Wiesz Kyro ja słyszałem, że pierwotny otwór odbytowy zarasta i koło niego pojawia się gęba wtórna.
Co masz konkretnie na myśli? Na jakim rozwoju etapu miałby zarastać?
Ciekawi mnie, w jaki sposób doszło do takiego odwrócenia. Przeczytałem teraz jeden artykuł naukowy (
http://www.iscid.org/papers/Nelson_ProtostomesDeuterostomes_080304.pdf) i wygląda na to, że jak na razie nie ma zbyt dużo pomysłów na to, jak by pierwotny organizm symetryczny dwubocznie (Urbilateria) miał wyglądać. Co jednak ciekawe, kompleks genów
Hox (odpowiadających za rozwój) u kręgowców oraz u bezkręgowców takich jak owady jest zorientowany na genomie w ten sam sposób (mimo że u kręgowców został skopiowany czterokrotnie), tj. geny odpowiadające za głowę są ulokowane przed genami odpowiadającymi za "dalsze" części ciała, te zaś przed genami odpowiadającymi za jeszcze dalsze. Dziwne jest to o tyle, że biorąc pod uwagę los pragęby (blastoporu), to, co jest przednią częścią ciała u myszy, jest tylną częścią ciała u muchy.
Jeśli miałbym luźno hipotetyzować, stwierdziłbym, że do takiego odwrócenia usta-odbyt mogło dojść w wyniku "przemieszczenia" się źródła gradientu, bo zdaje się, że ekspresja określonych genów odpowiadających za rozwój (w tym głównie genów
Hox) jest uzależniona od gradientu wytworzonego przez jakąś substancję, której jest dużo na jednym końcu embrionu, a mało na drugim. W ten sposób wystarczy więc przemieścić punkt, w którym skupienie tej substancji jest największe, i mamy całkowicie "odwrócony" rozwój i nikogo już nie obchodzi, czy ta dziura u innych była dupą czy jeszcze ustami.