Windows 8 Consumer Preview 19156 72

O temacie

Autor Caesum

Zaczęty 7.03.2012 roku

Wyświetleń 19156

Odpowiedzi 72

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Windows 8 Consumer Preview
#60 2013-06-05, 19:41(Ostatnia zmiana: 2013-06-05, 20:09)

Historia zatoczyła koło. MS się jara że w nowym Windowsie można dowolnie zmieniać rozmiary okien i dać ich kilka na raz na ekranie. Normalnie przełom (rodem z 1985r: http://pl.wikipedia.org/wiki/Windows_1.x) ("Ciekawą cechą systemu było to, że okna nie mogły na siebie wzajemnie nachodzić, a jedynie sąsiadować ze sobą. Nad oknami mogły pojawiać się tylko pola dialogowe.") :lol2:

Mój punkt widzenia: te aktualizacje dotyczą tylko interace'u metro. Wyjebałem go tuż po instalacji. Halo, ja tu korzystam z PC, nie tabletu, nie netbooka. Nie twierdzę że zmiany na lepsze nie są możliwe, ale to nie ten kierunek. Zresztą jak widać sami chodzą obecnie w kółko. Owszem, ujednolicenie interface'u urządzeń mobilnych i stacjonarnych jest dobrym pomysłem. Ale nie kosztem sprowadzania na siłę tych drugich do poziomu pierwszych. Powinno to iść raczej w drugą stronę, dbając tylko o zarządzanie miejscem na ekranie stosownie do jego fizycznych wymiarów.

@Aztek: tak, jaraj się też że dodano nowy feature czyniący bardziej intuicyjnym i łatwiejszym włączanie menu z programami: "Przycisk Start". Ale zaraz... czy tego nie było już 18 lat temu w Win95 i nie dało się tego od początku przywrócić w Win8 zwyczajnie kopiując explorer.exe z Win7? :lol2:

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Anonymized

#61 2013-06-05, 19:48(Ostatnia zmiana: 2013-06-05, 19:48)
2:12 :ok:

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
Nie do końca sie zgodzę, żeby dopasowywac tablety do trybu pracy z PC. To całkiem inny komfort, na tablecie śmiganie paluszkiem i trafianie w duże przyciski jest wygodne i fajne, ale siadając do PC wymaga się czegoś innego. Nie widzę żadnych powodów do łączenia na siłę tych dwóch trybów i uważam to za totalnie durne.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5238
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
A mi niektórych typowo pc'towych funkcji brakuje na stockowym Androidzie :D
Choćby możliwość pracy okienkowej. Są w prawdzie aplikacje które na coś takiego pozwalają (np okno z notatkami ponad aktualnie pracującą apką), ale to jednak jeszcze nie to. Są też producenci urządzeń którzy dodają to w swoich nakładkach (nie pamiętam kto, Samsung? Sony?), ale to powinna być natywna cecha systemu. Mógłbym wymienić parę więcej, ale generalnie nie to jest najważniejsze. Ważniejsze jest jak dla mnie to, że nie powinni na użytkownikach korzystających z dużych ekranów (np pctów/tabletów) wymuszać pracy pełnoekranowej, tam gdzie nie jest potrzebna. Menu start zajmujące tylko część ekranu jak najbardziej się sprawdza. Mogłoby być większe, mieć nawet formę okna jak w dash w Unity. Ale fullscreen, na dodatek na którym elementy są tak wielkie, że na raz widzi się ich tylko niedużą część? Podobnie w przypadku aplikacji takich jak notatnik, dawanie im pełnego ekranu czy nawet 1/4 to nieraz overkill, zwłaszcza że często używa się ich właśnie do kooperacji z innymi. Dlaczego nie pozwolić użytkownikowi samemu zarządzać sobie miejscem na ekranie, skoro nieraz pojedyncza aplikacja/funkcja nie ma dość treści żeby go całego skutecznie zagospodarować?

Nie wiem czy kojarzycie okno powiadomień z tabletowego trybu Androida (który został usunięty w Jelly Beanie). Pod pewnymi względami trochę przypomina Windowsowe menu start (oprócz powiadomień są tam przydatne skróty i przełączniki, takie jak wł/wył wifi, zmiana jasności, ustawienia czy sterowanie odtwarzaczem) i jak dla mnie to jedna z najlepszych cech tego systemu. I właśnie ona pokazuje że filozofia małych okienek zajmujących tylko tyle miejsca ile naprawdę potrzebują i z których można natychmiast powrócić do tego co się robiło wcześniej (nie tracąc nawet tego z oczu) jak najbardziej ma sens. Np trudno mi sobie wyobrazić włączanie pełnoekranowego czegoś tylko po to żeby włączyć wifi, zwłaszcza jeśli tego wifi potrzebuję właśnie do tej apki w której jestem.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
To nie pierwszy raz. Aktualizacja mojego Windows phona polegała głównie na tym, ze dodali parę ficzerow  do interfejsu xD. Dodali więcej kolorków dla kafelków yeeeey! Chuj ze system nadal chujowy, brak możliwości konfiguracji klawiszy funkcyjnych (lupa która po wciśnięciu otwiera przeglądarkę z wyszukiwarka bing.com :facepalm: )i tak dalej i tak dalej. Kiedyś widziałem fajne porównanie 8 z taka stara wersja graficznej juz windy. Masakra. Czemu nie zaktualizują i nie poprawia sprawności i funkcjonalności systemu tylko robią to od dupy strony?

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
No i wyszedł 8.1 - niestety nie wspiera języka polskiego (czyt. nie można aktualizować polskiego windowsa). Jakoś nie widzi mi się zmiana języka tylko dla kosmetycznych zmian, ale daję w razie czego znać innym.
http://preview.windows.com/

Cedric

Cedric

Użytkownicy
posty782
Propsy1084
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Cedric

#66 2013-06-27, 09:05(Ostatnia zmiana: 2013-06-27, 09:11)
Najgorsze, że pliki iso nie są dostępne, tylko tam trzeba się bawić w pobieranie jakiejś appki, która zrobi Ci odpowiednią sekcję w Windows Store i dopiero pobierać stamtąd :P
(znaczy w sumie są dostępne, ale jak się wywali tysiaka na Technet :D )

A  sama stronka była już od 25 ;d

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Lol, ten przycisk start nie otwiera klasycznego startu :lol2:

Cedric

Cedric

Użytkownicy
posty782
Propsy1084
Profesjabrak
  • Użytkownicy

To było już  pokazane na dłuższy czas przed premierą :P

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Cytat: Buła#msg date=[url=tel:1372342519
1372342519[/url] link=topic=16491.msg1089706#msg1089706]

A coś Ty myślał XD MS nie zrezygnuje z Modern UI.Mam tylko nadzieję, że będzie się dało wywalić ten przycisk start z paska, bo w sumie na grzyba on mi tam?

Toworish

Toworish

Użytkownicy
http://chomikuj.pl/ToWoRiSh
posty1664
Propsy254
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • http://chomikuj.pl/ToWoRiSh
Nie wiem jak z nowym win 8 ale czy nie wydaje się wam że ten pierwszy win 8 to ulepszony win 7 tak jakby im się nie chciało już, oczywiście zawsze i wciąż hejt na win 8, i te nowe laptopy xD ja pierdole masakra użerać się z laptopem 8 h bo informatyk specjalista w serwisie nie potrafił użyć recovery a raczej je usunąć

Niebawem...Pierdolnę se poradniki do Goticzka. Albo i nie, bo sie mnie nie chce.

muttley

muttley

Użytkownicy
posty567
Propsy381
  • Użytkownicy
Win 95->Win 98->Win XP->Win 7->Debian.

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Buła

#72 2013-06-28, 20:05(Ostatnia zmiana: 2013-06-28, 20:10)
win 8 to ulepszony win 7
Ulepszony :lol2:

Co do win8.1:
Obejrzałem filmik, z uwagą przyglądałem się nowym funkcjom i nie znalazłem ani jednej która by sprawiała że korzystanie z komputera stacjonarnego lub laptopa stawałoby się lepsze/wygodniejsze. Dostaję tylko w ryj czymś, co chce być bardzo systemem tabletowym i stara się mi wmówić, że na PC będzie mi tak samo fajnie z tego korzystać.

Oby win7 był najdłużej wspierany :.C

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry