Dysputy biologiczne 12715 51

O temacie

Autor Maybe

Zaczęty 12.01.2011 roku

Wyświetleń 12715

Odpowiedzi 51

Harris

Harris

Użytkownicy
Give me your soul... Please
posty183
Propsy80
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Give me your soul... Please
No raczej nie. Wirusy to bezkomórkowe formy materii ożywionej. Składają się z kapsydu i materiału genetycznego. Nie wykazują żadnych czynności życiowych.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Są bodajże dwa kryteria określania czy COŚ jest żywe, po budowie i funkcjonowaniu, wirusy w pierwszym przypadku są zdecydowanie nieożywione, w drugim tak nie do końca. Jest na ten temat coś na Wikipedii, polecam. Ogólnie to jak mogły rozwinąć się wirusy jest bardzo ciekawym tematem.

Harris

Harris

Użytkownicy
Give me your soul... Please
posty183
Propsy80
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Give me your soul... Please
Chodzi Ci o namnażanie wirusów? To nie to samo co rozmnażanie. Wirusy nie wykazują żadnych funkcji związanych z metabolizmem, nie odżywiają się, nie rosną, nie poruszają się i w końcu nie rozmnażają się. Ale nie wyginęły, wnikają do żywych komórek i namnażają się. Też Av uważam, że to bardzo ciekawy temat.

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
Powiedziałbym, że techniki takie jak komputer DNA to nie jest bioinformatyka. Bioinformatyka to, jak wyżej zostało wspomniane, zastosowanie informatyki w biologii, natomiast tutaj bardziej użyłbym (nie wiem czy poprawnie) sformułowania "informatyka biocząsteczkowa" (biomolecular informatics). Swoją drogą oprócz bioinformatyki i wspomnianych projektów komputerów DNA, jest jeszcze coś takiego jak zastosowanie algorytmów ewolucyjnych w informatyce, ale to znowu całkowicie inna bajka.
biomolekularna brzmi lepiej.

Algorytmy ewolucyjne nic nie mają wspólnego z biologią. Biologia nie ma monopolu na ewolucję. Tak jak z sieciami neuronowymi, z biologii pochodzi tylko terminologia i może czasem inspiracja.

Wirusy mogą sobie żyć lub nie, nieważne. Pytanie brzmi, czy ja żyję?

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
z biologii pochodzi tylko terminologia i może czasem inspiracja.
Napisałem "całkiem inna bajka" :D  Inspiracja ma jednak w tym wypadku bardzo duże znaczenie, mimo że w ostatecznym rozrachunku "zachowanie" algorytmów ewolucyjnych można by przyrównać zarówno do systemów biologicznych, jak i niebiologicznych. Inspiracja w tym przypadku wzięta została zdaje się właśnie z ewolucji biologicznej.

Wirusy mogą sobie żyć lub nie, nieważne. Pytanie brzmi, czy ja żyję?
No, raczej.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Nie znacie sie. Ja w klasie mam takiego typa o ksywie Wirus (śpiewa discopolo) i jest żywy oO

Maybe

Maybe

Użytkownicy
Ноопепт
posty305
Propsy449
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Ноопепт
Ale ten typ nie przeprowadza cyklu litycznego/lizogenicznego, nie ma kapsydu itp. Ergo - nie jest wirusem. IN YOUR FACE, BIIIIIATCH!

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob

Tomek

Dysputy biologiczne
#27 2011-01-18, 20:33(Ostatnia zmiana: 2011-01-19, 14:24)
kto tu ciągle posty usuwa?

Ja, żeby rozmowy były na temat

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
Dobra, po pierwszym moim pytaniu, które brzmiało "czemu nie jesteśmy owłosieni" upiłem się i natrafiłem na drugie. Wyborowa zadała mi pytanie czemu zajebiście się czuje prowadzac samochód, czemu wyczekuje każdej okazji żeby zasiąść za kierownicą i czy to jest coś w rodzaju uzależnienia (nie żebym prowadził będąc pod wpływem, pytanie przyszło podczas prysznica jak zwykle). Zauważyłem że nie jest to coś co dotyka tylko mnie, motocykliście też uwielbiają zapierdalać i ponieważ nie zużywają wiele paliwa często wyjeżdżają na miasto po prostu by pojeździć bez żadnego innego celu.
Doszedłem do wniosku że podczas szybkiej jazdy musi uwalniać się coś w rodzaju endorfin i powodować że jest zajebiście, i o ile sama prędkość tego nei powoduje to bardziej przyspieszenie które nas dotyka. Pomyślałem że może jest to rzecz która wykształciła się podczas ewolucji kiedy musieliśmy spierdalać przed innymi zwierzętami żeby nie zostać zjedzonym. Ludzie którzy lubili boegać i biegali szybko przetrwali, takie endorfiny działały jako motywator do prędkości i może zmuszały do trenowania, i większej skuteczności w uciekaniu przed lub gonieniu za zwierzyną.
To możliwe lub zostało już sprawdzone i udowodnione?

Maybe

Maybe

Użytkownicy
Ноопепт
posty305
Propsy449
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Ноопепт
Raczej nie endorfiny tylko adrenalina, ale poza tym chyba hipoteza jest słuszna.

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
podobno [potrzebne źródło] wytrenowany człowiek jest w stanie biec znacznie dłużej niż inne zwierzęta. w związku z tym powstała hipoteza, że człowiek kiedyś polował goniąc zwierza, aż on padnie ze zmęczenia.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
podobno [potrzebne źródło] wytrenowany człowiek jest w stanie biec znacznie dłużej niż inne zwierzęta. w związku z tym powstała hipoteza, że człowiek kiedyś polował goniąc zwierza, aż on padnie ze zmęczenia.
https://www.youtube.com/watch?v=826HMLoiE_o

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Nienasycone kwasy tłuszczowe jako witaminy. Dlaczego nie?

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Mark Twain

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Małe sprostowanie z mojej strony (kłaniam się i kajam): chodziło mi o wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Mogą być syntezowane jedynie przez rośliny i są potrzebne do tworzenia różnych związków również zwierzętom. Nie są powszechnie traktowane jako witaminy, niektórzy jednak nazywają je "witaminą F".

Diegomir

Diegomir

Użytkownicy
Gnój
posty196
Propsy255
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Gnój
to nie jest do konca zaakceptowany pogląd. Aczkolwiek witaminy to ogolnie grupa zwiazkow egzogennych niezbednych do zycia organizmowi, a nienasycone kwasy tluszczowe (to sa te omega itp.?) moznaby do tego grona zaliczyc. Nie rozumiem sensu Twojego pytania

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob

Tomek

Dysputy biologiczne
#36 2011-02-14, 22:20(Ostatnia zmiana: 2011-02-14, 22:21)
z jakiegoś powodu ten pogląd nie jest powszechnie zaakceptowany pogląd. dlaczego?

edit. props za podjęcie się rozmowy

Diegomir

Diegomir

Użytkownicy
Gnój
posty196
Propsy255
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Gnój
z jakiegoś powodu ten pogląd nie jest powszechnie zaakceptowany pogląd. dlaczego?

edit. props za podjęcie się rozmowy
Byc moze z czysto chemicznego punktu widzenia. Witaminy to sa okreslone zwiazki chemiczne (pojedyncze) a tzw, "witamina F" to MIESZANINA nienasyconych kwasow tluszczowych

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
No i jasne. Dziękować.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Wyjaśnienie Diegomira wydaje się całkiem dobre, jednak według mnie najlepiej byłoby po prostu powiedzieć, że definicja witaminy jest nieco rozmyta i to już od interpretacji zależy, czy coś się uzna za witaminę, czy nie. Zdaje się, że chociażby definicja nukleotydu czy steroidu jest nieco bardziej jednoznaczna, chociaż też do tych grup zalicza się związki bardzo zróżnicowane strukturalnie.

Mark Twain

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry