Pytanie do Avallacha 11771 40

O temacie

Autor Leinnan

Zaczęty 18.06.2011 roku

Wyświetleń 11771

Odpowiedzi 40

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Avallach bardzo mnie ciekawi i nie daje spokoju dlaczego uważasz że Wings jest najlepszy do lp a Blender jest bardziej do hp.
Mogę liczyć na odpowiedź?

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Pod avatarem jest ikonka PW.

,,Dobry, to człowiek, który nie ukrywa siedzącego w nim zwierzęcia. A taki co usiłuje udawać dobrego, jest wręcz niebezpieczny. Najgroźniejsi są ci, którzy sami głęboko wierzą, że są dobrzy. Odrażający, ohydny przestępca może zamordować jednego człowieka, dziesięciu, stu, ale nigdy nie zabija milionów. Miliony mordują ci, którzy mają się za samą dobroć.''

Wiktor Suworow, Akwarium

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Pytanie do Avallacha
#2 2011-06-19, 10:44(Ostatnia zmiana: 2011-06-19, 10:52)
Nie uwazam ze Blender jest najlepszy do hp. Zawsze wydawalo mi sie ze od tego jest glownie sculpt (maja go oba te programy, ale sa lepsze, wyspecjalizowane). Wings za to jest jak dla mnie najwygodniejszy - posiada wszystkie opcje potrzebne do wydajnego, oszczednego modelowania (no, moze oprocz booleana), a interface jest pozbawiony calego smiecia ktory do tego NIE sluzy, a ktory stanowi ogromna czesc programow jak 3DSM czy Blender. Ma tez kilka bardzo przydatnych opcji ktorych tamte byc moze nie posiadaja. Dla mnie najlepszy program to taki w ktorym najlepiej i najwygodniej mi sie tworzy.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny

Wowoz

Pytanie do Avallacha
#3 2011-06-19, 14:41(Ostatnia zmiana: 2011-06-19, 14:41)
:facepalm:
Widział ty kiedy coś innego niż wings? Od kiedy blender ma skomplikowany interfejs:

Zajebiscie uproszczony i przyjemny (nie mowie o wczesniejszych wersjach)

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Antyprops. Wersja 2.5x jest wujekowa. Nie mogę pojąć tej "zajebiście łatwej obsługi", która jest pozbawiona niektórych fajnych skrótów klawiszowych (spacja, W) i pan view.

,,Dobry, to człowiek, który nie ukrywa siedzącego w nim zwierzęcia. A taki co usiłuje udawać dobrego, jest wręcz niebezpieczny. Najgroźniejsi są ci, którzy sami głęboko wierzą, że są dobrzy. Odrażający, ohydny przestępca może zamordować jednego człowieka, dziesięciu, stu, ale nigdy nie zabija milionów. Miliony mordują ci, którzy mają się za samą dobroć.''

Wiktor Suworow, Akwarium

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Bo jestes przyzwyczajony chyba do najbardziej zjebanej wersji blendera, ktora trudno nazwac prostą i intuicyjną.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Pytanie do Avallacha
#6 2011-06-19, 14:47(Ostatnia zmiana: 2011-06-19, 14:58)

Powiedz że przy tym Blender NIE jest skomplikowany :lol: :ok:
Na screenie który pokazałeś nie miał bym pojęcia po co komu większość paneli.

W Wingsie do KAŻDEJ funkcji można zrobić skrót - najeżdżasz na nią w menu myszą, wciskasz insert i klawisz który będzie miał do niej kierować. Najważniejsze dla mnie jest to że chyba nie ma funkcji czy modułów które by nie były ciągle przydatne.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny

Wowoz

Pytanie do Avallacha
#7 2011-06-19, 14:50(Ostatnia zmiana: 2011-06-19, 14:56)
No tak tylko, ze zauwaz, ze blender to nie tylko maszynka do robienia modeli, ale rowniez rendering, render realtime, ao i inne pierdoly, ktorych w wingsie w wiekszosci nie ma. Avallach prosze cie nie probuj mi wmawiac, ze AO wypalane przez wingsa jest dobre.
Bylo to juz powtarzane z 1000 razy, kiedy wmawiales ludziom jaki to wings jest zajebisty. Moze i jest, gdy zaczynasz modelowac i gdy nie potrzebne ci nic, oprocz gothicowych modeli. Program ten jest stworzony majac na celu modelowanie Low poly i nic wiecej. To, ze ci sie podoba i ze uważasz go za najlepszy, wynika z tego, ze nie modelowales w zadnym innym programie, a w wingsie pracujesz juz kilka lat. Takze doznania personalne lub doznania pojedynczych jednostek nijak ma sie do odczuc osob, ktore pracuja na bardziej zlozonych i przydatniejszych programach.

Nie przekonuj mnie pracami jakis gosci z max3d.pl bo je znam. Wiem, ze znajda sie ludzie, ktorzy nawet w gownie potrafia wymodelowac cos niesamowitego, ale zazwyczaj ci ludzie maja ogromny talent i sa bardzo ogarnieci w siatce.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Pytanie do Avallacha
#8 2011-06-19, 14:58(Ostatnia zmiana: 2011-06-19, 15:03)
Program ten jest stworzony majac na celu modelowanie Low poly i nic wiecej
I o to chodzi, to nie jest wada tylko właśnie jego główny atut.
Dla mnie najlepszy program to taki który został stworzony dokładnie w celu do którego będziemy go używać i jest pozbawiony jakiegokolwiek zbędnego bagażu.

No tak tylko, ze zauwaz, ze blender to nie tylko maszynka do robienia modeli, ale rowniez rendering, render realtime, ao i inne pierdoly
I o to chodzi, to nie jego główny atut tylko właśnie wada.
Dla mnie najgorszy program to taki który oprócz tego do czego będzie się go używać ma dorzuconą tonę nieodłącznego bagażu który tylko obciąża i przeszkadza.
Wings posiada możliwość renderowania - ale twórcy zamiast wbudowywać własne niepotrzebne i gorsze rozwiązania dodali obsługę zewnętrznych rendererów, jak Keretheya czy POV-Ray. AO jest, zawsze wydawało mi się że algorytm wypalania jest powszechnie znany i wszędzie jednakowy. Z innych rzeczy których w Wingsie nie ma to choćby niepotrzebne mi pakiety do tworzenia animacji, symulacji fizycznych, ubrań, włosów, jakiś particli, eksplozji, nagrywania filmów, modelowania na krzywych, renderowania soczewek, śledzenia promieni itd. //jeszcze raz podkreślę gdybym tego nie powiedział wyraźnie: to są rzeczy których NIE potrzebuję.

Co do tego że nie pracowałem w niczym innym, mylisz się - korzystałem z SketchUpa, k3d i próbowałem z Maxa/Blendera (w tych dwóch ostatnich z powodu odrzucającego na starcie interface#msg152408u do niczego nie doszedłem).

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny

Wowoz

Pytanie do Avallacha
#9 2011-06-19, 15:00(Ostatnia zmiana: 2011-06-19, 15:02)
To rob sobie to wszystko w wingsie, powodzenia :ok:

@Av:
SketchUp - kolejny wyznacznik zajebistosci :lol2:

Zoom

Zoom

Użytkownicy
naczelny inwalida intelektualny
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
  • naczelny inwalida intelektualny

Zoom

Pytanie do Avallacha
#10 2011-06-19, 15:05(Ostatnia zmiana: 2011-06-19, 15:07)
 Nie przekonuj mnie pracami jakis gosci z max3d.pl bo je znam. Wiem, ze  znajda sie ludzie, ktorzy nawet w gownie potrafia wymodelowac cos  niesamowitego, ale zazwyczaj ci ludzie maja ogromny talent i sa bardzo  ogarnieci w siatce.                                          

A jednak robią w tym gównie, choć maxa czy blendera mają w małym palcu. Chociażby Anna Celarek, która napisała 16 częściowy kurs blendera, niektóre rzeczy modeluje w wingsie -> http://www.max3d.pl/article.php?id=53
Co nie znaczy, że jednak trochę żałuje, że zacząłem zabawę z 3D właśnie tym programem, sam w sobie jest świetny jako dodatek :D

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Wlasnie dodatek. Normalnie w firmach przewaznie jest max/maya.

Cedric

Cedric

Użytkownicy
posty782
Propsy1084
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Cedric

Pytanie do Avallacha
#12 2011-06-19, 15:08(Ostatnia zmiana: 2011-06-19, 15:09)
Bo w firmach zazwyczaj robi się modele High Poly
Więc nie dziwne, że z Wingsa nie korzystają  

Zoom

Zoom

Użytkownicy
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy

Zoom

Pytanie do Avallacha
#13 2011-06-19, 15:09(Ostatnia zmiana: 2011-06-19, 15:12)
No ale przecież Avallach nic nie mówił o tym, że Wings przydaje się do czegoś więcej niż modelowanie.

Cedric- no niby wszędzie w wymogach pisze "znajomość 3ds max, blender, maya" itd , no ale przecież nikt Ci nie sprawdzi czy model LP pod gre modelowałeś w danym programie, cała resztę spokojnie można zrobić w jednym z powyższych ;)

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
nie wiem jak najnowsza wersja, ale ja do wingsa przenieść się z maxa nie potrafiłem przede wszystkim przez straszliwie niewygodne poruszanie się wokół modelu. może po prostu nie umiem, nie wiem.

EdekSumo

EdekSumo

Wyspa Khorinis
posty1739
Propsy925
ProfesjaLvl designer
  • Wyspa Khorinis
Podbijam dracona ten nowy blender to wielkie gówno i jest wujekowy. Ponieważ nie ma w nim WIELU opcji (np w exporcie nie różnych formatów które były wbudowane w stare wersje) Wings też ma swoje wady (wujekowy sculpt) ale bardzo szybko można go ogarnąć i naprawdę dobre modele robić.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny

Wowoz

Pytanie do Avallacha
#16 2011-06-19, 15:12(Ostatnia zmiana: 2011-06-19, 15:12)
Niby wings ma ta opcje zeby wlaczyk maxowska kamere, ale to jest jedno wielkie dno.

dobre modele robić.

do gothica.

Zoom

Zoom

Użytkownicy
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
Bo to jest Wings a nie Max, mi na przykład strasznie niewygodnie porusza się kamerą Maxa - nie jestem przyzwyczajony.

EdekSumo

EdekSumo

Wyspa Khorinis
posty1739
Propsy925
ProfesjaLvl designer
  • Wyspa Khorinis
Nie tylko do gothica dobrze znając się na nim można naprawdę dobre modele zrobić. BTW w tym nowym blenderze jest jest większy syf niż w tych starych wersjach

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
nie wiem czy to kwestia przyzwyczajenia, początkowo przecież próbowałem 3d w wingsie.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry