Wiele pytań dotyczących edycji Gothic I 15264 43

O temacie

Autor DarkeY

Zaczęty 10.10.2011 roku

Wyświetleń 15264

Odpowiedzi 43

DarkeY

DarkeY

Użytkownicy
posty80
Propsy3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Więc...

Powoli zaczynam bawić się z edycją Gothica, bo z edycją metina jak na razie przestałem... już sporo wiem i mnie to znudziło.Na początek odpowiedzcie mi na ponumerowane pytania  :)  .
Pytań wszystkich od razu nie podam, na początek tylko parę.

1.Mam skrypty nowego NPC zrobionego w programie.Więc teraz jak zrobić, abym mógł go wezwać kodem i jak go postawić na jakimś miejscu, aby był tam na stałe.Jak wyznaczyć kordy/namiary.

2.Czy tylko darmowym programem grafikę 3d można edytować 3ds max 7 ?

3.Chcę poradniku jak tworzyć misje/skrypty  :lol2:   Jest taki ?

4.Tworzyć przedmioty można np. w GIMPIE ? czy tylko 3ds max ?

5.Jest jakiś prosty program do tworzenia świata ?

To na razie tyle, jakby co jestem cały czas w temacie.Odpowiadajcie ;).

Youtuber/Streamer - Dawid Tieru Saworski
youtube.com/user/dawio966

RafalBudzis

RafalBudzis

Użytkownicy
posty1967
Propsy808
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Wszystko związane z grafką 3D czyli Modele świata i przedmiotów tworzymy w programach do grafiki 3D masz do wyboru 3
wings3D (darmowe gówno)
Blender (darmowy program do grafiki 3D)
3D max (płatny program)
jaki wybierzesz to już twoja sprawa

Gimp jest do grafiki 2D a nie 3D w gimpie możesz zrobić tekturki nowe

Co do misji NPC itp polecam poradniki czip`a 17 z YouTuba
link do 1 części poradnika
https://www.youtube.com/watch?v=9FdM9MHCneQ

w G1 jest prawie to samo na podstawie tego poradnika nauczyłem się modować G1 więc się da ;)
Jedyna różnica to chyba to ze w G1 nie ma rutyny odpowiadającej za jedzenie więc tam daj jakąś inną

w 6 części masz pokazane jak sprawdzić efekt końcowy

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Wiele pytań dotyczących edycji Gothic I
#2 2011-10-10, 21:01(Ostatnia zmiana: 2011-10-10, 21:03)
Uzasadnij dlaczego twoim zdaniem Wings na potrzeby tworzenia przedmiotów do Gothica jest "gównem" gorszym od pozostałych wymienionych programów.

Przede wszystkim, aby skutecznie edytować grę musisz mieć pobrane i skopiowane do folderu z grą GMDK.

1. Zapisujesz go z rozszerzeniem .d w _work/data/scripts/story/npc i dodajesz wpis w odpowiedniej sekcji pliki startup.d (wszystkie wpisy są według jednego szablonu, wstaw obok npc'ów które są w rejonie w którym ma się znajdować twój). Nie określasz ręcznie koordynatów, zamiast tego podajesz nazwę waypointa w rutynie npc'a (jest ona nieodłączoną częścią skryptu postaci).
2. 3ds Maxa 7 się nie edytuje. Domyślam się że chodzi ci o to czym można edytować modele - jest do tego wiele programów, osobiście polecam Wingsa3D, nie tylko ze względu na intuicyjność interface'u i to że nie wymaga dodatkowych ekspoerterów.
4. Zależy co rozumiesz przez tworzenie przedmiotów. Skrypty pisze się w programie do edycji tekstu (np notatnik), modele w programie do modelowania 3d (np Wings3D), a tekstury w programie do grafiki 2d (np GIMP).
5. Zależy co rozumiesz przez tworzenie świata. Jeśli modelowanie podłoża terenu i budynków, to robisz to w programach do modelowania 3d które proste NIE są. Jeśli chodzi ci tylko o dodawanie niewielkich obiektów, jak rośliny, skrzynie czy itemy to jest od tego dołączony do gry edytor (Spacer) - który jest dość prosty, ale masakrycznie denerwujący. Absolutnie nie polecam tykania go, jak już musisz robić moda to znajdź sobie do tego sługusów.

DarkeY

DarkeY

Użytkownicy
posty80
Propsy3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Mam 3ds max 7... a co do  Blandera to ile on ma MB około ?
I ten filmik z YT to ... nie obejrzę go, ponieważ mam internet na limit 3gb ;/ .
@Edit - ok ściągam wingsa 8mb, coś mało ;o
Jak w Wingsie odpalić plik .3ds ? Plugin potrzebuje ?

RafalBudzis

RafalBudzis

Użytkownicy
posty1967
Propsy808
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Uzasadnij dlaczego twoim zdaniem Wings na potrzeby tworzenia przedmiotów do Gothica jest "gównem" gorszym od pozostałych wymienionych programów.

Bo coś CHYBA źle zapisuje zazwyczaj moje przedmioty z Wings`a są do połowy ucięte. I na forum tez widziałem przypadki ze ludzie się żalili ze nie mają połowy :D  ale może to kwestia jakiejś lipnej wersji (nie pamiętam jaką miałem)

DarkeY

DarkeY

Użytkownicy
posty80
Propsy3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dowiem się jak odpalić plik .3ds w Wingsie ^^  ?

DarkeY

DarkeY

Użytkownicy
posty80
Propsy3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
:O  masz spolszczenie :D ?

WoYo

WoYo

DreamVader
artysta
posty398
Propsy236
ProfesjaGrafik 3D
  • DreamVader
  • artysta
ustaw sobie w opcjach polski. a tak wogóle lepiej pracuj na ENG

DarkeY

DarkeY

Użytkownicy
posty80
Propsy3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Tak na początek mam miecz odtworzony w tym programie ale nie wiem zbytnio jakie opcje do czego służą :D .
Dziwne to jest trochę ;p .Mogę odtworzyć całkowity wygląd miecza z kolorami czy eksportować jeśli się da jako gr2 i potem granny viewer ?

WoYo

WoYo

DreamVader
artysta
posty398
Propsy236
ProfesjaGrafik 3D
  • DreamVader
  • artysta

WoYo
DreamVader

#11 2011-10-10, 21:41(Ostatnia zmiana: 2011-10-10, 21:42)
otwierasz 3ds potem ladujesz teksture. po porady do obslugi odsylam do tutoriali ktorych jest pelno w sieci. Albo masz: http://lmgtfy.com/?q=wings+3d+tutorial

Sawik

Sawik

Moderator działu
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Moderator działu
  • Rebel

Sawik
Moderator działu

#12 2011-10-10, 23:40(Ostatnia zmiana: 2011-10-10, 23:41)
2. 3ds Maxa 7 się nie edytuje. Domyślam się że chodzi ci o to czym można edytować modele - jest do tego wiele programów, osobiście polecam Wingsa3D, nie tylko ze względu na intuicyjność interface#msg1008851u i to że nie wymaga dodatkowych ekspoerterów.
Blender 2.57 również eksportuje do 3ds (wcześniej tez mógł ale trzeba było to ręcznie włączyć)a nie zauważyłem by Wings3D importował .ZEN czy .ASC nie widziałem tez do tego pluginów a Blender już taki importer/eksporter ma.

3.Chcę poradniku jak tworzyć misje/skrypty  :lol2:   Jest taki ?

5.Jest jakiś prosty program do tworzenia świata ?
3. To odnośnie skryptów ogólnie.
A to odnośnie misji
5. Do blendera jest b.dobry tutorial (nie martw się nie znaniem blendera twórca tutoriala wszystko bardzo dużo tłumaczy) Link
Na ogół to świat można zrobić w każdym programie do 3D.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

DarkeY

DarkeY

Użytkownicy
posty80
Propsy3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ok.To teraz inaczej... przez ten czas się wiele nauczyłem ^^  to teraz krótkie pytanie.
Dlaczego w Spacerze kiedy wrzuce np. do OLDCAMP.ZEN jakiś krzak i mieczyk, które mają tam być... a w grze ich nie ma ? :O  Normalnie to zapisuję dokładnie i nie widzę problemu... ale na pewno ktoś z was zna rozwiązanie :D .
Wręczam za pomoc pozytywy :P.

2.I jeszcze jedno pytanie... czemu jak zedytuje np. CHAPTER1.TGA to w GoMan nie można go jakoś zapisać... jakiś dziwny ten niemiecki program.Nie chodzi mi że edytuje obrazek bez pluginu kanału alfa... Jest wszystko ok ale kiedy wezmę Open i są pokazane zmiany obrazku CHAPTER1 ale kiedy kliknę na inny obrazek i jeszcze raz na chapter1 to zmiany się cofają... hmm ? Trochę niezrozumiale to napisałem ;p .
Ok zapisałem i widać że obrazek jest zmieniony, to czemu gdy włączyłem grę,start i po rozmowie z Diegiem wyskoczył normalny stary obrazek Rozdział 1 ?

3.Wypakowałem programem GothicVDFS 1.5, zedytowałem jakiś obrazek, co teraz ... jak spakować ? Podmienić pliki w _work ? Ale potem chyba Gothic odczytuje plik z katalogu Data ?

Czekam na każdą odpowiedź.

RafalBudzis

RafalBudzis

Użytkownicy
posty1967
Propsy808
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Ok.To teraz inaczej... przez ten czas się wiele nauczyłem ^^  to teraz krótkie pytanie.
Dlaczego w Spacerze kiedy wrzuce np. do OLDCAMP.ZEN jakiś krzak i mieczyk, które mają tam być... a w grze ich nie ma ? :O  Normalnie to zapisuję dokładnie i nie widzę problemu... ale na pewno ktoś z was zna rozwiązanie :D .
Wręczam za pomoc pozytywy :P.
OLDCAMP.ZEN to tylko stary obóz a ty musisz edytować WORLD.ZEN jeśli go nie masz to wypakuj z paczki worlds.vdf
aa i nie nadpisuj bo to źle działa w spacerze zedytowane światy zapisujesz pod inna nazwą

3.Wypakowałem programem GothicVDFS 1.5, zedytowałem jakiś obrazek, co teraz ... jak spakować ? Podmienić pliki w _work ? Ale potem chyba Gothic odczytuje plik z katalogu Data ?

Na razie niech będzie w folderze potem jak skończysz prace nad modyfikacją dasz do do paczki (6 cześć tutoriala Czip`a 17)

Jeśli wypakowałeś wszystkie obrazki to paczkę tekstures.vdf możesz przenieść do innego folderu lub zmienić jej rozszerzenie wtedy Gothic jej nie odczyta i pobierze tekstury z folderu ;)

EDIT
Ok zapisałem i widać że obrazek jest zmieniony, to czemu gdy włączyłem grę,start i po rozmowie z Diegiem wyskoczył normalny stary obrazek Rozdział 1 ?

Jeżeli z edytowałeś CHAPTER1.TGA to normalne bo gothic najpierw odczytuje tekstury w .tex a dopiero potem jak ich nie znajdzie szuka ich odpowiedników w .tga

podmień plik CHAPTER1-C.TEX

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Albo po prostu skasuj .tex to gra sobie wygeneruje. Co do nadpisywania - wbrew pozorom w Gothicu takie rzeczy działają dobrze, po prostu nie każdy pamięta że gra w pierwszej kolejności (chyba że zaznaczy się specjalną opcję w mod starterze) czyta pliki w vdf'ach (a jak już czyta plik, to najpierw wersję skompilowaną - przykładowo taki plik .tga zapisany na dysku to ostatnia rzecz po którą gra spróbuje sięgnąć, dopiero kiedy nie znajdzie pliku .tex w vdf'ie, pliku .tga w vdf'ie i pliku .tex na dysku).

DarkeY

DarkeY

Użytkownicy
posty80
Propsy3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
1.Hmm a jeśli mam to WORLD to wypakować GoMan'em ? Bo wypakowałem np. plik WORLD.zen z world.f.. i gdy spacerem otwieram to tylko niebo widzę... co źle robię ?
2.I jakim programem można edytować pliki .TEX ? Gimp ?
Gdzie te pliki .tex się znajdują ^^ ?
3.Hmm a kiedy Spacerem odpaliłem plik OLDCAMP.3ds to nie było widać zmian tam gdzie zmieniłem różne przedmioty w pliku ZEN... a zapisać MESHU nie mogę bo pisze "That work only in Editor CompiledMode" ale chyba wiem o co chodzi.
4.Jeśli chcę robić całkowicie nowe miejsce... to np.edytować mam NEWCAMP.ZEN czy .3ds ???

Czekam na odpowiedzi.

5.Zrobiłem startscreena... zapisałem w GoMan'ie, po włączeniu Gothica zmian nie było widać.Po usunięciu całego pliku Textures.vdf po włączeniu Gothica był widoczny zmieniony przeze mnie screen... ale menu opcji się nie pojawiło ponieważ Textures jest usunięte ... :{ Po przywróceniu textures znowu zmian nie widać w dodatku w katalogu C:\Program Files\Piranha Bytes\Gothic\_Work\Data\TEXTURES\_COMPILED
utworzyły się same pliki STARTSCREEN.tex i STARTSCREEN-C.TEX

Sawik

Sawik

Moderator działu
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Moderator działu
  • Rebel
1.World jest plikiem grafiki 3D w formatach .ZEN i .3ds. Zen zawiera waypointy, freepointy, światła, voby, oraz to samo co 3ds, świat w 3ds zawiera model świata oraz tekstury (przypisanie ich od odpowiednich kawałków ponieważ tekstury są obrazami). Nie można go wypakować gomanem (chyba) najłatwiej będzie zrobić to przy pomocy GothicVDFS. Co do samego nieba to plik świata MUSI znajdować się w główny folder Gothic\_Work\data\Worlds\
2.Pliki .tex są skompilowanymi wersjami plików TGA które są dostępne w folderze textures po wybraniu ich przy instalacji Gothic2MDK w przypadku GothicMDK nie jestem pewien chyba trzeba samemu wypakowywać/konwertować. Pliki .tga można edytować np.Gimpem.
3.Przy zapisywaniu trzeba zmienić nazwę ponieważ spacer czasem nie nadpisuje zmian. Sprawdź tez czy masz worlds.vdf zmieniony na worlds.cokolwiek_byle_nie_vdf
4. Patrz 1. Tylko dodam ze dodawanie domów jako vobow nie jest dobrym pomysłem bo będą dziurawe (deszcz będzie przez nie padał).
5. Zmień rozszerzenie vdf i usuń ten plik z _compiled

Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

DarkeY

DarkeY

Użytkownicy
posty80
Propsy3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
5. Zmień rozszerzenie vdf i usuń ten plik z _compiled
Zrobiłem tak:
W C:\Program Files\Piranha Bytes\Gothic\Data zmieniłem rozszerzenie pliku Textures.vdf na Textures.ech
///
W C:\Program Files\Piranha Bytes\Gothic\_Work\Data\TEXTURES\_COMPILED usunąłem STARTSCREEN.tex & STARTSCREEN-C.TEX

Co po tym ? Po włączeniu gry, ekran był czarny... a jeśli nie usunąłem STARTSCREEN.tex & STARTSCREEN-C.TEX to był ten screen ale menu się nie pojawiło... ech ...[/font]

A tak w ogóle to w folderze C:\Program Files\Piranha Bytes\Gothic\_Work\Data\TEXTURES\_COMPILED

Mam takie pliki:FONT_15_BOOK.FNT
,FONT_DEFAULT.FNT,FONT_DEFAULT-C.TEX
,FONT_OLD_10_WHITE.FNT
,FONT_OLD_10_WHITE_HI.FNT
,FONT_OLD_20_WHITE.FNT
,FONT_OLD_20_WHITE_HI.FNT
,STARTSCREEN.tex
,STARTSCREEN-C.tex[/s]

Musiałem wypakować all w GoManie i wkleić tam ^^

4. Patrz 1. Tylko dodam ze dodawanie domów jako vobow nie jest dobrym pomysłem bo będą dziurawe (deszcz będzie przez nie padał).
Mi by to nie przeszkadzało, ale na pewno tylko deszcz ;> ? I żadnych innych komplikacji ?

Sawik

Sawik

Moderator działu
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Moderator działu
  • Rebel
Mi by to nie przeszkadzało, ale na pewno tylko deszcz ;> ? I żadnych innych komplikacji ?
Ktoś pisał kiedyś na forum ze jeszcze źle krawędzie bezimienny czyta (znaczy przy kontakcie :D )

Dropbox +500 mb na start
LowPoly

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry