OTO POLSKA 1710102 5881

O temacie

Autor Thoro

Zaczęty 19.09.2010 roku

Wyświetleń 1710102

Odpowiedzi 5881

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
jeden chuj czy onr czy rn

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy
https://www.youtube.com/watch?v=ILnYPvLCoW4

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
nie kurwa, nie mam telewizora w domu. Wypierdalaj

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
No ja na stancji nie mam (kazaliśmy wywieźć bo zajmował miejsce :F) bo nie oglądamy tego gówna co leci w publicznej tv, a od seriali/filmów/newsów mamy neta . No i w sumie odpisał bym podobnie, chociaż ta inicjatywa przynajmniej wyróżnia się oryginalnością / zorganizowaniem.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
strajk jak kazdy inny. podwyzsza place to i tak odprowadza od tego podatek :D gdzie logika?

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome

https://www.youtube.com/watch?v=nHgBozIh6Pg

https://www.youtube.com/watch?v=jNCVj0i3GJs

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny

:lol:

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Z takimi niestety nie da się za bardzo dyskutować. Obejrzałem tylko kawałek, ale JKM, jak często, ma niestety rację. Finansowanie czegokolwiek dodatkowego przez państwo MUSI spowodować dodatkowe obciążenie na jego reszcie. To zamknięta pętla, ciągle napędzająca wzrost podatków i inflację. Podobnie ma się sprawa choćby z płacą minimalną. Od tego nie ma ucieczki innej niż ZMNIEJSZANIE wydatków państwa, oczywiście zaczynając od tego gdzie są one nieproporcjonalnie do swojej ilości zbędne - czyli m.in. utrzymywania armii polityków i urzędników :|

Thatcher to wiedziała jak z takimi postępować.

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy

Żelazko

OTO POLSKA
#2128 2013-09-13, 21:43(Ostatnia zmiana: 2013-09-13, 21:49)
To zależy w jakim tym interes masz. Jakbyś stracił nogę w wypadku samochodowy i jednym lub jedynym z paru źródłem twoich dochodów była renta inwalidzka ściskał byś poślady by żadnych ulg ci nie ucinali.
A jeśli jak masz prężnie rozwijający się biznes powiedział byś drugie, że podatki zabijając ci produktywność. Klucz do bogatego społeczeństwa w kapitalizmie to płyny przepływ gotówki w obiegu bez żadnych grup trzymających większy ilość pieniędzy, pozwalanie biznesom zatrzymywanie co raz większych profitów jebie w tyłek na końcu pracownika bo jego wkład w pracę jest taki sam lub większy (bo zysk większy z biznesu czyli musi się przełożyć na to że produktywność wzrosła) a mniej/tyle samo zarabia. Pozwalanie zatrzymywania kasy rządowi też jest niezdrowe.
Ino według mnie wszystko to jest popierdolone. Jakby nie było pieniędzy tylko wymiana indywidualnym serwisami i produktami nikt by cię nie mógł skontrolować co do ostatniej złotówki. Tak rząd może się domagać od ciebie zapłaty w formie pieniądz lub w postaci poboru do wojska. Jednak obecnie technologicznie zaawansowany stopień społeczeństwa nie idzie w parze z porzuceniem abstrakcyjnej jednostki płatniczej.
Koniec na końcu technologia i psychopaci wszystko kontrolują a my z czułych ssaków zamieniamy się w nieśmiałe insekty które próbują uciec od niekonfrontowanych sytuacji na każdym korku.
Drony powoli zastępują lotnictwo, teraz zabijanie ludzi na polu walki będzie jak granie w battlefield.

Pieniądz pierwotnie był wytworem psychopatów przy władzy, którzy chcieli cię skontrolować a nie mieli jak.

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Pieniądz pierwotnie był wytworem psychopatów przy władzy, którzy chcieli cię skontrolować a nie mieli jak.

bez prowo, proszę o jakieś materiały/dowody/linki, bo to bardzo ciekawa (bez ironii) teoria, która może mi się przydać.

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy

Żelazko

OTO POLSKA
#2130 2013-09-13, 22:06(Ostatnia zmiana: 2013-09-13, 22:18)
Fenicjanie byli pierwszymi, którzy wymyślili monety (dokładnie to monety nie były, ale działały na takiej samej zasadzie).

Przecież to logiczne. Tak możesz kontrolować ludzi żądając od nich towary, polne zbiory, kartofle itp. Ale przecież zbierania tych przedmiotów zajmuje dużo miejsca i "administracji" która by pilnowała twoje magazyny. No właśnie w tym problem musiał byś pobudować magazyny od ciula ich jeśli terytorium którym zarządzasz jest ogromne powiedzmy coś w wielkość Polski. Przecież to niepraktyczne i cię ogranicza bo byś musiał wsadzić swojego przydupasa w jeden rejon, który by w zasadzie był tobą i prawie na równi z tobą bo on by kontrolował cały rewir za ciebie. Dlatego mafia działa na zasadzie takiej że ściąga haracz z małego terytorium, mafia to nie tylko przestępcy per-say to jest mały "anty-rząd" lokalny.
Ściąganie prowizji w postaci towarów i innych gratów działa na małym terytorium na większym terytorium będziesz miał problemy z ich kontrolom bo ktoś podwinie lub twój podwładny pójdzie na "ulgę" z osobą od którego ściąga się haracz.

Spróbuj zredukować wszystko do abstrakcji a stanie się łatwiejsze do zrozumienia i zarządzania.

A i jeszcze coś. Wprowadzając pieniądze do obiegu zabijesz indywidualna kontrolę nad wymianą usług i towarów. Teraz za każde osobistą wymianę między ludźmi możesz ściągać haracz w formie podatków. Dlatego system monetarny jest niekompatybilny z systemem barterskim. Oba systemy mogą istnieć w jednym rejonie administracyjnym ale nie dwa na raz w jednym terytorium.

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Koziek

OTO POLSKA
#2131 2013-09-13, 22:14(Ostatnia zmiana: 2013-09-13, 22:25)
nie chodziło mi o sam proces myślowy (słuszny, lecz na wskroś współczesny i oczywisty tylko dla współczesnego) lecz konkretne osadzenie w dyskursie historycznym, szczególnie interesują mnie 'psychopaci przy władzy'.

zainteresowało mnie to, bo rzuciłeś (przypadkowo lub nie) trzy węzłowe aspekty teorii Foucalta - kontrolę, szaleństwo, dyskurs historyczny - w sposób dość intrygujący

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy

Żelazko

OTO POLSKA
#2132 2013-09-13, 22:34(Ostatnia zmiana: 2013-09-13, 22:42)
nie chodziło mi o sam proces myślowy (słuszny, lecz na wskroś współczesny i oczywisty tylko dla współczesnego) lecz konkretne osadzenie w dyskursie historycznym, szczególnie interesują mnie 'psychopaci przy władzy'.

zainteresowało mnie to, bo rzuciłeś (przypadkowo lub nie) trzy węzłowe aspekty teorii Foucalta - kontrolę, szaleństwo, dyskurs historyczny - w sposób dość intrygujący

Przypadkowo, nawet nie wiem kto to Foucalta, muszę znaleźć. Mówiąc o psychopatach nie mam wyłącznie na myśli szaleńców, którzy nabijają na pal przeciwników politycznych. Zaawansowani społecznie psychopaci to uzdolnieni, wybitnie inteligentni i zdeterminowani do końca osobniki. Chodzi mi o ludzi, których nie rusza ludzkie cierpienie i są zdeterminowani do przejęcia władzy. Ich ostatecznym zadaniem jest kontrola nad grupą ludzi, którzy będą dla nich pracować i zaspokoją ich wszystkie potrzeby samemu nie przekładając się do produktywności wybijającym stopniu przypisującym do ich rangi. "Wybiorę ministrów, zatrudnię menadżerów, heheehe wszystkich wychujam."
Ponieważ psychopata rozumie, że totalny brak uwzględnienia innych będzie ich kosztować adaptuje się do środowiska wykorzystując uroki. Czarując mimiką twarzy i żartami.  To jest ich maska. Na takiej podstawie zdobywają twoje zaufanie i dodatkowe informacje od ciebie, które im pomogą by pnąć się w górę.

Donald Tusk, Władimir Putin czy Barack Obama to typowy przykład społecznie zaawansowanego społecznie psychopaty przykładów we czasie teraźniejszym-kontynuacyjnym się jest mnóstwo. Wśród więźniów i polityków najwięcej jest psychopatów. Więźniowie nie są społecznie zaawansowanymi psychopatami a politycy są.

Najgorsze jest to że zaawansowany społecznie psychopata posiada ogromną inteligencję interpersonalną i jest mistrzem rozmów. Pomyślisz sobie "ale spoko ziom", jednak tak na prawdę nie jest twoim ziomem, on/ona chce od ciebie informacje. Jedną wybijającą się cechą takiego psychopaty jest to że oni a nie ty naturalnie kontrolują przepływ informacji w rozmowie. Nawet o tym nie wiesz kiedy to się dzieje, ja też nie wiem.

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator
No z taką teorią mogę się zgodzić jeśli przez "pieniądze" rozumieć tylko te o wartości umownej (http://pl.wikipedia.org/wiki/Pieni%C4%85dz_fiducjarny). Bo pieniądze jakie były stosowane wcześniej, mające wartość faktyczną (jak monety z kruszców szlachetnych) były w obiegu praktycznie od zawsze (i współczesnej władzy rzeczywiście byłyby BARDZO nie na rękę). Nie twierdzę zarazem że lepiej byłoby do nich powrócić. Pieniądz wirtualny (już nawet nie papierowy) też ma mnóstwo zalet, chociaż pozwala na totalną kontrolę. Chyba że mówimy o wolnościowych walutach opartych o zdecentralizowane systemy i kryptografię - jak BitCoin.

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
No z taką teorią mogę się zgodzić jeśli przez "pieniądze" rozumieć tylko te o wartości umownej (http://pl.wikipedia.org/wiki/Pieni%C4%85dz_fiducjarny). Bo pieniądze jakie były stosowane wcześniej, mające wartość faktyczną (jak monety z kruszców szlachetnych) były w obiegu praktycznie od zawsze (i współczesnej władzy rzeczywiście byłyby BARDZO nie na rękę). Nie twierdzę zarazem że lepiej byłoby do nich powrócić. Pieniądz wirtualny (już nawet nie papierowy) też ma mnóstwo zalet, chociaż pozwala na totalną kontrolę. Chyba że mówimy o wolnościowych walutach opartych o zdecentralizowane systemy i kryptografię - jak BitCoin.

Koniec gotówki będzie się równała z niewolnictwem cyfrowym. Nawet nie będziesz musiał płacić podatków i rachunków--system automatycznie ściągnie od ciebie myto. Protestujesz, masz coś przeciwko naszej zakrojonej polityce? Uj ci w oko. Zamkniemy twoje konto i nie będzie mógł nic kupić, nawet jedzenia. A sam w lesie nie upolujesz bo nie umiesz albo wezmą cię za kłusownika.

Stajemy się insektami. Mrowisko i latające do okoła mrówki to mini reprezentacja współczesnego większego miasta.

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Gandhi to też psychopata?

Poza tym - co to za przyjemność rządzić Polską?

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
Gandhi to też psychopata?

Ludzie jak Gandhi to anty-psychopaci. Ktoś z południowego biegunu. Totalna przeciwność. On wykorzystuje manipulację by polepszyć jakość życia dla innych ludzi nie tylko dla siebie, psychopata dba tylko o siebie. 

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Taka jak każdym innym krajem. Szkoda tylko że Polska jest źle zarządzana.

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Ironman@ Skąd to bierzesz, jest tego do przeczytania więcej po polsku?

Avallach@ Koniec końców IMO także pieniądze kruszcowe mają wartość umowną. Także są narażone na spadki i wzrosty ich wartości, czego niektórzy nie chcą zauważyć(niektórzy liberałowie, nie wszyscy).

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

inż. Avallach

inż. Avallach

Administrator
posty7661
Propsy5239
NagrodyV
ProfesjaProgramista
  • Administrator

inż. Avallach
Administrator

OTO POLSKA
#2139 2013-09-14, 18:46(Ostatnia zmiana: 2013-09-14, 18:51)
Eee... Nie. To nie jest wartość umowna. Umowną wartość mają współczesne banknoty, których materiał jest nic nie warty. Ich wartość jest oparta tylko o system państwowy w którym krążą. Dla kontrastu, taka złota moneta ma swoją wartość wynikającą nie z faktu że jest monetą, ale konkretną ilością złota. Można ją sprzedać w dowolnym miejscu na świecie, nie potrzeba do tego wsparcia państwa.

Wartość kruszców, kamieni szlachetnych może być zmienna, oczywiście. Ale w żadnym wypadku nie jest umowna w tym sensie co wartość papierowych banknotów.

Inaczej mówiąc: gdyby umowa ustalająca obrót danymi banknotami upadła, straciłyby one całkowicie wartość. Byłyby tylko kawałkami zadrukowanego papieru. W przypadku pieniądza kruszcowego takiej umowy nie ma. Mają rzeczywistą wartość rynkową.

0 użytkowników
Do góry