Prawa autorskie 4636 16

O temacie

Autor Reverse

Zaczęty 4.01.2012 roku

Wyświetleń 4636

Odpowiedzi 16

Reverse

Reverse

Użytkownicy
posty282
Propsy49
  • Użytkownicy

Reverse

Prawa autorskie
2012-01-04, 17:17(Ostatnia zmiana: 2012-01-04, 17:23)
Witam, zastanawiałem się trochę czasu nad prawami autorskimi Gothic 1 i Risen, a mianowicie czy mógł bym przerzucić Kolonie Karną z G1 i tekstury z Risen'a do swojego moda (czy było by to legalne). Pytam o to ponieważ słyszałem że Piranha Bytes  zabroniła w GMP umieszczania lokacji z G1.

Spoiler
[ramka]ANGER and FORGIVENESS | [/b]Unity3D.pl | TheGamers | NoteFun[/ramka]

NoteFun:
Spoiler
[/size]NoteFun jest już prawie gotowe!!! Jak tylko ukończymy wersję 1.0,to grę będziecie mogli znaleźć w popularnych sklepach mobilnych oraz PC.
[/b]

AaF:
Spoiler
Niedługo udostępnimy demonstracyjną, przeglądarkową wersję Anger and Forgiveness. Odbędzie się to po ukończeniu prac nad światem.
[/b][/size]

[ramka]Moje konto na p3d.in[/ramka]

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Dracon

Prawa autorskie
#1 2012-01-04, 17:27(Ostatnia zmiana: 2012-01-04, 17:28)
Ciekawe w jaki sposób mogłoby to być nielegalne, skoro modding bez korzyści materialnych jest dozwolony. GMP czerpie zysk z tworzenia gier. Modderzy nie.

,,Dobry, to człowiek, który nie ukrywa siedzącego w nim zwierzęcia. A taki co usiłuje udawać dobrego, jest wręcz niebezpieczny. Najgroźniejsi są ci, którzy sami głęboko wierzą, że są dobrzy. Odrażający, ohydny przestępca może zamordować jednego człowieka, dziesięciu, stu, ale nigdy nie zabija milionów. Miliony mordują ci, którzy mają się za samą dobroć.''

Wiktor Suworow, Akwarium

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
może być nielegalne. przykład? z serii far cry nie możesz przenosić czegokolwiek do crysisa. wiem ze dziwne bo nie ma korzysci materialnej, no ale dura lex, sed lex.

jakby ktos nie wiedzial to ubisoft przejal prawa do far cry, przy crysisie pozostal crytek, dalej wiadomo

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

Reverse

Reverse

Użytkownicy
posty282
Propsy49
  • Użytkownicy
A może by się wypowiedział ktoś kto wszystko wie i dokładnie wyjaśni np. Avallach :lol2:  .

Spoiler

NoteFun:
Spoiler
[/size]NoteFun jest już prawie gotowe!!! Jak tylko ukończymy wersję 1.0,to grę będziecie mogli znaleźć w popularnych sklepach mobilnych oraz PC.
[/b]

AaF:
Spoiler
Niedługo udostępnimy demonstracyjną, przeglądarkową wersję Anger and Forgiveness. Odbędzie się to po ukończeniu prac nad światem.
[/b][/size]

eto

eto

Użytkownicy
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
to trzeba mu było na pw kurwa napisac

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Dracon

Prawa autorskie
#5 2012-01-04, 17:39(Ostatnia zmiana: 2012-01-04, 17:40)
@Eto: Tak, ale w tych grach masz to zastrzeżone w licencji tego całego narzędzia modderskiego. W sumie jakby spojrzeć na to z innej strony, to Ubisoft nie chce, by gracze zobaczyli ich zajebiście-zajebiste modele w jakimś tam crysisie.
Jednak w przypadku Gothica nie ma takich ograniczeń, a nawet gdyby były (i są - teoretycznie nie wolno ruszać silnika), to kogo obchodzi 10-letnia gra? CBŚ raczej do domu przez to nie wbije...
@up: Dokładnie. Po chuj pisać temat, skoro chce się pogadać z jednym typkiem? To jakaś dyskryminacja, czy coś?

,,Dobry, to człowiek, który nie ukrywa siedzącego w nim zwierzęcia. A taki co usiłuje udawać dobrego, jest wręcz niebezpieczny. Najgroźniejsi są ci, którzy sami głęboko wierzą, że są dobrzy. Odrażający, ohydny przestępca może zamordować jednego człowieka, dziesięciu, stu, ale nigdy nie zabija milionów. Miliony mordują ci, którzy mają się za samą dobroć.''

Wiktor Suworow, Akwarium

eto

eto

Użytkownicy
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
z innej strony, to Ubisoft nie chce, by gracze zobaczyli ich zajebiście-zajebiste modele w jakimś tam crysisie.
nie wiem, bylo fajnie rozpisane w jakims temacie na crydevie co mozesz robic a czego nie, ale nie moge znalezc nie chce mi sie szukac

kogo obchodzi 10-letnia gra? CBŚ raczej do domu przez to nie wbije...
cbs nie, ale skasowanie tematu o modyfikacji na oficjalnych forumach, w ostatecznosci sprawa w sadzie moglaby byc. no ale ze to piranha bytes to pewnie oni sami nie wiedza co powinni zrobic

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Prawa autorskie
#7 2012-01-04, 17:58(Ostatnia zmiana: 2012-01-04, 19:13)
Przecież był identyczny temat i wniosek jest jasny: PB cię nie pozwą do sądu, bo nie ma to dla nich żadnego sensu i prawdopodobnie nawet o tobie nie usłyszą, ale nadal jest to nielegalne. To jakbyś ściągnął piracką kopię utworu muzycznego za którego nie zapłaciłeś. Po prostu twórcy danych materiałów musieliby wyrazić zgodę, a prawdopodobnie nie wyrażą (jak w przypadku gmp).

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
Takie rzeczy są chronione przez prawo autorskie, więc niezbędna jest licencja, która na to zezwoli. Trzeba dokładnie poczytać materiały, aby się dowiedzieć. O ile dobrze pamiętam w GMDK było zezwolenie na niekomercyjny użytek. Możesz zamieścić licencje G1, Risen, G1 GMDK i modkita do Risen (jeśli istnieje), to możemy podumać, co dokładnie wolno zrobić.

maciejh

maciejh

Rzeka
posty779
Propsy258
ProfesjaScenarzysta
  • Rzeka

maciejh
Rzeka

Prawa autorskie
#9 2012-01-04, 18:32(Ostatnia zmiana: 2012-01-04, 18:33)

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy274
  • Użytkownicy
Witam, zastanawiałem się trochę czasu nad prawami autorskimi Gothic 1 i Risen, a mianowicie czy mógł bym przerzucić Kolonie Karną z G1 i tekstury z Risen#msg1015695a do swojego moda (czy było by to legalne). Pytam o to ponieważ słyszałem że Piranha Bytes  zabroniła w GMP umieszczania lokacji z G1.

Olej. Tych licencji nawet twórcy nie czytają. Prawniczy bełkot.

maciejh

maciejh

Rzeka
posty779
Propsy258
ProfesjaScenarzysta
  • Rzeka

maciejh
Rzeka

Prawa autorskie
#11 2012-01-04, 18:57(Ostatnia zmiana: 2012-01-04, 18:58)
MUSIELI je przeczytać, w końcu ktoś ma do tego prawo, czyli to podpisał. Ale rzeczywiście wydaje mi się, że teraz to nie ma dla nich znaczenia. Chyba, że jak GMP zwrócimy się bezpośrednio.

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
I co z tego że to nielegalne? Myślisz że pirania będzie targać jakiegoś moddera goticzka po sądach bo sobie przeniósł pare tekstur do darmowego moda?

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
O ile dobrze pamiętam w GMDK było zezwolenie na niekomercyjny użytek.
Wydaje mi się że jednak tylko do modów do gry dla której zostały wydane.

Ogólnie zgadzam się z maciejemh i Bułą. Trzeba jednak nadal pamiętać że to czy coś jest legalne, a to czy będzie w jakiś sposób ścigane, to dwie różne sprawy. Pytanie zostało zadane o to pierwsze.

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

Prawa autorskie
#14 2012-01-04, 20:01(Ostatnia zmiana: 2012-01-04, 20:10)
I tak duża część tekstur(pomijam G1) to przerobione obrazki z cgtextures. Nadaj im nowy kolor i udawaj, że sam zrobiłeś.

Reverse

Reverse

Użytkownicy
posty282
Propsy49
  • Użytkownicy
I tak duża część tekstur(pomijam G1) to przerobione obrazki z cgtextures. Nadaj im nowy kolor i udawaj, że sam zrobiłeś.
Dobre  :lol2:  , można już zamknąć temat.

Spoiler

NoteFun:
Spoiler
[/b]

AaF:
Spoiler
[/b][/size]

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
W dzisiejszych czasach na tym właśnie opiera się game art :D
Większość grafików korzysta ze zdjęć z CG.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry