Gothic 3 a modding poprzednich części 7565 21

O temacie

Autor Leinnan

Zaczęty 16.04.2011 roku

Wyświetleń 7565

Odpowiedzi 21

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Zauważyłem że moderzy Gothica dość często korzystają z modeli/tekstur/muzyki/reszty z Gothica 3.
Ja sam korzystałem z modeli z WB w zwykłym M&B jednak komentarze doprowadziły do tego że nie znajdą się w modzie.
Ciekawi mnie jak to wygląda w świetle prawa. Czekam na odpowiedz/odpowiedzi

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
I tak przecież nikt tego nie będzie sprzedawać. :ayfkm:

Luke_Flamesword

Luke_Flamesword

Użytkownicy
posty188
Propsy402
  • Użytkownicy
Wbrew pozorom to nie jest takie proste. Co z tego, że nikt tego nie sprzedaje? Tu chodzi o darmowe udostępnianie fragmentów czyjejś pracy. PB się raczej nie interesuje tym i ma w tyłku, ale taka np. Bethesda robiła problemy ludziom, którzy wykorzystywali zasoby z Morrowinda lub Obliviona do drugiej z gier, zablokowali kilka obiecujących projektów, itd.

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dopóki nie wiedzą to nie ma problemu. Tak jest ze wszystkim co się dzieje na tym świecie.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Gothic 3 a modding poprzednich części
#4 2011-04-17, 11:42(Ostatnia zmiana: 2011-04-17, 11:43)
Nigdy nie słyszałem żeby ktoś wykorzystywał modele z g3. W przypadku tekstur i fragmentów muzyki, są to denne produkcyjki osób które nie mają pojęcia o estetyce i chcą osiągnąć efektowność przez upychanie projektu "wodotryskami" (nie żebym sugerował pewną konkretną "władczą" grupę pracującą nad "wojennym" modem) (no dobra, a nawet jeśli to w każdym razie jest to wina głównie inicjatora projektu). Jasno widać że bez względu na wiek są raczej na dość dziecinnym poziomie i na poważnie nikt nie będzie się nimi raczej przejmował, jeśli nawet dowie.

EdekSumo

EdekSumo

Wyspa Khorinis
posty1739
Propsy925
ProfesjaLvl designer
  • Wyspa Khorinis
Musiałeś córka rybaka założyć nawet o tym temat ;p  i widzisz jednak było po połowie racji :D

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Moją połowe widzę. Gdzie ta twoja?

Avallach@ z modelami branymi z trójki był temat że ktoś tam może wyciągnąć dla kogoś modele z trójki.

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

EdekSumo

EdekSumo

Wyspa Khorinis
posty1739
Propsy925
ProfesjaLvl designer
  • Wyspa Khorinis
Bo mówiłem że i tak pb ma gdzieś co robimy z g2 itp. puty tego nie sprzedajemy (nie trzepieny z tego kokosów)

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Ja nie mówiłem że oni tego nie mają tego gdzieś tyle że to legalne nie jest.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Może i wyciągał, nadal jednak twierdzę że nie ma żadnego popularnego moda (bo raczej bym usłyszał) w którymś jakiś idiota naprawdę spróbowałby tego użyć (byłoby to realne co najwyżej w przypadku mesha terenu).

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
dlaczego uważasz, że wyciągnięcie powiedzmy broni (poza tym że średnio by wyglądała na starym silniku) jest nierealne?

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

Gothic 3 a modding poprzednich części
#11 2011-04-17, 14:27(Ostatnia zmiana: 2011-04-17, 14:33)
Ponieważ o ile pamiętam siatki prawie wszystkich przekraczały limity z ZenGina (broń jest vobem, a one aby urzymać znośną wydajność powinny mieścić się w granicach kilkuset tris). Mam akurat wyciągnięty jeden miecz którego sama rękojeść ma 1,5k. Dla porównania oryginalne miecze z Gothica mają nawet po kilkadziesiąt tris.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
whoa, grałem w g3 i nie wydawało się być aż tak bardzo wydetalowane.

...no ale jakieś tam topory orków, proste modele się do g1 chyba jeszcze wcisną :D

Winning

Winning

Użytkownicy
posty36
Propsy6
  • Użytkownicy
...no ale jakieś tam topory orków, proste modele się do g1 chyba jeszcze wcisną :D  

Nie byłbym taki pewien w końcu między Gothic 1 a 3 jest wielka różnica czasu zmieniły się modele broni jak ich wykonanie są bardziej wydetalowane nawet taki topór orków

Ernesto Guevara

W walce na śmierć i życie nie ma granic. Nie możemy pozostać obojętni na to, co się dzieje w najdalszych zakątkach świata. Zwycięstwo jakiegokolwiek kraju w walce z imperializmem jest naszym zwycięstwem, podobnie każda klęska jest nasza klęską.

Adam Mickiewicz — Pan Tadeusz (VIII Zajazd, wers 807 (ostatni))

Tak zwycięzców zwyciężył w końcu sen, brat śmierci.

Antoine de Saint-Exupéry

Zwycięstwo może osłabić jeden naród, a klęska obudzić inny z uśpienia.[/b]

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Jak się zastanowie to jak już wykorzystywać modele to chyba raczej LODy*.

*Trójka powinna je mieć.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
No to znam jedną z przyczn zamulania mi trójki na kompie

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Nie byłbym taki pewien w końcu między Gothic 1 a 3 jest wielka różnica czasu zmieniły się modele broni jak ich wykonanie są bardziej wydetalowane nawet taki topór orków
ludzie się nie zmienili

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Ale ja troche nie rozumiem ? To tak jak w modyfikacji do G1 skorzystac z modeli w G1 bo korzystam z czyjejs pracy. Ja bym rozumial gdyby Gothic 3 byłby grą robioną przez zupełnie innych ludzi niż Gothic 1 ale to ciągle ta sama firma -.-.

Skrypter/Tester - Szukasz testera/skryptera - Pisz !

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Chodzi o udostępnianie modeli/tekstur/reszty z innych gier niż ta do której jest przeznaczony mod. Tworząc moda i korzystając z rzeczy z innej gry udostępniając je udostępniasz część gry za którą prawdopodonie nabywca nie zapłacił. A to kto robił ma tutaj marginalne znaczenia. Biorąc z Gothica 3 to tak samo jakbyś brał z Arcani którą robił kto inny.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry