OTO POLSKA 1734162 5881

O temacie

Autor Thoro

Zaczęty 19.09.2010 roku

Wyświetleń 1734162

Odpowiedzi 5881

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Myślę, że próg około 60% byłby bardziej rozsądny.
Tylko że to jest sprawny zabieg maskujący nieudolność oświaty. Gdyby było jak mówisz, zbyt duży procent podchodzących do matury nie zdawałaby co roku. To skupiłoby oczy publiki na samą oświatę - a kolorowo nie jest.
Materiał podstawowej matury wydaje się być możliwy do spokojnego zaliczenia bez spędzania na tym kilkudziesięciu godzin tygodniowo przez trzy lata w towarzystwie wykwalifikowanej kadry i z użyciem dość drogich podręczników.

Skoro pomimo takiej aż nadto wystarczającej do zdania matury podstawowej (nie twierdzę że rozszerzonej) edukacji wyniki są tak mierne, to może problem leży w podejściu uczniów do nauki? Może po prostu są zmuszani do edukacji średniej przez rodziców, nie widzą w niej sensu lub zwyczajnie nie potrafią się uczyć? Są osoby z indywidualnymi problemami dydaktycznymi których przesiadywanie w pełnej klasie nie rozwiąże. Ale reszta najwyraźniej nie zabiera się za naukę w odpowiedni sposób. Nie rozwiążą tego lepsze warunki edukacyjne. Im potrzebna byłaby jakaś motywacja, kursy ogarniętości / pracowitości z psychologiem, albo po prostu przyznanie że nauka ponadpodstawowa nie jest (jeszcze?) dla nich.

Mogli by zamiast tego popracować i ocenić czy zadowala ich taka praca jaka jest dostępna z wykształceniem podstawowym. Jeśli uznają że nie, to odtąd przynajmniej będą uczyli się dla własnego interesu i w sposób który uznają za możliwie efektywny i nie marnujący czasu. Nawet i po minimalnej linii oporu, ale już dążąc do celu a nie po prostu będąc pchani z tłumem.

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
Moim zdaniem w dzisiejszych czasach, szeroko pojęta edukacja jest dosyć nietrafiona. Szkoła zamiast skupić się na konkretach traktuje wszystkich równo co jest paradoksem, bo każdy człowiek rodzi z różnymi zdolnościami i różnym poziomem inteligencji. Żyjemy w XXI wieku a czasem wydaje mi się że nic się nie zmieniło od czasów średniowiecza. Oczywiste jest że każdy w różnym tempie zdobywa wiedzę, jedni szybciej drudzy wolniej dlatego nie widzę sensu w trzymaniu wszystkich ludzi razem w zatłoczonych klasach, powyżej gimnazjum (bo jakieś ogólne wykształcenie musi mieć każdy bo inaczej mielibyśmy społeczeństwo idiotów), ale później - uczysz się w szkole prywatnej, publicznej, sam w domu... mamy na to wyjebane - jeżeli zdasz maturę w wieku 15-16 lat to ok... jesteś zdolny, nikt cie w świecie nie hamuje; w wieku 30 lat - też ok, taki papierek daje gwarancje że coś tam umiesz i łatwiej będzie ci znaleźć pracę.

Obecnie jest za dużo tego szkolnego syfu, niektórzy mówią że szkoła, ma nie tylko uczyć, ale też wychowywać młodych ludzi do działania w grupie ble ble ble... do tego jest najwyżej przedszkole i podstawówka, bo dzisiejsza szkoła na pewno nie uczy ludzi jak radzić sobie w dorosłym życiu, dlatego skoro tego nie potrafi, to niech przynajmniej nie zabiera ludziom czasu. Potem są takie historie, że człowiek po studiach nie potrafi wypełnić pitu itd, albo w ogóle ląduje w mcdonaldzie :D

Fareus

Fareus

Labirynt
posty428
Propsy646
Profesjabrak
  • Labirynt
nauczyciele mają jak pączki w maśle
w dupie byłeś gówno widziałeś. Nie chce mi sie tłumaczyć jak to działa, może później, ale karta nauczyciela jest ostatnią rzeczą która broni nauczycieli od wyzysku. Poza tym taki nauczyciel NAPRAWDĘ mało zarabia. Rozumiem że facetka dała ci pałe z majzy, ale jezdżenie na nią po forach dla spierdolin o moddingu gotika to nie jest dobry sposób nauki układów równań. Uważasz że jesteś mądrzejszy od swojego nauczyciela bo nasłuchałeś się korwińskiego pierdolenia? No tak, typowe dla każdego debila z gimnazjum.

Tak się składa, że mam nauczyciela w rodzinie  :) Nauczyciel, czy zarabia mało, czy zarabia dużo to płaca powinna być adekwatna do pracy.

Jebać homo i lewaków, bóg, honor, ojczyzna ~ Jezus Chrystus 27r. n.e. Jerozolima, marsz antyrzymski

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
nauczyciele mają jak pączki w maśle
w dupie byłeś gówno widziałeś. Nie chce mi sie tłumaczyć jak to działa, może później, ale karta nauczyciela jest ostatnią rzeczą która broni nauczycieli od wyzysku. Poza tym taki nauczyciel NAPRAWDĘ mało zarabia. Rozumiem że facetka dała ci pałe z majzy, ale jezdżenie na nią po forach dla spierdolin o moddingu gotika to nie jest dobry sposób nauki układów równań. Uważasz że jesteś mądrzejszy od swojego nauczyciela bo nasłuchałeś się korwińskiego pierdolenia? No tak, typowe dla każdego debila z gimnazjum.

Tak się składa, że mam nauczyciela w rodzinie  :) Nauczyciel, czy zarabia mało, czy zarabia dużo to płaca powinna być adekwatna do pracy.

W takim właśnie państwie żyjemy, gdzie zarobki są zależne od tego kto głośniej krzyczy. Chcesz więcej zarabiać? Rób strajk i leć do Premier Kopacz.

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Nie znasz się, nie opowiadaj. O ile jeśli chodzi o państwówke to prawda, to o tyle prywaciarze Cię wyrzuca i nic Ci żaden strajk nie da. 

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko
Żyjemy w XXI wieku a czasem wydaje mi się że nic się nie zmieniło od czasów średniowiecza.
W średniowieczu nie było szeroko pojętej edukacji dla przedstawicieli innej klasy społecznej niż duchowieństwo; zdarzało się nawet, że królowie byli analfabetami.
Oczywiste jest że każdy w różnym tempie zdobywa wiedzę, jedni szybciej drudzy wolniej dlatego nie widzę sensu w trzymaniu wszystkich ludzi razem w zatłoczonych klasach, powyżej gimnazjum (bo jakieś ogólne wykształcenie musi mieć każdy bo inaczej mielibyśmy społeczeństwo idiotów), ale później - uczysz się w szkole prywatnej, publicznej, sam w domu... mamy na to wyjebane - jeżeli zdasz maturę w wieku 15-16 lat to ok...
Różnie zdobywają wiedzę, ale żeby nie mieć tych 30% na podstawie to naprawdę trzeba się postarać (albo i nie postarać). Osoby, które prawdopodobnie masz na myśli to ludzie, którzy znaleźli się zazwyczaj w liceach przez przypadek i sami nie wiedzą, co tam robią, dlatego mają całkowicie wyjebane na swoje oceny, frekwencję itd. i może pod koniec roku się tym przejmą, jak trzeba powtarzać klasę. Skąd się wzięło to, że każdy musi mieć dziś maturę? Jeżeli nie chce się uczyć, to niech pójdzie do technikum i zdobędzie prawo do wykonywania zawodu.
Obecnie jest za dużo tego szkolnego syfu, niektórzy mówią że szkoła, ma nie tylko uczyć, ale też wychowywać młodych ludzi do działania w grupie ble ble ble... do tego jest najwyżej przedszkole i podstawówka, bo dzisiejsza szkoła na pewno nie uczy ludzi jak radzić sobie w dorosłym życiu, dlatego skoro tego nie potrafi, to niech przynajmniej nie zabiera ludziom czasu. Potem są takie historie, że człowiek po studiach nie potrafi wypełnić pitu itd, albo w ogóle ląduje w mcdonaldzie :D
A to już zależy od szkoły i czy uczy cię myśleć, czy umieć wypełnić jakieś zasrane kartki.

Lieb Vaterland magst ruhig sein

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
Nie znasz się, nie opowiadaj. O ile jeśli chodzi o państwówke to prawda, to o tyle prywaciarze Cię wyrzuca i nic Ci żaden strajk nie da.

I taka powinna być kolej rzeczy, nie ma sensu podtrzymywać upadających fabryk, kopalni czy czegokolwiek, bo to już mi się tylko kojarzy z gospodarką centralnie sterowaną czyli Komunizmem. Jeżeli nawet jakaś firma upada to nie powinno się na siłę trzymać tych ludzi tylko jak najszybciej pomóc im znaleźć pracę.

A to już zależy od szkoły i czy uczy cię myśleć, czy umieć wypełnić jakieś zasrane kartki.

Jak masz fajnego nauczyciela który umie coś więcej i potrafi zainteresować cię przedmiotem to tak.

W średniowieczu nie było szeroko pojętej edukacji dla przedstawicieli innej klasy społecznej niż duchowieństwo; zdarzało się nawet, że królowie byli analfabetami.

Chodziło mi o charakter nauczania ogólnie :P

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Powodzenia Lansjer jak będziesz pracować za 1300 zł na rękę i nic z tym nie będziesz mógł zrobić :ok:
Poza tym nie mówimy o upadaniu firm, tylko o ogólnym zatrudnieniu, jeśli dobrze czytałem.
Btw. kopalnie upadają bo są źle zorganizowane, dobrym przykładem jest "Silesia", która po wykupieniu przez czeskiego prywaciarza podniosła się bezproblemowo. Wcześniej w administracji pracowało 729 osób, teraz pracuje 79, a zatrudnienie wzrosło o 300 osób. Wniosek? 

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
Powodzenia Lansjer jak będziesz pracować za 1300 zł na rękę i nic z tym nie będziesz mógł zrobić 
No dobra tylko powiedz mi czy zapłaciłbyś z własnej kieszeni dla takiego człowieka który stracił pracę?

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Płacę z własnej kieszeni poprzez podatek, to chyba logiczne? Nic z tym nie mogę zrobić, ale też nie chcę. Stracił pracę z jakiego powodu? Cięć, upadku zakładu czy co? W ogóle śmiem twierdzić, że Twoje kolejne posty tak odbiegają od siebie, że jest to niewiarygodne,

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
Płacę z własnej kieszeni poprzez podatek, to chyba logiczne? Nic z tym nie mogę zrobić, ale też nie chcę. Stracił pracę z jakiego powodu? Cięć, upadku zakładu czy co? 
xD, załóżmy że firma ma nadwyżkę produkcji, bo zmniejszył się na coś popyt, lub konkurencja dała o sobie znać.
W ogóle śmiem twierdzić, że Twoje kolejne posty tak odbiegają od siebie, że jest to niewiarygodne,
W jakim sensie?

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
No to co? Nie żal Ci takiego człowieka, który w tym momencie stracił pracę? Ojca dwójki/trójki dzieci, który sam utrzymuje rodzinę? Ach, Ci Korwiniści.

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
No napisałem, że państwo powinno mu pomóc jak najszybciej znaleźć pracę, ale nie od razu utrzymywać go, niektóre problemy da się rozwiązać w lepszy sposób. Czy według ciebie zasiłki np. we Francji dla muslimów są w porządku?

Fareus

Fareus

Labirynt
posty428
Propsy646
Profesjabrak
  • Labirynt
Co wy kurwa macie z tym Korwinem?
Jak górnik stracił prace to niech szuka nowej.

Jebać homo i lewaków, bóg, honor, ojczyzna ~ Jezus Chrystus 27r. n.e. Jerozolima, marsz antyrzymski

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko
Co wy kurwa macie z tym Korwinem?
Korwin to człowiek, który nie nadaje się do polityki; nie ma za krzty kultury (to nie jest brak poprawności politycznej, to zwykłe chamstwo), obraża ludzi o odmiennym zdaniu, jego zdaniem wszystko jest dziełem lewackiego reżimu Bandy Czworga i islamizacji Europy (no bo Szwecja, Norwegia, Francja, Niemcy to emiraty arabskie, no ale POLAN STRONK HEHE REMUW KEBAB) i, co mnie najbardziej wkurwia, zgrywa eksperta w każdej, no kurwa w każdej, dziedzinie; jak słyszę jego pierdolenie o tym, że globalne ocieplenie jest dobre, bo rośliny potrzebują CO2 to mam ochotę pierdolnąć głową w mur. Najlepiej jego głową. Nie robi nic poza wprowadzaniem podziałów w polskiej prawicy i wprowadzania u swoich zwolenników myślenia: my - POLSKA ODRODZONA, reszta - postkomunistyczne homokommando, które chce zatrzymać narodowe powstanie polskiej husarii.

Lieb Vaterland magst ruhig sein

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
No napisałem, że państwo powinno mu pomóc jak najszybciej znaleźć pracę, ale nie od razu utrzymywać go
Utrzymywać go? Zależy od tego na jaki okres. Socjal na stałe jest bez sensu i to jest prawda, ale też nic o tym nie pisałem. Poza tym co ma znaczyć jak najszybciej znaleźć pracę? Jak to rozumiesz, bo pośredniak, "dzięki" któremu dostaniesz 800 zł za miesiąc pracy jest dla Ciebie odpowiedzią, to pozdrawiam  :ok:
Poza tym, co jeśli dana osoba po 20-iluś tam latach przepracowanych choruje z różnych przyczyn, chorobowego nie może przedłużyć (jest to regulowane prawnie) , straciła pracę i nie może iść do nowej, bo jak wyżej napisałem choruje? Jedyną drogą jest socjal, który może długo potrwać. Nie ma dobrego rozwiązania.

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
 Jak to rozumiesz, bo pośredniak, "dzięki" któremu dostaniesz 800 zł za miesiąc pracy jest dla Ciebie odpowiedzią, to pozdrawiam
Zgodną z jego kwalifikacjami zawodowymi, a jak nie znajdzie to znaczy, że nie ma po prostu zapotrzebowania na tego robotę i powinien się przekwalifikować.
Poza tym, co jeśli dana osoba po 20-iluś tam latach przepracowanych choruje z różnych przyczyn, chorobowego nie może przedłużyć (jest to regulowane prawnie) , straciła pracę i nie może iść do nowej, bo jak wyżej napisałem choruje? Jedyną drogą jest socjal, który może długo potrwać. Nie ma dobrego rozwiązania.
Jak koleś pracował 20 lat to zarobił trochę pieniążków, i  nie, niestety pieniążki nie rosną na drzewach jak się niektórym wydaje, hajs zawsze się musi zgadzać, co za różnica czy dostanie je od razu, czy za kilka lat w emeryturze, tylko w tym drugim przypadku część jego pieniędzy będzie wyglądała tak

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Kilka lat? Lansjer policz sobie ile ma się lat po 20 latach przepracowanych.
Aha, a kto mu załatwi to przekwalifikowanie? Rząd? Może myślisz, że on sam? Ciekawe z czego?

Fareus

Fareus

Labirynt
posty428
Propsy646
Profesjabrak
  • Labirynt
Zucklov źle się zrozumieliśmy. Chodziło mi o to, dlaczego cały czas piszecie, że ktoś jest za Korwinem. Co do pracy. Jak się chcę to zawsze można znaleźć pracę i wcale nie 800 zł.

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Najpierw pójdź do roboty, a potem zacznij takie gadanie :)

0 użytkowników
Do góry