Użytkownicy
posty1664
Propsy254
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Spit_Fire a to chyba znaczy PLUĆ OGNIEM to chyba rutyna smoków xD

Bogdan Zwei

Bogdan Zwei

Użytkownicy
posty1864
Propsy541
Profesjabrak
  • Użytkownicy

TA_Split_Fire = dmuchanie w pochodnie - tak jak w MT koncert In Extremo ten koleś, co stoi przed ich sceną.

Prywatne wiadomości typu "Ej, pomocy" kasuję od razu. Od tego jest forum, a nie PW.

To me, defeat in anything is merely temporary, and its punishment is but an urge for me to greater effort to achieve my goal. Defeat simply tells me that something is wrong in my doing; it is a path leading to success and truth.

In order to realize our true self we must be willing to live without being dependent upon the opinion of others.

MarkosBoss

MarkosBoss

RaveN Studio
posty119
Propsy186
Profesjabrak
  • RaveN Studio
co się czepiasz nie znam aż tak dobrze angielskiego więc tłumaczyłem przez google a to oznacza że jest sporo błędów np w stąpać po zielu
Ja się nie czepiam Twojej znajomości języka angielskiego, tylko polskiego. Wątpię, by Google Tłumacz walił byki - zdarzało mi się go używać i nigdy się literówka nie zdarzyła. W dodatku:
i
Jak masz zamiar tłumaczyć tekst skoro nie znasz języka?
Więc co to za poradnik, skoro zielonym w moddingu i tak na niewiele się zda (a jeszcze weźmie taki przykład i też zacznie byki walić w wyrazach)?

Nie będę niczego poprawiał za Ciebie. Ty się zgłosiłeś do tej roboty, to była Twoja inicjatywa, Ty to zacząłeś i Ty to dalej ciągnąłeś. To Twój poradnik - mogę Ci wytknąć błędy, powiedzieć co jest nie tak lub czego brakuje, ewentualnie coś pochwalić, ale nie będę niczego robił za Ciebie. To zwyczajnie nie mój obowiązek.

------------
func void TA_Roast_Scavenger - piec coś
Tu pewnie Google Tłumacz nie mógł się domyślić, o pieczenie czego chodzi. Mogę Ci podpowiedzieć, że Scavenger to ścierwojad w polskiej wersji językowej gry Gothic. Można było wpisać w Google Grafika scavenger gothic i sprawdzić to samemu, jeśli nie wiedziałeś.

------------
:pokerface:

Bogdan Zwei

Bogdan Zwei

Użytkownicy
posty1864
Propsy541
Profesjabrak
  • Użytkownicy
No dużo to tu nie pomogłeś, ale dobrze, że napisałeś o jego błędach językowych. ^^

Sawik

Sawik

Moderator działu
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Moderator działu
  • Rebel
Zrób listę wszystkich rutyn to je przetłumaczę, oraz napiszę drobne wyjaśnienie tam gdzie potrzebne. Oczywiście jeżeli nie będzie to się pokrywało w 100% z tym co napisał orc bo wtedy jest to bez sensu.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Bogdan Zwei

Bogdan Zwei

Użytkownicy
posty1864
Propsy541
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Sawik, myślę, że to nie jest konieczne, ponieważ jak się napisze, o co w tej rutynie chodzi, to kapną się ludziowicze, jak to działa. :)

(ludziowicze = ludzie ^^ )

Sawik

Sawik

Moderator działu
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Moderator działu
  • Rebel
Polaking, pełna lista wszystkich rutyn z gothic 2 nigdy nie została sporządzona, a przyznam że przydałaby się, chociażby mi, ciężko spamiętać wszystkie nazwy a wielokrotnie byłem pytany o różne rutyny jak działają itp, posiadanie dobrze opisane spisu może być przydatne dla skrypterów oraz potencjalnego programisty chcącego napisać kolejny kreator postaci.

Co do samego spisu, to jeżeli gothic2nk mody będzie chciał skorzystać z mojej pomocy, to oczywiście nie będę pisał opisu każdej rutyny tylko tej która tego wymaga, na przykład "TA_FOLLOW_PLAYER" nie wymaga za dużo tłumaczenia i samo przetłumaczenie w zupełności wystarczy.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Bogdan Zwei

Bogdan Zwei

Użytkownicy
posty1864
Propsy541
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Polaking, pełna lista wszystkich rutyn z gothic 2 nigdy nie została sporządzona, a przyznam że przydałaby się, chociażby mi, ciężko spamiętać wszystkie nazwy a wielokrotnie byłem pytany o różne rutyny jak działają itp, posiadanie dobrze opisane spisu może być przydatne dla skrypterów oraz potencjalnego programisty chcącego napisać kolejny kreator postaci.

No ja to łatwo wytłumaczę, co dana rutyna robi i to nie w sposób obejrzenia tego w Gothic, ale po looknięciu na skrypt, albo po samej nazwie, a i tak nikomu nie będzie się chciało tego spisu pisać. No może ja kiedyś zrobię taki opis co co robi, ale wątpię. :)

Toworish

Toworish

Użytkownicy
posty1664
Propsy254
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
hehe ja zawszę wale byki xD...ten typ tak ma (tak to jest jak się człowiek opierdala w szkole zamiast uczyć)
a tak poza to nie jest to tutek tylko forum które założyłem bo chciałem mieć wytłumaczone rutyny i to forum może tylko służyć jako pomoc dla takich tępaków jak ja,którzy nie wiedzą niektórych rzeczy xD wszystko i na temat

danio12121212

danio12121212

Użytkownicy
posty13
  • Użytkownicy
A nie ma rutyny ze skradaniem? Q_Q

Kyniu

Kyniu

Użytkownicy
posty112
Propsy8
  • Użytkownicy
A nie ma rutyny ze skradaniem? Q_Q

Wydaje mi się, że jest, w Bumshaku widziałem orka, który się skradał[była misja związana, że Podkradał tam im żarcie :D ].
To na 75% jestem pewny, że taka rutyna jest. że ktoś do waypointu się skrada.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry